Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Főételek

2008.02.05

Almával rakott galamb

Hozzávalók: 2 galamb, 2 dl tejföl, 1 kávéskanál almapálinka (!), 3 evőkanál olaj, 5 dkg vaj, 5 alma, egy kevés só, törött bors.

Serpenyőben megmelegítjük az étolajat, és erős tűzön világosbarnára sütjük benne a galambokat. Megsózzuk, megborsozzuk. Lábasban felolvasztjuk a vajat, beleteszünk 3 db meghámozott, kimagozott és negyedekre vágott almát. Ráfektetjük a galambokat, és körberakjuk 2 db, ugyancsak meghámozott, kimagozott, negyedekre szelt almával. Lefödve, előmelegített sütőben vagy főzőlapon, közepes tűzön, 30 percig sütjük.

Tálalás előtt a tejfölt összeforgatjuk a gyümölcspálinkával, és leöntjük vele az almás galambot. Takaréklángon átmelegítjük, vigyázva arra, nehogy felforrjon.

Főtt burgonyát adunk mellé.

Almás rakott hús

Hozzávalók: 50 dkg comb, 2 nagyobb savanykás alma, 3 dl tej, 3 dkg vaj, 1 evőkanál olaj, 2 evőkanál liszt, 1 tojás, 5 dkg reszelt sajt, 1-1 késhegynyi őrölt szegfűbors, szegfűszeg és gyömbér, csipetnyi őrölt fahéj, őrölt fehér bors, só.

A húst megmossuk, letörölgetjük, majd vékony, féltenyérnyi szeletekre vágjuk. Az olajon, erős lángon a hússzeletek mindkét oldalát lepirítjuk és félretesszük. Az almát meghámozzuk, kicsumázzuk, és hasábokra vagdaljuk. 1 dkg vajban 2-3 percig pároljuk, majd a hússzeleteket lapos tűzálló tálra téve egymás mellé, mindegyikre halmozunk a párolt almából. A maradék vajból és a lisztből világos rántást készítünk, felengedjük meleg tejjel, megsózzuk, megfűszerezzük, ezután simára keverve sűrűre főzzük. Ha a mártás kihűlt, hozzákeverjük a felvert tojást és a reszelt sajtot, majd a mártást rákenjük az almás húsra. Előmelegített, forró sütőben, de takaréklángon addig sütjük, amíg a hús megpuhul. Vajas zöldség vagy burgonyapüré a hozzá illő köret.

Felvidéki rakottas

A szokásos módon pörköltet és külön párolt tarhonyát készítünk. Ezután a pörköltet, a tarhonyát és kb. 10 dkg konzerv zöldborsót egy tűzálló edényben összekeverünk. Reszelt sajttal meghintjük és kb. 20 percig meleg sütőben sütjük.

Francia rakott csirke

Hozzávalók: 2 csirke, 1 kg burgonya, 4 fej vöröshagyma, 50 dkg paradicsom, 1 dl olaj, 5 dkg vaj, só, bors, 2 dl húsleves.

Egy tűzálló tálat beolajozunk, majd az aljára rakunk egy sor burgonyakarikát, erre hagymakarikát. A csirkét feldaraboljuk, megsózzuk, borsozzuk, majd felét a tálba rakjuk. Erre ismét burgonyakarikát, vöröshagymát, csirkét, paradicsomot rétegezünk. Tetejére rakjuk a maradék burgonyát. Ráöntünk 2 dl húslevest, tetejére vajdarabokat szórunk, enyhén megsózzuk, és fedővel lefedve kb. 1 óra hosszat pároljuk. Ezután a fedőt levesszük, és a tetejét pirosra sütjük.

Gombás rakott csirke

Hozzávalók: 1 közepes nagyságú csirke, 25 dkg gomba, 4 húsos zöldpaprika, 1 nagy fej vöröshagyma, 1 nagy csokor petrezselyemzöld, 4 gerezd fokhagyma, 2 dl tejföl, 5 dkg vaj, ízlés szerint só és törött fekete bors.

A megtisztított csirkét kis darabokra vágom (mintha paprikás csirkét készítenék). Mély tűzálló tálat egy dkg vajjal kikenek, és az aljára terítem a csirke felét. Jól megsózom, megszórom borssal, majd beborítom a megtisztított vöröshagyma felével. Erre szórom a szeletelt gombát, ezt is megsózom, majd rácsorgatom a zúzott fokhagymával elkevert, megsózott tejföl felét. A tejfölrétegre fektetem a megmosott, kicsumázott zöldpaprikaszeletek felét, ezután kezdem elölről a rétegezést. Végül lelocsolom az apróra vágott petrezselyemzölddel elkevert maradék fokhagymás tejföllel és a lefedett tálat előmelegített, forró sütőbe tolom. 45 percig sütöm, majd a fedelét levéve a tetejét pirosra pirítom. Sült burgonya és saláta illik hozzá.

Elkészítési ideje: 70 perc

Gödöllői rakott oldalas

Hozzávalók: 80 dkg oldalas, 1 kg burgonya, 8 db tojás, 2 fej vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 2 dl tejföl, 10 dkg trappista sajt, 4 evőkanál olaj, só, őrölt bors.

A megmosott, 8 darabra vágott, megsózott oldalast az olajon süssük pirosra a fokhagymával, majd egy kevés vízzel pároljuk puhára. A megtisztított, felszeletelt burgonyát terítsük a tepsi aljára, fedjük be a vöröshagymaszeletekkel, a zúzott fokhagymával, sózzuk, borsozzuk és öntsük le a sajtos tejföllel.

Halas rakottas

Hozzávalók 4-6 személyre: 50 g vaj, 0,5 dl olaj, 8 nagy főtt burgonya, 2 nagy hagyma, 2 fokhagymagerezd, 250 g gomba, 6 cukkíni, 1-1 zöld és piros húsú paprika, 250 g brokkoli, só, bors, 1 tonhalkonzerv, metélőhagyma

Az olaj és a vaj felét felforrósítjuk, s megpirítjuk rajta a karikára vágott burgonyát. A hagymát, a brokkolit, a cukkínit és a gombát felszeleteljük, a fokhagymát összetörjük, a paprikákat kimagozzuk, és csíkokra vágjuk, a brokkolit virágjaira szedjük. A maradék zsiradékon megpirítjuk a többi zöldséget is. Egy tűzálló tálat kivajazunk, ebbe rakjuk le rétegesen a zöldséget és a halat úgy, hogy alulra és felülre is burgonya kerüljön. A rétegeket ízlés szerint fűszerezzük. A tálat befedjük, és magas hőfokon 8-10 percig sütjük. Tálaláskor meghintjük apróra vágott metélőhagymával.

Horgász kedvence

Hozzávalók: 40 dkg busaszelet, 15 dkg reszelt sajt, 3 kemény, meg egy nyers tojás, 2 dl tejföl, 3 kifli, 2 dl tej, 10 dkg vaj, liszt, só, őrölt bors, egy kiskanál Delikát, néhány csepp citromlé.

Elkészítés: A megmosott halszeleteket bevagdossuk, meglocsoljuk néhány csepp citromlével, és tíz percig állni hagyjuk. A kifliket karikára vágjuk, és sós tejjel leöntjük. Egy tűzálló tálat kivajazunk, egy kevés liszttel beszórjuk és beleterítjük a kiflikarikák felét. Rátesszük a karikákra vágott kemény tojást, majd a halszeleteket és befedjük a maradék kiflivel. A tejfölben simára keverjük a nyers tojást, egy csipet őrölt borssal, meg egy csipet Delikáttal fűszerezzük, majd ráöntjük a rakottasra. Tetejét megszórjuk a reszelt sajttal, rámorzsoljuk a maradék vajat és forró sütőbe tolva, szép pirosra sütjük.

Melegen, puha kenyérrel tesszük az asztalra.

Húsos rakott karalábé

Hozzávalók: 1.3 kg karalábé, 500 g sertéshús, 150 g rizs, 100 g füstölt szalonna, 8 dl tejföl, 100 g sajt

A kockára vágott karalábét, valamint a sertéshúst, és a rizst külön-külön megpároljuk. Ezután a húst a szalonnával ledaráljuk, hozzákeverjük a rizst, ha szükséges sózzuk. Zsiradékkal kikent tűzálló tálba rétegezzük a karalábét és a rizses húst, a tetejére karalábé kerüljön. A rétegeket és a tetejét tejföllel meglocsoljuk, megszórjuk reszelt sajttal, majd sütőben jól átsütjük. A karalábét helyettesíthetjük zöldbabbal, cikkekre vágott kelkáposztával, karfiollal, kelbimbóval is.

Húsos-sajtos rakott kocka

Hozzávalók: 25 dkg nagykockatészta, 25 dkg darált (bármilyen fajta) sertéshús, 10 dkg reszelt füstölt sajt, 1 tojás, 2 evőkanál paradicsompüré, 4 evőkanál olaj, 1 evőkanál Vegeta, 2 gerezd fokhagyma, 1 mokkáskanál törött fekete bors, ízlés szerint só; a tepsi kikenéséhez 2 evőkanál olaj és 2 evőkanál zsemlemorzsa.

