Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Gulyásparty 3

2007.12.26

Marhagulyás 2. (Ropa vieja) Kuba

Hozzávalók: 0,5 kg csont nélküli marhahús 2 cm-es kockákra vágva, 10 dkg füstölt sonka felkockázva. 1-1 petrezselyemgyökér, sárgarépa szeletelve, 2 felaprított hagyma, 1 gerezd fokhagymapép, 3 dkg vaj, 1 felaprított zöldpaprika, 0,5 kg hámozott paradicsom, 1 babér, 2 db szegfűbors. 1 kk. só, 1 kk. pirospaprika, 6 dkg zsemlemorzsa, 1 db paradicsompaprika apróra vágva, petrezselyem.

A húst, sonkát, répákat, 1 hagymát, 2,2 l hideg vízbe tesszük. Lassan 3-4 órán át, főzzük. Ha a hús megfőtt, kiszedjük, és rostjaira szaggatjuk. Közben a vajban a másik hagymát, fokhagymát, üvegesre pároljuk, hozzátesszük a zöldpaprikát, paradicsomot, babért, szegfűborsot, sót, pirospaprikát. 10-15 percig főzzük, majd beleöntjük a levesbe. Összekeverjük, és még 5 percig forraljuk. Tálalás 2 féle lehet:

1.      A levest leszűrjük, belefőzzük a zsemlemorzsát, hozzáadjuk a húst, apróra vágott petrezselymet szórunk rá.

2.      A zöldséget benne hagyva főzzük bele a morzsát, beletesszük a húst és megszórjuk petrezselyemmel.

Mátrai káposztás malacgulyás

Hozzávalók: 1 kg bőrös malachús, 10 dkg olaj vagy zsír, 2 fej vöröshagyma, 1,5 kg savanyú káposzta, 4 teáskanál pirospaprika, 3 teáskanál köménymag, 3 dl tejföl, 2 nagy, húsos zöldpaprika, 2 db közepes paradicsom, 2 gerezd fokhagyma, 3 dkg liszt, só, erős paprika, ízlés szerint

Elkészítés: Az apróra vágott hagymát olajon vagy zsíron megpirítjuk, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát. Megszórjuk köménymaggal és pirospaprikával. Beletesszük a kockákra vágott malachúst, és zsírjára pirítjuk. A káposzta levét kicsavarjuk, kevés vízzel a húshoz adjuk. A zöldpaprikát és paradicsomot nagyobb darabokra vágjuk, és azt is beletesszük. Sózzuk ízlés szerint. Fedő alatt puhára pároljuk. Mikor kész, tejfölös habarással besűrítjük, majd kiforraljuk. Ha erősen szeretjük, dobjunk a még fövő gulyásba egy cseresznyepaprikát.

Olasz csirkegulyás

Hozzávalók: 1 csirke (kb. 1 kg-os), 1 liter paradicsom ivólé, közepes nagyságú zellergumó, 10 dkg spagetti, 10 dkg reszelt parmezán sajt, 1 dl tejszín, 1-1 mokkáskanál törött fehér bors, bazsalikom, rozmaring, kakukkfű, 2 evőkanál olaj, ízlés szerint só.

A csirkét megtisztítom, és 12 darabra vágom. A húsdarabokat a felforrósított olajon, erős tűzön, mindkét oldalán átpirítom, majd felöntöm a paradicsomlével és még fél liter vízzel. Megsózom, hozzáteszem a fűszereket és fedő alatt félpuhára főzöm. A spagettit apróra tördelem, és a félig főtt csirkéhez teszem. Kis lángon, gyakori kevergetés mellett készre főzöm. Ha a leve idő előtt elfő, egy-két pohárnyi forró vízzel apránként pótolom. Végül beleöntöm a tejszínt, jól elkeverem, és egyet forralok rajta. Közben a megtisztított zellert finom lyukú reszelőn lereszelem, és a reszelt sajttal együtt a levesestányérokba osztom, majd a tűzforró levest rámerem.

Elkészítési ideje: 60 perc

Őzgulyás

Hozzávalók:  1200 g őzhús, 200 g vaj, 500 g vöröshagyma, 25 g pirospaprika, só, 60 g liszt, 3 dl tejföl.

Elkészítése: Ehhez legjobb az állat eleje és lábszárhúsa, azt a pácolásnál leírtak szerint néhány napig pácoljuk, majd a húst ebben a páclében egyszer felforraljuk, abból kiemeljük, és kisebb kockákra vágjuk. A vajban a finomra vágott hagymát pirítjuk, elkeverjük a fűszerpaprikával, ezután rögtön beletesszük a húst, felengedjük annyi vízzel vagy húslevessel (kb. 2 liter), hogy egy tartalmas levest kapjunk. Lehet esetleg még egy kevés liszttel simára kevert tejföllel behabarni. (Szerk. megjegyzése: napjainkban a gulyásleves nem így készül! Liszt és tejföl nélkül, vaj helyett sertés zsírral, fokhagymával, kömény-maggal, zöldpaprikával, paradicsommal, burgonyával főzik manapság.)

Palóc gulyás

Hozzávalók: 40 dkg ürühús (comb, esetleg lapocka), 15 dkg burgonya, 10 dkg vöröshagyma, 5 dkg liszt, 1 dl tejfel, 20 dkg vegyes zöldség, 10 dkg zöldbab, ízlés szerint só, bors, majoránna és babérlevél, 5 dkg füstölt szalonna.

