Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Pulyka 3

2008.02.05

(6-8 személyre)

Arab töltött pulyka

Hozzávalók: 1 db 2,5 kg-os pulyka, 3 vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 20 dkg rizs, 2 db sárgarépa, 1 citrom leve. 2 dl víz, 1/4 kk. kapor, 6 ek. vaj, 2 db paradicsom, 5 dl vörös bor (nem meginni ám!), 1 ek. feketeribizli (vagy ribizli-áfonya keveréke), lekvár. 1/4 kk. bazsalikom, só, bors, majoranna

Elkészítés: A tisztított pulykát néhány napig hűtőben tartjuk. Kívül-belül besózzuk, belsejét majoránnával beszórjuk. Nagy edénybe tesszük, citromos vizet öntünk alá, és mellé teszünk 4 ek. vajat, 2 hagymát, a fokhagymát, apróra vágott kaprot, a lereszelt sárgarépát. Fedő alatt kb. 20 percig, ha szükséges, még kevés víz hozzáadásával pároljuk. Amikor forrni kezd, áttesszük középmeleg sütőbe, és gyakori locsolgatás közben többször megfordítjuk. Amikor megbarnul (kb. 1 óra), kivesszük a sütőből, leöntjük a pecsenyelevet, és helyette ráöntjük a vörös bort. A pulyka apróra darabolt máját, szívét 5 percig pároljuk vajon. A megmosott rizsre öntsünk forró vizet, hagyjuk kihűlni, és hideg vízzel öblítsük le! A maradék hagymát a maradék vajon pároljuk üvegesre, keverjük össze a rizzsel, lassú tűzön még 10 percig pároljuk. Ekkor ráöntjük a pecsenyelevet, sózzuk (de óvatosan!), borsozzuk, beletesszük a ribizli lekvárt, bazsalikomot. Fedő alatt addig pároljuk, míg a folyadék el nem főtt, a rizs meg nem puhult. Ekkor összekeverjük a májjal, és megtöltjük vele a pulykát. Tegyük vissza a nem túl forró sütőbe kb. fél órára, öntsünk alá kevés vizet, közben locsolgassuk a levével Sütés után, legalább 10 percig pihentessük! Macerás, de nagyon finom. Én a töltelékbe jó sok darabolt, nem pirított mandulát is szoktam tenni, a lekvár helyett - ha nincs itthon, 5-6 rumba áztatott aszalt szilvát vékony szeletekre vágva.

 

Dióval töltött pulyka

Hozzávalók: 1 bébipulyka, 15 dkg darált dió, 2 nagy fej vöröshagyma, 10 dkg reszelt márványsajt, 2 tojás, 10 dkg vaj, 1 hegyes erős paprika, 4 gerezd fokhagyma, ízlés szerint só és törött bors.

Elkészítés: A darált diót, a reszelt sajtot, a sót, a borsot, a zúzott fokhagymát, a tisztított és lereszelt vöröshagymát, meg a nagyon vékonyra karikázott csípős paprikát összekeverem a tojások sárgájával, majd óvatosan hozzáadom a fehérjékből vert kemény habot. A megtisztított pulyka hasát sóval, borssal jól bedörzsölöm. A nyakán keresztül, a mellénél, egy fakanál segítségével a bőrét fellazítom, majd a vászon- vagy nejlonzacskóba tett tölteléket lazán a bőr és a hús közé töltöm. Közben fakanállal elegyengetem. Ami nem fér a bőre alá, azt az állat hasába tömöm. (Vigyázni kell, nehogy a bőre elszakadjon!)

A nyílást bevarrom vagy megtűzöm, majd megkenem olvasztott, sózott vajjal és tepsibe fektetem. Aláöntök két pohár vizet, alufóliával szorosan lefedem, és előmelegített, forró sütőbe tolom. Ahány kg-os a szárnyas, annyiszor 50 percig párolom. Azután leveszem a tetejéről az alufóliát, és mindkét oldalát pirosra sütöm. Tálalás előtt felszeletelem. Párolt vajas zöldséggel és pirosra sült szalmaburgonyával kínálom.

Elkészítési ideje: kb. 180 perc

 

Gesztenyés pulyka

Hozzávalók: 1 db 3-4 kg-os bébipulyka (készíthető libából is), 20 dkg darált sertéshús, 20 dkg füstölt szalonna, 30 dkg sós gesztenyemassza, 1 tojás, 1 zsemle, 1 dl tej, 5 dkg vaj, só, őrölt bors.