A tésztát annak rendje-módja szerint megfőzöm. Közben az olajat felforrósítom, ráteszem a paradicsompürét, és egy-két percig kevergetve pirítom, majd hozzáadom a zúzott fokhagymát, a darált húst és a Vegetát. Törött borssal fűszerezem, majd addig pirítom, amíg a hús minden darabkája megfehéredik. Ezután ráöntök egy deci vizet, és befedem. 10 percig párolom. Hagyom kihűlni. A már csak langyos húspépbe belekeverem a habosra felvert tojást. Egy megfelelő nagyságú tepsit olajjal kikenek, és zsemlemorzsával beszórom. Egy vékony réteg tésztát elterítek benne. Ezt meglocsolom kevés húsos mártással, és reszelt sajtot szórok rá. Erre ismét tészta kerül, és a rétegezést addig folytatom, amíg csak tart a hozzávalókból. A tetejére mártásnak és sajtnak kell kerülnie. A tepsit szorosan befedem, és az előmelegített forró sütőbe tolom. 25 percig sütöm közepes lángon, végül a fedőt levéve, világosra pirítom a tetejét. Kockákra vágva, salátával vagy savanyúsággal tálalom.

Elkészítési ideje: kb. 70 perc.

Kanizsai rakott hús

Hozzávalók: 1 kg burgonya, 60 dkg sertéstarja, 5 fej vöröshagyma, 2 db babérlevél, 2 dl fehérbor, 1 csésze kockából készített erőleves, só, bors.

Elkészítése: A nyers burgonyát meghámozzuk, vékony karikára vágjuk, és kizsírozott mély tűzálló tálba a felét lerakjuk, megsózzuk, borsozzuk. Beterítjük a hússzeletekkel, szintén megsózzuk, erre lerakjuk a karikára vágott hagymát, sózzuk, végül a burgonya másik felével betakarjuk, sózzuk, rátesszük a babérlevelet. Leöntjük a borral és az erőlevessel, felforraljuk, majd a sütőben puhára pároljuk. Végül a tetejét kissé megpirítjuk

Káposztás rakott tyúk különlegesen

Hozzávalók (5 személyre): 1 kisebb tyúk, 1 üveg csalamádé (vagy savanyú káposzta), 2 birsalma (vagy birskörte), 20 dkg reszelt sajt, 3 dl tejszín, 5 dkg füstölt szalonna, 1 nagy fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 2 szem őrölt szegfűszeg, kevés cukor, késhegynyi őrölt babérlevél, ízlés szerint só és törött fekete bors.

A tyúkot megtisztítom, feldarabolom, és a felesleges zsíros bőrét lenyúzom. (Kisütött zsírja felhasználható.) Cserépedény (Römertopf) vagy tűzálló tál aljára szórom a nagyon apróra vágott füstölt szalonnát, erre terítem a kicsavart káposzta felét. (Ha savanyú, átmosom.) Megszórom egy kevés reszelt sajttal, rákarikázom az egyik meghámozott és kicsumázott birsalmát. Kevés cukorral és szegfűszeggel megszórom. Erre is hintek reszelt sajtot, majd sorban egymás mellé ráteszem a megsózott tyúkdarabokat. Beborítom a tisztított, vékony karikákra vágott vöröshagymával és betakarom a maradék birsalmaszeletekkel. Ezután újból a káposztával folytatom a rétegezést. Rászórom a reszelt sajtot, és leöntöm a tejszín, a fűszerek és a zúzott fokhagyma keverékével. Szorosan befedem, és előmelegített, forró sütőben, közepes lángon legalább 2 1/2 órán (tűzálló tálban másfél órán) keresztül párolom. Ha a sütési idő letelt, a tál fedelét leveszem, a húsok tetején lévő káposztát, hagymát, birset félretolom, hogy a tyúkhús bőrös része szabadon legyen. Visszateszem a forró sütőbe immár fedetlenül, és addig pirítom, míg szép piros kéreg nem sül rá. Rendkívül finom étel!

Elkészítési ideje: kb. 180 perc

Kelbimbós rakott hús

Hozzávalók: 4 szép szelet comb, 25 dkg kelbimbó (gyorsfagyasztott is lehet), 1 tojás, 1 dl tejföl, 2 dkg vaj, 1,5 dl tej, 1 evőkanál olaj, 2 evőkanál liszt, 1 gerezd fokhagyma, késhegynyi őrölt kömény, késhegynyi őrölt borókabogyó, törött fehér bors, só.

A hússzeletek mindkét oldalát enyhén kiverjük, megsózzuk, és a forró olajon hirtelen, erős lángon átsütjük. Aláöntünk 2 dl vizet, és fedő alatt puhára pároljuk. Közben a kelbimbót sós, forrásban levő vízbe dobjuk, és 5 percig forraljuk. Ezután levétől lecsöpögtetjük, és hűlni hagyjuk. A vajat a liszttel habzásig hevítjük, beleöntjük a megmelegített tejet, és simára keverve sűrűre főzzük. Meghintjük a fűszerekkel és a szétzúzott fokhagymával, majd a tejfölt is belekeverve, a lángot elzárjuk alatta. A puha hússzeleteket lapos tűzálló tálra fektetjük, megrakjuk a főtt kelbimbóval, végül a sűrű mártást elkeverve a nyers (de nem felvert) tojással, vastagon bekenjük vele a kelbimbó tetejét. Rácsorgatjuk a pecsenyelevet, és előmelegített forró sütőben pirosra pirítjuk. Sült burgonya és saláta illik hozzá.

Kolozsvári rakott kacsa

Hozzávalók: 1 kacsa, 1 gerezd fokhagyma, 20 dkg füstölt szalonna, 1 kg savanyú káposzta, só.

Elkészítése: A kacsát kívül-belül besózzuk, és egy kevés vízzel, a fokhagymával félpuhára pároljuk. Hosszúkás tűzálló tálat kibélelünk vékony szalonna szeletekkel, beleterítjük a jól kinyomkodott káposztát, erre helyezzük a kacsát, majd azt is beterítjük szalonna szeletekkel. A kacsa főző levét egy kis liszttel besűrítjük, és megöntözzük vele a rakott kacsát. A sütőben lefedve megpároljuk, utána fedő nélkül szép pirosra sütjük.

Kukoricás rakott csirkecomb

Hozzávalók: 4 db csirkecomb, 1 zacskó gyorsfagyasztott morzsolt csemegekukorica (vagy 1 doboz konzervkukorica), 2 tojás, 10 dkg reszelt márványsajt, 1 evőkanál zöldségkrém, 2 dl tejszín, 1 evőkanál kukoricaliszt, 7 dkg vaj, 1 dl tej, 2 gerezd fokhagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 mokkáskanál törött fehér bors, ízlés szerint só.

A csirkecombokat a forgóknál kettévágom, megsózom, 3 dkg vajon mindkét oldalán átsütöm és félreteszem. A maradék vajat a kukoricaliszttel sárgára pirítom, majd apránként hozzáöntöm a tejet és a tejszínt. Simára keverve sűrűre főzöm, közben a zöldségkrémmel, a fehér borssal, a megtisztított és szétzúzott fokhagymával, a finomra vágott petrezselyemzölddel ízesítem. Ha langyosra hűlt, hozzákeverem a reszelt sajtot és a még fagyos kukoricaszemeket (vagy a levétől leszűrt konzervkukoricát), végül belekeverem a felvert tojásokat. Kikent tűzálló tálba egymás mellé teszem a félig sült combokat, és ráöntöm a tojásos-kukoricás masszát. Lefedem, és előmelegített forró sütőben 30 percig sütöm, majd fedő nélkül sárgásbarnára pirítom. Paradicsomsaláta illik mellé. Ha a család nagy étkű, lehet hozzá sült burgonyát is kínálni.

Elkészítési ideje: 60 perc

Különleges rakott velő

Hozzávalók: 2 velő, 7 dkg vaj, 5 tojás, 3 közepes nagyságú burgonya, 15 dkg főtt füstölt hús, 2 evőkanál sűrű tejföl, 1 csokor zöldpetrezselyem, 5 dkg reszelt sajt, törött fekete bors, só.

A burgonyát megmossuk, és héjában hagyva, sós vízben megfőzzük. Ezután lehámozzuk, és almareszelőn lereszeljük. A főtt füstölt húst egészen apró kockákra vagdaljuk vagy ledaráljuk. A velőt lehártyázzuk, majd forrásban levő sós vízbe téve, 3 percig forraljuk. Levétől lecsöpögtetve apróra vágjuk. A petrezselyemzöldet is finomra vágjuk. Az előzőleg lehűtött tojásfehérjékből nagyon kemény habot verünk. Az olvasztott vajat habosra keverjük a tojássárgákkal, hozzáadjuk a főtt, reszelt burgonyát, a sonkát, a tejfölt, a sót, a borsot, a petrezselymet és a kemény tojáshabot. Alaposan kikent és lisztezett mély, tűzálló tálba öntjük a massza felét, ezt megszórjuk a velődarabkákkal, majd beborítjuk a maradék masszával. Előmelegített forró sütőben addig sütjük, amíg a próbaképpen beleszúrt hurkapálca teljesen száraz marad. Meleg tálra borítva cikkeket vágunk belőle, a reszelt sajttal meghintjük, és vegyes zöldséggel vagy párolt rizzsel fogyasztjuk.

