Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Gulyásparty 1

2007.12.26

Alföldi vörösboros birkagulyás

Hozzávalók: 1 kg csontos birkahús, 70 dkg burgonya, 2 dl vörösbor, 2 közepes fej vöröshagyma, 1 édes csöves paprika, kis darabka, csípős paprika, 1 paradicsom, 2 evőkanál zsír (vagy olaj), 3 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál piros fűszerpaprika, 0,5 dl ecet, 1 evőkanál só.

Aki nem szereti a birkahús jellegzetes ízét, a következő módon készítse el főzésre a húst, amelynek ezután már nem lesz faggyús "birkaíze": a húsról le kell szedni az összes faggyút, valamint a hártyákat is le kell húzni. A húst forrásban lévő, ecettel ízesített vízbe teszem, majd az újraforrástól számított 3 percnyi főzés után a tűzről lehúzom, és a vízben hagyom kihűlni. Ezután tiszta vízzel többször leöblítem, és leszűröm. A húst egyforma nagyobb kockákra vágom. A burgonyát meghámozom, és hasábokra aprítom. A megtisztított vöröshagymát nagyon finomra metélem, majd a zsíron üvegesre fonnyasztom. A tűzről lehúzva belekeverem a pirospaprikát, ezután azonnal ráöntök 2 evőkanál vizet, és a tűzre visszateszem. Rárakom a húsdarabokat, és erős lángon, kevergetés közben lepirítom. Aláöntök egy pohárka vizet, és fedő alatt, a hús gyakori kevergetése közben puhára párolom, időnként elfőtt levét pótolva kevés forró vízzel. Közben megsózom, és a zúzott fokhagymát is belekeverem. Ha már puha, belekarikázom a zöldpaprikát és a csípős paprikát, ezután ráteszem a burgonyát. Annyi vízzel töltöm fel, amennyi jól ellepi az egészet. A burgonyát is puhára főzöm benne, végül belekarikázom a paradicsomot és beleöntöm a vörösbort. Fedetlenül addig forralom, amíg csak annyi lé marad a fazékban, amennyi éppen ellepi az ételt. Megkóstolom, s ha szükséges, utánsózom.

A székely-gulyás (Zilahy)

Egy nagyobb lábasba tegyünk egy tojásnyi zsírt, a zsírba egy fej apróra vágott vereshagymát és egy bádog-kanál paprikát; ha ezek már jól felmelegedtek, tegyünk bele falatokba vágott másfél kiló kövérrel vegyes, friss sertéshúst. Kevéssé sózzuk meg, fedjük be és pároljuk kevés vízzel töltögetve, fél óráig: akkor tegyünk a hús közé hat tele fakanál savanyu káposztát, keverjük jól össze a hússal, főzzük tovább még fél óráig; akkor tegyünk bele négy deczi jó édes tejfelt, főzzük a tejfellel is 5 perczig; akkor tálalhatjuk mély tálban.

Árvagulyás leves

Hozzávalók: 2-3 krumpli, 1 fej vöröshagyma, 2 sárgarépa, 1 petrezselyem, karalábé, zsír, pirospaprika, a galuskához: 2 tojás, liszt, só, víz.

Egy evőkanál zsírban egy közepes nagyságú hagymát üvegesre párolunk. Késhegynyi pirospaprikát adunk hozzá. A hagymás zsírt, a zöldséget kevés só és víz hozzáadásával fedő alatt pároljuk. Amikor mindezek megpuhultak, forró vízbe öntjük. Hozzáadjuk a kockára vágott krumplit. Elkészítjük a galuskát, és beleszaggatjuk. Tetszés szerint sózzuk. A galuskát - nokedlit - úgy készítjük, hogy két tojáshoz csipetnyi sót adunk, két evőkanál vizet és annyi lisztet, hogy könnyen kavarható legyen. A tésztát akkor szaggatjuk a levesbe, amikor a krumpli félig megfőtt.

Babgulyás (Mexikó)

Hozzávalók 4 személyre: 1 pár debreceni, 1 kis doboz (425 ml) konzerv fehérbab, 1 kis doboz (425 ml) konzerv vesebab, 1 doboz (850 ml) hámozott paradicsom, 1 kis szál póréhagyma, 15 dkg burgonya, 2 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál olaj, 1/2 csokor friss vagy 1/2 teáskanál szárított majoránna, só, bors

Elkészítés: A megtisztított hagymát és fokhagymát olajon üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a meghámozott, kockákra vágott burgonyát, és néhány percig pirítjuk. A paradicsomot a konzervdobozban villával összetörjük, és a levével együtt a hagymás burgonyához öntjük. Fedő alatt 10-15 percig főzzük. A megtisztított, felkarikázott pórét, a kétféle, lecsöpögtetett babkonzervet, és a karikákra vágott kolbászt a levesbe tesszük. Sóval, borssal, majoránnával ízesítjük, és kb. 10 percig főzzük. Friss majoránnával díszítjük.

Elkészítési idő 45 perc

Babgulyás 1.

Hozzávalók: 25 dkg szárazbab, 60 dkg marhalábszár vagy lapocka, 3-4 ek. olaj, 1 vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 csapott ek. pirospaprika, 1 paradicsom, 1 cső zöldpaprika, 1 csapott ek. Piros Arany krém és gulyáskrém, 20 dkg vegyes zöldség, só, 1 kiskanál cseresznyepaprika-krém.

A babot az ételkészítés előtti este átválogatjuk, majd hideg vízbe áztatjuk. A húst 1 centis kockákra vágjuk. Az olajon a fölaprított vöröshagymát a zúzott fokhagymával együtt megfuttatjuk. A húst hozzáadjuk, megpirítjuk, és a tűzről levéve a pirospaprikát is belekeverjük. A paradicsomot, meg a kicsumázott paprikát, apróra vágjuk, a húshoz adjuk és Piros Arany krémmel, gulyáskrémmel ízesítjük. Egy kevés vizet aláöntve kis lángon pároljuk. A lecsöpögtetett babot a kis kockára vágott vegyes zöldséggel együtt enyhén sós vízben, főzni kezdjük. Amikor a hús is és a bab is már majdnem puha, összeöntjük. Annyi vízzel hígítjuk, amennyi levest szeretnénk kapni. A cseresznyepaprika-krémmel ízesítjük, és teljesen puhára főzzük. Csipetkét is tehetünk bele.

Babgulyás 2.

