Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Pulyka 2

2008.02.05

 

Baranyai gombás pulykamell

Hozzávalók: 8 szelet pulykamell, 25 dkg gomba, 8 szelet sonka, 8 szelet eidami sajt, 10 dkg vaj 5 dkg liszt, 2 tojás sárgája, 5 dkg reszelt sajt, 4 dl tej, só, törött bors, pirospaprika, 1 dl olaj, 1 fej vöröshagyma.

Elkészítés: A pulykamellet kicsontozzuk, majd vágunk belőle 8 közepes nagy szeletet. Megsózzuk, borsozzuk, meghintjük enyhén pirospaprikával, és serpenyőben, vajban melybe kevés olajat is tettünk hirtelen szép pirosra sütjük mindkét oldalát. Kivajazott, tűzálló tálra rakjuk egymás mellé, majd mindegyikra teszünk egy szelet sonkát, erre egy evőkanálnyi hagymán pirított gombát, ezt letakarjuk egy szelet eidami sajttal, melyre evőkanál besamel mártást halmozunk. Forró sütőben jól átforrósítjuk, nem sütjük. Körítésnek sült almát, vajban párolt sárgarépát, és burgonyát adunk hozzá.

 

Besameles pulykamell

Hozzávalók: (6-8 személyre) 1 pulykamell (1,2- 1,3kg), 50g füstölt szalonna, 5 gerezd fokhagyma, fehérbor, olaj, 100g vaj, 40g liszt, 5dl tej, 4dl tejszín, 50g dió, fehér bors, só, szerecsendió, 50g reszelt sajt. Worcester szósz, 500g tisztított zöldborsó, 500g spárga, 1 csokor petrezselyem.

Elkészítés: A pulykamellet megmossuk, enyhén besózzuk, megtűzdeljük a csíkokra vágott szalonnával és a fokhagymával. Egy mélyebb tepsiben megolvasztunk 60dkg vajat, hozzáadunk 1-2 ek. olajat, beleforgatjuk a húst, majd előmelegített, forró sütőben (230 fok) hirtelen megkapatjuk. Aláöntünk 3dl tejszint, alufóliával befedjük, mérsékeljük a tüzet (180 fok) és gyakorta locsolgatva pároljuk (ha a levét elfövi, kevés vízzel vagy fehérborral pótoljuk). Ha megpuhult, levesszük az alufóliát, és piros-ropogósra sütjük. Közben 40g vajból, 40g lisztből, és 5dl tejből a szokásosnál kissé hígabb besamelt készítünk, ha langyosra hűlt, a maradék 1dl tejszínnel és ízlés szerint Worcester szósszal lazítjuk, belekeverjük a durvára vágott diót, sóval, őrölt fehérborssal ízesítjük. A csontról éles késsel lefejtjük a húst, vékony szeletekre vágjuk. Egy tűzálló tál aljára néhány kanál besamelt simítunk, csinosan elrendezzük rajta a szeleteket, bevonjuk a maradék besamellel, meghintjük a reszelt sajttal, és csak annyi időre tesszük vissza a sütőbe, amíg a sajt megpirul. Párolt, petrezselymes zöldborsóval és spárgával körítjük.  Azonnal tálaljuk. - a dió különleges zamatot ad a besamelnek - pompás vendégváró étel, mert mindent előre el lehet készíteni, csak a sütés marad az utolsó pillanatra - mutatós, könnyű fogás, vacsorára is nyugodtan kínálhatjuk.

 

Boros pulykamell

Elkészítés: Vékony pulykamell szeleteket forró olajban tettem, hogy megkapja a tűz. Kimagvalt szőlőszemeket dobtam utána, és a párolódáshoz nem vízzel, hanem tejjel öntöttem föl, de a tejfölt sem sajnálom. A fűszerezésénél ügyeltem, hogy délies ízeket használjak. Oregánót pl. A só, bors annyira természetes, hogy nem is emlegetem. Ez gyakorlatilag megbolondított párolt hús, aminek a végén, amikor már kezd besűrűsödni a szaft, száraz fehérbor öntök rá. Ezek után veszélyes nyitva hagyni az ajtót vagy az ablakot, mert jönnek a szomszédok, hogy elkuncsorogják a maradékot. Köret: főtt krumpli vagy rizs.

 

Bostoni pulykamell

Hozzávalók: 70-80 dkg kicsontozott pulykamell, 10 dkg angolszalonna, 2 dkg vaj, 4 paradicsom, 2 dl tejföl, 1 mokkáskanál füstízű só, kevés só, ízlés szerint őrölt bors.

Elkészítés: A pulykamellet vékony szeletekre vágom, és a füstízű sóval bedörzsölöm. Rostjaira merőlegesen bevagdosom, és tűzálló tálba egymás mellé teszem úgy, hogy 4 adag legyen belőle. Az angolszalonnát apró, vékony csíkokra metélem. A paradicsomot felkarikázom, a hússzeletekre rárakom, majd rászórom az angolszalonnát. A vajat borsónyi darabokban rámorzsolom. Nyakon öntöm a megsózott tejföllel, kevés borssal megszórom, és a tálat szorosan lefedem. Előmelegített, forró sütőben 50 percig párolom, majd ellenőrzöm, hogy valóban megpuhult-e. Ezután a tál tetejét levéve addig pirítom, amíg az angolszalonna ropogós pörccé nem sül. Burgonyapürét és zellersalátát kínálok mellé.

Elkészítési ideje: 80 perc

 

Bősárkányi pulykamell rántva

Hozzávalók: 60 dkg pulykamellfilé, 20 dkg karfiol, 1 kk só, 1 mk bors, fél reszelt szerecsendió, 10 dkg liszt, 15 dkg zsemlemorzsa, 3 tojás, 5 dl olaj, 20 dkg reszelt sajt.

Elkészítés: A pulykamellet 4 egyforma szeletre vágjuk, kiklopfoljuk, megsózzuk. A karfiolt rózsáira szedjük, és sós vízben 20 percig megfőzzük. Lapátkanállal kiemeljük, leszárítjuk és rátesszük a kiklopfolt hússzeletekre. Meghintjük borssal, szerecsendióval. Összegöngyöljük, lisztben megforgatjuk, a felvert tojásba mártjuk, majd meghintjük zsemlemorzsával. A forró olajban kirántjuk. Óvatosan kiemeljük lapátkanállal, hogy a töltelék ki ne essék belőle. Tányérra tesszük és megszórjuk a reszelt sajttal.

 

Currys rizs thaiföldi módra

Hozzávalók: 3 csomag (egyenként 12,5 dkg-os) gyors rizs, só, 1 nagy fej vöröshagyma, 5 gerezd fokhagyma, egy kb. 4 centis friss gyömbér, 45 dkg csirke- vagy pulykamell filé, 4 ek. olaj, fél mokkáskanál őrölt bors, 1 húsos piros kaliforniai paprika, maréknyi fagyasztott vagy konzervkukorica, 2 tojás, 1 csapott kiskanálnyi csípős paprikakrém, 1 ek. currypor, fél csokor metélőhagyma vagy 2-3 dundi újhagyma

Elkészítés: Egy közepes fazékban annyi vizet teszünk fel forrni, amiben a rizst kényelmesen kifőzhetjük. A hagymát, a fokhagymát és a gyömbért megtisztítjuk, finomra aprítjuk. A húst 1 cm-es kockákra vágjuk. Az olajat egy lábosban - még jobb, ha wokban - megforrósítjuk, a hagymát, a fokhagymát és a gyömbért beleszórjuk. 2-3 percig kevergetve pirítjuk, de vigyázzunk, nehogy megégjen. A húst rádobjuk, nagy lángon még 3-4 percig sütjük. Fél kiskanál sóval és borssal fűszerezzük, a tűzről lehúzzuk. Közben a víz már biztosan felforrt, így a rizst belerakjuk, hogy 12-15 perc alatt puhára főjön. A húsos paprikát kicsumázzuk, fél centis kockákra aprítjuk. A kukoricát a mélyhűtőből kivesszük, ha konzerv, lecsöpögtetjük. Ha a rizs elkészült, kibontjuk, a csirkéhez keverjük. A paprikát és a kukoricát is hozzáadjuk, majd nagy lángon, lapátkanállal folytonosan forgatva megforrósítjuk. Ezután a kissé felvert tojást ráöntjük, és tovább kevergetjük 3-4 percig. Akkor jó, ha tojás megsül, a rizs pedig elveszti nedvességét. Közben paprikakrémmel, curryporral fűszerezzük. Tálaláskor a currys rizst fölaprított metélőhagymával vagy újhagymával megszórjuk.

 

Csőben sült pulykamell

Elkészítés: A vékony szeletekre vágott és kiveregetett pulykamellet füstölt szalonnával sűrűn megtűzdeljük és sóval, törött borssal ízesítjük. Kivajazott tűzálló tálba helyezzük, paradicsom- és paprika karikákkal befedjük, tejföllel vastagon áthúzzuk. Előmelegített sütőben kb. 60 percig sütjük. Burgonyapürével és szilva befőttel tálaljuk.

 

Debrecen környéki pulykamell

Hozzávalók: 4 szép, nagy szelet pulykamell, 2 kis pár debreceni kolbász, 3 dl tejföl, 1 teáskanál liszt, 3 evőkanál olaj, 2 gerezd fokhagyma, ízlés szerint só és törött fehér bors.

Elkészítés: A pulykamell-szeleteket húskalapáccsal enyhén kiverem, és megsózva félreteszem. A debreceni kolbászt ledarálom, 1 dl tejföllel, a zúzott fokhagymával összedolgozom, majd az így nyert krémet a szeletekre kenem. A húsokat szorosan felgöngyölöm és a tekercseket hústűvel, vagy fogpiszkálóval megtűzöm. Az olajat serpenyőben felforrósítom, és a göngyölegek mindkét oldalát megpirítom rajta. Aláöntök 2 pohár vizet, megsózom, és fedő alatt puhára párolom. Ha a tekercsek megpuhultak, a léből kiveszem és félreteszem. A maradék tejfölt simára keverem a liszttel, és állandó keverés közben besűrítem a levet. Ízesítem sóval, borssal, majd a tekercseket visszatéve, még egyszer felforralom. Burgonyafánk illik hozzá.

Elkészítési ideje: 60 perc

 

Floridai pulykanyárs

Elkészítés: 2 cm-es darabokra vágott pulykamellet, ananász befőttet, sonkát és olajbogyót többször megismételve fémnyársra vagy kihegyezett és méretre vágott hurkapálcára tűzünk. Olajjal meglocsoljuk, és zsemlemorzsába mártjuk. Az előkészített roston minden oldalát pirosra sütjük.

