Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Gulyásparty 2

2007.12.26

Csirkegulyás sajttal (olasz recept)

Hozzávalók: 1 csirke (kb. 1 kg-os), 1 liter paradicsom ivólé, közepes nagyságú zellergumó, 10 dkg spagetti, 10 dkg reszelt parmezán sajt, 1 dl tejszín, 1-1 mokkáskanál törött fehér bors, bazsalikom, rozmaring, kakukkfű, 2 evőkanál olaj, ízlés szerint só.

A csirkét megtisztítom, és 12 darabra vágom. A húsdarabokat a felforrósított olajon, erős tűzön, mindkét oldalán átpirítom, majd felöntöm a paradicsomlével és még fél liter vízzel. Megsózom, hozzáteszem a fűszereket és fedő alatt félpuhára főzöm. A spagettit apróra tördelem, és a félig főtt csirkéhez teszem. Kis lángon, gyakori kevergetés mellett készre főzöm. Ha a leve idő előtt elfő, egy-két pohárnyi forró vízzel apránként pótolom.

Végül beleöntöm a tejszínt, jól elkeverem, és egyet forralok rajta. Közben a megtisztított zellert finom lyukú reszelőn lereszelem, és a reszelt sajttal együtt a levesestányérokba osztom, majd a tűzforró levest rámerem.

Elkészítési ideje: 60 perc

Csorda gulyás

Hozzávalók: 300 g marha lábszár, 300 g füstölt csülök, 150 g lángolt kolbász, 100 g zsír, 200 g burgonya, 150 g vegyes zöldség, 100 g gomba, 100 g vöröshagyma, 50 g reszelt tészta, 150 g zöldpaprika, paradicsom, 20 g fokhagyma, 5 g kömény, só, csöves paprika (ízlés szerint), 20 g fűszerpaprika

Az apró kockára vágott vöröshagymát zsírban átpirítjuk, majd hozzátesszük a zúzott fokhagymát, a köményt, a 2 x 2 cm-es kockára vágott marha lábszárat, a kicsontozott kockára vágott füstölt csülköt, és annak csontját. Kevés víz aláöntésével pároljuk. Mindig csak kevés víz kerüljön a pároláshoz, hogy ne legyen főtt hús jellegű ez a finom étel. Míg párolódik a burgonya, a zöldséget megmossuk, tisztítjuk, és 1,5 x 1,5 cm-es kockára felvágjuk. A gombát is tisztítjuk, mossuk és cikkekre vágjuk. A lángolt kolbászt felkarikázzuk. Ha a hús félpuha, zsírjára lepirítjuk, és ekkor megszórjuk fűszerpaprikával. Rátesszük a zöldséget, a burgonyát, és felengedjük vízzel. A víz mindig kétszerese legyen a gulyás sűrűségének. Ha felforr, belekerül a gomba, reszelt tészta, és a füstölt, felkarikázott lángolt kolbász. Szép lassan pöszörögve főzzük. Csöves erős paprika nem hiányozhat a gulyásból. Az ízesítésre fokozott gondot fordítsunk, mert a csülökhústól sós lehet a gulyás. A csordagulyás nem egy könnyű étel, de ha a füstölt csülök helyett füst ízű sóval becsapjuk, és egyben a zöldségek mennyiségét növeljük, úgy „lájtosíthatjuk". Tűzforrón, bográcsból, házi kenyérrel fogyasztva az igazi. Egy kis kóstolóért még én is kuktaként segédkeznék.

Reszelt tészta (csorda gulyáshoz)

Az apró kockára vágott vöröshagymát zsírban átpirítjuk, majd hozzátesszük a zúzott fokhagymát, a köményt, a 2 x 2 cm-es kockára vágott marha lábszárat, a kicsontozott kockára vágott füstölt csülköt, és annak csontját. Kevés víz aláöntésével pároljuk. Mindig csak kevés víz kerüljön a pároláshoz, hogy ne legyen főtt hús jellegű ez a finom étel.

Míg párolódik a burgonya, a zöldséget megmossuk, tisztítjuk, és 1, 5 x 1,5 cm-es kockára felvágjuk. A gombát is tisztítjuk, mossuk, és cikkekre vágjuk. A lángolt kolbászt felkarikázzuk. Ha a hús félpuha, zsírjára lepirítjuk, és ekkor megszórjuk fűszerpaprikával. Rátesszük a zöldséget, a burgonyát, és felengedjük vízzel. A víz mindig kétszerese legyen a gulyás sűrűségének.

Ha felforr, belekerül a gomba, reszelt tészta, és a füstölt, felkarikázott lángolt kolbász. Szép lassan pöszörögve főzzük. Csöves erős paprika nem hiányozhat a gulyásból. Az ízesítésre fokozott gondot fordítsunk, mert a csülökhústól sós lehet a gulyás. A csordagulyás nem egy könnyű étel, de ha a füstölt csülök helyett füst ízű sóval becsapjuk, és egyben a zöldségek mennyiségét növeljük, úgy könnyebbé tehetjük. Tűzforrón, bográcsból, házi kenyérrel fogyasztva az igazi. Egy kis kóstolóért még én is kuktaként segédkeznék.

Dunántúli gulyás

A kuktában - rostélyát kivéve - 4 dkg zsírral, két evőkanál liszttel rántást készítünk, majd megszórjuk egy kávéskanálnyi pirospaprikával és felengedjük 1 liter vízzel. Visszahelyezzük a rostélyt, és beleteszünk 25 dkg darabolt marhalábszár-húst, 1 db kisebb hasábokra vágott csemegeuborkát, sárgarépát, fehérrépát, 1 db gombát, 1/2 fej vöröshagymát, 1 gerezd fokhagymát, 2 evőkanál lecsót.