Elkészítés: A töltelékhez a darált sertéshúst összegyúrjuk a tojással, a tejben áztatott zsemlével, az áttört gesztenyével, az apróra vágott szalonnával, majd megfűszerezzük. Ezzel megtöltjük a megtisztított pulyka belsejét, a nyílást összetűzzük, a hús mellét és combját megtűzdeljük szalonnával, majd megsózzuk. Vajjal megkenjük a pulykát, majd alufóliába csomagoljuk és sütőben kb. 3 órát sütjük. Jól illik hozzá az almapüré: Két kiló almához tegyünk annyi cukrot és citromhéjat, és annyi vizet, hogy ellepje. Majd amikor így puhára fő, turmixoljuk össze. Tegyünk hozzá főzőlevet, annyit, hogy sűrű mártást kapjunk. Hűtsük le, és tálaljuk a pulykához.

 

Gesztenyével töltött pulyka 1.

Elkészítés: Egy kg szép gesztenyét kissé lemetszünk, és forró sütőben átsütjük, de csak annyira, hogy a belső és külső héja leváljon. A megtisztított gesztenyét előbb egy kis vizzel, később hét deci tejjel befödve, puhára pároljuk, s aztán hideg helyre állítjuk. Most egy közepes nagyságú pulykának (amelyet már előzőleg megtisztítottunk, beleit kiszedtük) a mellcsontját óvatosan kivesszük belülről, és kívül jobban sózzuk, belülről gyengébben. Fél kg disznóhúst megdarálunk, adunk hozzá egy egész tojást, öt tojássárgáját, két deci tejbe áztatott vizeszsemlyét, ízlésünk szerint sót, törött borst, reszelt szerecsendiót és kb. egy és fél deci tejszint. Ezt jól elkeverjük és meggyúrjuk, végül hozzáadjuk a megfőtt és kihűlt gesztenyét. Ezzel a töltelékkel megtöltjük a pulyka hasüregét, házicérnával bevarrjuk a nyílásokat, a mellét pedig vékony, széles szalonnaszeletekkel beburkoljuk, és zsineggel körülkötözzük, hogy sütés közben a szalonna le ne csúszhasson a pulykáról. Tálalás előtt három órával a pulykát meleg sütőbe toljuk és befödve, mérsékelt tűz mellett két, két és fél óráig sütjük. Ezek után elvesszük a fedőt és a szalonnát is a pulykáról, és gyakori öntözés mellett pirosra sütjük. Mielőtt felszeletelnénk a pulykát, langyos helyen legalább 30 percig pihentessük. Ne vegyünk túl nagy pulykát, csak közepes nagyságút, amelyik 8-10 személynek elegendő.

 

Gesztenyével töltött pulyka 2.

Hozzávalók: 1 bébipulyka (kb. 4 kg), 1 kg gesztenye, 0,5 kg darált sertéshús, 1 pulykamáj, 20 dkg füstölt szalonna, 10 dkg vaj, 15 dkg olaj, 3 zsemle, 3 tojás, 1 dl tej, 1 dl tejszín, 1 kiskanál majoránna, szerecsendió, só, bors.

A mártáshoz: 1 evőkanál liszt vagy étkezési keményítő, 1-2 evőkanál paradicsompüré, petrezselyem.