 

Fokhagymás pulykamell

Hozzávalók: 60 dkg kicsontozott pulykamell, 1/2 liter tej, 5 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál olaj, 2 evőkanál liszt, ízlés szerint só és őrölt fehér bors.

Elkészítés: Előző nap a pulykamellet vékony szeletekre vágom, és húsverő kalapáccsal gyengén kiverem. Mélyebb tűzálló tálba teszem, megsózom, megborsozom, és rászórom a zúzott fokhagymát. Ráöntöm a tejet, a tálat befedem, és másnapig hűtőszekrényben tartom. Az étel készítése előtt a pulykaszeleteket lecsöpögtetem, lisztbe mártom, és felforrósított olajon mindkét oldalán átpirítom, majd visszateszem a tejbe. A tálat lefedem, és előmelegített, forró sütőben addig párolom, míg a tej helyett sűrű mártás képződik alatta. (Ha a hús teljes puhulása előtt elfőné a tejet, apránként pótolom.) Burgonyapürével és szilvakompóttal kínálom, de legfinomabb hozzá a házi készítésű rumos-ecetes szilva.

Elkészítési ideje: 70 perc

 

Fűszeres, sült pulykamell gyümölccsel

Hozzávalók: 1 kis pulykamell, 10 dkg vaj, 10 dkg reszelt ementáli sajt, 1 tojássárga, 10 dkg mandula, 1 dl száraz fehérbor, 1 üveg őszibarackbefőtt (vagy friss őszibarack), késhegynyi őrölt szerecsendió-virág, 1-1 mokkáskanál só és őrölt fehér bors.

Elkészítés: A pulykamellet kicsontozom, lebőrözöm, és nyolc vékony szeletre vágom. Hús-kalapáccsal gyengén kiverem és megsózom. A vajat megmelegítem, és a reszelt sajttal, a fűszerekkel, a tojássárgájával habosra keverem. A pulykamell-szeleteket a sajtos krémmel megkenem, majd felcsavarom, és alufóliába csomagolom. A nyolc kis tekercset előmelegített, forró sütőben 30 percen keresztül sütöm. Közben a levétől lecsöpögtetett őszibarackot a maradék 5 dkg vajon megpirítom. Hozzáteszem a forró vízbe dobott, leszűrt és meghámozott, szálkásra vágott mandulát, majd a borral lelocsolva, fedő alatt pár percig párolom. A már megsült pulykamell-tekercset az alufóliából kicsomagolom, felszeletelem, és a párolt mandulás őszibarackot köré teszem. Külön tálon kínálok mellé ropogósra sült szalmaburgonyát vagy apró burgonyakrokettet. Más gyümölccsel is készíthető, pl. almával és kemény, nem túl érett szilvával.

Elkészítési ideje: 75 perc

 

Gesztenyehabos pulykamell

Hozzávalók: 60 dkg kicsontozott pulykamell, 15 dkg gesztenyemassza, 2 tojás, 3 evőkanál olaj, 2 dl tejföl, késhegynyi őrölt szerecsendió-virág, ízlés szerint só és őrölt fekete bors.

Elkészítés: A pulykamellet vékonyan felszeletelem, és felforrósított olajon mindkét oldalát átsütöm, majd megsózom, megborsozom, és egy dl vizet aláöntök. Rálocsolom a tejfölt, és fedő alatt puhára párolom. Ha már puha és zsírjára sült, tűzálló tálba (vagy tepsibe) szorosan egymás mellé teszem a szeleteket. A tojások sárgáját az áttört gesztenyemasszával simára keverem, ízesítem a fűszerekkel. Óvatosan hozzákeverem a tojások fehérjéből vert kemény habot. A hússzeleteket a gesztenyés-habos krémmel megkenem, majd előmelegített, forró sütőben fedő nélkül 20 percig pirítom. Párolt vajas zöldséggel kínálom ezt a nagyon finom ételt.

Elkészítési ideje: 80 perc

 

Gesztenyével töltött pulykamell mazsolás rizzsel

Hozzávalók (4 személyre): 60 dkg pulykamell, 1 zsemle, 2 tojás, 10-10 dkg gesztenyemassza, sárga- és fehérrépa, 2 dl tej, 2 fej hagyma, 2 dl tejszín, só, bors, szerecsendió, liszt, vaj.

Elkészítés: A tejben megáztatjuk a zsemlét, és kinyomkodjuk. Az egészben levő pulykamellet szeleteléssel kinyitjuk, a leeső részeket megdaráljuk. A húsra műanyag fóliát terítünk, és gyengéden kiveregetjük. A töltelékhez a gesztenyemassza 90 %-át, a kinyomkodott zsemlét, a darált húst, a tojást összekeverjük, és sóval, borssal és őrölt szerecsendióval fűszerezzük. A kiterített húst enyhén megsózzuk, borsozzuk és megkenjük a töltelékkel. Feltekerjük, és olajjal megkent alufóliába tesszük. A zöldségeket és a hagymát karikákra vágjuk, egy edénybe tesszük, majd belehelyezzük a fóliába tekert húst is. Vizzel felöntjük, és sütőben készre pároljuk. A mártáshoz kevés vajban megpirítjuk a maradék gesztenyemasszát, liszttel megszórjuk, és a megmaradt párolólével felöntjük. Kevés tejszint hozzáadva felforraljuk, majd finom szűrön átszűrjük. A kész pulykatekercset felszeleteljük, a mártást melléöntjük. Mazsolás rizs illik hozzá.

Mazsolás rizs: 20 dkg rizst enyhén sós vízben megfőzzük, majd a vizbe áztatott, lecsepegtetett mazsolával (10 dkg) és vajjal összekeverjük. A mazsolás rizst formákba (pl. pudigforma) nyomkodjuk, majd óvatosan tányérra boritjuk.

 

Gesztenyés bundában sült pulykamell

Hozzávalók: 50 dkg kicsontozott pulykamell, 2 tojás, 15 dkg gesztenyemassza, 3-4 evőkanál liszt, 1-1 mokkáskanál só és őrölt fekete bors, olaj a sütéshez.

Elkészítés: A pulykamellet vékonyka szeletekre vágom, húskalapáccsal gyengén kiverem és megsózom. A tojásokat habosra verem, belekeverem a villával szétnyomkodott gesztenyemasszát, sót, borsot és annyi lisztet, hogy tejszín sűrűségű tésztát kapjak. A pulykamell szeleteket először lisztbe, majd a tésztába mártom és bő, forró olajban, de takaréklángon pirosra sütöm. A felesleges olajat lecsöpögtetve meleg tálra teszem. Ropogósra sült szalmaburgonyával, valamint pikáns befőttel kínálom.

Elkészítési ideje: 55 perc

 

Gesztenyés gombás pulykatekercs

Hozzávalók: 30 dkg pulykamellfilé (2vékony, nagy szeletre vágva), 20 dkg gesztenye massza, 20 dkg gomba, 1 tojás, 1 kis fej vöröshagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, 2 gerezd fokhagyma, ízlés szerint só, és őrölt bors, 1 evőkanál konyak, 1 evőkanál liszt, 1 evőkanál zabpehely, 2 evőkanál olaj, 2dl tejföl.

Előkészítése: a pulykamell szeleteket húskalapáccsal kiveregetem és megsózom. A gombát megtisztítom és vékonyra szeletelem. A hagymát és a fokhagymát tisztítás után nagyon finomra metélem, és a forró olajon üvegesre futtatom, majd ráteszem a gombát. Megsózom-borsozom. Befedem, és a saját levében puhára párolom. Ezután egyharmad kétharmad arányban kettéosztom. A kisebbik adagot összekeverem a finomra vágott petrezselyemzölddel, a kissé felvert tojással, 1 evőkanál tejföllel, a konyakkal és a szétmorzsolt gesztenyemasszával. 15 percre félreteszem. A megmaradt párolt gombára ráöntök 2 dl vizet, megsózom, megborsozom, és felöntöm a tejföllel simára kevert liszttel. Sűrűre főzöm.

Elkészítése: a pulykamell szeleteket külön-külön alufólia lapra terítem. A húsra felkenem a tölteléket, és a húst az alufólia segítségével felcsavarom, majd be is csomagolom, és a két végét jól összezárom. Nagy lábosban annyi sós vizet forralok, amennyibe a két rolád úszva belefér. 40 percig kis lángon főzöm, majd a léből kivéve, hagyom kihűlni. Tálalás előtt ferdén felszeletelem, köré öntöm a gombamártást, és a sütőben átforrósítom

 

Gesztenyés pulyka

Hozzávalók: 1 kg pulykamell, ezt szétnyitjuk úgy, hogy egy nagy lapot kapjunk, egész éjjel "pácoljuk" fokhagymás tejben. 25 dkg natúr gesztenyemassza, 40 dkg darált hús (ez lehet szárnyas húsa, vagy sovány marhahús is). 3 db keményre főtt tojás, pucolva, apró kockákra vágva. 2 db nyers tojás, só, bors, fűszerek ízlés szerint, 10 dkg vaj, esetleg kevéske zsemlemorzsa. Elkészítés: Darált hús, tojások, fűszerek, gesztenyemassza összegyúrandó. Jól kenhető legyen. Ezt a letörölt és szétterített pulykamellre terítjük, azt piskótaszerűen felgöngyöljük. Kevés hideg vajjal megkenjük, (előtte pulyka fűszerkeverékkel be lehet dörzsölni), rövid pihentetés után lehet sütni, fólia alatt, majd a fóliát levesszük és pirítjuk. Pihentetés után szeleteljük. Az alatta maradt levet kevés fokhagymás tejjel és tejszínnel felforraljuk, a szeletekre öntjük. (Vadítható a mártása egy kevés áfonya vagy sárgabaracklekvárral.) Körete lehet párolt zöldség (répa borsó, kukorica, karfiol), de tetszés szerint akár tejes-vajas burgonyapüré is. Esetleg némi savanyúság, vagy akár pikáns befőtt is a melléklete lehet. Hozzá ásványvíz, vagy finom könnyű asztali bor dukál.