Hozzávalók: 20 dkg nagy szemű szárazbab, 40 dkg marhalábszár, 25 dkg vegyes leveszöldség (sárgarépa, petrezselyemgyökér, kis darabka zeller és karalábé), 2 zöldpaprika, 1 paradicsom, 1 nagy fej vöröshagyma, 3 evőkanál olaj, 2 gerezd fokhagyma, 1 púpozott teáskanál piros fűszerpaprika, 1 mokkáskanál törött fekete bors, ízlés szerint só.

A megmosott és átválogatott babot előző este beáztatom. Másnap az áztatóvizet leöntöm, és 7,5 dl tiszta vízbe teszem.

Puhára főzöm. (Kuktában negyedannyi idő alatt megfő, mint hagyományos fazékban.) Míg a bab fő, a megmosott és leszárított húst kis kockákra vágom, a megtisztított zöldséget felkarikázom, a zöldpaprikát megmosom, kicsumázom és felszeletelem. A paradicsomot vékony gerezdekre vágom. A megtisztított vöröshagymát finomra metélem, majd a felhevített olajon üvegesre fonnyasztom. A tűzről lehúzva belekeverem a pirospaprikát, és azonnal ráöntök 2 evőkanál vizet, ezután pedig a tűzre visszatéve, ráteszem a húskockákat. Állandó keverés közben fehéredésig pirítom, majd ráöntök 5 dl vizet.

Megsózom, megborsozom, és fedő alatt majdnem puhára főzöm. Ezután a főtt babot és a húst (mindkettő levével együtt) összeöntöm. Zúzott fokhagymával fűszerezem, és a zöldséget is beletéve, készre főzöm. Legvégül teszem hozzá a paradicsomszeleteket, és éppen csak egyet forralva, lefedve hagyom pár percig, csak ezután tálalom.

Babgulyás 3.

Hozzávalók 4 személyre: 80 dkg marhahús, 20-25 dkg tarkabab, 6 dkg zsír vagy 2-3 evőkanál olaj, 1 zöldpaprika, 1 paradicsom, 1 nagy fej hagyma, 2 gerezd fokhagyma, só, pirospaprika, a csipetkéhez 1 tojás, 6 dkg liszt, só.

A több vízben megmosott babot leforrázzuk, leszűrjük, hideg vízzel felöntjük, és abban hagyjuk ázni reggelig, akkor újra leszűrjük, meleg vizet öntűnk rá, megsózzuk, beletesszük az összezúzott fokhagymát, a felvágott paprikát, paradicsomot és puhára főzzük. A felaprított hagymát olajban aranysárgára pirítjuk, kevés pirospaprikát adunk hozzá, beletesszük a közepes kockákra vágott húst és fedő alatt, rövid lében puhára pároljuk. Közben csak annyi vizet adunk hozzá, hogy a hús ne süljön le. Ha a bab és a hús puha, összekeverjük, egyszer összeforraljuk, és csipetkét főzünk bele.

Babgulyás 4.

20 dkg fehérbabot felhasználás előtt egy nappal hideg vízbe áztatunk, másnap leszűrjük. 5 dkg kis kockákra vágott füstölt szalonnát olvasztunk rostélynélküli kuktában, és a zsírjában 1 fej finomra vágott vöröshagymát fonnyasztunk. Ezután a rostélyt visszahelyezzük, és beletesszük a babot, a 20 dkg kockára vágott marhalábszár-húst vagy hátszínt. Hozzáadunk 2 db tisztított, darabolt sárgarépát, apróra vágott zellert, egy gerezd fokhagymát, sót, szemes borsot, köménymagot, 2 db babérlevelet. Annyi vízzel engedjük fel, hogy az ellepje. Lezárjuk az edényt és lassú tűzön főzzük a levest.

Mielőtt a hús teljesen megpuhulna, 3 db kockára vágott burgonyát adunk hozzá, és így főzzük tovább. Tálalás előtt megszórjuk finomra vágott petrezselyemmel. Ízlés szerint esetleg ecettel vagy tejföllel ízesítjük.

Babgulyás 5.   

(4 - 6 személy részére)

Hozzávalók: 1.5 kg füstölt disznócsülök,  - köröm, - fej, 1 fej hagyma, 1db sárgarépa, 1 db petrezselyemgyökér, 1 db paradicsom, 1/2 kg nagy szemű fehérbab, 1 db zöldpaprika, 2 kk. pirospaprika, 1db csípős paprika, köménymag,  rántás, zsír, galuskatészta, ételízesítő, só

A fehérbabot 1 napig vízben áztatjuk. Erre azért van szükség, hogy hamarabb megfőjön a levesben. A füstölt disznóhúst feldaraboljuk apró kockákra, és ezt is 1 napig vízben áztatjuk, hogy a füstíz, és - szag kiázzon belőle. Az áztatás után alaposan mossuk át a húst. A bográcsban felolvasztunk kb. 2 - 3 evőkanálnyi zsírt, és szalmasárgára pirítjuk benne az apróra vágott hagymát, zöldpaprikát és a paradicsomot. Hozzáadjuk a feldarabolt disznóhúst, és felöntjük meleg vízzel úgy, hogy ellepje. Amikor felforr a lé, ízesítjük 2 kávéskanál pirospaprikával, ételízesítővel és köménymaggal.

Egy másik bográcsban félig megfőzzük a babot, és teszünk bele karikára vágott sárgarépát és petrezselyemgyökeret.  Amikor mind a két bográcsban félig főtt az étel, összeöntjük azokat, és kis lángon tovább főzzük a babgulyást. Az étel elkészülte előtt híg rántást, és apróra szaggatott nokedlit készítünk, melyeket hozzáadunk a leveshez. Ízlés szerint teszünk bele sót, és fűszerezhetjük csípős paprikával.

Babgulyás Berci módra.

Hozzávalók 8 személyre: 80 dkg marhalábszár, 4 evőkanál olaj, 1 nagy fej vöröshagyma, 1-1 paradicsom és paprika, 40 dkg szárazbab, 50 dkg burgonya, 2-3 gerezd fokhagyma, 2-3 babérlevél, só.

A babot előző este beáztatjuk. A fölforrósított olajon üvegesre pirítjuk a fölaprított vöröshagymát. Beletesszük a kockára vágott húst, pirospaprikával meghintjük, átforgatjuk, kevés vízzel fölöntjük. Hozzáadjuk a cikkekre vágott fokhagymát, babérlevéllel és sóval ízesítve, lassú tűzön a húst félpuhára főzzük. Ekkor beleszórjuk a babot, a kockára vágott zöldséget és annyi vizet adunk hozzá, hogy bőven ellepje. Amikor a hús megpuhult, beledobjuk a felkockázott burgonyát, és lassan rotyogtatva készre főzzük.