Libahúsos rakott kelkáposzta

Hozzávalók: 1 libaaprólék, 1 kg kelkáposzta, 2 dl tejföl, 2 db tojás, 10 dkg rizs, késhegynyi tört köménymag, 1 teáskanál pirospaprika, só, törött bors, ízlés szerint.

A megtisztított és feldarabolt libaaprólékot éppen csak annyi vízbe teszem, amennyi ellepi, majd megsózom és fedő alatt puhára főzöm. Közben a kelkáposztát leveleire szedem, megmosom, lecsöpögtetem, és vékony csíkokra vágom. Egy tepsibe beleszórom a kelkáposzta felét, majd rászórom az előzőleg megmosott és lecsöpögtetett rizst. A megfőtt húst levéből leszűrve kicsontozom és ledarálom, összekeverem sóval, borssal, köménymaggal és kevés pirospaprikával. Rákenem a rizses kelkáposztára, végül a maradék kellevelekkel befedem. A tojást felverem a húslével és a tejföllel, majd az egészet ráöntöm a kelkáposztára. A tepsit befedem, és előmelegített forró sütőben negyven percig párolom, végül a tetejét pirosra pirítom.

Nyírbátori rakott felsál

Hozzávalók: 80 dkg marhafelsál, 15 dkg füstölt szalonna, 2 fej vöröshagyma, 2 db zöldpaprika, 2 db paradicsom, 2 dl tejföl, 1 mokkáskanál pirospaprika, 5 dkg liszt, 1 dl olaj, 1 kg burgonya, só, törött bors.

Elkészítése: A hússzeleteket kiverjük, megsózzuk, megborsozzuk, lisztbe mártjuk, kevés olajban, szép pirosra sütjük. A füstölt szalonnát nagyon vékonyra felszeleteljük, ebből néhány szeletet egy tűzálló tálra teszünk. Terítünk rá egy réteg karikára vágott burgonyát, erre fektetjük rá a hússzeletek felét, a felszeletelt zöldpaprikát, paradicsomot és a hagyma felét, meghintjük pirospaprikával. Erre terítjük a burgonya második harmadát, kicsit megsózzuk, ismét a hússzeletek másik felét, vöröshagymát, paprikát, paradicsomot, pirospaprikát, szalonnaszeleteket, erre ismét burgonyát terítünk. A pecsenyezsírt elkeverjük tejföllel, ráöntjük a tetejére, és fedő alatt puhára pároljuk. Ha már minden megpuhult, a fedőt levesszük, és a tetejét szép pirosra sütjük.

Pulykarakottas

Hozzávalók: 1 kg pulykamell, 15 dkg ementáli reszelve, 6 dkg vaj, 2 dl száraz fehérbor, bors, só

A kivert pulykamellszeleteket gyengén besózzuk. Egy kivajazott tűzálló tál aljára lerakunk egy sor pulykamellet, rámorzsolunk egy kevés sajtot, kevés vajat, majd ismét hús következik, amíg a hozzávalók el nem fogynak. A tetejére sajt kerüljön, azt megborsozzuk, és kevés vajat teszünk rá. Leöntjük borral, alufóliával betakarjuk. Előmelegített sütőben közepes tűznél puhára pároljuk, majd levesszük a fóliát, és pirosra sütjük. Burgonyapürével és almakompóttal kínáljuk.

Rakott apróhal

Hozzávalók 4 személyre: 1 kg apróhal (kárász, keszeg, compó), 2 dl ecet, 30 dkg vöröshagyma, 1 dkg cukor, 1 teáskanál egész fekete bors, só, a panírozáshoz: 3 tojás, liszt, zsemlemorzsa, a sütéshez olaj.

Sokan félnek az apróhalak szálkáitól, a horgászoknak azonban megvan rá a receptjük, hogyan lehet “eltüntetni” a szálkákat. Egy ilyen receptet ismertetünk most. A megtisztított és kimosott halakat keresztben, egyujjnyi közökben beirdaljuk, sóval átdörzsöljük, és tálba téve egy jó órát hagyjuk a sóban állni. Ezután lisztbe, felvert tojásba, zsemlemorzsába forgatva bepanírozzuk, és bő, forró olajban kisütjük. A megtisztított hagymát vékony karikára vágjuk. Hat deciliter vízhez öntjük az ecetet, beletesszük a cukrot és a borsot, és felforraljuk. Egy mély üvegtál aljára először egy sor hagymát teszünk, arra a kirántott halból egy sort, majd újra hagymát és halat, amíg a mennyiség tart. A forró, ecetes vízzel leöntjük, lefedjük, és három napra hűvös helyre teszzük. Az eredmény meglepő lesz: azt fogjuk tapasztalni, hogy a halból három nap alatt “felszívódtak” a szálkák.

Rakott bélszín

Hozzávalók: Bélszín 1/2 kg, burgonya 1/2 kg, vöröshagyma 1/2 fej, zsír 15 dkg, só késh., tejföl 4 dl.

Elkészítése: A megtisztított vesepecsenyét forró zsírban meghengergetjük, szeletekre vágjuk. Kikent lábasba egy sor húst, egy sor szeletekre vágott burgonyát, finom vöröshagymával, pici sóval megszórunk. Ezt folytatjuk, míg el nem fogy. Közben tejföllel öntözgetve fedő alatt pároljuk, míg a burgonya is megpuhul. Tálalás előtt még egyszer tejföllel felforraljuk.

Rakott csirke 1.

Hozzávalók: 2 csirkemell, 4 csirkecomb, 20 dkg gomba, 1 fej vöröshagyma vagy egy hosszabb szál póréhagyma, 10-15 dkg vékonyra szeletelt füstölt szalonna, ketchup, só, bors, pirospaprika, olaj.

Egy tűzálló tálat kibélelünk vékonyra szeletelt füstölt szalonnával. Ráfektetünk a kicsontozott, sóval, borssal és pirospaprikával megszórt csirkedarabokból, megszórjuk a megtisztított, felszeletelt gombával és hagymával. Meglocsoljuk ketchuppal, majd újra húst, gombát, hagymát és ketchupot teszünk. Betakarjuk a maradék szalonnaszeletekkel. Letakarva, sütőben 60-80 perc alatt megsütjük. Párolt rizst, rizibizit vagy krumplipürét kínáljunk hozzá.

Rakott csirke 2.

Hozzávalók: 2 csirkecomb, 2 kis (vagy 1 nagy) csirkemell, 50 dkg húsos zöldpaprika, 10 dkg füstölt szalonna (vagy szeletelt császárszalonna), 3 paradicsom, 2 nagy fej vöröshagyma, 4 dl tejföl, 4 gerezd fokhagyma, 60 dkg burgonya, 1 evőkanál piros fűszerpaprika, 1 teáskanál só.

A megmosott és letörölgetett csirkecombokat a forgóknál kettévágom, a melleket kicsontozom, és ugyancsak két részre vágom. Megsózom és megborsozom. A vékony karikákra vágott burgonyát egyenletesen beterítem egy kisebb tepsibe, és megsózva rákarikázom a megtisztított vöröshagyma felét. Erre teszem sorban, egymás mellé az előkészített húsdarabokat, amelyeket beborítok a megmaradt, felkarikázott vöröshagymával, valamint a megmosott, kicsumázott és felszeletelt zöldpaprikával. Megsózom, megborsozom, majd beborítom a hajszálvékonyra szeletelt füstölt szalonnával. Ezután lelocsolom a pirospaprikával elkevert tejföllel, és megsózva, lehetőleg légmentesen beborítom alufóliával. Előmelegített, forró sütőben legalább 1 órán keresztül párolom közepes lángon, majd a fedőt leveszem és a tetejét szép pirosra megpirítom. Salátával tálalom.

Rakott csirkemell 1.

Hozzávalók: 60 dkg csirkemell, 60 dkg gomba, 12 dkg Óvári sajt, 1 ek. olaj, só, bors, petrezselyemzöldje, pici vöröshagyma

A csirkemellet kiverjük, sózzuk, és mindkét oldalát pici olajon megsütjük. A gombát a vöröshagymával olajon megpároljuk, ízesítjük sóval, borssal, petrezselyemmel.

A nyers tojást összekeverjük a reszelt sajttal, pici mustárral, sóval. Az elősütött húst egy kiolajozott tűzálló tálba helyezzük, a húsra rátesszük a gombát, az egészet leöntjük a sajtos tojással, és sütőben rózsaszínűre sütjük.