Sózzuk. Amikor a hús majdnem puha, akkor hozzáadunk 2 db hasábokra vágott burgonyát, és együtt puhára főzzük. Tejföllel tálaljuk.

Erdélyi székely-gulyás

Egy nagyobb lábasba tegyünk egy tojásnyi zsírt, a zsírba egy fej apróra vágott vereshagymát és egy bádog-kanál paprikát. Ha ezek már jól felmelegedtek, tegyünk bele falatokba vágott másfél kiló kövérrel vegyes, friss sertés hust; kevéssé sózzuk meg, fedjük be és pároljuk kevés vízzel töltögetve, fél óráig. Akkor tegyünk a hús közé hat tele fakanál savanyu káposztát, keverjük jól össze a hússal, főzzük tovább még fél óráig; akkor tegyünk bele négy deci jó édes tejfelt, főzzük a tejfellel is 5 perczig; akkor tálalhatjuk mély tálban.

Fácángulyás szegediesen

Hozzávalók 6 személyre: 2 db fácán, 10 dkg zsír, 1 dkg paprika, 16 dkg sárgarépa, 16 dkg petrezselyemgyökér, 10 dkg hagyma, 2 dkg só, 0,1 dkg törött bors, 5 dkg paradicsom, 10 dkg zöldpaprika, 6o dkg burgonya, csipetke.

Elkészítés: A fácánt tollaitól megtisztítjuk, és a rajta maradt pihéket nyílt láng felett lepörköljük. Fejét és csüdjét levágjuk, és eltávolítjuk.  Zsíron vöröshagymát pirítunk sárgára, pirospaprikát, törött borsot szórunk rá, és beletesszük a fácánt (a zúzával, a szívvel együtt). Vízzel felöntjük, megsózzuk, és fedő alatt pároljuk. Hozzáadjuk a sárgarépát és petrezselyemgyökeret, a zöldpaprikát és paradicsomot. Amikor a hús már annyira megpuhult, hogy elválik a csontjától, kivesszük, kissé lehűtjük, és kicsontozzuk. A kicsontozott húst 2-4 dkg-os darabokra vágjuk, és visszarakjuk a saját levébe. Kockára vágott burgonyát teszünk bele, csipetkét főzünk bele, és így tálaljuk.

Frankfurti gulyásleves            

Hozzávalók 5 személyre: 1 fej vöröshagyma, 1 kisebb sárgarépa, 1 nagy burgonya, 1 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál olaj, 4 frankfurti virsli, 11/2 teáskanál őrölt paprika, 1/2 teáskanál kaporlevél, 1/2 l víz, 1/2 I húsalaplé, 1 kis konzervdoboz hámozott paradicsom (Pelati, 400 g), só, fekete bors

Előkészítés:   10 perc

Főzés:          30 perc

A hagymát megtisztítjuk és összevágjuk. A sárgarépát meghámozzuk, és megmosás után szeletekre vágjuk. A burgonyát is meghámozzuk, megmossuk és felkockázzuk. A fokhagymagerezdeket megtisztítjuk, és csíkokra vágjuk. Az olajat serpenyőben felforrósítjuk, az elő- készített hozzávalókat 5 percig közepes hőfokon pároljuk benne. A frankfurti virslit 1 cm vastag karikákra szeljük és hozzáadjuk. Beletesszük az őrölt paprikát és a kaporlevelet is, majd az egészet jól összekeverjük. Vízzel feleresztjük, majd a húsalaplét hozzáöntjük. A paradicsomot szűrőben jól lecsepegtetjük, nagyobb késsel durvára vágjuk és hozzáadjuk a leveshez. A levest sóval és borssal utána ízesítjük, felforraljuk, és 1 5 percig mérsékelt lángon főzzük, míg a burgonyakockák puhák nem lesznek.

 

Fűszeres borjúgulyás

Hozzávalók: 80 dkg borjúhús, 1 dl olaj, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál pirospaprika, só, őrölt bors, majoránna, darált paprika, köménymag

A húst megmossuk, és kockára vágjuk. A vöröshagymát megtisztítjuk, és finomra aprítjuk. A kuktában felhevítjük az olajat, megpirítjuk benne a hagymát, majd megszórjuk pirospaprikával, és beletesszük a húst. Folyamatosan kevergetve egészen addig pároljuk, amíg a levét elfövi, akkor forró vízzel felöntjük. Sóval, borssal, fokhagymával, morzsolt majoránnával, késhegynyi őrölt köménymaggal, és télire eltett darált paprikával fűszerezzük, majd a kuktát lezárjuk, és az ételt 25 percig főzzük. Tálaláskor sós vízben főtt burgonyát halmozunk egy lapos tányérra; megrakjuk a gulyással, és megszórjuk frissen vágott petrezselyemzölddel. Kínálhatunk hozzá erős paprikát, hogy aki szereti, utólag fűszerezze.

Elkészítési idő: kb. 45 perc

Jó tanács: A sózással vigyázzunk, mert a darált paprika is sós.

Gombagulyás 1.

Ugyanúgy készül, mint a Burgonyaleves, de most a burgonyával együtt adjunk hozzá 20 dg előzőleg megmosott és kb. 1 centiméteres kockákra vágott gombát is, és csak 1,2 liter vízzel engedjük fel. Mivel a gulyáslevesnek színesebbnek kell lenni, fél mokkáskanál fűszerpaprikát keverjünk hozzá. A burgonyalevessel megegyezően, csipetkével tálaljuk. Hasonló módon készíthetünk Szójagulyást is. Ebben az esetben gomba helyett fél adag, félig megpirított szójatepertőt keverjünk a burgonyalevesbe. A kész leveshez adjuk, mert a pirított szóját főzni már nem szabad. Az előző este beáztatott szójakockát a Húspótló szójamasszánál leírtak szerint pirítsuk. A magyaros ízek kedvelői a szójagulyásba beletehetnek fél cseresznyepaprikát (chilit) is magjával együtt. Ez a magyar ízvilágot leginkább reprezentáló étel egyébként a világ szinte minden jelentősebb éttermének étlapján megtalálható, és remélhetőleg ezek a megreformált változatai sem fognak szégyent hozni közkedvelt konyhánk hírnevére.