 

Gesztenyével töltött pulykamell

Hozzávalók: 60 dkg pulykamell, 25 dkg gesztenye, 15 dkg borjúhús, 8 dkg vaj, fehérbors, szerecsendió, 1 csomag zöldpetrezselyem, 2 db tojás, só

Elkészítés: A szép nagy pulykamellet kicsontozzuk, bőrét eltávolítjuk és egy éles, vékony pengéjű késsel felszúrjuk, hogy tölthető legyen. A gesztenyét megtisztítjuk, vajban megpároljuk és lehűtjük. A sovány borjúhúst a gesztenyével együtt ledaráljuk, sóval, őrölt fehér borssal, reszelt szerecsendióval és vágott zöldpetrezselyemmel fűszerezzük. Hozzáadjuk a tojást és jól összedolgozzuk. Az így elkészített gesztenyés töltelékkel a pulykamellet betöltjük. A nyílást hústűvel betűzzük, megsózzuk. Vajat hevítünk, a mellet beletéve - mindegyik oldalára átfordítva - szép pirosra sütjük. Ezután az elősütött húst sütőtepsibe rakjuk, ráöntjük a vajat, kevés vizet aláöntve, fóliával lefedve a sütőben készre sütjük. Felszeletelve a tányéron ízlésesen elhelyezzük a töltött mellet, gyümölcskörettel, vagy rácsos burgonyával tálaljuk.

 

Gesztenyével töltött pulykamell mazsolás rizzsel

Hozzávalók (4 személyre): 60 dkg pulykamell, 1 zsemle, 2 tojás, 10-10 dkg gesztenyemassza, sárga- és fehérrépa, 2 dl tej, 2 fej hagyma, 2 dl tejszín, só, bors, szerecsendió, liszt, vaj.

Elkészítés: A tejben megáztatjuk a zsemlét, és kinyomkodjuk. Az egészben levő pulykamellet szeleteléssel kinyitjuk, a leeső részeket megdaráljuk. A húsra műanyag fóliát terítünk, és gyengéden kiveregetjük. A töltelékhez a gesztenyemassza 90 %-át, a kinyomkodott zsemlét, a darált húst, a tojást összekeverjük, és sóval, borssal és őrölt szerecsendióval fűszerezzük. A kiterített húst enyhén megsózzuk, borsozzuk és megkenjük a töltelékkel. Feltekerjük, és olajjal megkent alufóliába tesszük. A zöldségeket és a hagymát karikákra vágjuk, egy edénybe tesszük, majd belehelyezzük a fóliába tekert húst is. Vizzel felöntjük, és sütőben készre pároljuk. A mártáshoz kevés vajban megpirítjuk a maradék gesztenyemasszát, liszttel megszórjuk, és a megmaradt párolólével felöntjük. Kevés tejszint hozzáadva felforraljuk, majd finom szűrön átszűrjük. A kész pulykatekercset felszeleteljük, a mártást melléöntjük. Mazsolás rizs illik hozzá. Mazsolás rizs: 20 dkg rizst enyhén sós vízben megfőzzük, majd a vizbe áztatott, lecsepegtetett mazsolával (10 dkg) és vajjal összekeverjük. A mazsolás rizst formákba (pl. pudigforma) nyomkodjuk, majd óvatosan tányérra boritjuk.

 

Gesztenyével töltött pulykarolád

Hozzávalók 4 személyre: 1 kg pulykamell, 60 dkg gesztenyemassza, 30 dkg aszalt szilva, só, fehérbors, 2 tojás, 2 dl vörösbor

Elkészítés: A pulykamellből egy 60 dkg-os darabot egészbe hagyunk, melyet óvatosan kiveregetünk 4-5 mm vékony téglalappá. A maradék pulykát finomra ledaráljuk, összekeverjük a gesztenyemasszával, ízesítjük, fűszerezzük és hozzáadjuk a tojásokat is. Jól összedolgozzuk, és a pulykalepedőn egyenletesen elosztjuk. Tehetünk a roládba egy-egy kimagozott aszalt szilvát is. Óvatosan feltekerjük, és alufóliába csomagoljuk, a végeit behajtjuk. Magasabb peremű tepsibe tesszük, öntünk alá 1 liter csontlevet és közepes hőmérsékleten kb. 30 percig sütőben pároljuk. Ha készen van, óvatosan kivesszük a fóliából és 1 cm vastag szeletekre vágva tálaljuk. Az aszalt szilvát kevés vörösborban átforraljuk, és a rolád mellé rakjuk. Krokettet kínálunk hozzá.

 

Göcseji göngyölt pulykamell zelleres gesztenyemártással

Elkészítési idő: 60 perc + a mártás 25 perc Ajánlott ital: Dörgicsei Muskotály 1998

Hozzávalók: 1,2 kg pulykamell, 16 dkg csirkemáj, 2 db zsemle, 3 dl tej, 5 dkg vöröshagyma, 2 db tojás, 8 g őrölt bors, 5 g őrölt rozmaring, 5 g bazsalikom, 1,5 dl étolaj, 20 szem pirított dióval töltött aszalt szilva, , 4 dkg vaj, 1 dkg só A mártáshoz: 20 dkg natúr gesztenyemassza, 3,5 dl húsleves, 10 dkg zellergumó, 0,5 dl a pecsenye szaftjából, 3 dkg liszt, 1 szál zellerlevél, 1 dl tejszín, 1 db tojássárga, 5 g só, 8 g cukor

Elkészítése: A pulykamellből négy egyforma szeletet vágunk, húsverővel gyengén megveregetjük, sózzuk, bazsalikommal megszórjuk. A reszelt vöröshagymát az olaj felén lepirítjuk, hozzátesszük a finomra vágott májat, és rövid ideig együtt pirítjuk. Megszórjuk borssal, őrölt rozmaringgal, kihűtjük. Közben a zsemléket a tejben megáztatjuk, jól kicsavarjuk, elmorzsoljuk, és a májhoz adjuk a tojásokkal együtt. Sózzuk, és az egészet jól eldolgozzuk. A kiterített mellszeletekre a tölteléket egyenletesen elosztjuk, és a szilvaszemeket egy sorban a szelet szélére soroljuk. A két szélét behajtjuk és felcsavarjuk. Kötöző zsineggel átkötözve sütőtepsibe tesszük, és a maradék felforrósított olajjal leöntjük. 160-180 fokon 8-10 perig sütjük. A tekercseket megforgatjuk, és kevés vizet öntünk alá. Megvajazott sütőpapírral letakarva még 15 percig sütjük 130 fokon. A sütés befejezése előtt meglocsoljuk olvasztott vajjal, melytől szép színt kap a hús. Kivesszük a sütőből, és kicsit hagyjuk hűlni. A zsineget eltávolítjuk, majd éles késsel felszeleteljük. A visszamaradt szaftot felhasználjuk a mártáshoz, melyet a következőképpen készítünk el: A zellert tisztítás után lereszeljük. A szaftban puhára pároljuk, megszórjuk liszttel, kicsit pirítjuk, majd felengedjük húslevessel. Beletesszük a zellerlevelet, megsózzuk. A gesztenyemasszát belemorzsoljuk, cukorral ízesítjük, jól kiforraljuk, majd finom szűrőn átszűrjük. Tálalás előtt tejszín és tojássárga keverékével legírozzuk. Köretnek mézes sült almát, húsos szalonnába tekert polentát és vajban párolt sárgarépát kínálhatunk. Legírozás: Magyarul finomhabarás. A krémlevesek és mártások sűrítésének egyik módja. Egy-két evőkanál tejszínt tojássárgájával, tejjel kevernek el, és a tűzről lehúzott forró leveshez vagy mártáshoz fokozatosan keverik hozzá. Újra felforralni már nem szabad!

 

Hamis vadas

Elkészítés: Mivel nem szeretek sokat küszködni az előkészületekkel, azért én ezt nagyon egyszerűen készítem el. Leginkább bőr és csontnélküli pulyka felsőcombot veszek, de lehet marhahúsból is, vagy ki miből szereti. A hús mennyiségét mindig a létszám dönti el, (2 felsőcomb nagyjából 1 kg). Ehhez veszek 2 csomag sárgarépát 1 csomag fehéret, vöröshagymát, 2-3 gerezd fokhagymát. A húst szeletekre vágom, a zöldségfélét kockára. Annyi vízzel teszem fel főzni, hogy éppen ellepje, hogy minden megpuhuljon. (A sóval nagyon óvatosan kell bánni!) Fontos beletenni még babérlevelet is. Ízlés szerint borsot, vegetát, petrezselyem zöldet, zöldpaprikát, hasonlóképpen, mintha húslevest főznék. Ha már minden megpuhult, akkor a babérlevelet kidobom, a hússzeleteket kihalászom, és a visszamaradt összes zöldségfélét egy doboz jó sűrű tejföllel összeturmixolom. Jó sűrű masszát kapok. Ezután 2-3 evőkanál cukrot megpirítok, és összefőzöm ezzel az egyveleggel. Ezek után kis mustárral, és igazi citromlével még tovább bolondítom. Ehhez a kiscsaládom főtt tésztát szeret enni, (de természetesen zsemlegombóc is illik hozzá). Nem keverem össze, hogy ki-ki úgy szedjen belőle, amilyen arányban kedve tartja. Egyetlen baja azért van! Nagyon hamar elfogy!

 

Hústekercs

Hozzávalók: 1 kg pulykamell, 1/2 kg bacon szalonna, 30 dkg máj (csirke, marha, disznó, jávorszarvas, vagy ami van).  20 dkg vagy egy üveg konzerv gomba, 1 közepes fej vöröshagyma, 1 csokor petrezselyem, 1 dl tej, 2 szelet kenyér, 2 tojás, némi olaj, só, bors, majoránna

Kicsit macerás az elkészítése, de ha rászánod magad, megdicsérik a főztödet a vendégek, ez holtbiztos.

Elkészítés: Szeleteld fel a pulykamellet, jól veregesd meg és sózd be módjával. Tedd félre, hadd várjon, amíg más dolgod van. Áztasd be a kenyeret a tejbe. Vedd elő a húsdarálót, először daráld le a hagymát. Ezt némi olajon süsd meg, közben daráld le a gombát. A darált gombát tedd a sülthagymára és pirítsd tovább. Közben daráld le a májat és tedd a sülő gombára. Tegyél rá egy kevés sót, borsot meg majoránnát. Jól keverd össze, és csak addig pirítsd, amíg ledarálod a tejből kifacsart kenyeret is. Vedd le a tűzről az egészet, tedd hozzá a darált kenyeret, a csokor fölaprított petrezselymet, meg a nyers tojást. Keverd össze a masszát tisztességesen. Na, most vegyél elő egy tekercs alufóliát, meg a baconszalonnát. A fóliából kb. 30 cm-es darabokat tépjél. Terítsd le a fóliadarabot, tegyél rá 2-3 szelet baconszalonnát egymás mellé, attól függően, milyen nagyok a hússzeletek. A szalonnára fektesd rá a husit, a husira kenj az előbbi masszából. Fogd az egészet és tekerd fel, majd csavard rá a fóliát jó erősen, hogy összefogja a tekercset, a fólia két végét is zárd be, hogy a finomságok ne párologjanak el. Ismételd, amíg tart a hússzeletekből. Próbáld meg elosztani a tölteléket, hogy mindegyikbe jusson. Nekem az utolsó kettőre dupla adag marad, és közben elfogy a szalonna. A szalonnát szeletelt sonkával szoktam pótolni.  Az is jó. Az így, egyesével befóliázott tekercseket, rakd be a sütő rácsára, és süsd meg. Közben csipkedned kell magad, hogy a többivel is elkészülj, mert a husi kb. fél óra alatt kész. A megsült tekercseket csomagold ki a fóliából, és máris lehet enni. Rizibizit, vagy gyorsrizst érdemes készíteni hozzá, na meg isteni finom gombamártást. A vendégek tuti agyon fogják dicsérni a főztödet.