Rakott csirkemell 2.

Hozzávalók: 4 db kisebb csirkemell, 10 dkg trappista sajt, 10 dkg Pannónia sajt, 10 dkg karaván sajt, 3 dl tej, 4 nagy gerezd fokhagyma, 2 pohár tejföl, 2 db tojás, liszt, delikát 8, só bors, diónyi margarin.

A csirkemelleket lebőrözzük, majd kifilézzük. Egy mély tálra helyezzük, és leöntjük a tejben elkevert tört fokhagymával, és a fűszerekkel, majd legalább egy éjszakára hűtőbe tesszük. Elkészítés előtt kivesszük a pácból, és jól lecsöpögtetjük Egy hőálló tálat kikenünk a margarinnal. A csirkemelleket lisztbe, a felvert tojásba, majd a reszelt sajtok keverékébe forgatjuk, és rétegesen a tálba helyezzük. Rászórjuk a maradék reszelt sajtot, és leöntjük a tejföllel. Sütőbe tesszük, letakarjuk alufóliával, és közepes lángon, ill fokozaton kb. 40-50 percig sütjük. Levesszük a fóliát, a tetejét kissé megpirítjuk.

Ha kész, hagyjuk kicsit hűlni, mert jobban szeletelhető. Köretnek Tejfölös burgonyapürét, és ecetes szilvát, vagy szilvabefőttet adunk, és száraz testes vörösbort kínálunk hozzá.

Rakott csirkemell 3.

Kb. 70 dkg csirkemellfilét 4-5 dkg-os szeletekre vágjuk, enyhén sózzuk, borsozzuk. Egy tűzálló tálat kibélelünk szalonnával úgy, hogy az edény peremén túllógjon (azért, hogy majd a tetejére hajthassuk). A húst lisztbe, tojásba és kétféle (15-15 dkg füstölt és trappista) reszelt sajt keverékébe forgatjuk. Ebből egy sor a tálba rakunk, majd erre pár szelet csirkesonka kerül, majd ismét bundázott csirkemell következik. Ezt addig folytatjuk, amíg a hozzávalókból tart, de a tetejére hús kerüljön. 2 dl tejfölt locsolunk rá, a lelógó szalonnát ráhajtjuk. Előmelegített sütőben 180 fokon, egy órán keresztül sütjük. 45-50 percre érdemes letakarni fóliával vagy tetővel, mert fröcsköl. Megvárjuk, míg kihűl, majd egy éjszakán át, hűtőben pihentetjük. Olyan laktató, hogy csak salátával vagy savanyúsággal tálaljuk. Hidegen is kitűnő.

Rakott csirke padlizsánnal

Hozzávalók: 1 nagyobb csirke, 10 dkg reszelt füstölt sajt, 10 dkg füstölt szalonna, 2 nagyobb padlizsán (70-80 dkg), 3 paradicsom, 2 dl tejföl, 2 gerezd fokhagyma, 1 nagy fej vöröshagyma, ízlés szerint só és törött bors.

A csirkét megtisztítom, és kis darabokra vágom. Megsózom, és a borssal megszórom. A padlizsánt megmosom, és héjastól egy centis karikákra vágom, majd megsózva 10 percig állni hagyom (míg levet ereszt). Közben a vöröshagymát vékonyra karikázom. A füstölt szalonnát nagyon apróra metélem, zsírját kisütöm, és a pörcöt félreteszem. A visszamaradt zsíron a csirkedarabokat erős lángon átsütöm. Tűzálló tál alját beborítom a lecsöpögtetett padlizsánszeletekkel és meghintem reszelt sajttal. Erre ráfektetem a csirkedarabok egy részét. Beborítom hagymakarikákkal, megsózom, megborsozom, és a pépesre zúzott fokhagymával elkevert tejföllel megkenem. Erre ismét padlizsánszeleteket helyezek, majd a rétegezést addig folytatom, amíg elfogy a hozzávaló. Tetejére tejfölnek és reszelt sajtnak kell kerülnie, ezt beborítom a lehéjazott paradicsomszeletekkel, lelocsolom a csirke pecsenyelevével, és rászórom a szalonnapörcöt. A tálat befedem és előmelegített, forró sütőben 40 percig sütöm, majd a tetejét levéve pirosra pirítom. Saláta illik mellé.

Elkészítési ideje: 70 perc

Rakott csirkepástétom

Hozzávalók (8-10 személyre): 50 dkg csirkemáj (szívvel együtt), 50 dkg csirkemell, 25 dkg szalonna, 2 tojás, 1/2 dl tejszín, 2 teáskanál konyak, 1 teáskanál majoránna, 1 mokkáskanál törött fekete bors, 1 gerezd fokhagyma, ízlés szerint só.

A csirkemájakat a szívekkel együtt forrásban lévő vízbe dobom és addig forralom, amíg megfehéredik. Ezután leszűröm és hagyom hűlni. Közben a csirkemelleket kicsontozom, és lapjában nagyon vékony szeletekre vágom. A füstölt szalonnát nagy, hajszálvékony szeletekre vagdalom. A kihűlt májat húsdarálón kétszer áthajtom, majd összekeverem a tojások sárgáival, a konyakkal, a tejszínnel, a zúzott fokhagymával és a fűszerekkel. Végül hozzáteszem a tojások fehérjéből vert kemény habot. Kerek tűzálló tál alját és oldalát kibélelem a vékonyra vágott füstöltszalonna-szeletekkel, majd vékony májkrémes réteget kenek rá. Ezt betakarom a megsózott csirkemell-szeletekkel, és beborítom kevés füstölt szalonnával. Erre újabb májréteg és csirkemell kerül, végül a maradék füstölt szalonnával úgy takarom le, hogy az alatta lévő rétegből semmi se látsszon ki. Egy nagy tepsibe kétujjnyi vizet töltök, ezt beállítom az előmelegített, forró sütőbe. Amikor a víz már gyöngyözik, a vízzel telt tepsibe teszem a májjal töltött tűzálló tálat, és közepes lángon, jó egy órán keresztül gőzölöm az ételt. Ha a beleszúrt hurkapálcára nem ragad a massza, akkor van készen. Ezután hagyom kihűlni, majd befedem, és felhasználásig hűtőszekrényben tartom. 3-4 napig eláll. Fogyasztás előtt salátával bélelt tálra borítom. (Ha az oldalát késsel ellazítom, viszonylag könnyen kijön a formából.) Éles késsel felszeletelem, mint a tortát szokás. Rendkívül szép és finom kínálnivaló.

Elkészítési ideje: 120 perc

Rakott csirke vagy pulykamell

Hozzávalók: 70 dkg csirke v. pulykamellfilé natúrszeletnek vagy párizsiasan elkészítve, 6 szelet angolszalonna, 6 szelet gépsonka, 10 dkg trappista sajt, 10 dkg füstölt sajt, 2 dl tejföl

Egy tepsit kibélelünk a szalonnaszeletekkel, aztán lerakjuk a fele húst, majd sonka következik, erre a reszelt füstölt sajt. A tetejére a többi húst rakjuk, meglocsoljuk tejföllel és rászórjuk a többi sajtot. Sütőben lefedve 1 órán át, sütjük, majd a fedőt levéve rápirítjuk a sajtot.

Tálalás: burgonyapürével. (Hidegen is finom)

Rakott csülök

Hozzávalók: 1 nagyobb csülök, 1 kg burgonya, 40 dkg zöldpaprika, 4 kemény paradicsom, 2 nagy fej vöröshagyma, 5 dkg füstölt szalonna, 3 dl tejföl, 1 gerezd fokhagyma, ízlés szerint törött fekete bors, só.

A csülköt megtisztítjuk, megmossuk, és kuktában, betéten, 2 dl sós vízben félpuhára főzzük; ez kb. forrástól számított 25 perc. A csülköt levéből kivéve lecsurgatjuk, kicsontozzuk, és vékony szeletekre vágjuk. A burgonyát meghámozzuk, és karikákra vágjuk. A zöldpaprikát kicsumázzuk és felszeleteljük, a paradicsomokat lehéjazzuk és felkarikázzuk. A vöröshagymát megtisztítjuk, és szintén karikákra vágjuk. A füstölt szalonnából hosszú, vékony csíkokat metélünk. Mély tűzálló tál vagy tepsi alját kirakjuk burgonyakarikákkal, megsózzuk, és hagymakarikákat szórunk rá. A füstöltszalonna-csíkokkal folytatjuk, ezután egy réteg paradicsom következik. Ráfektetjük az egyharmadnyi csülökszeletet, ezt betakarjuk zöldpaprikával, sózzuk, és burgonyával folytatjuk a rétegezést, egészen addig, míg tart a hozzávalókból. Arra ügyeljünk csak, hogy a paradicsom mindig húsra kerüljön, mert ha a burgonyával érintkezik, az nehezebben puhul meg. Az egyes sorokat ne felejtsük el megsózni, mert ízetlen marad az étel. Minél vékonyabbra szeleteljük a hozzávalókat, annál finomabb lesz, az ízek jobban összeérnek. Végül leöntjük az egészet sózott és borsozott tejföllel, amelybe a tisztított és szétzúzott fokhagymát is belekevertük. Nagyon forró sütőben, a tálat lefedve, legalább 1 órán át, sütjük.