Az előre megmosott és megtisztított ürücombot apró kockákra vágjuk, és vízbe rakva tovább áztatjuk. Fazékban a lekockázott füstölt szalonnát erős üvegesre sütjük, majd az apróra vágott hagymát aranysárgára pirítjuk rajta. Ezután a lemosott húst ráöntjük, és fedő alatt, kevergetés mellett félig megpároljuk. A megtisztított és ugyancsak lekockázott vegyes zöldséget a félig párolódott ürühúsra öntjük, és tovább pároljuk. Közben a levesünket fűszerezzük sóval, borssal, majoránnával, babérlevéllel. Ötperces lassú párolás után felengedjük, hozzáadjuk a zöldbabot, a felkockázott burgonyát, majd fedő alatt lassú tűzön főzzük. Közben tejfeles habarást készítünk, amivel készre főzés előtt besűrítjük a levesünket. Tálaláskor betétnek használhatunk burgonyagombócokat, tejfellel és petrezselyemzölddel díszíthetjük.

A palócleves születéséről Ruffy Péter a következőket írja: "olyan patriarkális viszony alakult ki Mikszáth és legidősebb Gundel között, hogy a nagy palóc egyszer azzal fordult hozzá:

- Gundel uram! Készítsen nekem egy olyan levest, amilyent még nem ettem. - És megszületett az ürühúsból készült, zöldbabos, csipetkés leves."

Elkészítési idő: kb. 50 perc

Perui virsligulyás

Hozzávalók 4 személyre: 40 dkg virsli, 1 kis doboz (425 ml) vörös vesebab konzerv, 1 kis doboz (425 ml) konzerv csemegekukorica, 3 zöldpaprika, 3 fej vöröshagyma, 1 doboz (5 dkg) paradicsompüré, 4 dl húsleves, 3 evőkanál olívaolaj, néhány szál petrezselyem, só, cayenne-i bors

Elkészítés: A megtisztított vöröshagymát cikkekre vágjuk. A virsliket ferdén, 3-4 darabra vágjuk. A zöldpaprikát megtisztítjuk, megmossuk, majd vékony csíkokra metéljük. A kukorica- és a babkonzervet alaposan lecsöpögtetjük. Közben az olajat nagy serpenyőben megforrósítjuk, és a hagymát üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a zöldpaprikát, majd közepes lángon kb. 5 percig pároljuk. Tetszés szerint megsózzuk. Hozzáadjuk a virslit, és megpirítjuk. Beletesszük a babot és a kukoricát, végül a kevés vízzel elkevert paradicsompürét. Felöntjük a húslevessel, és sóval, cayenne-i borssal ízesítjük. Kb. 5 percig főzzük. A virsligulyást frissen vágott petrezselyemzölddel meghintve tálaljuk. Ropogós fehér- vagy francia kenyér illik hozzá.

Ötletünk: Ehhez a gulyáshoz más felvágottat, vagy maradék pörköltet, főtt húsi is felhasználhatunk. Vitamindúsabbá tehetjük az ételt, ha paradicsompüré helyett friss paradicsommal készítjük.

Elkészítési idő kb. 30 perc

Pilisi sertésgulyás

Hozzávalók: 6 dkg füstölt szalonna, 1 nagy fej vöröshagyma, 1 evőkanál pirospaprika, 40 dkg sertéslapocka, 1 késhegynyi fokhagymasó, 1 kávéskanál köménymag, 1 evőkanál gulyáskrém, 2 sárgarépa, 1 petrezselyemgyökér, 1 zellerlevél, 1 zöldpaprika, 60 dkg burgonya, 2 evőkanál száraz csipetke, só.

Elkészítés: A kockára vágott szalonnát kiolvasztjuk. Zsírjában megfonnyasztjuk az apróra vágott hagymát, meghintjük paprikával és beletesszük az ujjnyi vastagra vágott húst. Fokhagymasóval, köménymaggal, gulyáskrémmel, sóval fűszerezzük, és gyakori keverés mellett zsírjára pirítjuk. Ezután kb. 1,5 l vízzel felöntjük. Beletesszük a megtisztított, hasábba vágott vegyes zöldséget, zellerlevelet és a zöldpaprikát. Közepes tűzön főzzük. Amikor a hús félig megpuhult, tegyük bele a nagy kockára vágott burgonyát, majd tíz perc múlva a csipetkét is. Erős tűzön készre főzzük.

Sonkagulyás

Hozzávalók: 30 dkg nyers füstölt sonka vagy tarja, 25 dkg vegyes leveszöldség (petrezselyemgyökér, sárgarépa), 50 dkg burgonya, 1 nagy fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 3 evőkanál olaj, 1 evőkanál piros fűszerpaprika, 1 dl száraz vörösbor, 1 marhahúsleves-kocka, ízlés szerint só, csipetnyi porcukor.

Az olajat fazékban felforrósítjuk, majd üvegesre fonnyasztjuk rajta a megtisztított és finomra metélt vöröshagymát. A tűzről lehúzva belekeverjük a pirospaprikát, és azonnal ráöntünk 2 evőkanálnyi vizet. A tűzre visszatesszük, és rádobjuk az előző este hideg vízbe áztatott nyers, apró kockákra vágott sonkát. Néhány percig pirítjuk, majd felöntjük 2 liternyi vízzel. Beletesszük a húsleveskockát és a zúzott fokhagymát, ezután felforraljuk. Kis lángon majdnem puhára főzzük. Hozzáadjuk a megtisztított, és ugyancsak kis kockákra darabolt petrezselyemgyökeret, valamint a sárgarépát, végül pedig a meghámozott, és ugyancsak kis kockákra vágott burgonyát. Ha szükséges, még annyi vizet öntünk hozzá, hogy a folyadék jól ellepje a burgonyát. Készre főzzük. Mielőtt az asztalra tennénk, nyakon öntjük a borral, és ha szükséges, utána sózzuk, de már nem forraljuk. A leves még laktatóbb, ha 1 tojásból készült csipetkét is belefőzünk, azonban e nélkül is kiadós.