 

Kabátos hús

Elkészítése: A filézett pulykamellet felszeleteljük. Kiklopfoljuk és panírozzuk. Egy ovális jénai tálat kibélelünk vékonyra szelt bacon szalonnával úgy, hogy a szalonnaszeleteket kihajtjuk a jénai szélére. Belerakunk egy sor húst, amit reszelt trappista és füstölt sajt keverékével megszórunk, és tejföllel meglocsoljuk. Így rétegezzük, amíg a hozzávalókból tart. Ráhajtjuk a szalonnát. Alufóliával letakarjuk és sütőben kb. 30 percig pároljuk. Utána levesszük róla a fóliát, és a szalonnát megpirítjuk.

Melegen és hidegen is egyaránt kitűnő.

 

 

Kapros-gombás pulykamellkockák

Hozzávalók: 50 dkg kicsontozott pulykamell, 10 dkg gomba, 3 evőkanál, levétől lecsöpögtetett marinált paradicsompaprika, 2 evőkanál liszt, 5 dkg vaj, 1,5 dl konyak, 1 kis fej vöröshagyma, 2 dl tejszín, 1 dl édeskés fehérbor, 1 nagy csokor  kapor, 1 mokkáskanál kapormag (gyógynövényboltban kapható), 1 evőkanál citromlé, csipetnyi cukor, ízlés szerint só, törött fehér bors, pirospaprika.

Elkészítés: A pulykamellet kis kockákra vágom, megsózom, megborsozom, és pirospaprikával elkevert lisztben megforgatom. A vajat megforrósítom, sárgára fonnyasztom rajta a megtisztított vöröshagymát és az összetört kapormagot. Ezután rádobom a húskockákat, és hirtelen, erős lángon lepirítom. Állandóan kevergetem, hogy le ne égjen. Amikor a húskockák már barnáspirosak, rálocsolom a konyakot, és azonnal meggyújtom. A láng elhamvadása után ráöntöm a tejszínt és a fehérbort. Citromlével ízesítem, majd befedve, gyakori kevergetés közben puhára párolom. Hozzáadom a közben megtisztított és felszeletelt gombát és a levétől leszűrt marinált paradicsompaprikát. Készre párolom. Csak az utolsó pillanatban keverem bele a finomra vágott kaprot és csipet cukorral ízesítve, egyet forralok rajta. Burgonyalángossal kínálom. Elkészítési ideje: 50 perc

 

Karfiollal töltött pulykamell

Hozzávalók: 60 dkg pulykamell, 35 dkg karfiol, 2 dl erőleves, 20 dkg sajt, 2 dl tejföl, só, bors, szárnyas fűszerkeverék.

Elkészítés: A karfiolt rózsáira szedjük, alaposan megtisztítjuk és megmossuk. Kis darabokra vágjuk. A pulykamellet hártyáitól megtisztítjuk, megmossuk, kiverjük, karfiollal megtöltjük, és feltekerve fából készült fogvájóval összetűzzük. A tekercseket egy edénybe tesszük, felöntjük erőlevessel, megfűszerezzük és letakarva 15 percig 500 W-on főzzük. A sajtot lereszeljük, a tejföllel összekeverjük, megfűszerezzük. A pulykamellről a levet leöntjük, a sajtos tejfölös öntetet ráöntjük a húsra és 3 percig 500 W-on összesütjük. Pirított burgonyával tálaljuk.

 

Lecsós pulyka

Hozzávalók: 60 dkg pulykamell, 30 dkg paradicsom, 2 db zöldpaprika, 1 fej vöröshagyma, 2 evőkanál olaj, só, bors, szárnyas fűszerkeverék.

Elkészítés: Az olajat egy edénybe tesszük és 2 percig 500 W-on melegítjük. A vöröshagymát megtisztítjuk, és apró darabokra vágjuk. A paradicsom bőrét lehúzva feldaraboljuk, a paprikát felkockázzuk. Az edénybe téve 6 percig 500 W-on pároljuk. A pulykamellet bőrétől megfosztjuk, felszeleteljük, vékonyra kiverjük, majd alaposan megfűszerezzük. A lecsóhoz tesszük és letakarva 15 percig 500 W-on főzzük.

 

Mandulás pulykamell

Hozzávalók: 50 dkg pulykamell, 2 tojás, 15 dkg darált mandula, 1 mokkáskanál mandulaaroma, 2-3 evőkanál liszt, 5 dkg vaj, 1 mokkáskanál őrölt fehér bors, ízlés szerint só.

Elkészítés: A pulykamellet felszeletelem, húskalapáccsal kissé megveregetem, megsózom, megborsozom. A tojásokat habosra verem, megsózom, és belekeverem a mandula-aromát. A fűszerezett pulykamell szeleteket először lisztbe forgatom, azután a tojásba mártom, majd a darált mandulába hempergetem. A vajon mindkét oldalán átsütöm. Őszibarackbefőttel és burgonyapürével kínálom.

Elkészítési ideje: 45 perc

 

Mozaik pulykamell alufóliában

Hozzávalók: 1 kisebb pulykamell, 10 dkg húsos császárszalonna, 10 dkg gomba, 1 húsos zöldpaprika, 1 paradicsompaprika, 1 tojás, 2 evőkanál burgonyapehely, 1 ecetes uborka, 1 teáskanál mustár 1-1 mokkáskanál törött fekete bors és só, késhegynyi őrölt szerecsendió.

Elkészítés: A pulykamellet úgy csontozom ki, hogy négy darab húst kapjak. A csontozás során leeső kis húsdarabokat, a császárszalonnát, a megmosott, kicsumázott zöldpaprikát, és paradicsompaprikát apró kockákra vágom. Az uborkát és a megtisztított gombát almareszelőn lereszelem. A felvert tojásba keverem a burgonyapelyhet, az összes apróra vágott hozzávalót és a fűszereket. A húsdarabokat húsverő kalapáccsal enyhén kiverem, megsózom, majd lapjában úgy vágom fel, hogy egy dupla nagyságú húslapot kapjak. A négy nagy szelet pulykamellen elosztom a tölteléket, majd szorosan felcsavarom, akár a rétest szokás. Alufóliába csomagolom, két végét úgy nyomva össze, hogy a töltelék ne folyhasson ki belőle. Akkora lábost veszek elő, hogy a négy tekercs kényelmesen beleférjen. Ötujjnyi vizet öntök bele, felforralom, és a tekercseket egyenként, óvatosan a forrásban lévő vízbe engedem. Az újraforrástól számított 25 percig, közepesnél gyengébb lángon főzöm. Ezután egy szűrőlapát segítségével óvatosan kiveszem a vízből, hűlni hagyom, majd kicsomagolom az alufóliából. Jó éles késsel felszeletelem, és meleg tálra teszem. Vajas karottával, zöldborsóval, zöldbabbal tálalom, majd jéghideg tartármártással lelocsolva kínálom.

Elkészítési ideje: 90 perc

 

Orosházi pulykasaláta

Hozzávalók: 60 dkg főtt pulykamell, 20-20 dkg burgonya és majonéz, 15-15 dkg zeller és alma, 3 evőkanál mustár, 3 dkg porcukor, 2 főtt tojás, tárkonyecet, só.

Elkészítés: A pulykamellről a bőrt eltávolítjuk, a csontról a húst leszedjük, és vékony metéltre vágjuk. Hasonlóan daraboljuk a héjában főtt, megtisztított burgonyát, a főtt zellert és a hámozott almát. Az összevágott anyagokhoz adjuk a majonézt, és a mustárt, porcukorral, sóval és tárkonyecettel ízesítjük. Lazán összekeverjük, és 2-3 órára hűtőbe tesszük, hogy az ízek jól összeérjenek. Tálaláskor tojáskarikákkal díszítjük.

 

Őszibarackos pulyka sajtmártással

Hozzávalók: kb. 1kg pulykamell (filé), 4-5 őszibarack, kakukkfő, borsikafű, bors, só, bor

Elkészítés: A pulykamell-filéket középen mélyen bevágjuk, hogy szét lehessen hajtani. kiklopfoljuk, befűszerezzük, fehérborral meglocsoljuk. 1 órát állni hagyjuk. Az őszibarackokat meghámozzuk, 8-10 szeletre vágjuk mindegyiket.  Ráhalmozzuk a húsra, összetekerjük, és egyenként alufóliába tekerjük. Sütőben (esetleg grillsütőn) 15 percig sütjük.  Majd kivesszük, kicsomagoljuk, (vigyázat! csöpög belőle a lé) ,és kevés olajba, tepsibe tesszük, 15-20 percig sütjük tovább, 5 percenként locsoljuk fűszeres vízzel, hogy ne száradjon ki. A sajtmártáshoz: 10dkg trappista sajt, 5dkg erősebb sajtfajta, 1,5-2 dl tejszín, 1,5-2 dl tej, fehérbor, vaj. Kis vajat felolvasztunk, a tejszínt és a tejet beleöntjük, a sajtot (reszelve!) apránként adagoljuk, sűrűre főzzük.