Rakott hagymás hal

Hozzávalók: 2 nagy, pácolt hal (50 dkg), 70-80 dkg burgonya, 2 evőkanál ecetes hagyma, 4 tojás, 3 dl tejföl, 20 dkg reszelt sajt, 10 dkg húsos füstölt szalonna, mokkáskanálnyi törött fekete bors, 2 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál citromhéj, só ízlés szerint

A burgonyát alaposan megmossuk, és héjában puhára főzzük. A tojásokat keményre főzzük, majd meghámozzuk és felkarikázzuk. A füstölt szalonnát apró kockákra vagdaljuk, és zsírját kiolvasztjuk. A hagymás halat hosszában félbevágjuk, a gerincet kivesszük, majd a halat vékony csíkokra metéljük. A főtt burgonyát meghámozzuk, és vékonyra karikázzuk. Tűzálló tál aljára terítünk egy vékony réteg burgonyát, és jól megsózzuk. Erre halcsíkokat teszünk, ezt tojáskarikák követik. Apróra vagdalt ecetes hagymát szórunk rá, majd meglocsoljuk egy-két teáskanál szalonnazsírral-pörccel. Meghintjük a fűszerekkel, tejfölt öntünk rá, majd megszórjuk reszelt sajttal. Addig folytatjuk a rétegezést, amíg az alapanyagok elfogynak. A tetején sajt, tejföl és szalonnazsír legyen. A tálat lefedjük, és előmelegített forró sütőben 40-45 percig közepes lángon sütjük, majd a tetejét fedő nélkül pirosra pirítjuk.

Rakott hal  

Hozzávalók 6 - 8 személy részére: 2 kg hal, 10 dkg szalonna, 1 kg krumpli, 6 db paradicsom, 6 db zöldpaprika, 3 fej hagyma, zsír, petrezselyemlevél, 3 kk. pirospaprika, ételízesítő, só

A szalonnát csíkokra vágjuk, és a bogrács alján lefektetjük. A krumplit karikákra vágjuk, és ráhelyezzük a szalonnadarabokra. Erre tesszük rá a besózott halszeleteket. A tetejét megszórjuk felaprított petrezselyemlevéllel, karikákra vágott zöldpaprikával és paradicsommal. A bogrács magasságáig ismételgethetjük ezeket a sorokat úgy, hogy a felső sorba krumpli kerüljön. Az étel összeállításakor ügyeljünk arra, hogy a megfelelő sorokat / ízlés szerint / sózzuk, vagy ételízesítővel megszórjuk. Közben olvasszunk fel 2 evőkanálnyi zsírt, abáljuk meg benne az apróra vágott hagymát, és szórjuk meg pirospaprikával. Az így elkészített forró zsírral locsoljuk meg az összeállított ételt. Fedjük le alufóliával a bográcsot, és tegyük a rostélyrácsra. Miután a krumpli megpuhult, a fóliát eltávolítva pirítsuk tovább a kellő szín eléréséig.

Rakott hering - Észtország

Hozzávalók: 60 dkg friss apró hering, 5-7 dkg vaj, 1-2 fej közepes nagyságú hagyma, só, bors. 

A friss heringeket lefejezzük és kibelezzük, folyó hideg vízben gyorsan lemossuk.  A vajjal kikent formába rétegesen lerakjuk az apróra vágott hagymát és a sózott heringet, a legfelső rétegre vajdarabokat helyezünk.  Sütőben 20-30 percig sütjük.  Forrón tálaljuk, főtt vagy sült burgonyával.

Rakott hurka

A hurkát 20-30 percre berakom a mélyhűtőbe, hogy szép egyenletesen karikára tudjam vágni. A tepsit kikenem egy kis zsírral. Alulra savanyú káposztát rakok, arra a hurkaszeleteket, majd nyers, karikára vágott krumplit. (szükség és ízlés szerint fűszerezni lehet.) Ezt a "rétegezést" folytatom, amíg a készlet tart. A lényeg, hogy az utolsó réteg krumpli karikákra a sütnivaló kolbász karikák kerüljenek.

Alufóliával letakarva, közepes lángon 30-40 percig sütöm.

Rakott hús

Hozzávalók: 30 dkg nem nagyon zsíros dagadó, 5 dkg reszelt rokfort, 2 egész tojás, 2 dl tejföl, 2 gerezd fokhagyma, 1 db zsemle vagy 1 szelet kenyér, 1 dl tej, 1 teáskanál só, 1 mokkáskanál törött fekete bors, 1 teáskanál mustár, 2 evőkanál olaj.

A darabokra vágott zsemlére ráöntöm a tejet, és néhány percig hagyom ázni. A húst ledarálom. Egy tojást habosra verek, belekeverem a darált húst, a fűszereket a fokhagyma kivételével, majd a szétmorzsolt zsemlét és az áztatásból visszamaradt tejet is hozzáadva addig gyúrom, amíg az egész folyadékot felveszi. Nedves kézzel négy nagy, vagy nyolc kicsi pogácsát formázok a masszából, és tepsire vagy tűzálló tálra rakom egymás mellé. A tejfölben elkeverem a reszelt sajtot, az olajat, a gyengén felvert tojást és a zúzott fokhagymát, ezután rákenem a nyers húspogácsák tetejére. A tepsit befedem egy alufóliadarabbal, és az előmelegített, forró sütőben kb. fél óráig párolom, végül a fedőt levéve, világosbarnára pirítom a tetejét. A nyers húsmassza beszívja a sajtos tejfölt, illetve rásül. Nagyon ízletes, bármilyen zöldség- vagy burgonyakörettel tálalható.

Elkészítési ideje: kb. 75 perc.

Rakott hús császár módra

Hozzávalók: 4 szép szelet csont nélküli tarja, 8 hajszálvékony szelet császárhús (vagy húsosabb füstölt szalonna), 1 kis fej vöröshagyma, 5 dkg juhtúró, 1 húsos zöldpaprika, 1 paradicsom, késhegynyi kakukkfű és bazsalikom, törött bors, só.

Adagonként külön készítjük. Az alufóliára ráteszünk egy szelet húst, megsózzuk, megborsozzuk, majd egy császárhússzelettel leborítjuk. Erre karikázunk vöröshagymát, zöldpaprikát, megmosott és lehéjazott paradicsomot. Ezt is megsózzuk, meghintjük a fűszerekkel, rákenünk negyedrésznyi juhtúrót, végül beborítjuk még egy szelet császárhússal. A fóliát úgy hajtjuk össze, hogy a képződő gőz ne feszíthesse szét. A négy csomagot előmelegített, forró sütőbe a rácsra vagy sütőlemezre tesszük, és 20 percig sütjük. (Vagy grillsütőben, előírás szerint.) Ha a sütési idő letelt, a csomagokat bontsuk ki, és pirítsuk néhány percig. Salátával, burgonyával, esetleg tartármártással tálaljuk.

Rakott hústorta

Hozzávalók: 1 doboz gyorsfagyasztott leveles tészta, 1 doboz 1/2 kg-os vagdalthús-konzerv. 2 tojás + 1 tojássárga, 10 dkg reszelt füstölt sajt, 1 pohár tejföl, 2 evőkanál búzadara, 1 gerezd fokhagyma, késhegynyi őrölt szerecsendió-virág, só és törött fekete bors, ízlés szerint

A vagdalt húst villával széttörjük, majd összedolgozzuk egy felvert tojással, a sóval, a borssal, a szétzúzott fokhagymával. (Ha túl sűrű lenne a krémszerű töltelék, kevés tejjel hígíthatjuk) A reszelt sajtot összekeverjük a másik felvert tojással, a tejföllel, az őrölt szerecsendióvirággal, a sóval és a búzadarával. A felengedett leveles tésztát egyharmad-kétharmad arányban elvágjuk. A nagyobbik tésztadarabot lisztezett deszkán akkorára nyújtjuk, amekkorával ki tudunk bélelni egy nagy tortaformát úgy, hogy magas pereme legyen. A tésztára rásimítjuk a húsos tölteléket, majd megkenjük a sajtos krémmel. A kisebb tésztadarabot kerek lappá nyújtjuk, és beborítjuk vele a sajtot. A maradék tojássárgával megkenjük a tetejét, villával megszurkáljuk, hogy a gőz eltávozhasson belőle, és előmelegített forró sütőben a közepesnél kisebb lángon szép sárgásbarnára sütjük. Még melegen cikkeket vágunk belőle. Hidegen is, melegen is fogyaszthatjuk.