Sonkás hagymagulyás

Hozzávalók: 30 dkg nyers füstölt sonka vagy tarja, 25 dkg vegyes leveszöldség, 50 dkg burgonya, 50 dkg vöröshagyma, 3 evőkanál olaj, 1 evőkanál piros fűszerpaprika, 2 gerezd fokhagyma, 1 dl száraz vörös bor, 1 marhahúsleves-kocka, ízlés szerint só, csipetnyi porcukor

Az olajat egy fazékban felforrósítom, majd üvegesre fonnyasztom rajta a megtisztított és egy centis kockákra metélt vöröshagymát. A tűzről lehúzva belekeverem a pirospaprikát, és azonnal ráöntök 2 evőkanálnyi vizet.  A tűzre visszatéve rádobom az előző este hideg vízbe áztatott nyers, apró kockákra vágott sonkát. Néhány percig pirítom, majd felöntöm 2 liternyi vízzel. Beleteszem a húsleveskockát és a zúzott fokhagymát, ezután felforralom. Kis lángon majdnem puhára főzöm. Végül hozzáadom a megtisztított, és ugyancsak kis kockákra darabolt petrezselyemgyökeret valamint a sárgarépát, és a meghámozott, ugyancsak felkockázott burgonyát. Annyi vizet öntök rá, hogy a folyadék jól lepje el a burgonyát. Készre főzöm. Mielőtt az asztalra teszem, nyakon öntöm a borral, de már nem forralom, csak jól összekeverem.

Sörös-gombás gulyás

Hozzávalók: 50 dkg gomba, 50 dkg tisztított burgonya, 1 üveg világos sör, 2 nagy fej vöröshagyma, 2 húsos zöldpaprika, 2 nagy, kemény paradicsom, 15 dkg szeletelt császárhús (sliced bacon), 1 evőkanál piros fűszerpaprika, 1 evőkanál Vegeta, 3 gerezd fokhagyma, 1 mokkáskanál törött fekete bors, késhegynyi őrölt gyömbér, ízlés szerint só.

Elkészítése: A bográcsba beleteszem a vékony csíkokra vágott császárhúst, majd a parázson, folytonosan kevergetve a zsírját kiolvasztom. Ezután ráteszem a megtisztított és felkarikázott vöröshagymát. Folyamatosan kevergetve üvegesre fonnyasztom, ezután teszem rá a megtisztított és vastag szeletekre vágott gombát. Egy alufólia lapot ráborítok a bogrács tetejére, hogy saját levében párolódhasson meg a gomba, majd tíz perc múlva beleteszem a kockákra vágott burgonyát és a megmosott, kicsumázott, felszeletelt zöldpaprikát. Beleszórom az összes fűszert és a megtisztított, összezúzott fokhagymát. Ráöntöm a sört és még 1 liternyi vizet. Lassú tűzön egészen puhára főzöm. Megkóstolom, és ha szükséges, meg is sózom. Ezután teszem bele a kis kockákra vágott paradicsomot. Néhány percnyi fövés után a parázsról lehúzva, sörrel és fehér kenyérrel tálalom.

Sörös zöldséggulyás

Hozzávalók: 75 dkg burgonya, 25 dkg gomba, 25 dkg vegyes leveszöldség, fél üveg világos sör, 2 nagy fej vöröshagyma, 2 húsos zöldpaprika, 2 nagy, kemény paradicsom, 10 dkg szeletelt császárhús (sliced bacon), 1 evőkanál piros fűszerpaprika, 1 evőkanál Vegeta, 3 gerezd fokhagyma, 1 mokkáskanál törött fekete bors, késhegynyi őrölt gyömbér, ízlés szerint só.

A császárhúst nagyon vékony csíkokra vágjuk, és beletesszük egy fazékba. Közepes tűzön, folytonosan kevergetve kiolvasztjuk a zsírját. Ezután rátesszük a megtisztított és felkarikázott vöröshagymát. Ugyancsak folyamatosan kevergetve üvegesre fonnyasztjuk, majd a tűzről lehúzzuk, és gyorsan belekeverjük a pirospaprikát. Azonnal ráöntünk 2 evőkanál vizet (hogy a paprika meg ne égjen), ismét összekeverjük, és beletesszük a megtisztított, vastagabb szeletekre vágott gombát. Megsózzuk, megborsozzuk, ezután fedővel letakarva puhára pároljuk. Tíz perc múlva belerakjuk a megtisztított és karikára vágott zöldséget, a meghámozott és kockákra vágott burgonyát, valamint a megmosott, kicsumázott, felszeletelt zöldpaprikát. Beleszórjuk a gyömbért és az ételízesítőt, valamint a megtisztított, zúzott fokhagymát. Ráöntjük a sört és még másfél liternyi vizet. Lassú tűzön puhára főzzük. Megkóstoljuk, és ha szükséges, meg is sózzuk. Ezután tesszük bele a kis kockákra vágott paradicsomot. Néhány percnyi fövés után a tűzről lehúzzuk, és tíz percig hagyjuk állni.

Szarvasgulyás

Hozzávalók:  1200 g szarvashús, 200 g vaj, 500 g vöröshagyma, 25 g pirospaprika, só, 60 g liszt, 3 dl tejföl.