Babgulyás füstölt csülökkel

Hozzávalók: 1 db füstölt csülök (kb. 80-100 dkg), 50 dkg tarkabab, 3 szál sárgarépa, 2 szál petrezselyemgyökér, 1 zeller, 1 csomó zöldség zöldje, 25 dkg burgonya. A rántáshoz: 1 fej közepes hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 kávéskanál pirospaprika, 3 evőkanál liszt. Só, bors, majoránna, kakukkfű, szurokfű, bazsalikom, borsikafű.

A csipetkéhez: 1 tojás, csipet só, olaj, és annyi liszt, amennyit a tojás felvesz, ha kemény tésztát gyúrunk.

Elkészítése: A babot és a füstölt csülköt előző este beáztatjuk. Utána az áztatóvízzel mindkettőt odatesszük főni. Amikor félig megfőtt a bab, beletesszük a karikákra vágott zöldségeket és a kockára vágott burgonyát, a füstölt csülköt kivesszük, és apró kockákra vágjuk, majd visszatesszük a levesbe, és tovább főzzük. Amikor majdnem megpuhult a bab meg a zöldségfélék és a csülök, ekkor kezdem fűszerezni. Először megsózom, teszek bele egy csipet kakukkfüvet, egy csipet szurokfüvet, bazsalikomot, majoránnát, borsikafüvet, borsot és zöldséglevelet.

Ezután készítek, egy magyaros rántást (hagyma, fokhagyma, pirospaprika) és berántom. Csipetke tésztával gazdagíthatjuk, és készre főzzük.

Babgulyás füstölt oldalassal

 

Hozzávalók (4 személyre) 25 dkg bab, 3 dkg só, 20 dkg gyökér, 30 dkg sárgarépa, 50 dkg zeller, 10 dkg hagyma, 1 gerezd fokhagyma, 10 dkg csipetke, 1 dl tejföl, 1 ek. ecet, 50 dkg füstölt oldalas.

Elkészítés: A babot előző este beáztatjuk. Enyhén sós vízben feltesszük főni, bezöldségeljük. Külön feltesszük az összevágott oldalast, amikor mindkettő félfövésben van, összekeverjük, és csipetkével készre főzzük.

Tejföllel, sóval, kevés ecettel ízesítjük.

Babgulyás hátizsákos módra

No, a gulyás egy "mindennapos" bográcskaja, de ennek volt egy előélete is. Egy szép nyári hétvégére túrát tervezvén a Bükkbe, fölmerült az esti étek mibenléte. Egy tartalmas és egyszerű ételt gondoltak a többiek, ezért adódott a babgulyás. Köztudott, a szárazbabot nem árt egy estényi időre beáztatni- hamarabb fő meg. Kivéve, ha ...! Ha nem a reggeli találkozáskor derül ki, hogy miden a hátizsákokban van, kivéve a bab! De semmi nincs veszve - mondtuk, és lőn: egy pályaudvari abc-ben vettünk egy kiló szárazbabot. Ekkor szembesültünk az igazi problémával: száraz bab!

A megoldás a közért előtt hevert egy papírdobozban: nem visszaváltható 2 literes üdítős palackok. Kimostunk néhányat, félig megtöltöttük őket babbal és vizet öntöttünk rájuk. Gondoltuk, mire estére, a szálláshelyre érünk már puhák lesznek. Igy is történt, kivéve az egyik palack tartalma, ami - mivel kirepedt az oldala a túlnyomástól- keményebb maradt. No de ennyi éhes embert ez nem zavarhat!

30 dkg kolozsvári szalonnát felkockáztunk és megfuttattunk rajta 3 fej apróra vágott v. hagymát. Megpaprikáztuk, és bele tettük a babot. Felöntöttük vagy 2-3 liter vízzel. Tettünk még bele babért, zellerzöldet, 3-3 paprikát és paradicsomot felkockázva, sót, és fokhagymasót. Egy órát főztük aztán bele tettük a feldarabolt zöldségeket. (2-2 répa és gyökér). Cirka 20 perc múlva követte őket egy kiló kockázott krumpli és 3 pár karikára vágott debreceni. A végeredmény - hála a különböző baboknak! - az lett, hogy a kanál tényleg megállt benne.

Babgulyás őz vagy szarvashúsból Nándi módra

1,5 kg kockákra vágott húst és fél kg beáztatott babot egyszerre odateszek főni. Belekerül még 1-1 felkarikázott répa és gyökér is, valamint egy fej vöröshagyma egészben. Fűszerezem köménnyel és egy száraz cseresznye- vagy csöves paprika is beleugrik. Ha már félig főtt megsózom, és közben elkészítem a rántást is. Ezt 3-4 dl tejföllel, és néhány kanálnyi forró lével feleresztem így kerül bele a bográcsba. Egyet fortyan és kész. Van, aki krumplival, van aki nokedlivel szaporítja, ki hogy szereti.

Bográcsgulyás 1.

Hozzávalók: 60 dkg marhalábszár, 3 fej vöröshagyma, 40 dkg burgonya, 1 csapott evőkanál fűszerpaprika, 1 kávéskanál köménymag, 1 paradicsom, 8 dkg zsiradék, 2 gerezd fokhagyma, 1/3 üveg csemege Piros Arany (vagy 1 kis tubus), 2 db zöldpaprika, csipetke.

A húst kb. 1 cm-es darabokra vágjuk, és alaposan megmossuk. Az előhevített zsiradékban aranysárgára pirítjuk a finomra vágott vöröshagymát, majd a tűzről levéve meghintjük paprikával. Jól elkeverjük, hozzáadjuk a húst, kevés vízzel felengedjük és visszatesszük a tűzre. Piros Arannyal, zúzott fokhagymával és őrölt köménnyel ízesítjük. Amikor a hús már majdnem puhára párolódott, hozzáadjuk a szintén 1 cm-es darabokra vágott burgonyát, zöldpaprikát, paradicsomot. Csontlével felengedjük, és készre főzzük. Külön főzött csipetkével tálaljuk.

Bográcsgulyás 2.

Hozzávalók: 50 dkg marhalábszárhús, 1-2 nagy fej vöröshagyma, 6 dkg zsír, 1 késhegynyi fokhagymakrém, 2 csipet köménymag, 1 zöldpaprika, 1 paradicsom, 1 zellerlevél, 1 púpozott evőkanál pirospaprika, 60 dkg tisztított krumpli, 2 evőkanál száraz csipetke, só.