Rakott, húsos kocka

Hozzávalók: 20 dkg disznósajt (vagy bácskai májas), 30 dkg nagykocka száraztészta, 2 dl kefir, 2 egész tojás, 4 evőkanál olaj, 1 mokkáskanál törött fekete bors, 1 mokkáskanál majoranna, ízlés szerint só.

A tésztát a szokásos módon, sós vízben megfőzöm, majd meleg vízzel leöblítve, melegen tartom. A disznósajtot ledarálom és összekeverem a kefirrel, a tojások sárgáival, az olajjal és a fűszerekkel, majd a tojásfehérjékből vert kemény habot óvatosan hozzákeverem. A leszűrt tésztát átforgatom a tojásos masszával, és egy olajjal kikent, kisebb tepsibe simítom. Előmelegített, forró sütőben piros kérget sütök a tetejére. Kockákra vágva tálalom.

Elkészítési ideje: kb. 45-50 perc.

Rakott juhtúrós baromfi

Hozzávalók: 60 dkg baromfi hús, 15 dkg juhtúró, 4 dl tejföl, 10 dkg szalonna, bors, só, majoránna

A húst nagyon vékony szeletekre vágom. A juhtúrót, a tejfölt és a tojássárgáját simára keverem. A szalonnát kisütöm, és a pörcöt a túrós keverékbe teszem. Kifőzöm a csuszatésztát, majd az alkotórészeket tűzálló tálba rétegezem. Legalulra nagyon vékony szalonnaszeleteket helyezek. Erre rendezem a sózott, borsozott hús szeleteket. Leöntöm a tejfölös keverékkel, és befedem a kifőtt tésztával. A készlet erejéig folytatom, úgy, hogy a legtetejét a tejfölös túróval kenem meg. Előmelegített sütőben 1 óra alatt készre sütöm. (Az alföldi térségben vékonyra szelt nyers krumplit is szoktak a rétegek közé tenni.)

Rakott karaj

A karajszeleteket hirtelen kisütöm, félreteszem. Elkészítem a töltött hús töltelékét, (zsemle, tojás, gomba, máj, petrezselyem, jól összedolgozva) és a töltelékkel kezdve egymás után sorba helyezem a hússal, úgy, hogy kissé egymást fedjék. Meglocsolom egy kis olajjal, majd megsütöm. Reszelt sajttal a tetején is isteni!

Rakott káposztás hal

Hozzávalók: 50 dkg bármilyen, de szálka nélküli halfilé, 70 dkg savanyú káposzta, 3 dl tejföl, 2 savanyú alma, 10 dkg füstölt szalonna, 25 dkg paradicsom, 2 nagy fej vöröshagyma, 2-3 evőkanál liszt, só és őrölt fekete bors, ízlés szerint

A halfilét vékony szeletekre vágom és besózom. A füstölt szalonnát nagyon apróra darabolom, zsírját kisütöm, és a fele mennyiségű szalonnazsíron megfonnyasztom a megtisztított, felkarikázott vöröshagymát, majd a kicsavart savanyú káposztát (ha túl savanyú, átmosom) is rátéve, fedő alatt megpárolom. Tűzálló tálba terítem a párolt hagymás káposzta felét, erre rákarikázom a megmosott, kicsumázott, de héjas almát, majd beborítom a maradék káposztával. A halcsíkokat lisztbe mártom, és a maradék szalonnazsíron hirtelen, erős lángon lepirítom mindkét oldalát. A káposztára ráteszem sorban, egymás mellé az átsütött halat, beborítom a meghámozott és felkarikázott paradicsommal, majd sóval, borssal fűszerezett tejföllel lelocsolom. Forró sütőben 30 percig sütöm közepes lángon.

Rakott káposztás kacsa

Hozzávalók: 1 sovány pecsenyekacsa, 75 dkg savanyú káposzta, 2 alma, 2 nagy fej vöröshagyma, 20 dkg reszelt sajt, 4 gerezd fokhagyma 1-1 teáskanál csombor és majoránna, 1 csapott mokkáskanál őrölt borókabogyó, késhegynyi őrölt köménymag, ízlés szerint só és törött fekete bors, 4 dl tejföl.

A megtisztított pecsenyekacsát feldarabolom. Mély tűzálló tálat kibélelek hajszálvékony csíkokra vágott kacsahájjal (amelyet a szárnyas hasából vettem ki). A tál aljára szórom az átmosott és lecsöpögtetett savanyú káposzta egyharmadát. Sót, borsot, csombort, borókát, köménymagot és majoránnát szórok rá, majd a besózott húsdarabokkal letakarom. Erre reszelt sajtot hintek, kevés tejföllel lelocsolom. Rákarikázok vöröshagymát, rászórok zúzott fokhagymát, majd beborítom meghámozott, kicsumázott almaszeletekkel. Erre káposzta kerül, és addig folytatom a rétegezést, amíg van hozzávaló. A tetejére húsnak, sajtnak és tejfölnek kell kerülnie. A tálat szorosan lefedem, és előmelegített, forró sütőben, kis lángon legalább két órán keresztül sütöm. Felséges étel! (Nem, nem is étel, hanem étek!) Ha római tálban készítem, akkor még jobb, de a sütés idejét egy órával növelni, a lángot viszont takarékra tanácsos csökkenteni.

Elkészítési ideje: 150-210 perc

Rakott pontyfilé tepsiben (6 személyre)

Hozzávalók: 1,50 kg burgonya, 1,20 kg filézett pontyhús, 30 dkg gomba, 2 evőkanál szardellapaszta, 2 dl tejföl, 2 dl tejszín, 5 evőkanál liszt, 10 dkg vaj (vagy margarin), 1 fiola kapribogyó, 2 nagy fej vöröshagyma. 4 gerezd fokhagyma, 1 citrom leve és reszelt héja, 1 mokkáskanál törött fehér bors, ízlés szerint só (vigyázat, a szardellapaszta igen sós!), a tepsihez 4 evőkanál olaj és 4 evőkanál zsemlemorzsa.

A burgonyát héjában megfőzöm, majd meghámozom, és karikákra vágom. Nagy tepsit előkészítek. Az olajjal kikenem, és a zsemlemorzsával behintem, ezután a burgonyakarikákat elterítem rajta. Megsózom, megborsozom és beborítom a megtisztított és vékony karikákra vágott vöröshagymával. A tejszínt megsózom és rálocsolom. A halfiléket egyforma szeletekre vágom, és mindkét oldalán megsózom, megborsozom. A tejszínes burgonyán egymás mellett elhelyezem. (Csak egy sorba kerüljenek a halszeletek.)

A vaj felét felforrósítom, ráteszem a megtisztított és vékony szeletekre vágott gombát, majd sóval, borssal fedő alatt, saját levében puhára párolva, zsírjára pirítom. A már kihűlt gombát elkeverem a tejföllel, a szardellapasztával, a citromlével, a citromhéjjal, a törött borssal, a kapribogyóval (és annak levével), végül a zúzott fokhagymát is belekeverem. A sűrű öntetet rákenem a halszeletek tetejére. A megmaradt vajat felolvasztom, és ugyancsak rálocsolom. A tepsit alufóliával befedem, és az előmelegített forró sütőben 30 percig párolom, majd a fedőt levéve, kissé megpirítom a tetejét. Fantasztikusan finom, pikáns étel, amely mellé csípős csalamádé vagy csípős almapaprika illik.

Rakott ponty "Öreg Halász" módra

Hozzávalók: 1 db 1,5- 2 kg-os ponty (esetleg amur), 4 közepes burgonya, 2 dl tejföl, 1 kis fej vöröshagyma, zöldpaprika, liszt, margarin, só, bors, koriander, vagy valamilyen hal fűszerkeverék, őrölt paprika

Elkészítés: A pontyot megtisztítjuk, kifilézzük (ha tudjuk), befűszerezzük, egy órát állni hagyjuk. Közben a burgonyát tökreszelővel lereszeljük, majd kevés olajon megpuhítjuk (nem kell teljesen megsütni. A pontyfilét lisztben megforgatjuk, majd forró olajon éppen, hogy csak megkapatjuk, hogy kifehéredjen. Egy tűzálló tálat margarinnal kikenünk, majd az aljába rakjuk a megsütött reszelt burgonyát, erre rá a halat, majd a tetejére, a karikára vágott hagymát és paprikát, az egész tetejére pedig ráborítjuk a tejfölt. Előmelegített sütőben kb. 20-25 percig sütjük, ha szükséges, a levet leöntjük róla. Mikor elkészült, őrölt paprikát szórunk a tetejére.

Rakott sertésborda vajbabbal

Hozzávalók: 50 dkg szeletelt sertéskaraj, 30 dkg burgonya, 40 dkg sárga hüvelyű vajbab, 2 dl tejszín, 2 dl tejföl, 1 dl étolaj, só, reszelt szerecsendió, őrölt fehérbors, KNORR Delikát Ételízesítő.