Gombagulyás 2.

25 dkg csiperkegombát 1 cs. hasábokra szelt vegyes zöldséggel együtt hagymás zsíron megfuttatunk. Meghintjük pirospaprikával, kis vizet öntünk rá, lefedve puhára pároljuk. Ha zsírjára sült, rászórunk 1 csapott ek. lisztet, felöntjük 1 l vízzel. 2-3 apróra kockázott burgonyát, fél tojásból készített csipetkét főzünk bele. Tálaláskor meghintjük aprított petrezselyemzölddel.

Gombás gulyás

Hozzávalók: 30 dkg sertéslapocka, 20 dkg gomba, 10 dkg vöröshagyma, 1 ek. étolaj, só, bors, pirospaprika, 1 dl energiaszegény tejföl

Elkészítése: Az apróra vágott hagymát az olajon fonnyasztjuk, majd paprikával meghintve, beleforgatjuk a felkockázott húst. Kb. 40 percig pároljuk a fedő alatt, majd hozzákeverjük a felszeletelt gombát, petrezselyemzöldet. Sóval, borssal ízesítve, vízzel felengedve puhára főzzük. Tejföllel elkeverve tálaljuk. A tejföl elhagyható.

Gulyáshús (Zilahy)

Egy kiló felsár-szélt jó nagy falatokba vágunk, egy tojásnyi zsírt lábasba teszünk és a felvágott hust beletesszük sóval, egy nagy fej apróra vágott vereshagymával és egy kávéskanál paprikával; fél óráig fedő alatt pároljuk, akkor öntsünk reá 3 liternyi forró vizet és főzzük másfél óráig: ha a hús puha lesz, tegyünk hozzá még egy tányér nyersen megtisztított felnégyelt burgonyát; ha az is megfőtt, fel lehet tálalni.

Gulyáshús másképpen (Zilahy)

Egy kiló hust falatokba vágva 2 liternyi forró vízbe tesszük sóval és egy kávéskanál törtborssal. Ha forr, lehabozzuk, és egyórai főzés után teszünk hozzá mindenféle zöldségből koczkára vágva egy-egy darabot; vereshagymát, karalábét, zellert, petrezselyem-gyökeret, sárgarépát, zöldborsót és a mi épen idényszerű; kevés burgonyát is tegyünk bele, és ha ezeket mind puhára megfőztük, egy pár marok csipegetett, keményre-gyúrt tésztát is adjunk hozzá, és igy együtt találjuk fel: - estére igen kedvelt leves.

Gulyásleves 1.

Hozzávalók: 40 dkg marhalábszár, 50 dkg tisztított burgonya, 30 dkg vegyes leveszöldség (10-10 dkg sárgarépa, petrezselyemgyökér, zellergumó), 1 nagy fej vöröshagyma, 2 zöldpaprika. 1 paradicsom (mirelit lecsóalap is lehet), 3 ek. olaj, 1 csapott ek. piros fűszerpaprika (aki a csípőset szereti, tegyen bele csípős paprikát vagy cseresznyepaprika-krémet, de ne többet, mint 1 mk), 1 csapott ek. só, 1 gerezd fokhagyma, 1 késhegynyi tört köménymag

Elkészítés: A húst megmosom, leszárítom, és 2-3 cm-es egyforma kockákra vágom. A megtisztított burgonyát ugyancsak kockákra, a zöldséget pedig vékony karikákra metélem. A megmosott, kicsumázott zöldpaprikát, felkarikázom, a paradicsomot vékony gerezdekre aprítom. A felhevített olajon üvegesre fonnyasztom a megtisztított és finomra vágott vöröshagymát, majd a tűzről lehúzva belekeverem a pirospaprikát. Azonnal ráöntök 2 evőkanál vizet. A tűzre visszatéve rádobom a húskockákat, és állandó keverés közben fehéredésig pirítom. 1.5 l vízzel felengedve félpuhára főzöm, ezután beleteszem a zöldségeket és a burgonyát. Megsózom, megfűszerezem, és ugyancsak fedő alatt puhára főzöm valamennyi belevalót. Az utolsó pillanatban teszem bele a zöldpaprikát és a paradicsomot, mert ezekkel csak 1-2 percig forralom az ételt. A csípőspaprika-krémet az étel elkészülte pillanatában keverem hozzá, de ha csak egy valaki van a családban, aki nem kedveli, nem teszem bele, hanem csak a tányérokba rakok egy-egy késhegynyit azoknak, akik szeretik. A tűzforró levest rámerve, a csípős ízt az étel átveszi.

Gulyásleves 2.

Hozzávalók: 360 g marha színhús, 80 g sertészsír, 150 g vöröshagyma, 15 g fűszerpaprika, 800 g burgonya, 140 g zöldpaprika, 60 g paradicsom, só, köménymag, fokhagyma

Levesbetétnek csipetke.

Ugyanúgy készítjük, mint a bográcsgulyást.

Gulyásleves 3.

Veszünk 1 kiló gulyáshúst. Lábasban egy kanál zsírba sárgára párolunk egy kis fej finomra vágott hagymát, hozzáteszünk egy kanál paprikát s az apró kockákra vágott húst. Előbb csak víz nélkül pároljuk, illetve pörköljük a húst vigyázva, hogy meg ne égjen, azután felöntjük egy liter melegvízzel, megsózzuk és főzzük a mg a hús megpuhult. 4-5 burgonyát megtisztítva, hosszúkás darabokra vágva, 3 órával a tálalás előtt, a húshoz tesszük, s ha puha, félretesszük a lábost, és tálalásig nagyon lassan hagyjuk főni.