Elkészítés: Először vastagon kizsírozzuk a bográcsot, majd rétegesen beletesszük a kockára vágott húst, az összevágott hagymát, a fokhagymakrémmel, köménymaggal rétegenként ízesítjük. A tetejére tegyük a zöldpaprikát, a paradicsomot és a zellerzöldet.

Sózzuk meg és gyakori rázogatás vagy keverés mellett közepes láng felett, pirítsuk zsírjára a húst. Ezután hintsük meg paprikával és kb. 2 liter vízzel öntsük fel. Nagy lánggal főzzük tovább. Amikor a hús félig megpuhult, tegyük bele a kockára vágott krumplit és a száraz csipetkét. Ha szükséges, még annyi vizet öntsünk rá, hogy kétujjnyira ellepje az ételt. Nagy lánggal főzzük készre.

Bográcsgulyás 3.

Hozzávalók: 80 dkg marhahús, 5 dkg zsír, 1 nagyobb fej hagyma, 1 gerezd fokhagyma, pirospaprika, só, köménymag, majoránna, 20 dkg lecsó, 50 dkg burgonya, csipetkebetét.

Elkészítése: Az apróra vágott hagymát zsírban megpirítjuk. A lángról levéve hozzáadjuk a paprikát, elkeverjük, egy kevés vízzel felengedjük, és visszatéve zsírjára sütjük. Az egyforma kockákra vágott húst beletesszük, elkeverjük, megsózzuk. Fedő alatt, mérsékelt tűzön, pároljuk. Ha elfőtte saját levét, egy kevés forró vizet öntünk rá.

Párolás közben hozzáadjuk a szétzúzott fokhagymát és az apróra vágott köményt. Amikor majdnem puha, hozzátesszük a szép apró kockákra vágott burgonyát, és addig pároljuk vele, amíg a burgonya üveges nem lesz.

Ugyancsak akkor adjuk hozzá a zöldpaprikát és a friss paradicsomot (vagy lecsót). Fölengedjük vízzel a kívánt mennyiségre, utána sózzuk, és az egészet puhára főzzük. Külön kifőzött csipetkével tálaljuk.

Bográcsgulyás 4.

Hozzávalók: 50 dkg marhahús (lábszár), 3 ek. olaj, 1 nagy fej vöröshagyma, 80 dkg burgonya, 1 cső zöldpaprika, 1 db paradicsom, köménymag, 2 kisebb babérlevél, pirospaprika, só, csipetkének; 10 dkg liszt, 1 db tojás.

Elkészítés: A húst úgy készítjük elő, mint a pörköltet. Amikor a hús majdnem puha, bőven felöntjük vízzel, beletesszük a többi hozzávalót, és csendes tűzön készre főzzük. Amikor majdnem kész, csipetkét főzünk bele.

A bográcsgulyás ősi magyar étel, aminek vidékenként igen sok változata van. Néhány példa: a szegedi gulyáshoz a burgonyával egy időben szeletekre vágott édes káposztát adnak. A csángógulyás burgonya helyett savanyú káposztával, és rizzsel készül. A palócgulyás zöldbabbal és tejföllel.

Bográcsgulyás 5.

Hozzávalók: 60 dkg marha lábszár, 8 dkg zsír / vagy olaj /, 1 nagy fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 kk pirospaprika, 1/2 mk őrölt kömény, 1 kk só, 2 db zöldpaprika, 1 db paradicsom, 60 dkg burgonya, 4 adag csipetke.

Elkészítés: A húst felkockázzuk, megmossuk, lecsöpögtetjük. Az apróra vágott hagymát a felhevített zsiradékban megfonnyasztjuk, majd megszórjuk pirospaprikával, gyorsan elkeverjük benne, majd felengedjük kevés vízzel. Ha zsírjáig lepirult, beletesszük a húskockákat, elkeverjük, és megsózzuk. Mivel lábszárhúsról van szó, a pirospaprikát nem a hagymával keverjük össze, mint általában, hanem csak akkor, amikor már a hús megpuhult, nehogy megbarnuljon a gulyásunk. Fedő alatt, mérsékelt tűzön az apró kockára vágott burgonyát, majd végül a csipetkét adjuk hozzá, és így együttesen még egy fél óráig főzzük. (Tálalása bográcsban történik. Hivatalos rendezvényeken mindig kovácsoltvas állványra akasztva a bográcsot, alá a tartóba spirituszkockákat helyezünk el, és így kerül a vendég asztalára. Az asztalon karikára vágott cseresznyepaprika és só, mint kiegészítő lehetőség sohasem hiányozhat, hátha valaki pótolni akarja az erősséget.

Bográcsgulyás 6.

Hozzávalók: 1 kg marha színhús, 80 g       sertészsír, 300 g vöröshagyma, 20 g fűszerpaprika, 1 kg burgonya, 140 g zöldpaprika, 60 g       friss paradicsom, só, köménymag, fokhagyma.

Levesbetét: csipetke.

A lehetőleg lédús, mócsingos húsból (lábszár, lapocka, nyaka) kb. 1,5-2 cm-es kockákat vágunk. Ezután a felolvasztott zsírban az apróra vágott hagymát aranysárgára pirítjuk. A hőfokot csökkentve, a nem túl forró hagymás zsírban a fűszerpaprikát gyorsan elkeverjük, rátesszük a húst, megsózzuk, és tovább pörköljük. Ha a hús leve elfőtt, hozzáadjuk a köménymaggal együtt apróra vagdalt fokhagymát, és mindig csak kevés vizet adva alá, fedő alatt, mérsékelt tűzön, időnként megkeverve pároljuk. A hús tehát ne főjön, hanem rövid lében, gőzben puhuljon. Közben a burgonyát, a zöldpaprikát, a paradicsomot kb. 1 cm-es kockára vágjuk. Mielőtt a hús teljesen megpuhulna, levét annyira elpárologtatjuk, hogy csak a zsírja maradjon meg. Hozzátesszük a burgonyát, jól elkeverve együtt pirítjuk, míg üvegesedni kezd, majd felöntjük csontlével és beletesszük a zöldpaprikát, paradicsomot. Ha a burgonya puhulni kezd, tálalás előtt belefőzzük a csipetkét.

Bográcsgulyás 7.