A héjában előfőzött burgonyát, meghámozzuk és felkarikázzuk. A zöldbabot alaposan megtisztítjuk, Delikát ételízesítővel fűszerezett vízben félig megfőzzük. A sertésszeleteket enyhén kiverjük, majd mindkét oldalát meghintjük sóval, őrölt fehérborssal, reszelt szerecsendióval, forró étolajban kissé elősütjük.

A vajjal kikent tűzálló tál aljára burgonyát rakunk. Erre tesszük rá a hússzeleteket, majd betakarjuk a babbal. A tejszínnel és sóval kikevert tejfölt ráöntjük, és sütőben aranysárgára sütjük.

Elkészítési idő: 65 perc

Rakott túrós

Hozzávalók: 50 dkg lapocka, 30 dkg csuszatészta, 7 dkg füstölt szalonna, 50 dkg tehéntúró, 3 dl tejföl, 5 dkg reszelt sajt, 1 nagy fej vöröshagyma, 3 evőkanál olaj, törött fekete bors, só.

A húst megmossuk, megtöröljük, majd vékony szeletekre vágjuk. Megsózzuk, és 2 evőkanál olajon pirosra sütjük mindkét oldalát. Ezután 1 dl vizet aláöntve, félpuhára pároljuk. Amíg a hús párolódik, a tésztát forró sós vízben kifőzzük, levétől lecsöpögtetjük, és a maradék olajra szedjük. Jól átkeverjük, és melegen tartjuk. A füstölt szalonnát nagyon apróra vagdaljuk, zsírját kiolvasztjuk, és a pörcöt leszűrjük. A tehéntúrót elmorzsoljuk, a vöröshagymát pedig tisztítás után nagyon apróra vágjuk, és a szalonnazsíron üvegesre fonnyasztjuk. Ezután belekeverjük a tejfölt, és meghintjük törött borssal. Mély tűzálló tálba terítjük a csusza egyharmadát, ezt megszórjuk egyharmadnyi túróval, meglocsoljuk hagymás-tejfölös szalonnazsírral, majd beborítjuk a hússzeletek felével. Erre megint csuszát teszünk, és addig folytatjuk a rétegezést, amíg tart a hozzávalókból. A tetejére csuszának kell kerülnie, mert ezt leöntjük a maradék tejfölös-szalonnás zsírral elkevert reszelt sajttal, a pörcöt rászórjuk, a tálat lefedjük. Előmelegített sütőben közepes lángon sütjük 20 percig, majd 5 percig pirítjuk a tetejét.

Rakott vagdalt, burgonyával

Liszt- és tejcukor-érzékenyeknek

Hozzávalók: 40 dkg darált hús, 6 db héjában főtt burgonya, 4 db főt tojás, 1 kis fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, só, bors, ételízesítő, 1 kk. fűszerpaprika

Elkészítés: Egy kis tepsit olajjal megkenünk. A héjában főtt burgonyát karikákra vagdossuk, megsózzuk. Tetejére főtt tojásokat karikázunk, és végül a fokhagymával, és a fűszerekkel ízesített darált húst. Még finomabb lesz, ha a tetejét megszórjuk trappista sajttal. Forró sütőben megsütjük.

Sajtos rakott hús

Hozzávalók 4 személyre: 4 nagy szelet sertéstarja (csont nélkül), 4 nagyon vékony szeletre vágott császárhús (10 dkg-nál nem több), 2 db zöldpaprika, 10 dkg reszelt sajt, 1 nagy fej hagyma, 1 evőkanál mustár, 1 teáskanál só, 1 mokkáskanál törött fekete bors.

Gyújtsd be a sütőt! A hússzeletek mindkét oldalát kend meg mustárral, sózd meg, borsozd meg! Tisztítsd meg a hagymát, mosd meg a zöldpaprikát! Tedd a húsokat egy kis kivajazott tepsibe, szorosan egymás mellé! A hússzeletek tetejére karikázz a hagymából, és rakd meg vékony paprikaszeletekkel!

Mindegyik húsra boríts rá egy szelet császárhúst, és a tepsit szorosan zárd le alufóliával!

Tedd az egészet forró sütőbe, és 40 percig párold közepes lángon, ezután vedd le a fóliát és pirítsd meg a tetejét!

Szórd rá a reszelt sajtot, és csak annyi időre tedd vissza a sütőbe, amíg a sajt megolvad rajta!

Megjegyzés: bármilyen burgonyakörettel és salátával nagyon finom.

60 perc alatt elkészül, közben megsütheted mellé a burgonyát és összeállíthatod a salátát.

Sajtos rakott párizsi

Hozzávalók: 50 dkg párizsi (a rúd középső részéről egészben), 2 tubus tejszínes krémsajt, 2 tubus paprikás krémsajt, 15 dkg reszelt sajt, 1 kis üveg zöldbabkonzerv, 10 dkg kockára vágott sárgarépa (mélyhűtött vagy konzerv), 10 dkg aszpik.

A párizsi bőrét lehúzzuk, a párizsit középen hosszanti irányban félbevágjuk. Mindkét darabot további 3 lapra szeleteljük. Az alsó, legszélesebb lapra a tubusból a krémsajtot csíkokban nyomjuk rá, az egyes csíkok közötti mélyedésbe helyezzük soronként felváltva a leszűrt zöldbabot, illetve a sárgarépakockákat. Rátesszük a második lapot, és a tölteléket megismételjük. A legfelső lapot is rátesszük. A rakott párizsit kívülről olvasztott aszpikkal lefényezzük, és mielőtt az aszpik teljesen megkötne, reszelt sajttal megszórjuk. A reszelt sajtot az aszpik magához köti. A két rakott párizsit hűtőszekrényben kb. 2 órán át, dermesztjük, majd éles késsel felszeletelve, tálra helyezzük.

Spanyol rakott bélszín

A bélszínszeleteket verjük ki alaposan, kenjük meg mustárral, sózzuk meg, és hintsük meg borssal. Hámozzunk burgonyát, szeleteljük fel: négy-öt fej apróra felvágott hagymát vajon pároljunk meg. A kivajazott, zsemlemorzsával meghintett pudingformába rakjuk le a burgonyaszeleteket. Szórjuk meg vajdarabkákkal, sózzuk meg, borsozzuk meg, a tetejébe rakjuk a hússzeleteket, az egészet fedjük be pirított hagymával, majd előröl kezdjük a rétegezést. Legfölülre burgonya kerüljön, amelyre vajdarabokat hintünk. Fél-fél csésze vörösbort, tejszínt és húslevest összekeverünk, leöntjük vele a rakott bélszínt, és jól lezárt pudingformában másfél óráig vízfürdőben főzzük. Ne keverjük meg, hanem amint elkészült, borítsuk ki egy nagy tálra.

Szabolcsi rakott felsál

Hozzávalók: 8 szelet marhafelsál, 20 dkg füstölt szalonna, két evőkanál zsír, 1 kg újburgonya, két fej vöröshagyma, só, pirospaprika, 2 dl tejföl.

Elkészítése: A megsózott hússzeleteket a forró zsírban hirtelen kisütjük.  Szalonnaszeletekkel kibélelünk egy mély tűzálló tálat, belerakunk egy sor karikára vágott hagymát, meghintjük paprikával, lefedjük a megtisztított, karikára vágott újburgonya egyharmadával. Az egészet betakarjuk négy hússzelettel, majd egy sor burgonya, erre vöröshagyma, só és paprika kerül.  Erre jön a hús másik fele, majd lefedjük a maradék burgonyával, majd az egészet leöntjük a pecsenyezsírral elkevert tejföllel. A sütőben addig sütjük, míg a belevalók megpuhultak, majd felső lángon pirosra sütjük.

Szabolcsi rakott hús

Hozzávalók: 50 dkg marhahús, 80 dkg burgonya, 2 zöldpaprika, 1 paradicsom, 1 nagy fej vöröshagyma, 2 dl tejföl, 5 evőkanál olaj, só, egy kiskanál pirospaprika.

A megtisztított, apróra vagdalt hagymát három evőkanál olajban üvegesre pároljuk, megszórjuk a pirospaprikával és hozzáadjuk a kockákra vágott húst. Kevergetve, a hús fehéredéséig sütjük, majd beletesszük a kicsumázott, karikára vágott zöldpaprikákat, meg a paradicsomot.