Elkészítése: Ehhez legjobb az állat eleje és lábszárhúsa, azt a pácolásnál leírtak szerint néhány napig pácoljuk, majd a húst ebben a páclében egyszer felforraljuk, abból kiemeljük, és kisebb kockákra vágjuk. A vajban a finomra vágott hagymát pirítjuk, elkeverjük a fűszerpaprikával, ezután rögtön beletesszük a húst, felengedjük annyi vízzel vagy húslevessel (kb. 2 liter), hogy egy tartalmas levest kapjunk. Lehet esetleg még egy kevés liszttel simára kevert tejföllel behabarni. (Szerk. megjegyzése: napjainkban a gulyásleves nem így készül! Liszt és tejföl nélkül, vaj helyett sertés zsírral, fokhagymával, kömény-maggal, zöldpaprikával, paradicsommal, burgonyával főzik manapság.)

Szegedi csirkegulyás

Hozzávalók 6 személyre: 2 kg csirke, 25 dkg vegyes zöldség, 1 nagy fej vöröshagyma, 70 dkg burgonya, 20 dkg paprika és 10 dkg friss paradicsom (vagy 15 dkg lecsó), 2 gerezd fokhagyma, só, kevés köménymag, zsír

A megtisztított csirkét 8 darabba vágjuk. A finomra vágott hagymát felhevített zsírban megpirítjuk, meghintjük pirospaprikával, felöntjük kevés vízzel, hozzátesszük a köménymaggal finomra zúzott fokhagymát, a feldarabolt csirkét, megsózzuk, összekeverjük, fedő alatt pároljuk. Közben a sárgarépát, a petrezselyemgyökeret, a zellert kis kockákra vágjuk, kevés zsírban megpirítjuk, felöntjük vízzel és megpároljuk. Ha a csirke puhulni kezd, hozzáadjuk a gerezdekre vágott zöldpaprikát és paradicsomot (vagy lecsót), az egyforma kis kockákra vágott burgonyát, és felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje. Hozzáadjuk a zöldséget a levével együtt, majd addig főzzük, míg a burgonya és a csirke megpuhul. Tálaláskor csipetkét szórunk a tetejére.

Szegedi marhagulyás

6 dkg zsíron 5 dkg finomra szelt, fonnyasztott vöröshagymára, 1 gerezd fokhagymára téve 60 dkg egyenlő kockára vágott marhahúst, megsózva, lefedve pároljuk, míg a leve elfő. Meghintve pirospaprikával, pár köménymaggal, rárakunk 15 dkg kockára vágott vegyes zöldséget. Mindig annyi vízzel felöntve, hogy le ne égjen, puhára pároljuk. Ha a hús puha, felöntve 1 l vízzel, belerakunk 1 ek. lecsót, 50 dkg kockára vágott burgonyát. Ha felforrt, csipetkét főzünk bele.

Székely csirkegulyás

Hozzávalók:  2 kisebb csirke apróléka máj nélkül, 1 nagy fej vöröshagyma, 2 evőkanál olaj, 50 dkg savanyú káposzta, 2 dl tejföl, 2 zöldpaprika, 2 paradicsom, 1 teáskanál szárított csombor, 1 teáskanál pirospaprika, ízlés szerint só és törött fekete bors.

Elkészítés: A vöröshagymát apróra vagdalom, és az olajon üvegesre sütöm, majd a tűzről félrehúzva belekeverem a pirospaprikát. Rádobom a megtisztított és kis darabokra vágott csirkeaprólékot. Hirtelen, erős lángon lepirítom, majd hozzáadom a megmosott, kicsumázott és felkarikázott zöldpaprikát és az átmosott, apróra metélt savanyú káposztát. Megsózom, megborsozom, beleszórom a csombort, és fedő alatt - először a saját levében - párolom néhány percig, majd apránként kevés forró vizet aláöntve félpuhára párolom. Beleteszem a hámozott, szeletelt paradicsomot és 1 dl tejfölt. Ezután készre párolom. Időnként megkeverem. Tálaláskor lelocsolom a tetejét a maradék tejföllel, úgy teszem az asztalra.

Elkészítési ideje: 50 perc

Székelygulyás 1.

A felhasznált hús lehetőleg minél több bőrkés és porcos részt: sertésoldalast, csülökhúst stb. tartalmazzon. A húst a pörkölttel megegyező módon kezdjük el párolni, és félig megpuhítjuk.

A savanyú káposztát gyengén átmossuk, kinyomkodjuk, és a pörkölthöz tesszük. Kevés csontalaplével felengedjük, borsfikát teszünk bele, és lefedve pároljuk. Ha a hús és a káposzta majdnem puha, kevés lisztet tartalmazó tejfölös habarással vékonyan besűrítjük, és jól felforraljuk.

Tálaláskor előmelegített mélyebb tálba merjük a húsos káposztát, és tejföllel meglocsoljuk. Zöldpaprikával is díszíthetjük.

Székelygulyás 2.

Hozzávalók: 1,5 kg savanyú káposzta, 1,5 kg lapocka vagy comb, 3 nagy fej vöröshagyma, 2 evőkanál pirospaprika, 2 evőkanál liszt, 6 dl tejföl, 3 evőkanál zsír, 1 mokkáskanál őrölt köménymag, 2-3 zöldpaprika és ugyanennyi paradicsom (mirelit is lehet), vagy 3-4 evőkanál lecsókonzerv és só.

A húst diónyi kockákra vagdaljuk. Másfél evőkanálnyi zsíron sárgára fonnyasztjuk a tisztított és apróra metélt vöröshagymát. A húst rádobjuk, és hirtelen, erős lángon megpirítjuk. Megszórjuk a pirospaprikával, aláöntünk 2 pohár vizet. Fedő alatt, időnként megkeverve, félpuhára főzzük. Közben a levétől lecsöpögtetett káposztát, a maradék zsíron megpirítjuk, majd a leszűrt levet 2 dl vízzel kiegészítve aláöntjük. Fedő alatt a káposztát is félpuhára pároljuk. Ha a hús is, a káposzta is félig kész, a kettőt összeöntjük, és együtt pároljuk a teljes puhulásig. Hozzáadjuk a szeletekre vágott és kicsumázott zöldpaprikát, a felkarikázott paradicsomot (vagy a lecsót), és lisztes tejföllel (amelyet fél dl vízzel simára kevertünk) behabarjuk. Összeforraljuk, és a maradék tejföllel leöntve, paradicsomszeletekkel díszítve tálaljuk.