Az apróhúsokat kisebb kockákra vágjuk, mint a pörkölthöz, megmossuk, majd lecsurgatjuk. Közben a finomra vágott hagymát felhevített zsírban megfonnyasztjuk, a tűzről levéve piros paprikával megszórjuk, elkeverjük benne, és egy kevés vízzel felengedjük. Ha zsírjáig pirult, beletesszük a húst és megsózzuk. Gyakori kevergetés közben addig pirítjuk, amíg a hús levét elfövi, és majdnem zsírjára pirul le. Ekkor beletesszük köménymaggal együtt a finomra vágott fok-hagymát, és tovább pároljuk.

Burgonyát a hússal megegyező nagyságú kockákra darabolunk, és a hús puhulása előtt beletesszük. Hozzáadjuk a kockára vágott zöldpaprikát és paradicsomot, rövid ideig együtt pároljuk, majd felengedjük a szükséges mennyiségű csontalaplével. Teljes puhulásig pároljuk, ügyelve arra, hogy ne legyen leveshez hasonlóan híg.

Tálaláskor kis bográcsba vagy levesestálba tesszük, külön kifőzött, és melegen tartott csipetkét teszünk bele. Karikára vágott zöldpaprikát és paradicsomszeleteket teszünk a tetejére.

A bográcsgulyásnak többféle, tájegység szerint változó elkészítési módja is-mert. Valamennyi a bográcsgulyásnál megismert elkészítési módot veszi alapul, az egyéni jellemző vonást a hozzáadott különböző járulékos anyagok adják.

Bográcsgulyás fazékban

Hozzávalók: 20 dkg sertéshús, kis olaj, 1 fej vöröshagyma, kis só, köménymag, 3 szem közepes burgonya, 2 gerezd fokhagyma, Piros Arany, csipetketészta (10 liszt, 1 tojás, só)

A húst kockára vágjuk (dúsíthatjuk beáztatott szójakockával), majd forró olajon az apróra vágott hagymával együtt fedő alatt pároljuk. Ha jól összekapta a húst, pirospaprikát, sót, csipet borsot adunk hozzá, összekeverjük, felöntjük 8 dl vízzel, és forrni hagyjuk. Ízesítjük köménymaggal, hozzáadjuk a kockára vágott burgonyát, a zúzott fokhagymát, Piros Aranyat vagy paprikát, paradicsomot. Forraljuk, közben a csipetkét beleszaggatjuk. Ha túl sűrű, felengedjük. Tetejére petrezselyemzöldet hintünk.

Bográcsgulyás Nándi módra

A szombaton főzött receptjénél alkalmazott mennyiségek 12-15 emberre értendők.

Az előkészületek után először az apró kockákra vágott füstölt szalonna került bele a bográcsba. (én a max. kétujjnyi változatot szeretem, amit a következőképpen vágok föl: először egyik irányban sűrűn bevagdalom a bőrig, majd 90 fokkal elfordítva megismétlem ezt. Ezután oldalra fordítom a delikvenst és igy könnyedén lemetélem az apró szalonnakockákat.

Sokkal egyszerűbb a darabolás, és a zsírt is könnyebben adja ki magából.) Miután kiizzadta zsírját belekerült 6 fej vöröshagyma apróra vágva, kevéssel később 3 édes és két csípős paprika karikára vágva. Laza pirítgatás után belekerült 3 ek. pirospaprika majd szaporán követte őt a kockára vágott 1,5 kg marhahús az utolsó vízzel együtt. Addig maradt így csöndes pirulásban, míg elfőtte a levét. Ekkor jött egy guriga zeller, 3 dundi répa,3 karcsúbb gyökér kockára vágva, és rövid együtt pirongatás után kellő mennyiségű -kb.2-3l.- víz. Mikor a víz fölforrt már csak lustább tűzzel főztem tovább. Közben belekerültek a fűszerek: só, fehérbors, borsikafű, petrezselyem, zsálya, egy-egy tubus gulyáskrém és piros arany. Csöndes és borozós beszélgetéssel töltöttünk el vagy 1,5 órát, persze eközben ügyelve az egyenletes tűzre. Lassan úgy éreztem, hogy a hús félig megpuhult így belekerült vagy 1,5 kg kockára vágott krumpli. Kissé sótlannak érezvén még egy utolsó igazítást végeztem az ízhatáson aztán már csak a borok hőfokára, és kellő mennyiségére kellett figyelnem.

Babgulyás, szójakockából

Hozzávalók: fél kg szárazbab, fél csomag Soja-vita szójakocka, fél kg burgonya, 3 fej hagyma, 1 fej fokhagyma, csipetnyi pirospaprika, 1 evőkanál liszt, 1 teáskanál só, csipetnyi cukor, 1 evőkanál olaj, Vegeta.

Elkészítése: A babot és a szójakockát külön-külön, vízben 10 órán át, áztatjuk. Csíkokra vágjuk a hagymát és megpirítjuk az olajon. Leszűrjük a szóját és a hagymára dobjuk. Beletesszük az összezúzott fokhagymát, és 3-4 percig pirítjuk.

Rászórjuk a lisztet, majd a tűzről lehúzva megszórjuk a pirospaprikával. Felengedjük kb. másfél liter vízzel, beletesszük a babot és a többi ízesítőt, és félpuhára főzzük, majd hozzáadjuk a lehámozott, kockára vágott burgonyát, és ezzel puhulásig tovább főzzük (ez összesen kb. 45 perc).

A bográcsgulyás változatai

Alföldi és szegedi gulyás

A burgonyát 700 g-ra csökkentjük, ugyanakkor 250 g kis kockára vágott vegyes zöldséget is adunk hozzá. Csipetke nélkül tálaljuk.

Babgulyás

Elhagyjuk a burgonyát és a köménymagot. A hússal egyidejűleg 350 g száraz babot is belefőzünk.

Birkagulyás

Vegyünk 1,5 kg csontos birkahúst: szegyet, lapockát, nyakat, lábszárat és belső részt. Befejezés előtt vörösborral ízesítjük.

Csángó gulyás

Burgonya helyett 600 g savanyú káposztával készül. Csipetke helyett 60 g rizst főzünk bele, és tálalás előtt 2 dl tejfölt adunk hozzá.

Kolozsvári gulyás

Elhagyjuk a csipetkét, burgonyából is csak 600 g-ot veszünk, viszont cikkekre vágott fejes káposztát adunk hozzá. Fokhagyma helyett majorannával ízesítjük.