Elkészítés: A megtisztított, megmosott pulykát kívül-belül besózzuk, hasüregét majoránnával beszórjuk, és egy órára állni hagyjuk. Addig elkészítjük a tölteléket: a megmosott gesztenyéket bevagdossuk, a külső barna héját lepucoljuk, és 0,5 liter tej és 0,5 liter víz keverékében, fedő alatt, mérsékelt tűzön puhára főzzük. Még melegen letisztítjuk róla a vékony hártyát is, egyharmad részét félretesszük, a többit összetörjük. A vajat habosra keverjük a tojásokkal, hozzáadjuk a darált húst, a maradék tejben megáztatott kifacsart zsemlét, a gesztenyét, az elkapart pulykamájat, a sót, borsot, szerecsendiót ízlés szerint, és annyi tejszínt, hogy közepesen lágy masszát kapjunk. Megtöltjük vele a pulyka hasüregét és nyakát, és erős cérnával bevarrjuk, a szárnyvégeket a szárnycsont alá tekerjük, a két lábát összekötözzük. A pulyka mellét és combjait betakarjuk vékonyra szeletelt szalonnával, és beletesszük egy nagyobb méretű tepsibe vagy tűzálló tálba, meglocsoljuk a felforrósított zsiradékkal, és előmelegített sütőben, mérsékelt tűzön (180 C°-on, azaz gázsütő 3-as, 4-es fokozatán) aranyszínűre sütjük. Sütés közben gyakran locsolgassuk saját levével, majd a sütés befejezése előtt fél órával vegyük le a tetejéről a szalonnát, hogy a bőre alatt is megpirulhasson. A combvégeket csomagoljuk alufóliába, ha nagyon pirulnának. 1 kg nyers húsra kb. 1 óra sütési időt kell számítani és még 30-40 percet a pirulásra. Ha a pulyka elkészült, vegyük ki a sütőből, és pihentessük 15-20 percig, erre azért van szükség, hogy ne essen szét a töltelék. Ezután távolítsuk el a varrócérnát és a kötöző-zsinegeket. A mártáshoz a pecsenyelét lezsírozzuk, hozzáadjuk a paradicsompürét, a hideg vízzel elhabart lisztet, átszűrjük, összeforraljuk, ha kell, utánasózzuk, és átforrósítjuk benne a maradék, félretett gesztenyéket. A szárnyakat és a combokat leválasztjuk a mellről; a combokat a csonttal párhuzamosan felszeleteljük, a mellet pedig úgy vágjuk fel, hogy a mellcsont mentén kétoldalt mélyen bevágjuk, és a csontra merőlegesen szeleteljük, a töltelékkel együtt. Előmelegített, nagyobb pecsenyés tálra tesszük - megpróbáljuk eredeti formájára visszarendezni -, a mártással bevonjuk, de a mártást adhatjuk külön is mártásos csészében. Körberakjuk a gesztenyékkel, és petrezselyemmel díszítjük. Párolt zöldségekkel, burgonyapürével vagy mazsolás rizzsel tálaljuk. (Lajos Mari receptje)

 

Pulykasült

Hozzávalók: Füstölt húsos szalonna szeletelve, 50 dkg natúr gesztenyemassza, 1 db tojás, kicsi vörösbor, pici konyak (égetéshez), 50 dkg darált hús, fűszerek.

Elkészítés: Gesztenyemasszát, darált húst, tojást összekeverni, kicsi zsemlemorzsát bele, hogy jól gyúrható legyen. Pulykát fűszerezni, hasüregét tölteni, szalonnával burkolni a mellét és a combját. Bort alá, kevés vizet (vagy húslét), alufóliával letakarni, (kb. ahány kg. annyi órát) sütni közepes hőn). Körete krumplipüré, pikáns befőtt vagy savanyú, esetleg vajon, citromlével párolt zöldségköret. Bevált, finom, mi szeretjük.

 

Pulykasült - kolbászos-gesztenyés töltelékkel

(Roast Turkey with Chestnut-Sauge Dressing)

Hozzávalók: 4-6 kg-os pulyka, só, 10 dkg vaj.

Töltelék: 0,5 kg héjas gesztenye, 10 dkg nem friss fehér kenyér kockára vágva, 3 dl tej, 1 aprított hagyma, 4-6 zellerszár aprítva, 2 dkg vaj, 40 dkg sertéskolbász.

Elkészítés: A kívül-belül jól megsózott pulykát megtöltjük. Külsejét olvasztott vajjal megkenjük, alufóliába csomagoljuk. Hátára fektetve tesszük tepsibe. 4-5 órát sütjük közepesen meleg sütőben, majd fólia nélkül 30 perc alatt pirosra sütjük. A töltelékhez a gesztenyéket bevagdossuk, és vagy sütőben sütjük 15 percig, vagy forró vízben főzzük szintén 15 percig. Lehámozzuk, megdaráljuk. Ledaráljuk a kolbászt. A kenyérdarabokat tejben megáztatjuk, a kolbász után ledaráljuk. A hagymát, zellerszárat vajban üvegesre megpároljuk, hozzáadjuk a kolbászt, kissé megsütjük. Hozzákeverjük a gesztenyét, a kenyeret. A tölteléket beletöltjük a pulykába, cérnával bevarrjuk, vagy hústűvel rögzítjük a bőrt.