Székelygulyás 3.

Hozzávalók 5 személyre: 1 kg sertésoldalas, 1 kg savanyú káposzta, 1 fej hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 3-4 dl tejföl, 5-6 dkg zsír vagy 3-4 evőkanál olaj, 1 evőkanál liszt, 2 zöldpaprika, 1 paradicsom, pirospaprika, só, köménymag.

Az oldalast kisebb darabokra vágjuk, de ügyeljünk, hogy csontszilánkok ne kerüljenek majd a káposztába. Az apróra vágott hagymát a zsírban megpirítjuk, beletesszük a szétnyomott fokhagymát, a pirospaprikát és a köménymagot, kevés vizet hozzáadva felforraljuk, és hozzáadjuk a húst. Megsózzuk, attól függően, hogy a káposzta mennyire sós. Lefedve mintegy 40 percig pároljuk. Majd beletesszük a káposztát, a zöldpaprikát és a paradicsomot, annyi vízzel öntjük fel, hogy az egészet ellepje, és készre pároljuk. Amikor kész, a 2 dl tejfölből és lisztből habarást készítünk, hozzákeverjük, s az egészet jól átforraljuk. Tálalásnál még külön meglocsolhatjuk tejföllel.

Székelygulyás 4.

Hozzávalók: 50 dkg sertéspörkölt, 1 kg savanyúkáposzta, 2 dl tejföl, 1 ek. liszt

A kifacsart káposztát belekeverjük a jól fűszerezett pörköltbe. Kis vizet vagy füstölt hús főzőlevét ráöntve, puhára pároljuk. A tejfölt a liszttel simára keverjük, majd besűrítjük vele az ételt. Összeforralva tálaljuk.

Székelygulyás 5.

Hozzávalók: 80 dkg savanyúkáposzta, 50 dkg sertéslapocka, 3 ek. olaj, 1 vöröshagyma, 1 ek. pirospaprika, 1 ek. liszt, 1 dl tejföl, só

Az olajban megpirítjuk a vöröshagymát, megszórjuk a pirospaprikával, hozzáadjuk a kockára vágott húst. Megsózzuk, belerakjuk a káposztát. Kuktában kb. 25 percig pároljuk. A tejfölt elkeverjük a liszttel, beleöntjük a káposztába. (A liszt elhagyható.)

Székelygulyás 6. (matyó)

Közepes fej felaprított vereshagymát pirítunk egy tojásnyi zsíron. Két késhegynyi nemes színes paprikát teszünk rá. Hozzáadunk háromnegyed kiló apróra vagdalt disznóhúst, és fedővel letakarva puhára pároljuk. Kevéske sóval ízesítjük, mintha pörköltet készítenénk. Egy másik lábosban egy kilónyi savanyú káposztát kissé megsütünk, majd a levéből is adunk hozzá egy keveset. Ha ez megvan, összevegyítjük a két lábos tartalmát, és kicsi liszttel dúsított két-három deci tejfelt keverünk még hozzá. Négy-öt főre elegendő.

Székelygulyás 7.

Hozzávalók: 50 dkg sertéspörkölt (maradékból is jó), 1-2 gerezd fokhagyma, 1 késhegynyi köménymag, 80 dkg savanyú káposzta, 1-2 babérlevél, 3 dl tejföl, 1 zöldpaprika, 1 paradicsom, ízlés szerint só

A pörkölt levébe belefőzzük a zúzott fokhagymát és a köménymagot. A savanyú káposztát - ha nagyon savanyú, átmossuk - egy kevés sós vízben, babérlevéllel puhára pároljuk (ha túl sok levet eresztene, leszűrjük).  A pörkölthöz hozzáadjuk a tejfölt, jól összeforraljuk, és a káposztához keverjük, majd kb. még 10 percig rotyogtatjuk. A babérlevelet kidobjuk, tetejét paprika ill. paradicsomszeletekkel díszítjük. Forrón tálaljuk.

Székelygulyás Bodnár módra

Elkészítés: Kevés, apróra vágott vöröshagymát megpirítunk egy kanál zsíron, fél kávéskanál édes-nemes paprikával együtt. Beleteszünk 3/4 kiló, kockára vágott disznóhúst s puhára pároljuk. Éppen úgy, mintha pörköltet készítenénk. Másik lábasban, zsíron 1 kiló savanyú káposztát pörkölünk, vagy inkább párolunk, mert egy keveset a levéből is hozzáadunk. Ha ez is jó, összevegyítjük a kettőt és 2-3 deci, esetleg kis liszttel elhabart tejföllel ízesítjük.

Székelygulyás Klemi módra

Hozzávalók: 75 dkg hús, 1 kg savanyú káposzta, házi darált hagyma, házi gulyáskrém és pritamin, pirospaprika, őrölt kömény, só, ízlés szerint, 2 gerezd fokhagyma felkarikázva, 3-4 dl. tejföl

Elkészítés: Hagyományos módon pörköltet készítünk a felsorolt fűszerekkel ízesítve. Egy másik edényben a káposztát félkészre pároljuk, majd összeöntjük a pörkölttel, és feltöltjük annyi vízzel, hogy ellepje. Készre főzzük, közben szükség és ízlés szerint utánfűszerezzük. Ha az ízek teljesen összefőttek és a belevalók is megpuhultak, belekeverjük a tejfölt, egyet forralunk rajta, és feltálaljuk.