Likócsi sertésgulyás

Kevesebb zsírral, sertéshúsból készül, a végén tejföllel, kevés citromlével ízesítve, csipetke helyett finommetélttel.

Szerb gulyás

Csipetkét nem teszünk bele, burgonyából is csak 600 g-ot, viszont 600 g kisebb cikkekre vágott kelkáposztát adunk hozzá.

Csipetke 1.

Hozzávalók: 4 ek liszt, 1 tojás, 1mk só

Elkészítés: A felvert tojást, a lisztet és a sót 5 percig kemény tésztává gyúrjuk. Ujjunkkal kétszer két cm-es, fél cm vastagságú darabonként szaggatjuk a levesbe, tíz perccel a tálalás előtt.

Csipetke 2.

Hozzávalók: 80 g liszt, 1 db tojás, só

A lisztből és a tojásból (víz nélkül) kemény tésztát gyúrunk. Meglisztezett deszkán kb. 1 mm vastagságúra nyújtjuk, majd lisztes kézzel szabálytalan alakú, kb. kisujjkörömnyi darabkákat csipkedünk belőle. Forrásban lévő leveshez adjuk. Akkor kész, ha feljön a leves tetejére, kb. 2-3 perc.

Brokkolis szarvasgulyás

Hozzávalók: 1 kg szarvashús / bármelyik csont nélküli részét felhasználhatjuk/5 dkg zsiradék, 1 nagy fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 kanál pirospaprika, só, köménymag / egész /, majoránna, ízlés szerint, 30 dkg brokkoli, 40 dkg burgonya, 1 csokor friss bazsalikom, 1 kanál liszt, 3 dl tejföl, Csipetke: 1 tojás, 2 kanál liszt.

A húst jól megmossuk, és apró kockára vágjuk. A zsiradékot felforrósítjuk és megpirítjuk benne az apróra vágott vöröshagymát, fokhagymát. Hozzáadjuk a pirospaprikát, majoránnát, egész köményt, őrölt borsot, végül a húst. Állandó keverés mellett pirítjuk, majd felengedjük hideg vízzel, amennyi ellepi.

Sóval ízesítjük, és fedő alatt puhára pároljuk. Mikor a hús már majdnem puha, hozzáadjuk a kockára vágott burgonyát, a rózsáira szedett brokkolit és az aprított friss bazsalikom levelet. Készre főzzük. A 3 dl tejföl és 1 kanál liszt keverékével behabarjuk. 1 tojásból, 2 kanál liszttel csipetkét készítünk, és a kész gulyáshoz adjuk. Aki hosszabb lével szereti, az elején több vizet tölt hozzá. Forrón tálaljuk.

 

Burgonyagulyás

Hozzávalók 4 személyre: 1 kg burgonya, 3 fej vöröshagyma, 5 dkg margarin, 3 dkg liszt, 6 dl tej, 30 dkg füstölt kolbász, 3 ek. fehérbor, só, bors, szerecsendió, petrezselyemzöld

A burgonyát héjastól megfőzzük, majd ha kihűlt, feldaraboljuk. Az apróra vágott hagymát megpirítjuk a margarinon, megszórjuk liszttel, és felengedjük a tejjel. Kevergetve felforraljuk. Hozzáadjuk a burgonyát és a kockára vágott kolbászt. A fűszerekkel, majd a fehérborral ízesítjük, és meghintjük apróra vágott petrezselyemzölddel.

Burgonyagulyás szafaládéval

Hozzávalók: 1 kg burgonya, 300 g szafaládé, 60 g zsír, 1 evőkanál sima liszt, só, pirospaprika, majoránna, 100 g hagyma, köménymag.

A meghámozott és megmosott burgonyát kockára vágjuk. A zsírban üvegesre fonnyasztjuk az apróra vágott hagymát, megszórjuk pirospaprikával, belekeverjük a burgonyát, megsózzuk, őrölt köménymaggal meg majoránnával fűszerezzük, összekeverjük, annyi vizet öntünk alá, hogy félig ellepje, és fedő alatt pároljuk. A szafaládét lehéjazzuk, karikára vágjuk, hozzáadjuk a burgonyához, meghintjük liszttel, kissé lepirítjuk, szükség szerint vizet öntünk rá, és puhára pároljuk.

Fejes salátával vagy ecetes uborkával tálaljuk.

Csángó gulyás 1.

Két evőkanál olajon, fedő alatt aranyszínűre pirítunk egy fej összevagdalt vöröshagymát, átsütünk rajta 35 deka kockára vágott marhapacsnit vagy lábszárat, meghintjük egy csapott evőkanál piros paprikával és leöntjük fél liter vízzel. Két gerezd fokhagymával, egy kávéskanál - lehetőleg őrölt - köménnyel meg sóval ízesítjük, és lefedve másfél óráig főzzük. Ekkor hozzáadunk negyed kiló, levétől alaposan kinyomkodott savanyú káposztát meg három deka rizst, és annyi vizet öntünk rá, hogy bőven ellepje. Addig főzzük, míg minden puha benne. Tejfölözve adjuk asztalra.

Csángó gulyás 2.

75 perc Nehézség: 1

Hozzávalók: 50 dkg marhalapocka, 50 dkg savanyú káposzta, 5 dkg rizs, 2 dl tejföl, 1 nagy fej vöröshagyma, 3 evőkanál olaj, 2 db zöldpaprika, 2 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál pirospaprika, 1 csapott mokkáskanál őrölt köménymag, só és őrölt fekete bors, ízlés szerint

Elkészítés: A húst kockákra vágom. A felhevített olajon üvegesre futtatom a megtisztított és apróra vágott vöröshagymát, majd a tűzről lehúzva belekeverem a pirospaprikát és a köménymagot meg a tisztított, zúzott fokhagymát. Két evőkanálnyi vizet öntök rá, és a húskockákat beletéve zsírjára pirítom. Megsózom, majd fedő alatt puhára párolom. Időnként kevés vízzel pótolom az elfőtt levét. Ha már majdnem puha, hozzáteszem az apróra vágott savanyú káposztát, a felszeletelt, kicsumázott paprikát és a megmosott rizst. Annyi vizet öntök rá, hogy bőven ellepje. Fedő alatt párolom a teljes puhulásig. Végül a tejfölt is belekeverem, összeforralom és forrón tálalom.

Csángó gulyás 3.