 

Ribiszkével töltött pulyka

Hozzávalók: 1 bébipulyka, 3 evőkanál ribiszkelekvár (vagy egyéb, savanykás ízű lekvár), 1 nagy fej vöröshagyma, 1 dl rizs, 1 dl vörösbor, 1 paradicsom, 1 teáskanál bazsalikom, 3 gerezd fokhagyma, ízlés szerint só és törött fekete bors.

Elkészítés: A megtisztított pulykát kiöblítem, és fejjel lefelé tartva lecsöpögtetem. A máját, a szívét és a zúzáját apróra vágom. A rizst váltott vízben néhányszor átmosom, majd másfélszeres mennyiségű vízzel felöntöm, megsózom, felforralom, és fedő alatt félpuhára főzöm. Ezután hozzákeverem az apróra vagdalt belsőséget, a bort, az apróra vágott, tisztított vöröshagymát, a zúzott fokhagymát, a lehéjazott, kis kockákra vágott paradicsomot és a lekvárt, valamint a sót, a borsot és a bazsalikomot. Ezt a rizses masszát a belülről jól besózott pulyka hasába töltöm. A nyílást összetűzöm, vagy fehér cérnával bevarrom. A kívülről is megsózott szárnyast belefektetem egy tepsibe, aláöntök egy nagy pohár vizet, majd alufóliával szorosan lefedve előmelegített, forró sütőbe tolom. Legalább 2 1/2 órán keresztül sütöm, majd ha meggyőződtem arról, hogy elég puha a hús, az alufóliát levéve mindkét oldalát megpirítom. Tálalás előtt felszeletelem, a rizses tölteléket kiveszem belőle, és a hús köré rakom. Ribiszkelekvárral ízesített tartármártással tálalom.

Elkészítési ideje: kb. 180 perc

 

Sonkás gesztenyével töltött pulyka

Hozzávalók: 1 bébipulyka, 25 dkg gesztenyemassza, 40 dkg főtt füstölt sonka vagy tarja, 2 szelet kenyér, 3 dl tej, 1 kisebb zellergumó, 2 tojás, 2 evőkanál olaj, ízlés szerint só és törött bors.

Elkészítés: A megtisztított, átöblített, lecsöpögtetett pulyka hasát, sóval bedörzsölöm. Az olajat felforrósítom, és beledobom a kis kockákra vágott kenyeret. Állandó keverés közben megpirítom, és még tűzforrón annyi tejjel öntöm le, amennyi majdnem ellepi. Néhányszor átkeverem, hogy a tejet beszívhassa. A főtt sonkát ledarálom, vagy nagyon apróra vagdalom. A tojásokat habosra verem, belereszelem a megtisztított zellert, hozzákeverem a gesztenyemasszát, beleöntök egy kevés tejet, hozzáteszem a darált sonkát, végül beledolgozom a pirított, tejes kenyeret. Jól összedolgozom és beletöltöm a pulyka hasába. A nyílást összetűzöm vagy bevarrom. A szárnyast kívülről erősen megsózom, majd alufóliába csomagolom, és sütőlemezre vagy nagy tepsibe fektetem. Előmelegített, forró sütőben 2-2 1/2 órán keresztül sütöm, majd ha a hús puha, fedő nélkül pirosra pirítom. Negyedórányi pihentetés után feldarabolom, a tölteléket is annyi részre vágom, ahány darab a sült pulyka. Burgonyaropogóssal és salátával kínálom.

Elkészítési ideje: 180 perc

 

Sült töltött pulyka

Hozzávalók: (6 adag) 4,5 kg megtisztított pulyka, 1 adag         pulykatöltelék, 125 g chilis pikáns vaj, 1 citrom leve, só és bors

Szósz: 1 kockára vágott vöröshagyma, 1 nagy darabokra vágott metélőzeller-inda, 1 kiskanál bazsalikom, fél kiskanálnyi zellermag, fél kiskanál kakukkfű, 4 evőkanál liszt, 2 pohár meleg csirkehúslé, só és bors

Elkészítés: A sütőt 200 C-ra előmelegítjük. A pulyka belsejét megsózzuk és megborsozzuk. Megtöltjük töltelékkel. Óvatosan bevágjuk a pulyka mellbőrét. A hús és a bőr közé vajdarabokat rakunk. Lekötözzük a pulyka szárnyát, és jól befűszerezzük. Citromlével meglocsoljuk. Egy nagy tepsibe tesszük a pulykát. 200 C-on 30 percig sütjük. Levesszük 160 C-ra a sütő hőmérsékletét és még 2 és ½ óráig sütjük. 15 percenként zsiradékkal megöntözzük. Megjegyzés: Ha a pulyka melle túl gyorsan barnul, befedjük alufóliával.