 

Pakisztáni pulykacurry

Elkészítési idő kb. 30 perc

Hozzávalók 2-3 személvre: 35 dkg pulykamell, 1 kis doboz körszeletes ananászbefőtt, 1 csomó zöldhagyma, 2 dl zöldséges erőleves (kockából is készülhet), 0,5 dl száraz fehérbor, 2-3 teáskanál sárgabaracklekvár, 1 csapott evőkanál étkezési (kukorica)keményítő, 1-2 evőkanál citromlé, só 1 evőkanál curry szójamártás

Elkészítés: A pulykahúst megmossuk, megtöröljük, és kb. 1 cm széles, 3 cm hosszú csíkokra vágjuk. A levest mikrohullámú készülékben, 600 watton 1 perc alatt felmelegítjük. Belekeverjük a bort és a sárgabaracklekvárt, majd a szója-mártással ízesítjük. A húsdarabokat széles és lapos jénai vagy kerámiatálba fektetjük, meghintjük curryval és meglocsoljuk kb. 5 evőkanál ízesített erőlevessel. A tálat mikrohullámú készülékbe toljuk, és lefedve, 600 watton 3-4 percig pároljuk. Közben a húst egyszer megkeverjük. A megtisztított zöldhagymát megmossuk, ferdén felszeleteljük, és a húshoz adjuk. A kukoricakeményítőt a kihűlt levesbe keverjük, és a húsra öntjük. Lefedve, 600 watton 5-6 percig pároljuk, közben megkeverjük. Az ananászbefőttet lecsöpögtetjük. A gyümölcsszeleteket apró darabokra vágjuk, majd a húshoz adjuk, és változatlan teljesítménnyel 1 perc alatt átmelegítjük. A pulykaragut lefedve, 1 percig pihentetjük, majd sóval és citromlével ízesítjük. Párolt rizzsel tálaljuk. Hagyományos módon: Á húsdarabokat a fent leírt módon ízesített erőlevesben kb. 30 percig pácoljuk, majd lecsöpögtetjük, és serpenyőben, kevés olajon körös-körül megpirítjuk. Felöntjük a páclével, és kb. 10 percig főzzük. Hozzáadjuk a zöldhagymát meg az ananászdarabokat, és további 5 percig főzzük. Végül a levesben elkevert kukoricakeményítővel besűrítjük. Pác lehet: fokhagymás tej, olajba mustár, fokhagyma, bors, kakukkfű, oregano, bazsalikom, én a fűszerpolcot szoktam beledönteni, sosem lesz egyforma.

 

Pirított pulykamell

Hozzávalók (4 személyre): 60 dkg pulykamell filé, 15 dkg bacon, 8 közepes paradicsom. 5 dkg parmezán sajt, 5 dkg vaj, só, bors

Elkészítés: A hússzeleteket kiveregetjük, sóval, borssal bedörzsöljük, és tepsibe fektetjük. Beborítjuk szalonnaszeletekkel. Mellé helyezzük a paradicsomot, rámorzsoljuk a vajat, és forró sütőbe toljuk. Amikor a hús alja megpirult, megfordítjuk, ha a szalonna túlságosan pirulna, kiveszzük, a tálalásig félretesszük. A pirított pulykamellet meglocsoljuk a pecsenyelével. Ráfektetjük a ropogós szalonnát. Reszelt parmezánsajttal megszórt sültparadicsommal és burgonyapürével kínáljuk.

 

Pulykaleves kávéval

Hozzávalók: 20 dkg pulykamell, 1 db sárgarépa, 4 db zeller, 1 db karalábé, 1 db vöröshagyma, 1 csomó zellerzöld, 1 dl tejszín, 0,5 dl presszókávé, 1 evőkanál liszt, 5 dkg margarin, őrölt fehérbors, szerecsendió, só

Elkészítés: Felhevített margarinon megfuttatjuk a finomra vágott vöröshagymát, rátesszük az egyforma darabokra vágott pulykamellet és a zöldségeket, majd sóval, borssal, szerecsendióval fűszerezve megpároljuk. Mikor a hús és a zöldségek megpuhultak, megfelelő mennyiségű vízzel felöntjük, tejszínből, lisztből készült habarással sűrítjük, és kávéval ízesítve pár pillanat alatt készre forraljuk. Tálaláskor a pulykalevest finomra vágott zellerzölddel hintjük meg.

 

Pulykamell Amerigo Tot módra

Hozzávalók: 4 szelet pulykamellfilé, tölteléknek tojásos lecsó, öntetnek paprikás szósz.

Elkészítés: A kiklopfolt pulykamell szeleteket a tojásos lecsóval megtöltjük, henger alakúra göngyöljük, alufóliába csomagoljuk, s a végeit légmentesen elcsavarjuk (úgy nézzen ki, mint egy túlméretezett szaloncukor), majd bő olajban tíz perc alatt jól átsütjük. A fóliát eltávolítjuk, a tekercseket paprikás mártással leöntjük, a fokhagymás csuszatésztával tálaljuk.

 

Pulykamell böllér módra

Hozzávalók: 60 dkg pulykamell, 25 dkg füstölt szalonna, 20 dkg parasztkolbász, 1 dl fehérbor, 2 evőkanál olaj, mustár, só, bors, pirospaprika.

Elkészítés: Egy tálba beleöntjük az olajat, 1 percig 200 W-on melegítjük. Ezután az olajra vékony szeletekbe szalonnát teszünk. A pulykamellet alaposan megmossuk, majd mustárral mindkét oldalát megkenjük és befűszerezzük. A vékonyra vágott pulykamell szeletekre kolbászt karikázunk. Az egészet 15 percig 500 W-on sütjük. Ezután hozzáadjuk az 1 dl fehérbort és további 15 percig 500 W-on sütjük. Krumplipürével tálaljuk.

 

Pulykamell currys kókuszos mártással.

Hozzávalók: 1/2 friss kókuszdió húsa kb. 10 dkg. 1 db mangó, 1 csomó újhagyma. 60 dkg. pulykamell filé, 3 ek. olívaolaj, 1 ek. currypor, 1/2 ek. burgonyakeményítő, 5 ek. víz, kevés só , 1 kis doboz natúr kókusztej, 125 ml. tej

Elkészítés: A kókuszdió húsát hámozó-késsel vékonyan felszeljük. A mangót meghámozzuk félbevágjuk, a magját eltávolítjuk, húsát gerezdekre, majd félbe vágjuk. A hagymát csíkokra vágjuk. A pulykamellet csíkokra vágjuk.  A forró wokot olajjal megkenjük felforrósítjuk, benne a húscsíkokat lesütjük. A hagymát és a kókusz szeleteket hozzáadjuk, együtt hirtelen átsütjük, a curryt rászórjuk. A keményítőt vízzel elkeverjük, hozzáadjuk és átkeverjük. Az egészet sóval fűszerezzük, a kókusztejet és a tejet hozzáöntjük, és kb.3 percig főzzük. A mangó darabokat beleforgatjuk, és együtt felmelegítjük, sóval curryvel ízesítjük.

 

Pulykamell filé tejszínes gyümölcsszósszal

Hozzávalók: 1 fej fokhagyma, 4 dl tejszín, 1 csomag petrezselyemzöld, 2 evőkanál liszt, 2 evőkanál olaj, só, bors, (fehér), körte, barack vagy almabefőtt, leszűrve felkockázva, 1/2 kg pulykamell filé. Elkészítés: A húst 2×2 cm-es csíkokra vágjuk, a fokhagymát összetörjük, a petrezselyemzöldet apróra vágjuk. Az olajat feltesszük hevülni, és az összetört fokhagymát beledobjuk. Amikor kezd üvegesedni, beledobjuk az apróra vágott petrezselyemzöldet, és a húst. Sózzuk, borsozzuk, és puhára pároljuk. Amikor már puha a hús beleöntjük a lisztel elkevert tejszínt. Óvatosan kell vele bánni, mert hamar leég és csomósodik. Mikor már kellően sűrű, akkor tesszük bele a darabolt befőttet. Kettőt forr és kész. Rizs vagy főtt burgonya illik hozzá.

 

Pulykamell Nagyi módra

Hozzávalók: 60 dkg pulykamell, 35 dkg sonka, 25 dkg gomba, 25 dkg sajt, 2 evőkanál margarin, só, bors, pirospaprika, szárnyas fűszerkeverék.

Elkészítés: A pulykamellet hártyáitól megtisztítjuk, megmossuk, és vékony szeletekre vágjuk. Egy edényben a margarint 3 percig 200 W-on felolvasztjuk. A húst beletéve 15 percig 500 W-on sütjük. Az edényt kivéve a hússzeleteket megforgatjuk, rárakjuk a sonkaszeleteket. A sonkaszeletekre ráhalmozzuk a megtisztított, vékonyra szeletelt gombát és az egészet fedő alatt 12 percig 500 W-on pároljuk. Ezután az edényt kivesszük, a sajtot ráreszeljük és a sütőbe visszatéve 3 perc alatt 500 W-on ráolvasztjuk. Vegyes zöldségkörettel tálaljuk.

 

Pulykamell narancsos mártással

Hozzávalók 5 személyre: 75 dkg pulykamell, 4-5 evőkanál olaj, 50 dkg spárga, csipetnyi cukor, só, a mártáshoz: 4 tojás sárgája, 10 dkg vaj, 1 dl tejszín, 2 narancs (lehetőleg vörös bélű), fél citrom.

Elkészítés: A pulykamell szeleteket enyhén besózzuk, és a felforrósított olajban mindkét oldalán hirtelen megsütjük. A megtisztított spárgát enyhén sós-cukros vízben megpároljuk és leszűrjük. A spárgát is és a húst is melegen tartjuk, vagy úgy időzítjük a munkafolyamatokat, hogy minden egyszerre készüljön el. A legkényesebb rész a mártás. Ehhez két edényre van szükségünk. Az egyikben a vaj felét, a tojássárgákat és a tejszínt csipetnyi sóval összekeverjük, egy másik, nagyobb edénybe állítjuk, amelybe nagyjából háromujjnyi vizet töltünk. A lábast a tűzre téve és a vizet forralva a mártást habverővel addig kevergetjük, amíg sűrűsödni kezd, de ne engedjük felforrni, mert akkor összemegy. A tűzről elhúzva, a mártásban elkeverjük a vaj másik felét, belenyomjuk a fél citrom és két narancs levét, és szép simára elkeverjük. Belereszelhetjük egy alaposan megmosott narancs héját is. Melegen öntjük a hús mellé tálalt párolt spárgára.

 

Pulykamell párolva

Hozzávalók: 60 dkg pulykamell, 60 dkg gomba, 1 kg csemegekukorica, morzsolt (mirelit), kb. 0,5 l tejszín, olaj vagy zsír

Elkészítés: Kevés zsiradékon, erős tűzön megpirítjuk a csíkokra vágott pulykamellet. Ízlés szerint fűszerezzük (só, bors, chili, delikát) Mikor kifehéredett, és majdnem puha, hozzáadjuk a megtisztított és felaprított gombát. Mikor a gomba már levet eresztett, hozzáadjuk a kukoricát. Szükség szerint utánfűszerezzük, az egészet puhára pároljuk, majd a végén beleöntünk annyi tejszínt, hogy éppen ellepje a húst és zöldséget. Az egészet a végén átforraljuk. Sós vízben főtt burgonya illik hozzá. Elkészítési idő: kb. 1 óra, ha a gomba tisztítását is beleszámolom. Egy titka van: ne hagyjuk, hogy túlságosan leveses legyen, párolás közben a felesleges folyadékot hagyjuk elpárologni.