Szardellás rakott tengeri hal

Hozzávalók: 50 dkg fagyasztott tengeri hal, 1 doboz ringli, 1 tojás, 10 dkg reszelt sajt, 3 dl tejföl, 5 dkg vaj, fél citrom leve és lereszelt héja, 1-2 evőkanál zsemlemorzsa, 1 dl száraz fehérbor, 1 teáskanál szardellapaszta, teáskanálnyi mustár, só és őrölt fehérbors ízlés szerint, 4 adag félig párolt rizs

A mélyhűtött halra citromlevet csepegtetünk, és hagyjuk felengedni. Közben a habosra felvert tojást, a reszelt citromhéjat, a törött borsot, a mustárt, a szardellapasztát összekeverjük, és annyi zsemlemorzsát adunk hozzá, hogy lágy, kenhető masszát kapjunk. 10 percig pihentetjük, majd hozzákeverjük az olajától leszűrt, apróra vagdalt ringlit. A felengedett halat darabjaira szedjük, illetve szeletekre vágjuk. A vajat megforrósítjuk, és a halszeleteket mindkét oldalukon megpirítjuk. Egy tűzálló tálat gyengén kiolajozunk, majd az aljára terítjük a félig párolt rizst. Egy sor halszeletet fektetünk rá, amelyet vastagon megkenünk a szardellás krémmel. Erre rászórjuk a reszelt sajt felét, majd a második réteg halszelet következik. Ezt szintén megkenjük a szardellás krémmel. A ringli olaját elkeverjük a tejföllel, a borral, és rálocsoljuk a tetejére. Megszórjuk a maradék rezelt sajttal, majd a tálat alufóliával szorosan lefedjük, és előmelegített forró sütőbe téve, közepes lángon 20 percig, takaréklángon 10 percig sütjük. Végül a fedőt levéve addig pirítjuk, amíg a tetején lévő sajt összefüggő réteget képez rajta.

Tarjáni "rakott"

A család létszámának megfelelő mennyiségű csirke- vagy pulykamell szeleteket megfűszerezve, lisztben megforgatva, forró olajon elősütjük. Tűzálló tálat vékonyan margarinnal kikenünk, majd zöldségszeletelőn reszelt nyers krumplit jó ujjnyi magasságig elterítünk. Bőven meghintjük reszelt sajttal, ízlés szerint sózzuk, fűszerezzük. Erre rakjuk az elősütött hússzeleteket, ahogy a létszám kívánja. Legfelülre burgonya kerüljön, amit tejfölben elkevert tojással gazdagon leöntünk. Közepes meleg sütőben 45-50 percig sütjük.

Temesi rakott csülkös

Hozzávalók: 2 mellső csülök, 50 dkg szalonna, 80 dkg lapocka, 1 kis fej vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 1 csapott teáskanál törött fehér bors, mokkáskanálnyi őrölt mustármag, 1 teáskanál porcukor, 1 evőkanál pirospaprika, 3-4 dkg só.

A csülköt megtisztítjuk, és bőrével együtt annyi sós vízben, amennyi ellepi, félpuhára főzzük. Hozzáadjuk a kicsontozott lapockát, és ha már mindkettő nagyon puhára főtt, levéből kivéve lecsurgatjuk, majd vékony, kicsi kockákra vagdaljuk. Az előzőleg jól lehűtött szalonnát szintén nagyon apró kockákra vágjuk (semmiképpen sem daráljuk!). A vöröshagymát tisztítás után lereszeljük, a fokhagymát pedig szétzúzzuk. Az összes fűszert és a reszelt vöröshagymát belekeverjük fél dl-nyi átszűrt húslébe, majd a kockázott húsokkal és a szalonnával addig keverjük, amíg a massza teljesen felvette a fűszeres levet. Egyik végén szorosan elkötött vastag hurka- vagy marhabélbe töltjük közepesen keményre, és a másik végét is szorosra kötjük. Az átszűrt húslevet annyi vízzel egészítjük ki, hogy a beletett felvágottat teljesen ellepje. A levet kissé megsózzuk, és 1 órán át, abáljuk. Ezután deszkára helyezzük, lecsurgatjuk, majd néhány órai szikkadás után gyenge, hideg füstre tesszük. Elég sokáig eláll hűvös, szellős helyen, és azonnal fogyasztható.

Török rakott csirke

Hozzávalók: 1 közepes nagyságú csirke, 2 padlizsán, 1 dl rizs, 50 dkg paradicsom, 4 evőkanál olaj, 2 dl tejföl, 2 nagy fej vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál vegeta, kevés citromlé, ízlés szerint kevés só, törött bors.

A megmosott padlizsánt héjastól egy centis karikákra vágom, citrommal megöntözöm és megsózom. 15 percig állni hagyom, hogy keserű levét kiengedje. Közben a megtisztított csirkét kis darabokra vágom, megsózom, majd a felforrósított olajon átsütöm és félreteszem. A serpenyőben maradt zsiradékon lepirítom a megtörülgetett padlizsánszeleteket. Tűzálló tálra teszek egy sor padlizsánt, erre vöröshagyma-karikákat szórok, és jól megsózom. Ráfektetem a csirkedarabok felét, majd rászórom a megmosott rizst, és betakarom a felszeletelt paradicsom felével. Fűszerezem a zúzott fokhagymával, sóval, borssal, majd folytatom a rétegezést a maradék padlizsánnal és a többi nyersanyaggal, míg el nem fogy. 3 dl vízben elkeverem a vegetát, és ráöntöm az ételre. (Legalább egy ujjnyira lepje el a lé az ételt.) Lefedem és előmelegített, forró sütőben addig párolom, míg az összes lé el nem tűnik alóla. Ha az étel elkészült, nyakon öntöm a fejföllel, és a tetejét megpirítom. Tojásos fejes saláta illik hozzá.

Elkészítési ideje: 70 perc

Túrós rakott vagdalt

Hozzávalók: 40 dkg marhahús, 1 zsemle, 1 dl tej, 3 tojás, 8 dkg sajt, 1 gerezd fokhagyma, só, bors, 20 dkg túró, 1 csokor petrezselyem, diónyi vaj, zsemlemorzsa

A zsemlét langyos tejben megáztatjuk, jól kifacsarjuk, egy mélyebb tálba kézzel összedolgozzuk a darált hússal, 2 egész tojással, a reszelt sajttal, a zúzott fokhagymával. Sóval és borssal ízesítjük. A túrót ugyancsak kidolgozzuk a maradék 1 tojással, a petrezselyemmel és a sóval, borssal. Egy őzgerincformát kivajazunk, meghintjük zsemlemorzsával, belesimítjuk a vagdalt felét, aztán a túrót, majd a maradék vagdaltat, néhány mogyorónyi vajat a tetejére morzsolunk, és mérsékelt tűznél aranypirosra sütjük (kb. 1 óra). Salátával, ecetes gyümölcsbefőttel, vajas párolt zöldséggel kínáljuk: hidegen, melegen egyaránt finom.

Túróval rakott pikáns tarja

Hozzávalók: 4 szelet kicsontozott sertéstarja, 10 dkg juhtúró, 2 dl tejföl, 2 dkg vaj, 2 gerezd fokhagyma, só és őrölt fekete bors, ízlés szerint, 2 evőkanál liszt

Az enyhén kivert hússzeleteket megsózom, majd lisztbe mártom, tűzálló tálat 1 dkg vajjal kikenek, és sorban, egymás mellé teszem a hússzeleteket. Mindegyikre rákenek egy kis juhtúrót, rászórok őrölt fekete borsot és zúzott fokhagymát, majd lelocsolom a tejföllel. A tálat lefedem, és az előmelegített forró sütőben 30 percig párolom, ezután a tetejét levéve, sárgásbarnára pirítom. Vajas párolt kelbimbó vagy karfiol és rizs a hozzá illó köret.

Vadpástétom rakott makarónival

Hozzávalók: 60 dkg vadhús (őz, szarvashús, nyúl), 1 dl olaj, 15 dkg sárgarépa, 10 dkg fehérrépa, 10 dkg zeller, 5 dkg vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 3 g őrölt bors, 2 db babérlevél, 2 g szerecsendió, 1 dl tejföl, 5 dkg füstölt szalonna, 4 db tojás, 15 dkg makaróni, 5 dkg vaj, 10 dkg reszelt sajt, só.

A vadhúst lábasba tesszük, megsózzuk, és forró olajjal leöntjük. A sárgarépát, fehérrépát, zellert, vöröshagymát, fokhagymát karikákra szeljük. Hozzáadjuk a húshoz, őrölt borssal, babérlevéllel, reszelt szerecsendióval fűszerezzük. Erős tűzön átpirítjuk, majd kevés vízzel felengedve, fedővel letakarva puhára pároljuk. Amikor a hús megpuhult, a zöldségekkel együtt ledaráljuk, és keverőtálba tesszük. Hozzáadjuk a tejfölt, a kockákra vágott füstölt szalonnát és a tojást, majd jól összekeverjük.

A makarónit sós vízben kifőzzük, leszűrjük, és jól lecsepegtetjük. A lereszelt márványsajtot a makarónival és az olvasztott vajjal összekeverjük. Hozzáadjuk a tojások sárgáját, majd a habbá vert tojásfehérjét. Az őzgerincformát vajjal vastagon kikenjük, a makaróni egy részét az aljára tesszük, erre egy sor húsvagdalékot teszünk és elsimítjuk. A rétegezést kétszer-háromszor megismételjük úgy, hogy a forma tetején makaróni legyen.

Vízfürdőbe téve, középmeleg sütőben 30-35 percig pároljuk. A pástétomot tálra borítjuk és felszeletelve, reszelt sajttal gazdagon megszórva tálaljuk.

Elkészítési idő: 65 perc

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.