Pulykahússal, vagy zúzával készítve is igen finom!

Székelygulyás (Móra Ferencné)

Hozzávalók: Disznóhús 60 dkg, hagyma 1 fej, zsír 10 dkg, paprika, só 1-1 késh. káposzta 1 kg, tejföl 3-4 dl.

Elkészítése: A disznóhúst apró kockákra vágjuk, és úgy tesszük fel, mint a pörköltet. Ha félig megfőtt, tegyünk bele savanyú káposztát és töltsünk bele kevés vizet. Ha megpuhult, sok tejföllel tálaljuk.

Székelykáposzta 1.

Hozzávalók: 1 kg kicsontozott csülök, 30 dkg sertés lapocka, 2 kg savanyú káposzta, 1 nagyobb hagyma, 1 zöldpaprika, 1 paradicsom, 1 doboz pritamin, 2 dl tejföl, 10 dkg császárhús, 15 dkg rizs, só, őrölt pirospaprika, 3 babérlevél, bors, szurokfű, majoránna, kömény, 1 marhahúsleves kocka.

Elkészítés: A csíkokra vágott császárhúst megpirítjuk, a zsírján megfuttatjuk a felszeletelt hagymát és zöldpaprikát. Hozzáadjuk a felkockázott, kicsontozott csülköt és a lapockát a paradicsommal.   Víz hozzáadásával 25 percig pároljuk.  Beletesszük a káposztát, a forró vízben megmosott rizst a pritamint, a leveskockát.   Fűszerezzük 1 kávéskanál sóval, 1-1 evőkanál édes és erős paprikával, 3 babérlevéllel, 1-1 késhegynyivel a többi fűszerekből.   Felöntjük annyi vízzel, hogy éppen ellepje az ételt. Felforraljuk.  Letakarva 15 percig takarékon főzzük. Levesszük a tűzről, és 30 percig állni hagyjuk.   Fogyasztás előtt a sütőben, egy vajjal kikent tűzálló tálban átforrósítjuk. Tálalás: A tűzálló tálban rakjuk az asztalra. Kis tálkában tejfölt és friss fehérkenyeret kínálunk hozzá.

Székelykáposzta 2.

(4 személyre)

Megpirítva 2 aprított hagymát 0.5 dl olajon, hozzáadunk 60 dkg felkockázott sertéslapockát. Kicsit együtt pirítjuk. 1 ek. pirospaprikával, köménymaggal, sóval, borssal ízesítjük. Hozzáadunk 2 apróra vágott fokhagymagerezdet, jól elkeverjük. Ráöntünk annyi vizet, hogy ellepje. Félpuhára pároljuk. Beáztatunk 1 kg savanyú káposztát, 5 dkg árpagyöngyöt (gerslit), a félpuha húshoz adjuk. Belerakunk 1 babérlevelet, 1 csöves erőspaprikát. Jól elkeverve felöntjük vízzel, puhára pároljuk. Sült debrecenivel, tejföllel tálaljuk.

Székelykáposzta, ahogy Édesanyámtól tanultam

Gombos Tibor

Készíts a hagyományos módon sertéspörköltet, de a húst csak féligformán főzd meg. Végy annyi savanyú káposztát, mint a pörkölt, és ha nagyon savanyú öblítsd át. Majd egy fazékba rétegesen tedd bele több rétegben úgy, hogy alulra és felülre káposztaréteg kerüljön. A rétegek közé szórj darabolt füstölt húsokat, ami lehet akár fej, oldalas vagy tarja, esetleg mindhárom. Ha ezzel megvagy, öntsd fel vízzel épp, hogy csak ellepje, és tedd a tűzre, ami lassú. Ezen a forrástól számítva legalább 3 órát főzd, közbe ne keverd, csak rázogasd. Legalább 10 litert csinálj, mert "egyrészt hamar elfogy, másrészt mentűl több, attúl finomabb." Ha kész, lehet berántani kis híg rántással, amit csak a tetejére öntünk 1/2 órával mielőtt a tüzet elzárnád.( mi rántás nélkül csináljuk.)

Érdekességként megjegyezném, valahol régebben olvastam, nem tudom már miben, hogy a fentebb nevezett étel nem az Erdélyben élő népről kapta nevét, hanem Székely Bertalan híres festőnkről. Utazgatásai közben késő este ért egy fogadóba, ahol már csak egy kis maradék káposztafőzelék és pörkölt leledzett. Nagyon éhes lévén összeöntette a kettőt, mert így lett egy adagnyi. Nagyon megízlett neki, és ez vált kedvenc ételévé.

Szójás babgulyás

35 dg száraz tarkababot előző este válogassunk, majd jól mossunk meg, és áztassuk be 1,2 liter vízbe. A tavalyi, legalább fél éves szárazbabra 1,3 liter vizet öntsünk. Másnap egy diónyi vöröshagymát vágjunk apróra, és egy zománcozott edényben 2 evőkanál étolajon dinszteljük üvegesre. Ezután öntsük rá a babot az áztatólével együtt. Szórjunk rá 1 púpozott mokkáskanál sót és egy csipet őrölt borsot, majd fedő alatt főzzük nedvességtartalomtól függően max. 50 percig, amíg megpuhul. Ha a bab túl sok vizet szívott fel az áztatás során, akkor öntsünk rá még annyit, hogy ellepje. Amikor puhára főtt, rántsuk be a főzeléket. 1 evőkanál liszthez adjunk annyi olajat, amennyit felvesz, és élénk tűzön habzásig hevítve készítsünk belőle rántást, majd a tűzről levéve keverjünk bele 1 mokkáskanál fűszerpaprikát. A magyaros ízek kedvelői csípős paprikát is használhatnak hozzá. Hagyjuk langyosra hűlni, majd tovább kevergetve engedjük fel annyi hideg vízzel, hogy tejszín sűrűségű legyen, és adjuk a megpuhult babhoz. Gyakran megkeverve főzzük még 5 percig, hogy besűrűsödjön. Mialatt a bab puhul, süssünk egy adag, 1 dl olajon félig megpirított szójatepertőt. Az előző este beáztatott szójakockát a Húspótló szójamasszánál leírtak szerint pirítsuk. Végül tegyük a szójatepertőt a híg főzelékbe, és fedő nélkül forraljuk fel, hogy az ízek összeérjenek. Melegen, egytálételként fogyasszuk. Hűtőszekrényben tároljuk. Ha másnapra besűrűsödne, öntsünk rá egy kis vizet, és forraljuk fel.