Gulyásleves 4.

Hozzávalók: 300 g burgonya, 1-2 zöldpaprika, 1 paradicsom, 200 g marhahús, 50 g zsír, 1,5 l víz, 50 g hagyma, 1 gerezd fokhagyma, só, 2 kávéskanál pirospaprika, köménymag.

A csipetkéhez 1 tojás, 100 g darás liszt.

Az apróra vágott hagymát a zsírban megfonnyasztjuk, megszórjuk pirospaprikával, jól elkeverjük, és egy kevés vízzel föleresztjük. Ha zsírjára pirult, beletesszük a kisebb kockára vágott, megmosott és lecsurgatott marhahúst. Megsózzuk, és egy kevés vizet öntve alá, gyakran kevergetve pároljuk. Ha zsírjára sült, belekeverjük a köménymagot, az összezúzott fokhagymát, a kicsumázott zöldpaprikát, a meghámozott paradicsomot, és szükség szerint vízzel locsolgatva, tovább pároljuk. Amikor a hús már majdnem puha, felöntjük 1,5 l vízzel, beletesszük a meghámozott, apró kockára vágott burgonyát, majd belefőzzük az 1 tojásból gyúrt csipetkét.

Gulyásleves 5.

Hozzávalók: 50 dkg marha apró hús, egy evőkanál zsír, egy fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, egy csapott evőkanál pirospaprika, egy késhegynyi köménymag, egy-két zöldpaprika, és paradicsom, vagy 2 evőkanál lecsó, 50 dkg burgonya, só.  A csipetkéhez: egy tojás, 5-6 csapott evőkanál liszt.

A marhahúst valamivel kisebb kockákra vágjuk, mint a pörkölthöz szoktuk, megmossuk és lecsorgatjuk. Az apróra vágott hagymát megfuttatjuk a zsírban, megszórjuk pirospaprikával, gyorsan elkeverjük, és egy kevés vízzel föleresztjük. Ha zsírjára pirult, beletesszük a húst, megsózzuk, és egy kevés vizet öntve alá, gyakori keverés közben pároljuk. Ha zsírjára sült, belekeverjük az összezúzott köménymagot, az apróra vágott fokhagymát, a kicsumázott zöldpaprikát és a meghámozott paradicsomot vagy a lecsót, és szükség szerint egy kevés vizet öntve alá - hogy le ne süljön - tovább pároljuk. Ha a hús már majdnem puha, felöntjük 1,5 l vízzel, beletesszük az apró kockára vágott burgonyát, és mielőtt a burgonya is egészen megfőne, beletesszük az egy tojásból gyúrt csipetkét.

Gulyásleves 6.

50 dkg kis kockára szelt marhahúst megmosva lecsurgatunk. Megfuttatva 1 fej aprított hagymát 1 ek. zsíron, rászórunk 1 ek. pirospaprikát. Kis vizet öntünk rá. Ha zsírjára sül, beletéve a húst, sózzuk, kis vizet ráöntve, sűrűn keverve, párolva zsírjára sütjük, beletéve 2 ek. lecsót, 2 gerezd aprított fokhagymát, kk. zúzott köménymagot, szükség szerint kis vízzel tovább pároljuk. Ha a hús majdnem puha, ráöntve 1.5 l vizet, 50 dkg kis kockára szelt burgonyát rakunk bele. Mielőtt a burgonya készre fő, 1 tojásból gyúrt csipetkét főzünk bele.

Gulyásleves karajcsontból

Hozzávalók: 1 közepes fej vöröshagyma, 1 kg karajcsont, kis pirospaprika, só, 1 csomó leveszöldség, 2 db közepes burgonya, 1 cseresznyepaprika, kk. köménymag, 1 gerezd fokhagyma, 1 csomó zellerzöld, 1 csomó petrezselyem

A hagymát apróra vágjuk, olajon üvegesre pirítjuk, megszórjuk pirospaprikával, elkeverjük, egy bögre vizet öntünk hozzá és összeforraljuk. A lébe beletesszük a húsos, ízekre vágott karajcsontot, két-két szál felkarikázott sárgarépát és petrezselyem gyökeret, a meghámozott és kockákra vágott krumplit. Összekeverjük, bőven felöntjük vízzel. Sóval, borssal, cseresznyepaprikával, köménymaggal, fokhagymával ízesítjük. Beledobjuk a zeller- és a petrezselyemzöldet.

Gulyásleves malacból

/ 6 - 8 személy részére /

Hozzávalók: 2 kg malachús, 20 dkg malacszalonna, 1/2 kg krumpli, 1 fej vöröshagyma, 1 db sárgarépa, 3 kk. pirospaprika, 1 cs. petrezselyemlevél, 1/2 db karalábé, csipetke, só

A szalonnát apró darabokra vágjuk, és a bográcsban üvegesre sütjük. Annyi vízzel öntjük fel, amennyire szükségünk van. Hozzáadjuk az apróra vágott malachúst. Ezután beletesszük a feldarabolt krumplit, a hagymát egészben, a felkarikázott sárgarépát, és az apróra vágott petrezselyemlevelet. Kis lángon főzzük tovább. Ízlés szerint sót, pirospaprikát szórunk bele, csipetkével tálaljuk.

Gulyásleves másképpen

Hozzávalók: 50 dkg marhahús, 15 dkg vöröshagyma, 1 kg tisztított burgonya, 25 dkg zöldpaprika, 10 dkg paradicsom, 6 dkg zsír, 2 dkg pirospaprika, 1 gerezd fokhagyma, köménymag, só, 5 dkg tarhonya vagy csipetke.