A megsült pulykát kivesszük a tepsiből, és melegen tartjuk, de ne szeleteljük fel.

A szósz elkészítéséhez a tepsit nagy lángra helyezzük. Beletesszük a zöldséget és a fűszereket, és 7 percig főzzük. Hozzáadjuk a lisztet, és közepes lángon 4 percig pirítjuk. Beleöntjük a csirkehúslét, és jól összekeverjük, majd 7 percig főzzük. Szitán átszűrjük és a pulykával tálaljuk.

Pulykatöltelék

1 pohár hosszúszemű rizs, 2 pohár hideg víz, 6 evőkanál vaj, finomra vágott vöröshagyma, 1finomra vágott, nagy metélőzeller-inda, 2 evőkanál finomra vágott petrezselyem, fél kiskanál zsálya és kakukkfű2 jól felvert tojás, 1 szelet héj nélküli, kockára vágott, tejben áztatott fehér kenyér, 2 pohárnyi jól lecsepegtetett, felaprított konzerv gesztenye, 1 kiskanál frissen őrölt bors, só

A rizst egy serpenyőben, kis lángon megpirítjuk. Egy lábasba vizet öntünk és egy csipet sóval felforraljuk. Hozzáadjuk a megpirított rizst, lefedjük, és 15 percen át kis lángon pároljuk. Egy másik lábasban, kis lángon felolvasztjuk a vajat. Hozzáadjuk a hagymát, zellert, petrezselymet, zsályát és a kakukkfüvet. Összekeverjük, és kis lángon 4 percig pirítjuk. Levesszük a lábast a tűzről. Hozzáadjuk a tojást, kinyomott kenyeret, gesztenyét, borsot, sót és a rizst. Alaposan összekeverjük. Megtöltjük vele a pulykát.

Pikáns chili vaj

250 g sótlan vaj, zöld, megsütött és összezúzott chili paprika, 1 gerezd leforrázott és összezúzott fokhagyma, 1 evőkanál            finomra vágott friss metélőhagyma, negyed kiskanál Cayenni bors, fél citrom leve, só és frissen őrölt bors

Minden hozzávalót beleteszünk a turmixgépbe. Simára mixeljük. Átrakjuk a vajat egy nagy alufólia darabra. Hengerré formázzuk és beletekerjük a fóliába. A végeket összecsavarva betesszük a mélyhűtőbe.

Megjegyzés: Az így elkészített vajat 3 hónapig tárolhatjuk a mélyhűtőben. Minden alkalommal, ha fel akarunk használni a vajból, szét kell tekerni a fóliát, levágva egy tetszőleges mennyiséget. Mindig pontosan vissza kell tekerni a fóliát, behajtva a végeket.

 

Szalonnás pulykasült

Hozzávalók: 1 bébipulyka, 15 dkg füstölt szalonna, 1 pohár tejföl, 2 gerezd fokhagyma, ízlés szerint só és törött fehér bors.

Elkészítés: A megtisztított, megmosott és szárazra törölt szárnyast belülről jól megsózom. A pulyka bőrét mindenütt óvatosan fellazítom, és tűzdelőtű (vagy nagyon hegyes, éles kés) segítségével a vékony csíkokra vágott füstölt szalonnát bedugdosom a bőr alá. A pulykát kívülről is megsózom, majd egy tepsibe teszem, aláöntök 2 pohár vizet, és alufóliával szorosan lefedve az előmelegített, forró sütőbe tolom. 1 1/2-2 órán keresztül párolom, majd a tepsi fedelét levéve 15 percet hagyom állni. Közben a tejfölbe belekeverem a tisztított, zúzott fokhagymát, kevés sót, borsot. A pulykát felszeletelem, és bőrével felfelé sorban, egymás mellé a tepsibe fektetem. Bekenem a fokhagymás tejföllel, és addig pirítom, amíg piros, ropogós nem lesz. Salátát és burgonyapürét kínálok hozzá.