 

Pulykamell rolád

Hozzávalók: 4 szép szelet pulykamellfilé, 15 dkg gesztenyemassza, 15 dkg pulykaszív és máj, olaj, 1 csapott evőkanál reszelt hagyma, 1 tejben áztatott zsemle, 1 tojás, só, bors, szerecsendió, fél liter leveslé.

Elkészítés: A pulykaszívet, májat ledaráljuk, vagy nagyon apróra összevágjuk. Kevés olajon megpároljuk a hagymát, rátesszük a szívet meg a májat, és forró olajon kevergetve megpirítjuk. a kiolvasztott gesztenyemasszához hozzákeverjük a kifacsart zsemlét, a langyosra hűlt hagymás belsőséget, a tojást, és jól összegyúrjuk, majd sóval, borssal, szerecsendióval fűszerezzük. A mellszeleteket ezzel a masszával megtöltjük, feltekerjük, és hústűvel megtűzzük. A roládokat lábasba rakjuk, ráöntjük a leveslét, és fedő alatt megpároljuk. Párolt gyümölcsökkel tálaljuk.

 

Pulyka melle rántva

Hozzávalók: Pulykamell 1 db, tojás 2 db, morzsa 15 dkg, zsír 25 dkg, só 1 késh.

Elkészítés: A pulyka mellének bőrét lenyúzzuk, vékony szeletekre vágjuk, azután jó vékonyra kiverjük, gyengén sózzuk. Lisztbe, tojásba, morzsába mártva forró zsírban kisütjük; Ha keményebb a hús, fedő alatt, vigyázunk, hogy száraz ne legyen.

 

Pulykamell rolád

Hozzávalók: 4 szép szelet pulykamellfilé, 15 dkg gesztenyemassza, 15 dkg pulykaszív és máj, olaj, 1 csapott evőkanál reszelt hagyma, 1 tejben áztatott zsemle, 1 tojás, só, bors, szerecsendió, fél liter leveslé.

Elkészítés: A pulykaszívet, májat ledaráljuk, vagy nagyon apróra összevágjuk. Kevés olajon megpároljuk a hagymát, rátesszük a szívet meg a májat, és forró olajon kevergetve megpirítjuk. a kiolvasztott gesztenyemasszához hozzákeverjük a kifacsart zsemlét, a langyosra hűlt hagymás belsőséget, a tojást, és jól összegyúrjuk, majd sóval, borssal, szerecsendióval fűszerezzük. A mellszeleteket ezzel a masszával megtöltjük, feltekerjük, és hústűvel megtűzzük. A roládokat lábasba rakjuk, ráöntjük a leveslét, és fedő alatt megpároljuk. Párolt gyümölcsökkel tálaljuk.

 

Pulykamell rolád mandulás körtével

Hozzávalók:  (4 személyre) 4 vékony szelet pulykamell-filé, ételízesítő, 1 mogyorónyi friss gyömbér, 4 kelkáposztalevél, 4 db közepes körte, 1 ek. citromlé, 4 szelet sonka, 4 szelet sajt, 5 dkg margarin, 5 dkg szeletelt, pirított mandula, 3 ek. méz, 1 ek. étkezési keményítő, 1 dl félédes fehérbor.

Elkészítés:  A pulykamell-filéket fólia alatt húsverő kalapács segítségével megütögetjük. A hússzeleteket megszórjuk ételízesítővel, és friss gyömbért reszelünk rá. A kelkáposztaleveleket forró vízben két-három percig főzzük. A körtét meghámozzuk, magházát kivágjuk, a húsát gerezdekre vágjuk és megcsepegtetjük citromlével. Mindegyik szelet húsra egy-egy kelkáposztalevelet, sonka- ill. sajtszeletet fektetünk, majd feltekerjük, és fogvájóval összetűzzük. A margarint felforrósítjuk, a hústekercseket körbe sütjük benne. Kevés vízzel (esetleg húslével) felöntjük, és készre pároljuk. A kész roládokat félretesszük, melegen tartjuk. A visszamaradt zsiradékban megfuttatjuk a körteszeleteket és a pirított mandulát, meglocsoljuk a mézzel, és pár percig együtt pároljuk. A keményítővel elkeverjük a bort, ráöntjük a mandulás körtére, és készre forraljuk. Tálaláskor a pulyka-roládokat a párolt körtével, a boros szósszal és burgonyapürével körítve adjuk az asztalra.

 

Pulykamell tepsis burgonyával

Hozzávalók:  6o-6o dkg pulykamell és burgonya, 1o dkg vaj, 2 dl tejszín, 5 tojás, 5 dkg liszt, 3-4 ek. olaj, őrölt szerecsendió, só, 

Elkészítés: A megtisztított burgonyát vékony szeletekre vágjuk, majd kivajazott tepsibe tesszük és megsózzuk. A tejszínt a tojássárgákkal kikeverjük, szerecsendióval fűszerezzük, és a burgonyára öntjük. Közepes hőmérsékletű sütőben megsütjük. Közben a pulykamellet felszeleteljük, megsózzuk, lisztbe forgatjuk, és kevés forró olajban megsütjük. A megsült burgonyát a hússal tálaljuk, amelyet kevés olvasztott vajjal meglocsolunk.

 

Pulykamelle, kocsonyázva

Elkészítés: Egy szép, nagy pulykamellét föltesszük főni, úgy, mint a húslevest szokás, mindenféle zöldséggel; egy egész vöröshagymát, pici fokhagymát, szemes borst is adunk bele és vagy három óráig szép lassan, csendesen főzzük, úgy, hogy a leve egy liternyire lefőjön. Ekkor a hust a csontról lefejtjük, szépen fölszeleteljük, tálra rakjuk, levét szitára tett szalvétán átszűrjük, ízlés szerint tehetünk bele kevés citromlevet, s ha szükséges, 2-3 lap föloldott zselatint is tegyünk bele, hogy hamarább megfagyjon. Ráöntjük a szépen elrendezett húsra, úgy, hogy teljesen befödje, és hideg helyre téve, megfagyni hagyjuk. Vacsorára, előételnek, tea mellé kitünő.

 

Pulykamellfilé ananásszal és sajttal beborítva

Elkészítés: A pulykamellfiléket gyengéden fólia alatt kiveregettem, beszórtam pulykahús fűszerkeverékkel, majd mindkét oldalát bekentem szójaszósszal. Félretettem állni egy kicsikét. Egy csésze rizst 1 ek. olívaolajjal megpirítottam a mikróban. Felöntöttem 2 csésze, forró vízzel (már egy-két jénaim bánja a hideg vizet), ici-picit megsóztam, s beleszórtam annyi mazsolát, amennyiről úgy gondoltam elég lesz. Aranymazsolát használtam. Külsőleg nagyon szép, és állítólag biotermék is. A rizst 13 percig főztem a mikróban fedő nélkül, majd fedővel 10 percig pihentettem. Amikor a rizs elkészült, nekiálltam a húsok kisütésének. Nem sütöttem sokáig őket, így puhák maradtak. Ráraktam őket a crips-tálra, mindegyik hússzeletre tettem egy szelet gépsonkát, egy keresztben félbevágott ananászt, s megszórtam reszelt sajttal. A cripsben rápirítottam a sajtot egy kicsit, s máris lehetett tálalni. Muskotályos pezsgővel koccintottunk. Crips helyett lehet használni a hagyományos sütőt is.

 

Pulykamell-szeletek rokfortos körtével grillezve, sonkás brokkoli-csokorral

Hozzávalók: 4 db pulykamell-filé, 2 db körte, 10 dkg rokfort sajt. 1 evőkanál liszt, 0.5 dl olaj, só.  A sonkás brokkoli-csokorhoz: 1 csomag mirelit brokkoli, 4 szelet füstölt sertéscomb, késhegynyi szódabikarbóna, só

Elkészítés: A pulykaszeleteket gyöngén megklopfoljuk, sózzuk, lisztbe mártva kevés olajban megsütjük. Tepsibe vagy egy porcelántálra tesszük. A körtét meghámozzuk, kettévágjuk, a közepét kivájjuk, végül fölszeleteljük. A rokfortot a megsült hússzeletekre széthúzva fölrakjuk, tetejére halmozzuk. Köré rakjuk a sonkaszeletekbe göngyölt brokkoli-csokrokat, majd együtt forró sütőben vagy grillsütőben hirtelen megpirítjuk. A brokkoli elkészítése: Egy lábosban kb. 1,5 l vizet forralunk sóval és egy késhegynyi szódabikarbónával. Beletesszük a mirelit brokkolit, majd egy órán át, állni hagyjuk. Ez idő alatt a brokkoli megpuhul, de nem lesz túl puha. A főzőlébe azért teszünk szódabikarbónát, mert a zöldségek így tartják meg eredeti színüket.

 

Pulykamell-szeletkék nyárson sütve

Hozzávalók: 60 dkg pulykamell, 1/4 doboz ananászkonzerv, 2 piros alma, 1 mokkáskanál currypor, 2-3 evőkanál olaj, só.

Elkészítés: A kicsontozott és bőrétől megtisztított pulykamellet kb. 4x8 cm-es csíkokra, az ananászkarikákat kétfelé vágjuk. A húst megsózzuk. Minden pulykamell-csíkba egy-egy ananászdarabkát teszünk, és a nyársra húzzuk. A hús után ananászcikk következik. A nyárs elejére és végére vastag almaszeletet húzunk. Curryporral körben meghintjük, olajjal megkenjük és hamvadó parázs fölött, rövid idő alatt színesre megsütjük.

 

Pulykaszelet barnarizzsel

Hozzávalók: 4 szelet pulykamell, 20dkg sampinyon gomba, 1 fej hagyma, 4 kisebb paradicsom, 2 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál őrölt rozmaring, só, bors, margarin

Elkészítés: A hússzeleteket kiverjük, sóval, borssal, rozmaringgal pácoljuk. A kisebb gombafejeket négyfelé, a nagyobbakat kockára vágjuk. A hagymát, fokhagymát finomra aprítjuk. Felforrósított margarinon elősütjük a hússzeleteket, a serpenyőből kivéve melegen tartjuk. A visszamaradt margarinra dobjuk a hagymát, picit fonnyasztjuk, hozzáadjuk a gombát, ezzel rövid ideig pirítjuk. Hozzáadjuk a kockákra vágott paradicsomot, fokhagymával, rozmaringgal (ha nincs, oreganoval) ízesítjük, és jól összekeverjük. Beletesszük a hússzeleteket, és 15 perc alatt készre pároljuk. Barnarizzsel tálaljuk. (Gombával tölthetjük is a pulykamellet.)