Elkészítése: A vöröshagymát vágjuk apróra, lassú tűzön fonnyasszuk meg a zsíron, majd szórjunk rá pirospaprikát, keverjük meg, s engedjük fel 2-3 kanál vízzel. Amikor a hagyma zsírjára pirult, tegyük bele a kis kockákra vágott apróhúst, sózzuk meg, s néhányszor kevergetve lassan pirítsuk megint zsírjára. Ezután a húst - kevés vizet hozzáadva - rövid lében pároljuk, majdnem puhára, közben adjuk hozzá a pépszerűen finomra vágott fokhagymát és a köményt. Amikor a hús már majdnem puha, pirítsuk ismét zsírjára, adjuk hozzá a kis kockákra vágott burgonyát, s addig pirítsuk, amíg a krumpli üvegesedni kezd. Ekkor adjuk hozzá a karikára vágott zöldpaprikát, a paradicsomot, s öntsük fel 1.5-2.5 l vízzel.

Sózzuk, s főzzük, míg a krumpli is megpuhul. Az utolsó néhány percre tegyük bele a csipetkét, vagy tarhonyát, hogy az is puhára főjön.

(Tálalás előtt célszerű a leves tetejéről leszedni a felesleges zsírt.)

Gulyásleves (Móra Ferencné)

Hozzávalók: Hátszín 0,5 kg, zsír 10 dkg, vöröshagyma 3 db, paprika 1 kávéskanál, víz 1,5 l burgonya 1 kg, só 1,5 kanál. Csipetkéhez 1 tojás, 15 dkg liszt.

Elkészítése: Finomra aprított vöröshagymát felteszünk kevés zsírba, és sárgára pirítjuk. Adunk hozzá egy kávéskanálnyi édes paprikát, (ha van, 1 db zöldpaprika is jó). Ez alatt a marhahúst apró kockákra vágjuk, és beletesszük, a már megpirult hagymába, jól összekeverjük, és leborítva pároljuk. Ha vize már elfőtt, mindig öntünk utána egy keveset. Ha puha, feleresztjük vízzel, ezután kockára vágott burgonyát teszünk bele, ha ez is megfőtt, apró csipetkét főzünk bele.

Gulyás német módra

40 dk apróra vágott hagymát zsíron fonnyasszunk meg. Megsózzuk, megpaprikázzuk, hozzáadunk kb. 40 dk kockára vágott marhahúst. Kevés vízzel felöntjük, hagyjuk forrni. Amikor a hús még nem főtt egészen puhára, apró kockára vágott burgonyát adunk hozzá. Mikor a gulyás megfőtt, tegyünk bele majoránnát, és apróra vágott savanyú uborkát.

Gulyás türingiai módra

Hozzávalók: 2 sertésvese, 1 sertésszív, 350-400 g nem túl zsíros dagadó, 3 fej vöröshagyma, 2-3 szelet mézeskalács, 1 citrom, 1 l húsalaplé, 2-4 evőkanál borecet, 2 szegfűszeg, só, frissen őrölt bors, 1 teáskanál cukor

Előkészítés:   15 perc

Főzés:          25 perc

TÁLALÁS1 JAVASLAT: Ehhez a kiadós türingiai specialitáshoz kitűnően illik a burgonyagombóc.

A sertésvesét és a - szívet megmossuk, eltávolítjuk róla a zsírt és az inakat, majd a dagadóhoz hasonlóan kb. 3 cm nagy darabokra vágjuk. Utána a hagymát megtisztítjuk, megmossuk és felkockázzuk, a mézeskalácsot ízlés szerint szétmorzsoljuk, vagy apró darabokra vágjuk. A citromot szeletekre vágjuk.

A húsalaplét nagy edénybe öntjük, a felkockázott húst a hagymával, borecettel, mézeskaláccsal és a citromszeletekkel együtt hozzáadjuk. Szegfűszeggel, sóval és borssal ízesítjük. A gulyást 25 percig kis lángon, lefedve főzzük, amíg a húsdarabok meg nem főnek. Ezek után az ételt ismét sóval, cukorral és ecettel jól megízesítjük.

Az elkészült ételt levesestálban vagy 4 tányéron azonnal tálaljuk.

Hamisgulyás

Hozzávalók: 1,5 kg burgonya, 100 g zsír, 100 g hagyma, só, 2 kávéskanál pirospaprika, törött bors.

A meghámozott és megmosott burgonyát kockára vágjuk. Az apróra vágott hagymát zsírban megfonnyasztjuk, megszórjuk pirospaprikával, megborsozzuk, és hozzáadjuk a burgonyát. Megsózzuk, összekeverjük, felöntjük vízzel, és fedő alatt puhára pároljuk.

Fejes salátával vagy ecetes uborkával tálaljuk.

Hamis gulyásleves 1.

Hozzávalók: 1 kg burgonya, 1 nagy fej vöröshagyma, 2 zöldpaprika, 1 paradicsom, kis darabka zeller, 1 szál sárgarépa, 3 ek. olaj, 1 tk. piros fűszerpaprika, 1 csapott ek. só, 1 tojásból és 2 ek. lisztből gyúrt csipetke, késhegynyi őrölt köménymag

Elkészítés: A burgonyát megtisztítom, és kis kockákra vágom. A felforrósított olajon üvegesre fonnyasztom a finomra metélt vöröshagymát, majd a tűzről lehúzva, belekeverem a pirospaprikát. Ezután ráöntök 2 evőkanál vizet, és beleteszem a kis kockákra vágott zöldséget. A tűzre visszatéve néhány percig pirítom, majd a burgonyakockákat is hozzáadva még 2 percig tovább pirítom. Ráöntök 1.5 l vizet, beleszórom a sót, valamint a köménymagot, és felforralva 25 percig főzöm. Végül belekarikázom a megmosott zöldpaprikát és a vékony gerezdekre vágott paradicsomot. Beleszaggatom a csipetkét, és néhány perces forralás után máris tálalhatom. Virslivel, kolbásszal is lehet kínálni, de a nélkül is nagyon jó.