Szőlősgazda gulyáslevese

Hozzávalók: a leveshez 40 dkg marhalábszár, 60 dkg burgonya, 25 dkg vegyes leveszöldség (sárgarépa, petrezselyemgyökér, zellercikk).  10 dkg gomba, 2 zöldpaprika, 1 fej vöröshagyma, 1 paradicsom, 1 dl rizling (vagy egyéb száraz fehérbor), 5 dkg füstölt szalonna, 1 evőkanál piros fűszerpaprika, 1 gerezd fokhagyma, ízlés szerint só és törött fekete bors. A csipetkéhez 1 tojás, 2 evőkanál liszt (vagy amennyit felvesz), csipet só.

A füstölt szalonnát nagyon apróra vágjuk, zsírját kisütjük, majd rátesszük a meghámozott és finomra vágott vöröshagymát. Üvegesre fonnyasztjuk, ezután lehúzzuk a tűzről, és belekeverjük a pirospaprikát. Azonnal ráöntünk 3 evőkanál vizet, és beletesszük a megmosott, letörülgetett kis kockákra vágott húst. Fehéredésig pirítjuk, közben folyamatosan kevergetjük. Ráöntünk egy liter vizet, és addig főzzük, amíg majdnem puha lesz. Ekkor beletesszük a megtisztított, és kis kockákra vágott zöldséget, a felszeletelt gombát, valamint a kicsumázott, ugyancsak szeletekre vágott zöldpaprikát. Még egy liternyi vizet öntünk rá, és fedő alatt mindent puhára főzünk. Közben megsózzuk, megborsozzuk. Ha már megfőtt, belekarikázzuk a paradicsomot, és hozzákeverjük a zúzott fokhagymát. Végül beleöntjük a bort, és éppen csak felforraljuk, máris lehúzzuk a tűzről. 10 percig hagyjuk "higgadni", azután tálaljuk a közben külön megfőzött csipetkével. (A csipetkéhez a tojást a sóval és a liszttel kemény tésztává gyúrjuk, és forrásban lévő sós vízben megfőzzük a kézzel egészen apróra tépkedett tésztát. )

Szüreti birkagulyás

Hozzávalók: 80 dkg csontos birkahús, 20 dkg vöröshagyma, 6 gerezd fokhagyma, 15 dkg paradicsom, 10 dkg paprika, 4 dkg édes-nemes fűszerpaprika, 10 dkg sertészsír, köménymag, só.

Az alaposan megmosott birkahúst nagyobb darabokra vágjuk. A vasbográcsot (esetleg öntöttvas edényt) vastagon kikenjük zsírral. Beleszórjuk a nagyra vágott vöröshagymát, rátesszük a húst. Fűszerpaprikával, zúzott fokhagymával, vágott köménnyel megszórjuk, és megsózzuk. A tetejére, a cikkekre vágott paprikát és paradicsomot tesszük.

Nem túl erős szabad tűzön gyakori, de óvatos forgatással pörköljük. Néha kevés vizet és vörösbort öntünk alá. Tűzforrón, cikkekre vágott sós burgonyával tálaljuk.

Elkészítési idő: 60 perc

Tarkabab-gulyás

Hozzávalók: 25 dkg nagyszemű szárazbab, 40 dkg burgonya, 1 füstölt köröm, 1 ág zellerlevél, 1 babérlevél, 1 zöldpaprika, 1 paradicsom, 1 nagy sárgarépa, 1 petrezselyemgyökér, 1 közepes fej vöröshagyma, 8 dkg kolozsvári (húsos) szalonna, 1 púpozott kávéskanál pirospaprika, 2 evőkanál száraz csipetke, 1 késhegynyi fokhagymasó, só.

Elkészítés: A füstölt körmöt és a babot előző este áztassuk be. A kockára vágott szalonnát kissé kiolvasztjuk, zsírján megfuttatjuk az apróra vágott hagymát, megpaprikázzuk és beletesszük a beáztatott babot és összevágott körmöt. Kb. 1,5 l vízzel felöntjük. Beletesszük a babérlevelet, a zellerzöldet, az apróra összevágott hagymát, a zöldpaprikát és a paradicsomot.

Megsózzuk és fokhagymasóval ízesítjük. Kb. 1 órányi főzés után tegyük bele az összevágott zöldséget, majd újabb 20 perc után a kockára vágott burgonyát. A főzés utolsó szakaszában főzzük bele a csipetkét.