 

Pulykatokány

Hozzávalók 4 személyre: 60 dkg pulykamell, 25 dkg rizs, 12 dkg vaj, 2,5 dl tejszín, 2,5 dl marhahúsleves (kockából). 1 csokor petrezselyem, 1 kis bazsalikom, 15 dkg sampinyongomba, 1 piros paprika (kaliforniai paprika), 2 közepes fej hagyma, 2 evőkanál liszt, 3 evőkanál olaj, só, bors.

Elkészítés: A rizst megmossuk, a petrezselymet és a bazsalikomot nem túl apróra vágjuk. Az egyik hagymát meghámozzuk, apróra vágjuk, és 2 evőkanál vajon üvegesre pirítjuk. Hozzáadjuk a rizst, megsózzuk, felöntjük fél liter vízzel és felforraljuk. A rizst 180 fokra előmelegített sütőben fedő alatt 20 percig pároljuk. A paprikát megmossuk, félbevágjuk, kicsumázzuk, majd apró kockákra vágjuk. A paprikakockákat sós vízben kb. 5 percig főzzük, majd leszűrjük. A pulykamellet vékony csíkokra vágjuk, megsózzuk, megborsozzuk. (Én itt be szoktam szórni a hús pulykahús-fűszersóval is.) 

A gombát megtisztítjuk, megmossuk, és negyedekre vágjuk. A hagymát meghámozzuk, és apróra vágjuk. A pulykahúst olajon megpirítjuk, kivesszük a serpenyőből, lefedjük, és melegen tartjuk. A sütési zsiradékot a maradék vajjal felforrósítjuk, s ezen üvegesre pirítjuk a hagymát és a gombát. Megszórjuk liszttel és átsütjük. Felöntjük a húslevessel és a tejszínnel, és néhány percig főzzük. Közben a kisütött pulyka levet ereszt, ezt hozzáöntjük a szószhoz, és addig főzzük, míg krémes állaga nem lesz. Ekkor hozzáadjuk a paprikakockákat és a pulykahúst, és rövid ideig tovább főzzük.  A tokányt petrezselyemmel és bazsalikommal elkevert rizzsel tálaljuk.

 

Rakott pulyka

Elkészítés: A kivert pulykamell-szeleteket szalonnával megtűzdeljük. Sóval, törött borssal ízesítjük. Kivajazott tűzálló edény aljára helyezünk egy pulykamellet, meghintjük reszelt rokforttal, finomra vágott zöldpetrezselyemmel, kevés vajjal, majd folytatjuk ezt a rétegezést. A legutolsó réteg rokfort legyen. Az így előkészített ételt leöntjük 1 1/2 dl vörösborral. Lefedjük alufóliával és előmelegített sütőben kb. 50 percig sütjük. Tehetünk a hússzeletek közé almakarikákat is. Burgonyapürével, szilva befőttel tálaljuk.

 

Rakott pulykamell-szeletek gombamártással, Klemi módra

Hozzávalók: személyenként két szelet pulykamell, 1-1 gerezd fokhagyma, vaj, vagy Ráma, liszt és tojás a panírozáshoz, 2-3 dkg reszelt sajt, 2-3 gomba, tejföl, baromfi fűszerkeverék (lásd: Eltevések - Ételízesítők 3. Száraz fűszerkeverékek.)

Elkészítés: A pulykamellet előző este alaposan kiverjük, mindkét oldalát sózzuk, borsozzuk, fűszerezzük, másnap reggelig hűtőszekrényben tartjuk. Másnap egy jénai tálat alaposan kivajazunk, a hússzeleteket lisztbe majd tojásba forgatjuk, a tál aljára rakjuk. Meghintjük finomra zúzott fokhagymával, felszeletelt (én tojásszeletelőt használok!) gombával, reszelt sajttal. A rétegezést addig folytatjuk, míg a hozzávalók el nem fogynak. A tetejét reszelt sajttal elkevert tejföllel bevonjuk, majd kb. 1 óra alatt készre sütjük. Ha vajkockákat is szórunk a rétegek közé, akkor szaftosabb lesz. Arra vigyázzunk, hogy a rétegek össz vastagsága 10 cm-nél ne legyen több! Inkább 5-6 cm.

Míg sül, elkészítjük a mártást és krumplipürét.

Gombamártás:

Hozzávalók: 1 csomag Gombakrém-leves (ez ám a szentségtörés!), 6-8 db gomba, 3-4 dl tejföl, sok petrezselyemzöld, a rántáshoz olaj, 2-3 evőkanál liszt, 1 teáskanálnyi pirospaprika.

Elkészítés: Két edényben készítjük!  Az egyik edénybe fél liter vizet, a tejfölt és a gombaport öntjük, majd alaposan összekeverjük. Én elektromos habverőt használtam hozzá. Ha simára kevertük, lassú tüzön 10-15 percig forraljuk.

A másik edénybe ugyancsak fél liter vizet öntünk, ebbe beleszórjuk a felaprított gombafejeket szárastól. Az aprításhoz a tojásszeletelőt javaslom, úgy hogy a szele-telőbe rakjuk szárával fölfelé a gombát, majd szeletekre vágjuk, aztán a gombát elfordítjuk, és újra, most már hasábokra vágjuk. Ha a gomba megpuhult, összeöntjük a másik gombával, és a rántást elkészítve besűrítjük. A petrezselyemzöldet a félig kész rántásba tesszük! Összekeverjük a pirospaprikával, és úgy öntjük a mártás alapba. Összeforraljuk.

Krumplipüré:

Elkészítés: A krumplit meghámozzuk, majd hasábvágóval feldaraboljuk, sós vízben puhára főzzük. A megfőtt krumplit tejjel és Rámával habosra keverjük. (Egy tojássárgát is keverhetünk bele!)

Tálalása: A tányér 2/3 részét beterítjük a kész hússzeletekkel, mellé rakjuk a krumplipürét, majd leöntjük a mártással.

Ha a mártás többre sikeredett, akkor sincs gond, mert kifőtt tésztával is elfogyasztható a maradék, ekkor a mártással leöntött tésztára reszelt sajtot hintünk, és úgy tálaljuk.

 

Rántott pulykamell-szeletek

Hozzávalók:  1 pulykamell, 5 dkg liszt, 10 dkg zsemlemorzsa, 2 tojás, só, zsír

Elkészítés: A pulykamell húsát a csontról lefejtjük, bőrét lehúzzuk, a húsból szeleteket vágunk, húsverővel ellapítjuk őket, megsózzuk, lisztbe, tojásba, zsemlemorzsába forgatva bundázzuk, bő, forró zsírban szép aranysárgára sütjük. Zsírban sült burgonyával vagy burgonyapürével körítjük.

 

Sajtos-pulykahúsos makaróni            

(a pulykát helyettesíthetjük mással is)

Hozzávalók: 40-40 dkg makaróni és pulykamell, 10-10 dkg hagyma és reszelt sajt, 4 tojás, 3 dl tejföl, 3-3 dkg vaj és zsemlemorzsa, fél csokor petrezselyem, só, bors, olaj

Elkészítés: A pulykát vékony csíkokra vágjuk. A reszelt hagymát olajban üvegesre pároljuk, beletesszük a húst, sóval, borssal, vágott petrezselyemmel fűszerezzük, fedő alatt puhára pároljuk. A tejfölt, a tojást, és a sajtot összekeverjük, sózzuk, és beleforgatjuk a sós-vízben, kifőzött, tésztát. Vajazott, zsemlemorzsával meghintett tepsibe tesszük a makaróni felét, ráhelyezzük a húst, majd betakarjuk a tészta másik felével. Előmelegített sütőben 10-15 percig sütjük.

 

Sajtos pulyka I.

Hozzávalók:  1/2 kg pulykamell, 1 kg krumpli, 1 fej hagyma, 1 db paprika, 1 db paradicsom, 20 dkg gomba, 10 dkg bacon szalonna, 10 dkg füstölt kolbász, 30 dkg trappista sajt, 2 dl fejföl, 1 db tojás, némi só, bors, pirospaprika, olaj

Irtó finom egytál étel. Az ízén kívül az a legjobb benne, hogy keveset kell mosogatni a főzés után. Nem egy utolsó szempont, különösen, ha az előző napot éppen a konyha kialmozásával töltötted.

Elkészítés: A tisztába rakott zöldségeket vágd egyenletesen vékony karikára. A husit szeleteld fel, veregesd meg egy kicsit, aztán sód és borsozd meg. Keríts egy akkora hőálló tálat, amibe mindez belefér, és kezdj hozzá a szakmunkához.  Önts egy kevéske olajat a tál aljába és terítsd le a karikázott krumplival. Hints rá kevés sót, takard be a karikázott hagymával és vagdosd rá a füstölt kolbászt. Erre rétegezd rá a karikázott paprikát, paradicsomot és gombát, majd ismét szórj rá egy kis sót. Az ily módon finoman megvetett ágyikóra fektesd rá a hússzeleteket, és takard be őket bacon szalonnával. Tegyél fedőt a tálra vagy takard be fóliával és rakd be sülni a sütőbe kb. egy órára. Időnként azért vethetsz rá egy-egy gyógypillantást, de hasznosabb, ha villával megszurkálod, megpuhult-e már a husi. Addig se tétlenkedj, míg a kaja süldögél. Reszeld le a sajtot, keverj hozzá egy pohár tejfölt, egy tojást és egy kis pirospaprikát.  Ha megpuhult a husi, ezt a keveréket szép egyenletesen öntsd rá és tedd vissza a sütőbe a tálat, amíg szép pirosra sül a teteje, (már mint a husinak) Ezzel kész is a sajtos pulykám. Ha nagyon éhesek vagytok, forrón is el lehet pusztítani, de ha kibírjátok várni, amíg kihűl és összeáll az egész, mennyei élményben lesz részetek.

 

Sajtos pulyka II.

Hozzávalók:  20 dkg trappista sajt, 20 dkg párizsi, 20 dkg hóvirág sajt, 3 db főtt tojás, 2 evőkanál citromlé, 20 dkg margarin, 1 csokor snidling, némi só, bors,

Elkészítés: Elkészítése irtó egyszerű, mégis bárkit le lehet venni a lábáról vele. Valójában egy olyan egyszerű hidegtál, amit olcsón, és gyorsan össze lehet ütni hőn szeretett vendégeinknek, ha előző nap, látogatásukkal fenyegetnek meg. Rengeteg variációt ki lehet próbálni különböző alapanyagokból. Én most a legegyszerűbbet írom le, mert ez a legolcsóbb. A többi csak pénz és ötlet kérdése, a módszer ugyanaz. Tégy egy kis fazékba vizet, mondjuk félig, rakj a tetejére egy kislábast és tedd bele a trappista sajt darabot. Fűst alá és hagy békén, amíg a sajt teljesen megolvad és szétterül a lábasban. Addig persze nem okvetlen kell lustálkodni, hanem elkészítheted a tölteléket. Keverd össze egy tálban a margarint, hóvirág (vagy medve) sajtot, főtt tojást, parizert, snidliget, citromlét, egy kis sót és borsot. Ha a sajt megolvadt, borítsd ki az asztallapra, és nyújtófával nyújtsd ki tökmindegy mekkorára. Kend rá az előbb összefecert tölteléket és az egészet csavard fel jó szorosan. Tekerd bele alufóliába és tedd a hűtőbe néhány órára. Az sem baj, ha napokig ott hagyod (már ha kibírod addig), hidegen könnyen fölszeletelheted. és saláta levelekkel megterített tálcára rendezed. Én karikára vágott kiflit vagy zsömlét adok hozzá, mert ugyebár ez sem fogyókúrás kaja. Na, persze semmi más nem kell hozzá, így is eléggé hizlal.