Hamis gulyásleves 2.

Hozzávalók: a leveshez 50 dkg burgonya, 25 dkg vegyes leveszöldség, 5 dkg füstölt szalonna, 1 fej vöröshagyma, 1 evőkanál piros fűszerpaprika, 2 marhahúsleves-kocka, 1 gerezd fokhagyma, ízlés szerint só, késhegynyi őrölt köménymag, a csipetkéhez 1 tojás és 2 evőkanál liszt.

A burgonyát meghámozzuk, és egyforma kis kockákra vágjuk. A zöldséget tisztítás után ugyancsak egyforma kockákra aprítjuk. A vöröshagymát hámozás után finomra összevágjuk. A füstölt szalonnát nagyon apróra metéljük, majd közepes tűzön folytonos kevergetés közben a zsírját kiolvasztjuk. Ezután rátesszük a hagymát, és ugyancsak kevergetve, üvegesre pirítjuk. A tűzről lehúzzuk és belekeverjük a pirospaprikát. Azonnal ráöntünk 2 evőkanál vizet. Ezután a tűzre visszatesszük, rádobjuk a zöldséget és a burgonyakockákat, majd kevergetve, pár percig pirítjuk. Felöntjük kétliternyi vízzel. Beletesszük a húsleveskockákat, a zúzott fokhagymát, a köménymagot és felforraljuk. Ha a húsleveskocka elolvadt a lében, a levest megkóstoljuk, és kissé megsózzuk. (Vigyázzunk, a leveskocka sós!) A burgonyát és a zöldséget lassú tűzön puhára főzzük. Közben elkészítjük a csipetkét: a tojáshoz annyi lisztet keverünk (víz nélkül), hogy kemény tésztát kapjunk. A már megfőtt levesbe belefőzzük a parányi, kézzel tépkedett tésztadarabkákat.

Hamis gulyásleves 3.

Hozzávalók: 1 közepes fej vöröshagyma, kis olaj, pirospaprika, 2 közepes burgonya, 1 csomó leveszöldség, 1 zöldpaprika, 1 paradicsom, 1 leveskocka v. Vegeta, csipetke

Az apróra vágott hagymát olajon megdinszteljük, paprikával megszórjuk, fölengedjük egy csésze vízzel, és egy-két percig sűrítjük. Kockára vágott burgonyát, petrezselyem gyökeret, sárgarépát felkarikázva, egy-két karikára vágott zöldpaprikát és paradicsomot (télen Piros Aranyat vagy paradicsom pürét) adunk hozzá. Vízzel felengedjük, hogy bőven ellepje, és ha forrni kezd beledobjuk a leveskockát. Csipetketésztát szaggatunk bele.

Hamis gulyásleves 4.

Hozzávalók: 6 dkg zsír, 8 dkg vöröshagyma, 0.5 dkg pirospaprika, 60 dkg burgonya, 1 gerezd fokhagyma, 1 g. köménymag, 1 paradicsom

A zsírt felhevítve hozzáadjuk a finomra vágott hagymát, folyton keverve, kis lángon pirítjuk. Meghintjük pirospaprikával, kis vízzel felöntve elkeverjük. Zsírjára pirítva hozzáadjuk a felkockázott burgonyát. Kissé üvegesre pároljuk. Sózzuk, forró csontlével felöntjük. Ha a burgonya félig puha, hozzáadjuk a darabolt zöldpaprikát, paradicsomot, ízesítjük. Csipetkével tálaljuk.

Hamis gulyásleves 5.

Kis szalonnát pirítva zsírján megpárolunk 1 fej apróra szelt vöröshagymát. A tűzről lehúzva őrölt köménnyel, 1-2 gerezd zúzott fokhagymával, 1-2 ek. lecsóval ízesítjük. Belekeverve tisztított, felkarikázott zöldségeket, zellerlevelet, átpirítjuk. Felöntve kellő vízmennyiséggel, sót vagy ételízesítőt rakunk bele. 5-10 percig főzve 2-3 tisztított, felkockázott burgonyát adunk hozzá. 1 tojásból, lisztből, kis sóból keményebb tésztát gyúrva körömnyi csipetkéket szaggatunk a forrásban levő levesbe, készre főzzük.

Hamis gulyásleves, Frank módra

Hozzávalók: 75 dkg tisztított burgonya, 2 db friss zöldpaprika, 2 db friss paradicsom, 2 nagy fej vöröshagyma. 3 db marhahúsleves-kocka, 10 dkg húsos füstölt szalonna, 1 mokkáskanál majoránna, 2 gerezd zúzott fokhagyma. 1 evőkanál piros fűszerpaprika (aki szereti az erőset, kevés cseresznyepaprika-krémet is tehet bele), 2 evőkanál tarhonya (de csak házi, szabálytalan alakú apró száraz tarhonya), ízlés szerint só, csípet őrölt köménymag.

A füstölt szalonnát apró kockákra vágom, majd zsírját folyamatos keverés közben kis lángon kiolvasztom, és ráteszem a megtisztított, finomra metélt vöröshagymát. Folytonosan kevergetve üvegesre fonnyasztom, ezután a tűzről lehúzva belekeverem a pirospaprikát és a paprikakrémet, majd azonnal ráöntök két evőkanál vizet. A tűzre visszatéve beleteszem a meghámozott és kis kockákra vágott burgonyát, és néhány percig kevergetem. Ezután a megtisztított, zúzott fokhagymával és a köménymaggal ízesítem, majd ráöntök másfél liter vizet, illetve annyit, amennyi jó bőven ellepi a burgonyát. Ezután beleteszem a megmosott, kicsumázott és szeletekre vágott zöldpaprikát meg a húsleveskockákat és felforralom. Ha szükséges, meg is sózom. Fedő alatt puhára főzöm, csak ezután teszem bele a felkarikázott paradicsomot és a házi tarhonyát (csipetke helyett). Addig főzöm még, amíg a tarhonya meg nem fő. Forrón tálalom.

