Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Ételgyűjtemény1

2007.12.26

Zöldséges csirke kínai módra

Hozzávalók (2személyre)

néhány brokkolirózsa

néhány karfiolrózsa

1 zellerszár rézsútosan vágva

1 evőkanál kukoricakeményítő

1 evőkanál szójaszósz

1 mokkáskanál Erős Pista

1 evőkanál olaj

kb. 2 dl víz

15 dkg csíkokra vágott csirkemell

2-3 fej, negyedekre vágott gomba

1 nagyobb paradicsom felkockázva

csipetnyi só

 

 

Sós vízben párold meg a brokkolit, karfiolt és a zellert, de ne legyen túl puha (kb. 2-3 perc a forrástól számítva). Egy edényben keverd össze a keményítőt, a szójaszószt, az Erős Pistát és 1 evőkanál olajat, majd öntsd fel kb. 2dl vízzel. Forrald fel, és rakd bele a csirkét és a zöldségeket, majd főzd készre. Rizzsel, esetleg tojásos rizzsel tálalható.

 

Kreol csirke

Hozzávalók (2 személyre)

olaj a sütéshez

1 kis fej finomra vágott hagyma

3-4 paradicsom apró kockára vágva

1 evőkanál paradicsompüré

csipetnyi só

2 kávéskanál cukor

2 db csirkemell

2 db zöldpaprika csíkokra vágva

szójaszósz

2-3 fej szeletelt gomba

1 fej félbe vágott hagyma

6 db olívabogyó szeletelve

1 áttört gerezd fokhagyma

kevés vágott petrezselyem és kakukkfű

5 ml száraz sherry

párolt rizs

 

Egy nagyobb serpenyőben kevés olajon pirítsd le a finomra vágott hagymát, és add hozzá a paradicsomot, paradicsompürét, sót és cukrot. Kis lángon párold 15-20 percig. Addig süsd meg a csirke mindkét oldalát 3 percig egy másik serpenyőben. Ezután rakd bele a paradicsomos szószba a csirkét, és add hozzá, ami még kimaradt, kivéve a sherryt és a rizst. (A sherry csak a végén mehet bele, különben minden íze elfő.) Párold lassú tűzön úgy 30percig. Tálald rizzsel.

Chilis pulyka

Hozzávalók (2személyre)

15 dkg csíkokra vágott pulykamell

5-6 db szép fej gomba

piros chili por

1 evőkanál liszt

2 dl tejszín

 

A pulykát serpenyőben, kevés olajon pirítsd meg a szokásos kis sóval, borssal együtt. Majd add hozzá a szeletelt gombát és a chilit. Óvatos rázogatás mellett pirítsd meg. Ha kész, vedd le a tűzről, és szórj bele egy evőkanál lisztet és keverd el (ettől lesz sűrű szaftos), majd folyamatos kevergetés mellett öntsd hozzá a tejszínt, és forrald fel. Szükség esetén vízzel hígíthatod. Tálald rizzsel vagy krokettel.

Narancsos céklasaláta

A lédús narancs frissessége, az édeskés cékla zamata, valamint a csipetnyi fahéj melegsége egyedülálló kombinációt alkot ebben a salátában. Íze egyszerre szokatlan és ínycsiklandozóan különleges, továbbá élénk színeivel fokozza a terített asztal hangulatát a téli napokon. Készítető friss és előfőzött céklából egyaránt.

 

 

Hozzávalók:

 

675g párolt, vagy főzött cékla meghámozva

1 narancs, meghámozva és cikkekre szeletelve

2 evőkanál narancslé

1 evőkanál cukor (lehetőleg barna)

1 teáskanál fahéj

só és őrölt bors ízlés szerint

 

1, A megfőtt céklát szeleteld bel és öntsd össze a narancsszeletekkel egy erre alkalmas edényben, vagy tálcán.

 

2, Keverd el a narancslében a cukrot, hogy feloldódjon és add hozzá a fahéjat.

 

3, Az így elkészült édes dresszinggel locsold meg a cékla és narancs szeleteket, majd tedd be a hűtőbe. A tálalás előtt a salátának minimum egy órát kell a hűtőben állnia, hogy az ízek összeérjenek.

 

Tipp: Főzéskor mindig hagyd rajta a cékla héját. A főzési idő függ a cékla méretétől. A kisebbeknek elég 1 óra, míg a nagyobbaknak 2 órahossza kell közepes lángon.

 

Tzatziki saláta

Hozzávalók (6 személyre)

1 kígyóuborka

2-3 (esetleg 4) gerezd fokhagyma

15-20 dkg feta sajt

1 pohár tejföl

 A megmosott ubit finom reszelőn reszeld le a fokhagymákkal együtt. Görög joghurt híján keverd bele a tejfölt és a feta sajtot. Ennyi :-)

 

Balatoni töltött sertésszelet

Hozzávalók:

4 személyre:
4 szelet 150 g-os sertésszelet (comb, karaj), 4 szelet házi sonka, 4 szelet félkeménysajt, 4 szelet bacon szalonna, só, étolaj a sütéshez, szőlő, 1 gerezd fokhagyma, só, liszt, csontleves, tetszés szerinti burgonya köret.


Elkészítés:

A hússzeleteket kiklopfoljuk, megsózzuk. A sonkát és a sajtot összefogjuk, rátekerjük a baconszalonnát, rátesszük a hússzeletre és behajtogatjuk úgy, hogy a töltelék ne lógjon ki a húsból, hústűvel összetűzzük. Olajban minden oldalát jól átsütjük.Eltávolítjuk a hústűt, hasáb vagy pirított burgonyával, kevés hercegnő burgonyát is adhatunk mellé és idénysalátákkal tálaljuk. A maradék olajban megpirítunk pár paradicsom szeletet, megszórjuk liszttel, és azonnal felengedjük kevés csontlével. Hozzá rakunk pár szem szőlőt és egy gerezd zúzott fokhagymát, és a pecsenyelevet kiforralva a hús mellé tálaljuk.

 

Bejgli

Hozzávalók:

10 személyre:
A tésztához: 500 g liszt, 100 g vaj vagy margarin, 100 g zsír, 70 g porcukor, kevés só, 50 g élesztő, 2 db tojássárgája, 100 ml tej
A töltelékhez: 500 g darált dió vagy mák, 200 g cukor, 300 ml tej, 50 g mazsola, kevés vaníliás cukor és fahéj, 1 db citrom reszelt héja, 1 kanál méz


Elkészítés:

Egy tálba vagy gyúrótáblára helyezve a lisztet a zsiradékkal elmorzsoljuk, majd a langyos tejben oldott élesztővel, a tojások sárgájával, a porcukor és a só hozzáadásával tésztát gyúrunk belőle. A tésztából 4 db kis cipót formázunk, majd fél órát hűtőszekrényben pihentetjük. Közben elkészítjük a tölteléket. A cukrot a tejjel, a vaníliás cukorral, a reszelt citromhéjjal, egy kanál mézzel felforraljuk, 1-2 percig forrni hagyjuk, hozzáadjuk a darált diót vagy mákot, jól elkeverjük benne, majd kihűtjük. Kihűlés után 4 egyenlő részre osztjuk. A pihentetett tésztákat kinyújtjuk, a tölteléket ráhelyezzük, szorosan feltekerjük. Tojássárgájával megkenjük, majd meleg helyen fél órát pihentetjük, villával megszurkáljuk, s a tojás fehérjével megkenve hűtőbe helyezzük. 20-25 perc múlva közepes hőmérsékletű sütőben sütjük.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.