 

Salátavariáció

Elkészítés: Pulykacombot vagy mellet csíkokra vágunk, és bepácoljuk (akár egy napig is), majd serpenyőben megpirítjuk. Ha kihűlt, hozzákeverjük zöld nyers salátához (uborka, paprika, paradicsom, saláta, karfiol, stb.). Öntetet is készíthetünk hozzá, majonézes, kefires, joghurtos egyaránt illik hozzá, amibe mindenfélét lehet belekeverni.

 

Szőlőlevéllel töltött pulykamell

Hozzávalók: 60 dkg pulykamell, 5 g fehér bors, 40-50 db szőlőlevél, 8 dkg angolszalonna, 2 db főtt tojás, 5 dkg liszt, 8 dkg zsír, 10 dkg vöröshagyma, 10 dkg gomba, 2 csomó zöldpetrezselyem, 3 dl must, só.

Elkészítés: A négy szelet pulykamellet óvatosan kiveregetjük, megsózzuk, és őrölt fehér borssal meghintjük. Mindegyik hússzeletre ráfektetünk 2-3 db leforrázott szárától, ereitől megtisztított szőlőlevelet, erre egy vékony szelet angolszalonnát és két darabot a negyedekbe vágott tojásokból. A hússzeleteket felgöngyöljük, szükség szerint hústűvel megtűzzük, megsózzuk, és lisztbe mártjuk. Egy kevés forró zsírban szép pirosra elősütjük, majd a zsírból kiemeljük. A sütésből visszamaradt zsírban finomra vágott vöröshagymát pirítunk, hozzátesszük a kockákra darabolt gombát, sóval, törött borssal, vágott zöldpetrezselyemmel fűszerezzük, és félig megpároljuk. Ehhez hozzákeverjük a leforrázott szőlőlevelet, rátesszük az elősütött pulykatekercseket, és annyi musttal öntjük fel, hogy ellepje. Fedővel letakarva puhára pároljuk. A húst kiszedjük, felszeleteljük, a mártást jól beforraljuk, és a húsra öntjük. Mazsolás rizzsel tálaljuk. Elkészítési idő: 80 perc Ajánlott ital: Balatoni olaszrizling.

 

Tűzdelt pulykamell, dióval töltött almával

Hozzávalók: 6 személyre: 1,5 kg pulykamell, 10 dkg füstölt szalonna, 3-4 gerezd fokhagyma, só, zsír vagy olaj; a töltött almához: 6 alma, 15 dkg darált dió, 6 dkg mazsola, 2 evőkanál méz, 2 evőkanál citromlé.

Elkészítés: A fokhagymagerezdeket megtisztítjuk, hosszában 3-4 darabra vágjuk, a szalonnát vékony csíkokra szeleteljük. Ha a szalonna nem nagyon sós, a pulykamellet enyhén megsózzuk, majd hegyes késsel annyi helyen felszúrjuk, ahány fokhagymadarabunk van, s azokat a nyílásokba tűzködjük. A tepsi aljára kevés olajat öntünk, beletesszük a húst, beborítjuk a szalonnacsíkokkal, hústűvel a húshoz tűzzük. Felforrósított olajjal az egészet leöntjük. Kevés vizet teszünk alá (kb. egy deciliternyit), fóliával lefedjük és közepesen forró sütőben, nagyjából egy óra alatt, megsütjük. Amikor a hús már puha, a fóliát levesszük, és a szalonnát a húson ropogósra pirítjuk. Aki idegenkedik a fokhagymától, az mielőtt feltűzdeli a szalonnát, kevés majoránnával fűszerezheti a húst. Párolt rizzsel és dióval töltött almával tálaljuk. Tálalásnál a rizst meglocsolhatjuk a felforrósított pecsenyelével.

A töltött almához az almákat meghámozzuk, a magházat karalábévájóval kiszedjük. A citromlével, mézzel, mazsolával felfőzött diót, kihűtjük, és az almákba töltjük. A töltött almákat tűzálló tálon egymás mellé rakjuk, és előmelegített sütőben egészen kis lángon 12-15 perc alatt megsütjük.

 

Vagdalt pulykamell

Hozzávalók: 2 db zsemle, 2 dl tej, 60 dkg pulykamell, 1 csomó zöldpetrezselyem, 15 dkg vaj, 2 g fehér bors, 2 g szerecsendió, 5 cl tejszín, 2 db tojás, 8 dkg zsemlemorzsa, só.

Elkészítés: Tejben megáztatjuk a zsemléket, és jól kicsavarjuk. A pulykamellel együtt finom tárcsán keresztül ledaráljuk. Az apróra vágott zöldpetrezselymet vajon megfonnyasztjuk és hozzáadjuk a húshoz. Sóval, őrölt fehér borssal, reszelt szerecsendióval fűszerezzük, majd kevés tejszínt és a tojásokat hozzátéve jól összegyúrjuk. Pogácsákat formálunk belőle, szitált zsemlemorzsába mártjuk, majd vajban mindkét oldalára átfordítva megsütjük. Amikor megsült, egy edénybe kiszedjük, ráöntjük a sütésből megmaradt vaj felét és forró sütőbe téve, letakarva még egyszer jól átforrósítjuk. Különböző kompótokkal tálalva, kitűnő kímélő étel.

 

Vagdalt pulykamelle

Hozzávalók: Pulykamelle 1 db, zsemle 1/2 db, hagyma1/2 fej, szalonna 5 dkg, tojás 1 db, bors, só 1-1 késh. zsír 15 dkg.

Elkészítés: A pulykának mellehúsát a csontról nyersen lefejtjük, bőrét lenyúzzuk. A húst megdaráljuk, adunk bele fél tojást, egy fél, tejben áztatott zsemlét, sót, pici borsot, egy fél reszelt hagymát, apróra vágott szalonnát, ezeket jól összegyúrjuk, visszarakjuk a csontra. A lenyúzott bőrével letakarjuk, tepsibe tesszük és sűrű locsolás közt puhára, és pirosra sütjük. Hidegen igen jó.

 

Zöldséges rakott pulykamell

Hozzávalók: 60 dkg pulykamell, 20 dkg gomba, 20 dkg sárgarépa, 20 dkg zöldborsó, 20 dkg kelbimbó, 20 dkg brokkoli, 20 dkg kukorica, 1 fej vöröshagyma, reszelt sajt, petrezselyemzöld, margarin, só, bors, szárnyas fűszerkeverék.

Elkészítés: A pulykamellet vékonyra szeleteljük, és szárnyas fűszerkeverékkel beszórjuk. A zöldségeket alaposan megmossuk, apróra vágjuk és összekeverjük. Egy kimargarinozott edénybe, hagymát karikázunk. Erre fektetjük a pulykamell szeletek felét, és egyenletesen rásimítjuk a vegyes zöldség felét is. Következő rétegként újra pulykamell szeleteket fektetünk a tálba, majd a vegyes zöldség másik felét. A tetejére margarindarabokat morzsolunk, majd lefedve a sütőbe tesszük, és 500 W-on 20 percig pároljuk. Ezután kivesszük, ráreszeljük a sajtot és 3 perc alatt 500 W-on, fedő nélkül aranybarnára pirítjuk.

 

Zöldséges pulykaragu

Hozzávalók: 1 nagy vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 5 dkg húsos szalonna, 1 nagy sárgarépa, 1 szál, halványító zeller (1 cikk gumós zeller)(ezt én kihagyom). 75 dkg pulykamellfilé (én combból szoktam készíteni), 2 evőkanál olívaolaj, 1 púpozott teáskanál liszt, 1,2 dl csirkeleves (leveskockából). 2,5 dl száraz vörösbor, fél-fél teáskanál só, frissen őrölt fekete bors, fél babérlevél, 1-1 késhegynyi szárított kakukkfű és majoránna

Elkészítés: A hagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, majd a szalonnával együtt apró kockákra vágjuk. A sárgarépát is megtisztítjuk, megmossuk, és egészen kicsi kockákra aprítjuk. A megmosott és letisztított zellert ugyancsak feldaraboljuk. A pulykamellet megmossuk, letöröljük, és egyformán felkockázzuk. Az olajat serpenyőben felforrósítjuk, a szalonnát megpirítjuk rajta, majd rátesszük a hagymát és a fokhagymát. Addig pirítjuk, míg a hagyma üvegessé nem válik. A sárgarépát és a zellert is hozzáadva, könnyedén forgatva tovább pirítjuk. Végül a húskockákat is a serpenyőbe tesszük, és ropogós barnára sütjük. Ezután meghintjük liszttel, ráöntjük a csirkelevest, és kevergetve besűrítjük. Beleöntjük a bort, és nyitott edényben addig főzzük, amíg a mártás felére befő. A ragut sóval, borssal, babérlevéllel, kakukkfűvel és majoránnával ízesítjük. Befedjük, és gyenge tűzön 15 percig pároljuk.

Galuskával, burgonyapürével vagy köles-rizottóval tálaljuk.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Bp

(Szeti, 2014.10.04 03:58)

Nagyon tetszettek a receptek, különösen a gesztenyések - már sokszor hallottam, hogy a pulykát gesztenyével készítik, de még ennyi jó receptet nem láttam ezekkel a hozzávalókkal.
Az egyiket okvetlenül kipróbálom.

Köszi, hogy válogathattam, további jó főzőcskézést!

erdely

(nagymama erdelybol, 2010.12.26 08:16)

orvendek en is ennek az oldalnak,vendegeket varok ,es finom valtozatos recepteket talaltam BUEK 2011

Cegléd

(Andesz, 2009.02.26 17:26)

Várom a sikerélményt!

budapest

(jutka, 2009.02.25 18:29)

Nagyon örülök ennek a sok, változatos receptnek.
Életemben először vettem pulykahust /68 éves vagyok/,és a" piritott pulykamell" receptet készítem el.Majd leírom hogy sikerült-e.