Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Narancsos töltött csirkemellek

2010.03.10

Hozzávalók:
4 csokor újrépa
5 db csirkemell filé
darált bors
3 ág friss kakukkfű
4 evőkanál olívaolaj

2 db narancs
1 diónyi friss gyömbér
3 dl tejszín
1 pohár natúr joghurt
1 teáskanál mustár
2 kg édesburgonya

Vágjuk ketté a csirkemelleket, úgy hogy két nagy szeletet kapjunk. Klopfolóval kissé ütögessük meg, csorgassunk rá olívaolajat, tépkedjük rá a kakukkfű leveleit, kenjük meg reszelt narancshéjjak, szórjuk meg darált borssal és sóval. A befűszerezett csirkemelleket kenjük meg vékonyan natúr joghurttal, így nagyon puhák lesznek. Tegyük a hűtőbe legalább fél órára, hogy a fűszerek íze jól átjárja. Forraljunk fel egy fazékban sós vizet, majd tegyük bele az ujjnyi csíkokra felvágott tisztított sárgarépákat. Forrástól számítva főzzük 3-4 percig, utána szedjük ki a főzővízből, és hűtsük le hideg folyó vízzel.
Tegyünk a befűszerezett csirkemellek közepébe 3-4 szálleforrázott sárgarépát, göngyöljük fel, majd fogvájóval tűzzük össze. Pár evőkanál felhevített olívaolajon egy nagy serpenyőben mindkét oldalát süssük elő, majd szedjük át egy tepsire, előmelegített sütőben 180 fokon 6-8 perc alatt süssük készre.
Míg a megtöltött csirkemellek a sütőben sülnek, készítsük el a narancsos mártást hozzá. A serpenyőben, amiben elősütöttük a csirkemelleket, öntsük a tejszínt, tegyünk hozzá egy narancs lereszelt héját, fűszerezzük darált borssal, lereszelt gyömbérrel, sóval, egy teáskanálnyi mustárral, majd forraljuk kis lángon pár percig, míg sűrűsödni nem kezd. Vegyük le a tűzről, és tegyük hozzá a félbevágott narancsgerezdeket. A narancsszeletekkel már nem kell tovább főni. Ha a mártás túl sűrű lenne, kevés vízzel hígíthatjuk, de ebben az esetben újra fel kell forralni. Célszerű a narancsokat csak a tálalás előtt belekeverni a kész és forró mártásba.

A köret:
Hámozzuk meg az édesburgonyákat, vágjuk falatnyi darabokra, majd tegyük egy nagy tálba. Csorgassuk meg 4-5 evőkanálnyi olívaolajjal, daráljunk rá borsot, és sózzuk meg. Sütőpapírral béleljünk ki egy nagy tepsit, majd öntsük a befűszerezett édesburgonyát bele. Tegyük forró kb. 160-180 fokos sütőbe, és hőlégkeverés mellett süssük 35, 40 percen keresztül, míg puha nem lesz.
Tálaláskor tegyünk nagy tányérok szélére a megsült édesburgonyából, tegyünk két darab megtöltött és megsütött csirkemellet melléje, majd kanalazzunk rá a narancsos szószból. Pár ág friss fűszerlevéllel dekorálhatjuk.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.