A szokásos módon köménymaggal ízesített marhapörköltet készítünk. Mikor a hús félig megpuhult, akkor hozzáadjuk a jól átmosott savanyú káposztát. Személyenként 3 dl vízzel felengedjük. Együtt puhára pároljuk. Időnként kevés fehérbort öntünk alá. Tálalás előtt tejföllel átforraljuk. Betétként gerezdekre vágott kemény tojást adunk hozzá.

Csángó gulyásleves

Elkészítés: Két evőkanál olajon, fedő alatt aranyszínűre pirítunk egy fej összevagdalt vöröshagymát, átsütünk rajta 35 deka kockára vágott marhapacsnit vagy lábszárat, meghintjük egy csapott evőkanál piros paprikával és leöntjük fél liter vízzel. Két gerezd fokhagymával, egy kávéskanál - lehetőleg őrölt - köménnyel meg sóval ízesítjük, és lefedve másfél óráig főzzük. Ekkor hozzáadunk negyed kiló, levétől alaposan kinyomkodott savanyú káposztát meg három deka rizst, és annyi vizet öntünk rá, hogy bőven ellepje. Addig főzzük, míg minden puha benne. Tejfölözve adjuk asztalra.

Császárgulyás

Hozzávalók: 60 dkg borjúcomb v. lapocka, 10 dkg csemege szalonna, 1 nagy fej hagyma, só, 1 késhegynyi fehérbors, 1/2 citrom, 1 evőkanál kapribogyó, 4 dl húsleves, 1,5 dl tejföl, 1 evőkanál liszt, csipetnyi cukor

A húst 2 cm-es kockákra, a szalonnát 1/2 cm-es kockákra vágom.

A szalonnakockákat egy lábasban megolvasztom, és hozzáadom a finomra vágott hagymát, majd a húst. Kevergetve 5 percig pirítom. Megsózom, borsozom. A megmosott 1/2 citromot vékonyra felszeletelem, és a kaprival együtt a húshoz adom. A lábost lefedem, és az egészet 5 percig párolom.

A citromot kiveszem, és levest a húsra öntöm. Lefedve kb. 25 perc alatt puhára párolom. Ekkor beleöntöm a liszttel összekevert tejfölt, és még néhány percig forralom. Sóval, borssal, cukorral, és ha kell, egy kis citrommal ízesítem.

Nagyon jól illik hozzá a burgonyagombóc vagy a zsemlegombóc, és a friss fejes saláta.

Csíki gulyás

Hozzávalók: 40 dkg marhabélszín, 1 fej hagyma, 1 ek zsír, 1 ek paprika, 1 gerezd fokhagyma, kömény, fél kg savanyú káposzta, 3 dkg rizs, tejföl

Egy nagy fej hagymát felkockázok és a zsírban, fedő alatt megpirítom. Rászórom a paprikát, a fokhagymát, a felkockázott húst és annyi vizet, hogy jól ellepje. Mikor a hús félig megpuhult, beleteszem az egyszer átmosott savanyú káposztát, a megmosott rizst és a káposztától függően sózom. Az egészet fedő alatt puhára főzöm és tejföllel bőven megöntözve tálalom.

Csikósgulyás

Hozzávalók 4 személyre: 60 dkg marhalábszár, 15 dkg vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 mokkáskanál köménymag, 2 dkg pirospaprika, 10 dkg zöldpaprika, 2 paradicsom, 40 dkg burgonya, 8 dkg metélttészta, só, zsír

A marhahúst vékony csíkokra vágjuk. Forró zsírban üvegesre pirítjuk az apróra vágott vöröshagymát, hozzákeverjük a zúzott fokhagymát és a köménymagot.

Megszórjuk édes-nemes pirospaprikával, és azonnal felengedjük kevés vízzel. Amikor zsírjára párolódott, beletesszük a húst, megsózzuk és letakarva, mindig csak rövid lében pároljuk. A félig puha húshoz adjuk a szeletekre vágott zöldpaprikát, majd a cikkekre darabolt paradicsomot, később a metéltre vágott burgonyát. Amikor minden megpuhult, vízzel felengedjük, s forrásban lévő gulyásba beleszórjuk a tojásból és lisztből gyúrt metélttésztát is. Készre főzzük.

Csirkegulyás 1.

Hozzávalók: 1 közepes méretű csirke, 1 nagy fej vöröshagyma, 60 dkg burgonya, 3 ek. olaj, 2 gerezd fokhagyma, 25 dkg vegyes leveszöldség (sárgarépa, zeller, petrezselyemgyökér), 2 zöldpaprika, 1 paradicsom, 1 csapott ek. piros fűszerpaprika, késhegynyi törött köménymag, ízlés szerint só

Elkészítés: A megtisztított csirkét kis darabjaira vágom, a burgonyát meghámozom, és kockákra aprítom, a zöldségeket tisztítás után felkarikázom, vagy ugyancsak kis kockákra vágom. A megmosott zöldpaprikát kicsumázom és felszeletelem, a paradicsomot felnégyelem. A felforrósított olajon megfonnyasztom a megtisztított és finomra vágott vöröshagymát, majd a tűzről lehúzva belekeverem a pirospaprikát, és azonnal ráöntök két evőkanál vizet. Ezután a tűzre visszatéve belerakom a csirkedarabokat, és mindkét oldalukon lepirítom. Ráöntök 1.5 l vizet, megsózom, beleszórom a köménymagot, és fedő alatt félpuhára főzöm. Ekkor hozzáteszem a feldarabolt zöldségeket, a zöldpaprikát és a burgonyát, majd készre főzöm. Legvégül adom bele a paradicsomot és a zúzott fokhagymát, ezután éppen csak egyet forralva rajta, 10 percnyi pihentetés után tálalom.

Csirkegulyás 2.

Hozzávalók: 1 db csirke (kb. 1 kg-os), 1 nagy fej vöröshagyma, 2 evőkanál olaj vagy 4 dkg zsír, 1 púpozott evőkanál pirospaprika, 1 késhegynyi fokhagymakrém, 1 zöldpaprika, 1 paradicsom, 60 dkg tisztított burgonya, 2 evőkanál száraz csipetke, 1 evőkanál ételízesítő, só.

Elkészítés: A zsiradékban megfonnyasztjuk a finomra vágott hagymát.

Megszórjuk paprikával és beletesszük a 8 darabra (2 comb, 2 fél mell, 2 szárny, far- és hátrész) vágott csirkét. Nagy láng felett, állandóan keverve zsírjára pirítjuk. Megszórjuk ételízesítővel, beletesszük a fokhagymakrémet, a zöldpaprikát, a paradicsomot és kb. 1,5 l vízzel felöntjük. Közepes erősségű tűzön lassan főzzük. Amikor a csirke puhulni kezd, beletesszük a kockára vágott burgonyát és a száraz csipetkét. Megkóstoljuk, és ha szükséges, utánsózunk. Közepes lángon készre főzzük.