Elkészítési ideje: kb. 60 perc.

Hamis zöldséges gulyás

Hozzávalók: fél csomag szójakocka, fél kg burgonya, 3 db sárgarépa, 2 db fehérrépa, 1 csokor petrezselyem, 2 fej hagyma, késhegynyi pirospaprika, késhegynyi őrölt bors, 1 kávéskanál olaj, 1 evőkanál só, Vegeta.

Elkészítése: A zöldségeket és a burgonyát meghámozzuk és felkockázzuk. A szóját 10 órán át vízben áztatjuk, utána szűrjük, és az olajon apróra vágott hagymával megpároljuk (kb. 10 perc). Rászórjuk a pirospaprikát és felengedjük kb. 1 1/2 l vízzel, beletesszük a zöldségeket és a fűszereket. Puhára főzzük (kb. 20 perc). A végén hozzáadjuk az apróra metélt petrezselymet.

Ír gulyás

Hozzávalók: 1, 25 dkg juhhús, 25 dkg vegyes zöldség, 1 fej vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 10 szem egész bors, 1 fej kelkáposzta, 60 dkg burgonya, majoránna, köménymag,2 babérlevél, 1 evőkanál finomra vágott zöldpetrezselyem, 2 dkg só.

Elkészítése: A birkahúsról minden hártyát, faggyút eltávolítunk, és mosás után forrásban lévő vízzel leforrázzuk. 6-8 percig forró vízben tartjuk, utána leöblítjük, és kis kockákra vágjuk. Két l hideg vízben főni tesszük. Amint felforrt, a gézbe kötött fűszereket és a megtisztított hagymát, fokhagymát beletesszük a levesbe. Közben a zöldséget megtisztítjuk, és ujjnyi hasábokra szeleteljük, majd a leveshez adjuk. Amikor a hús és a zöldség félpuha, beletesszük a szintén hasábokra vágott, megtisztított burgonyát és a megmosott 8 cikkre vágott kelkáposztát. A levest nem szabad keverni. Amint puhára főtt, a fűszerzacskót kiemeljük, a levest óvatosan tálba szedjük, meghintjük petrezselyemmel és forrón tálaljuk

Jakab gulyás

Hozzávalók: 400 g marha lábszár, 400 g apró szemű fehérbab, 250 g burgonya, 100 g vöröshagyma, 20 g fokhagyma, 150 g paradicsom, 1/2 dl olaj, 1 dl tejfel Ízlés szerint: Só, őrölt bors, csombor, tárkony  

A tépett tészta csipedetthez:  1 db tojás, 150 g liszt, pici só

Olajban a finomra vágott vöröshagymát üvegesre hevítjük, majd a kockára vágott marha lábszárral tovább pároljuk. Vágott fokhagymával, őrölt borssal, csomborral, sóval és tárkonylevéllel ízesítve, kevés víz aláöntésével főzzük, míg a hús félpuha nem lesz. Most tesszük a cikkekre vágott paradicsomot, az apró kocka burgonyát és a beáztatott apró szemű babot. (Én a szárazbab helyett a zöldbabot ajánlom, amit 3 cm-es darabokra felvágva használhatunk fel ezen étel elkészítésekor.) Felöntjük annyi vízzel, hogy duplája legyen a leves sűrűségének. Így főzzük. Közben elkészíthetjük a csipedettet, vagyis a csipetkét. A felütött egész tojáshoz egy pici sót, és annyi lisztet teszünk, hogy egy kemény gyúrt tésztát kapjunk, amit szép simára kigyúrunk. Felületét nagyon vékonyan zsírral, vagy olajjal megkenjük, hogy ne cserepesedjen, száradjon ki. Félórás pihentetés után lisztbe mártjuk a tésztát, és kézzel elkezdjük a formázást. A tépett csipetke-csipedett formázása gyorsan megy. Egy tiszta, enyhén lisztezett konyharuhára apró lukas kis tésztákat tépünk. A hölgyek mégis a sodrott formát kedvelik, és a letépett tésztát két ujj között megsodorják, épp úgy, mintha pénzt számolnának! Egy másik forma a katonás csipetke. Ahol nagy mennyiséget kell készíteni, ott apró kockára vágják a tésztát, és két tenyér között södrik - pödrik, és csipetkére keresztelik. Ha kész a tészta, a levesben kifőzzük. Sűrű tejfellel tálaljuk. Igen finom egytálétel.

Kalocsai babgulyás

Hozzávalók (15 személyre): 3 kg marhalábszár, 5 bögre tarkabab, őrölt paprika (édes és erős, ízlés szerint), 6 cső erős zöldpaprika, 6 fej hagyma, 3 db közepes sárgarépa, 2 db közepes gyökér, 5 csomag petrezselyemzöld, 5 db babérlevél, 3 g köménymag, 20 szem egész bors, 15 db kisebb paradicsom, só, kevés disznózsír.

Az apróra vágott hagymát a zsíron megpirítjuk, belekeverjük az apró kockákra vágott marhalábszárat. A húst fehérre pirítjuk, majd vízzel felöntjük, sóval és őrölt paprikával ízesítjük. Lassú tűzön zsírjára lesütjük.  A lesütött húst vízzel felöntjük (egy személyre kb. egy liter vizet számítva), hozzáadjuk a babot, a zöldségféléket és a fűszereket. Lassú tűzön főzzük, a végén őrölt paprikával sűrítjük

Káposztás gulyás

Zsírban megfonnyasztunk 1 fej finomra vágott vöröshagymát. Meghintjük pirospaprikával, hozzáadunk 60 dkg kockákra vágott marhalábszár húst. Sóval, 1 gerezd fokhagymával, köménymaggal ízesítjük, felengedjük vízzel, és majdnem puhára pároljuk a húst. Ekkor hozzáadunk 25 dkg egyszer átmosott savanyú káposztát és felengedjük annyi vízzel, hogy az ellepje. Az egészet puhára főzzük, és tálalás előtt tejfölözzük.