Tejfölös babgulyás őzből  

(6 - 8 személy részére)

Hozzávalók: 1. 5 kg őzhús, 25 dkg bab, 1 fej hagyma, 1 db petrezselyemgyökér, 1 db sárgarépa, 1 dl tejföl, 1 db csípős paprika, köménymag, nokedli, rántás, ecet, só

Megabáljuk az apróra vágott őzhúst, enyhén sós - ecetes vízben. Feltesszük főni a húst és az előáztatott babot; hozzátesszük a karikákra vágott petrezselyemgyökeret és a sárgarépát, a paprikát, a kisebb fej vöröshagymát egészben, és egy csipetnyi köménymagot. Amikor fő, akkor megsózzuk. Eközben kevés nokedlit készítünk, beleszaggatjuk a levesbe. Miután megfőtt, hozzáadjuk a rántást. Amint újból felforr, levesszük a tűzről a kész levest.

Tejfölös kakasgulyás

Hozzávalók: 1 kis kakas, 1 nagy fej vöröshagyma, 2 zöldpaprika, 1 paradicsom, 50 dkg burgonya, 1-1 szál sárgarépa és petrezselyemgyökér, 1 csokor petrezselyemzöld, 2 dl tejföl, 1 cseresznyepaprika, 2 evőkanál olaj, 4 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál pirospaprika, ízlés szerint só.

A kakast megtisztítom, és olyan kis darabokra vágom, mintha paprikáscsirkét készítenék. A megtisztított és finomra vágott vöröshagymát a felhevített olajon sárgára fonnyasztom, majd a tűzről lehúzva belekeverem a pirospaprikát. Ezután egy evőkanál vizet beleöntök, és rádobom a kakasdarabokat. Mindkét felén átpirítom, majd hozzáteszem a tisztított, zúzott fokhagymát. Megsózom, és annyi vízzel öntöm fel, amennyi jól ellepi. Fedő alatt félpuhára párolom. (Ha kuktában készítem, negyedannyi idő alatt megfő.) Közben a zöldséget és a burgonyát megtisztítom, kis kockákra vágom. A paradicsom héját lehúzom és felszeletelem. A félpuha húshoz öntöm a zöldséget, a burgonyát, és egy darabban teszem bele a cseresznyepaprikát. Készre főzöm, majd belekeverem a finomra vágott petrezselyemzöldet és a tejfölt, de már nem forralom. Rövid, sűrű lének kell alatta lenni.

Elkészítési ideje: 90 perc

Tojásgulyás zöldbabbal

(4 személyre)

1 nagy apróra vágott vöröshagymát 2 ek. zsíron megfonnyasztva, meghintjük 1 kk. pirospaprikával, felöntjük 0.5 dl vízzel. Addig forraljuk, míg a hagyma szétfő. 2 ek. Pritamint elkeverve 1 dl tejföllel, fél kk. sóval, a pörköltléhez adjuk. 6 tojást keményre főzve, megtisztítjuk, felkarikázva a mártásba tesszük, de nem keverjük, csak a lábast rázogatjuk. 50 dkg zöldbabkonzervet felforrósítva, leszűrjük. A babot a tojásgulyáshoz adjuk. A lábast rázogatva együtt átforrósítjuk. Kis tejföllel, vágott petrezselyemzölddel tálaljuk.

Tyúkgulyás

Hozzávalók: 1 egész tyúk, 1 fej vöröshagyma, 1 zöldpaprika, 2 sárgarépa, 1 petrezselyemgyökér, 1 gerezd fokhagyma, szemes bors, só, pirospaprika, 1 kis babérlevél, 2 szem szegfűbors, késhegynyi őrölt kömény, 3-4 nagyobb burgonya, zsír.

A reszelt vöröshagymát és a nagyon apróra vágott zöldpaprikát kevés zsíron üvegesre pirítom. Ráteszem a feldarabolt tyúkot, és kevergetve addig sütöm, míg elveszíti nyers színét. Karikára vágott sárgarépát, petrezselyemgyökeret adok hozzá, megszórom pirospaprikával, és felengedem annyi vízzel, amennyi ellepi. Beleteszem a fűszereket, de csak akkor sózom, ha a hús felig megpuhult. Amikor már majdnem teljesen puha, beleteszem az apró kockákra vágott burgonyát és készre főzöm. Tojásból, lisztből frissen készített galuskával is szoktam dúsítani.

Vecsési gulyás

Zsírban megfonnyasztunk 1 fej finomra vágott vöröshagymát. Meghintjük pirospaprikával, hozzáadunk 60 dkg kockára vágott marhalábszár-húst. Sóval, 1 gerezd fokhagymával, köménymaggal ízesítjük, felengedjük vízzel, és majdnem puhára pároljuk a húst.

Ekkor hozzáadunk 25 dkg egyszer átmosott savanyú káposztát és felengedjük annyi vízzel, hogy az ellepje, bő levet kapjunk. Az egészet puhára főzzük és tálalás előtt tejfölözzük.

Zöldbabgulyás

Hozzávalók: 400 g marhahúsból pörkölt, 1 kg zöldbab, 1 gerezd fokhagyma, 1 dl tejföl, 1 kis csokor petrezselyem, só

A húsból pörköltet készítünk, és nagyon rövid lére pároljuk. A megtisztított zöldbabot 3-4 cm-es darabokra vágjuk, enyhén sós, fokhagymával ízesített vízben puhára főzzük, és alaposan lecsepegtetjük. (a levét nem öntjük ki, nagyszerű leves-alapanyag). A pörköltet a tejföllel jól összeforraljuk, óvatosan hozzákeverjük a zöldbabot, néhány percig még együtt rotyogtatjuk, ha szükséges, utánsózzuk. Előmelegített mélyebb tálba szedjük, tetejét megszórjuk finomra vágott petrezselyemmel. Máris tálalhatjuk. Többször is melegíthető.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nyíregyháza

(Nagyné, 2008.08.20 19:20)

Nem találok olyan igazi gulyás receptet aminden van egyszerre. Füstöltcsülök, birkahus, mangalica, tarka bab,zöldség és vörösbor mind megtalálhato !