Elkészítési ideje: 180 perc

 

Szarvasgombával töltött pulyka

(Szarvasgomba helyett használhatunk másféle gombát is.)

Elkészítés: 15 dkg sovány disznóhúst, 10 dkg borjúhúst, 20 dkg szalonnát, a pulyka máját és 12 dkg nyers libamájat húsdarálón ledarálunk, hozzákeverünk két beáztatott, majd jól kinyomkodott zsemlét és két tojássárgáját. Ezzel a masszával elkeverünk két szépen felszeletelt szarvasgombát és 12 dkg apróra vágott, zsíron megsütött libamájat. Pástétomfűszer-keverékkel ízesítjük, megsózzuk: önthetünk hozzá egy kupica madeirabort is. Ezzel a töltelékkel töltjük meg a pulykát, megsózzuk, és vékony szalonnaszeletekkel borítjuk. A tepsibe bőven teszünk vajat és kevés, forrásban lévő vizet, erre fektetjük a pulykát, először a hátára, de fél óra múlva elkezdhetjük gyakran forgatni, közben gondosan locsolgatni. A sütés befejezése előtt egy fél órával, leszedjük róla a szalonnaszeleteket, hogy a bőre szép pirosra sülhessen. A szarvasgombás töltelékkel elegendő, ha csak a mellét töltjük meg, a többi részt tölthetjük egyszerűbb töltelékkel is, például libamáj helyett lehet borjúmájat használni. A töltött pulykát forró vajban megforgatott konzervkukoricával és áfonyadzsemmel tálaljuk. Cikkekre vágott nyers almával, narancsgerezdekkel összekevert, főtt, csíkokra vágott, majonézzel és kókuszreszelékkel összekevert zellerrel díszítjük.

 

Tejfölös gesztenyével töltött pulyka

Hozzávalók: 1 bébipulyka, 50 dkg gesztenyemassza, 2 tojás, 2 nagy csokor petrezselyemzöld, 2 dl tejföl, 1/2 dl olaj, ízlés szerint só és törött fekete bors.

Elkészítés: A gesztenyemasszát a tejföllel és a felvert tojásokkal simára keverem. Megsózom, megborsozom, majd belekeverem a finomra vágott petrezselyemzöldet is. A megtisztított, átmosott, és lecsöpögtetett pulyka hasát, belülről megsózom, és beletöltöm a gesztenyemasszát. A nyílást bevarrom, hogy a töltelék ki ne folyhasson. A megsózott olajjal a töltött szárnyas minden oldalát bekenem, majd tepsibe fektetem, és 2 pohár vizet aláöntök. Jó szorosan lefedem, és előmelegített, forró sütőben közepes lángon 2 1/2 órán keresztül párolom. Ezután a fedőt levéve ropogósra pirítom, majd 20 percnyi pihentetés után feldarabolom. Vegyes körettel és salátával kínálom.

Elkészítési ideje: 180 perc

 

Töltött pulyka

Elkészítés: Egy fiatal pulykát tisztítsunk meg; bontsuk ki a melle alatt, máját, zúzáját tegyük sós vizbe főni. A pulykát hasítsuk föl hátánál, a melle csontját vegyük ki. A combcsontja maradjon benne. Miután a többi csontokat lehetőleg kiszedtük, sózzuk meg kívül-belül és készítsünk bele tölteléket a következő módon: A megfőtt máját és zúzáját deszkán vagdaljuk jól össze; 30 dkg borjúhúst és 30 dkg kövér disznóhúst is vagdaljunk, vagy őröljünk meg; két zsemlyét beáztatva és jól kicsavarva gyúrjunk össze; tegyünk hozzá kis fej apróra vágott vöröshagymát, néhány apróra vagdalt sampinyon- vagy csiperkegombát, apróra vágott zöldpetrezselymet, négy keményre főtt és megvagdalt tojást, három nyers tojást, sót és borst. Mindezeket keverjük jól össze és töltsük meg vele a pulyka belső felét. Aztán varrjuk a hátán össze, tegyük egy nagy fazék, forró sósvízbe főni; egyórai főzés után tegyük mély, hosszú tálba, a cérnát vegyük ki belőle, fektessük a hátára és tegyük hűlni. Ha teljesen kihűlt, nagyon éles késsel vágjuk szép szeletekbe és rakjuk össze. Öntsünk alája egy kis aszpiklevet és hagyjuk azt a pulykán megfagyni.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.