Kolbászgulyás

Hozzávalók: (4 személyre) 2 pár Debreceni kolbász, 1 nagy fej hagyma, 10 dkg füstölt húsos szalonna, 25 dkg csiperkegomba, 1 dl tejföl, 1 evőkanál liszt, 1 evőkanál paradicsompüré, 8 dl húsleves, bors

A szalonnát kockákra vágjuk, zsírját lábosban kisütjük. A zsiradékon megpirítjuk a kockára vágott hagymát. Hozzáadjuk a felszeletelt gombát és megpároljuk. Borssal ízesítjük. Felöntjük, a húslevessel, felforraljuk és befőzzük a lehéjazott karikára vágott debrecenit is. A tejfölben kikeverjük a lisztet és a paradicsompürét, majd a levesbe keverjük. Összeforraljuk, csészékben tálaljuk.

Kolozsvári gulyás

Ez az étel kicsit hosszadalmasan készül, de mindenképp megéri a fáradtságot, mert nagyon laktató, és önmagában is elég, nem kell hozzá még második féle is. Olyankor fogjatok bele, amikor huzamosabb ideig otthon vagytok, akár hétvége, vagy egy délelőtt. Ha pedig nagyobb adagot készítenétek belőle, az jó másnap is, és akkor már nincs is a főzéssel semmi dolog, csak a mosogatás.

Hozzávalók: 40 dkg marhalábszár, 15 dkg vöröshagyma, 5 dkg sertészsír, 60 dkg burgonya, 40 dkg fejeskáposzta, fűszerpaprika, fokhagyma, köménymag, só, lecsó vagy friss zöldpaprika, paradicsom, fél csomó petrezselyemzöld.

Elkészítés: A marhahúst megmosom, kis kockákra aprítom. A vöröshagymát finomra vágom, és a zsírban üvegesre párolom. Közben a burgonyát megtisztítom, a húshoz hasonló nagyságú kockákra, a káposztát pedig cikkekre vágom. A megpárolt vöröshagymához hozzáadom a fűszerpaprikát, gyorsan összekeverem, kevés vizet öntök rá. Ezután hozzáteszem a húst, 1-2 gerezd fokhagymát (aki szereti, szét is nyomhatja), késhegynyi köménymagot. Sóval, esetleg Vegetával ízesítem, lecsót, vagy friss paprikát-paradicsomot adok hozzá. Párpercnyi pirítás után fél liter vízzel majdnem puhára párolom. Ezután beleteszem a burgonyát, a káposztát, és készre főzöm. Ha szükséges, még utána sózok. Tálaláskor felszeletelt zöldpaprikát, paradicsomot és finomra vágott petrezselyemzöldet szórok a tetejére.

Krinolingulyás

Hozzávalók (4személyre): 30 dkg krinolin vagy szafaládé, 2 evőkanál paradicsompüré, 4-5 hagyma, 5 dkg margarin, 1 evőkanál mustár, 1 gerezd fokhagyma, 2,5 dl húsleves (kockából), só, majoranna, pirospaprika.

Elkészítés: 25 perc

A hagymát meghámozzuk és felkarikázzuk, majd az olvasztott margarinban üvegesre pirítjuk, pirospaprikával megszórjuk. A krinolin vagy szafaládé héját lehúzzuk, hasábokra szeleteljük, és a hagymával elkeverjük. Belerakjuk a paradicsompürét, mustárt, fokhagymát és megszórjuk majorannával. Felöntjük a húslével, és lefedve 5-10 percig pároljuk. Tálaláskor adhatunk hozzá kevés tejfölt. Főtt tészta és párolt káposzta illik hozzá.

Marhagulyás 1.

Hozzávalók: 60 dkg marha lábszár, 40 dkg burgonya, 1 sárgarépa, 1 fehérrépa, 1 kisebb zeller, 1 közepes nagyságú hagyma, 1 paprika, 1 paradicsom, 1 csomó petrezselyem, 1-2 szál zellerlevél, 1 doboz pritamin, 1 evőkanál étolaj, 1 tojás, 10 dkg liszt, só, őrölt pirospaprika, bors, kömény, kakukkfű, 1 marhahúsleves kocka, 1 dl száraz vörösbor.

Elkészítése: A húst kb. 2x2 cm-es kockákra vágjuk, és az olajon az apróra vágott hagymával, paprikával és paradicsommal, 1 evőkanál pirospaprikával, kis vízzel puhára pároljuk. Utána 2 liter vízzel felengedjük. Beletesszük a felszeletelt zöldségeket, a leveskockát, a pritamint, a bort, hozzáadunk 1 kávéskanál sót és 1-1 késhegynyit a fűszerekből. Addig főzzük, amíg a hús megpuhul. Utána belerakjuk a meghámozott, kockára vágott krumplit. A lisztből kis sóval, vízzel, egy tojással kemény tésztát készítünk, és csipetkét szaggatunk belőle, és a krumplival egyidejűleg azt is a levesbe főzzük. (A csipetke félkörömnyi, laposra formázott) Tíz perc múltán szórjuk bele az apróra vágott petrezselymet is. Ha nem elég piros a színe, pirospaprikát, ha szükséges, sót is teszünk bele. Egyet forraljuk. Tálalás: mélytányérban, friss, fehérkenyérrel és száraz vörösborral kínáljuk.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.