Csirkegulyás 3.

Hozzávalók: 60 dkg csirkehús, 5 dkg vöröshagyma, 10 dkg zöldpaprika, 10 dkg sárgarépa, 5 dkg gyökér, 5 dkg paradicsom, 20 dkg burgonya, 2 ek. étolaj, só, pirospaprika, köménymag, pici fokhagyma

Elkészítés: A finomra vágott vöröshagymát és a kockára vágott zöldpaprikát az olajon aranysárgára pirítjuk. Meghintjük sóval, paprikával, köménymaggal, zúzott fokhagymával, és két evőkanál vízzel felengedjük. Hozzátesszük a feldarabolt csirkét, megsózzuk, és félig puhára pároljuk. Hozzáadjuk a felkockázott sárgarépát, gyökeret, burgonyát meg a cikkekre vágott paradicsomot, majd felengedjük a szükséges vízzel.

Csirkegulyás 4. (kuktában)

Hozzávalók: 1 közepes nagyságú csirke, 1 kg újburgonya, 1 fej hagyma, só, pirospaprika, zsír vagy olaj, 1 zöldpaprika, 1 paradicsom.

A hagymát a zsiradékon megpirítjuk, megszórjuk bőven pirospaprikával, majd beletesszük a feldarabolt csirkét, és a hasábokra vágott burgonyát. Megsózzuk, és annyi vizet öntünk alá, amennyi ellepi. Hozzáadjuk a zöld- paprikát és a paradicsomot. Becsukjuk a kuktát, és készre főzzük. Főzési ideje a forrástól számítva 15-20 perc. Kitűnő egytálétel.

Csirkegulyás bográcsban

Hozzávalók: 8 személyre: 15 dkg füstölt szalonna, 1 1/4 kg csirke, 1 nagy szál lángolt kolbász, 4 pár virsli (40 dkg), 50 dkg zöldpaprika, 20 dkg paradicsom, 1 kg burgonya. 2 nagy fej vöröshagyma, 1 csokor sárgarépa, 1 csokor petrezselyemgyökér, 2 evőkanál piros fűszerpaprika, 2 evőkanál ételízesítő, 1 púpozott mokkáskanál, törött fekete bors, ízlés szerint só, 2 dl száraz vörösbor. 4 dl tejföl, 5 gerezd fokhagyma

Egy jó nagy bográcsot előkészítünk. Az apróra vágott füstölt szalonnát a bogrács aljába rakjuk. A megtisztított csirkét kis darabokra vágjuk, mint amikor paprikás csirkét készítünk. A húsdarabokat megsózzuk. A kolbászt megmossuk, bőrét lehúzzuk, majd annyi darabra vágjuk, ahány vendégre számítunk. A virsliket 3 centis darabokra aprítjuk. A megmosott és kicsumázott zöldpaprikát, valamint a megmosott paradicsomot karikákra vágjuk, a burgonyát meghámozzuk és felkockázzuk. A megtisztított vöröshagymát nagyon vékonyra karikázzuk, a zöldséget tisztítás után kis hasábokra aprítjuk. A bográcsot parázs fölé tesszük, és a szalonna zsírját kiolvasztjuk. Kevergetés közben beleszórjuk a pirospaprikát, és azonnal meglocsoljuk 3 evőkanál vízzel. Összekeverjük. A következő sorrendben tesszük a bográcsba a hozzávalókat: hagymakarikák, csirkehús darabok, füstölt kolbász, majd zöldpaprika, sárgarépa, petrezselyemgyökér. Parázson néhány percig pirítjuk, majd annyi vízzel öntjük fel, amennyi 2 ujjnyival ellepi a zöldséges húst. Ételízesítővel, törött borssal, valamint zúzott fokhagymával fűszerezzük, és 45-50 percig főzzük. Ezután hozzáadjuk a burgonyát, és együtt készre főzzük.

Meggyőződünk arról, hogy a burgonya is egészen megpuhult, csak akkor öntjük bele a bort és tesszük hozzá a paradicsomot meg a virsliket. Ízlés szerint megsózzuk. Jól összeforraljuk, végül a tejfölt belekeverjük, és már csak forráspontig melegítjük. Fantasztikusan finom! (Fazékban is elkészíthető, tűzhelyen.) Sörrel vagy száraz vörösborral kínáljuk.

Csirkegulyás AMC edényben

Hozzávalók 4 személyre: 1 közepes méretű csirke, 75 dkg burgonya, 20 dkg gomba, 2 fej vöröshagyma, 2 zöldpaprika, 1 paradicsom, 1 evőkanál piros fűszerpaprika, 1 gerezd fokhagyma, őrölt köménymag, só, bors

A csirkét lemossuk. A combokat, a szárnyakat és a melleket kettőbe vágjuk, majd leszárítjuk. (Ha van egy kis időnk, a nagyobb darabokat nyersen kicsontozhatjuk, így sokkal kényelmesebben fogyasztható.)

A megtisztított hagymát finomra vágjuk, a megmosott zöldpaprikát felszeleteljük, a paradicsomot is feldaraboljuk. A burgonyát hámozás után egyforma hasábokra vágjuk. Előmelegítjük a 24 cm átmérőjű AMC edényt. A csirkedarabokat szorosan egymás mellé tesszük az edénybe, és addig pirítjuk, amíg azok fel nem válnak az edény aljáról. Ekkor megfordítjuk, és a másik oldalukat is megpirítjuk. A húsdarabokat kiszedjük az edényből, és félretesszük. A hagymát, a zöldpaprikaszeleteket és a paradicsomot beletesszük, egy-két percig kevergetve pirítjuk, majd a pirospaprikával és a zúzott fokhagymával összekeverjük. Megsózzuk, rászórjuk a köménymagot.  Ráhelyezzük a csirkedarabokat, rátesszük a burgonyát és a gombát, meghintjük törött borssal, és azonnal befedjük. A hőforrást a minimumra visszakapcsoljuk, és kb. 40 percig pároljuk anélkül, hogy a fedőt levennénk róla. Végül megkóstoljuk, és ha szükséges, utánsózzuk.

Köret- és italajánlat: A csirkegulyáshoz félszáraz fehérbor vagy sör és ropogós kenyér illik.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.