Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Gyümölcslevesek 2

2008.09.11

Boros egreskrémleves

30 perc

Nehézség: 1

Hozzávalók: 50 dkg egres, 2 dl száraz fehérbor, 1 dl tejföl, 1 teáskanál liszt, 1 mokkáskanálnyi reszelt citromhéj, csipetnyi só, ízlés szerint cukor (vagy egyéb édesítőszer)

A megtisztított egrest annyi vízbe teszem, amennyi ellepi, és sóval ízesítve puhára főzöm. Ezután szitán áttöröm. A sűrű gyümölcslevet felöntöm a borral, és annyi vízzel egészítem ki, hogy 9 dl-nél ne legyen több. Ekkor beleteszem a citromhéjat, újból felforralom, és a lisztes tejföllel behabarom. Cukorral ízesítem, és felforralom. Ha kihűlt, a hűtőszekrénybe teszem néhány órára, és hidegen, csészékbe öntve kínálom.

Egresleves 1.

Hozzávalók: 30 dkg egres, 10 dkg cukor, 1 evőkanál szójaliszt, 2 db tojás.

1 l vizet felforralunk cukorral. Az egrest megtisztítjuk, szárazrészét lecsípjük, szűrőkanálon megmossuk. A forró cukros vízben felforraljuk. A szójalisztet kevés meleg vízben simára keverjük, a leveshez öntjük, 10 percig takaréklángon főzzük. A megmosott tojást felütjük, kettéválasztjuk, a fehérjéből habot verünk, hozzákeverjük a sárgáját. Folytonos keverés közben hozzáöntjük a levest. Tálalhatjuk melegen, hidegen.

Ha feleannyi vizet és 4 db tojást használunk föl hozzá, kitűnő hideg gyümölcskrém.

Egresleves 2.

Hozzávalók: 50 dkg egres, 5 dkg vaj, 1 dl tejföl, egy tojássárgája, só, cukor.

A megtisztított egrest a vajban addig pároljuk, míg a szemek szétpukkadnak.  Akkor feleresztjük 1 l hideg vízzel, megízesítjük és felforraljuk. A tálban simára keverjük a tojássárgáját a tejföllel, majd óvatosan rámerjük a forró levest. Melegen és hidegen egyaránt tálalhatjuk.

Meleg egresleves

Hetvenöt dkg egrest megtisztítunk, és 1 liter vízben feltesszük főni. Sóval, kristálycukorral ízesítjük. Kb. 15 perces főzés után tejfeles habarással besűrítjük, majd átforraljuk. Ezután turmixgépben szétverjük és csészékben, egressel és tejszínhabbal díszítve azonnal tálaljuk.

Segesvári egresleves

Hozzávalók: 1 kg marhahús, 3 murok, 2 petrezselyemgyökér, 1 kisebb zeller, 1 közepes fej hagyma, 3-4 csésze egres, 1 ek petrezselyemzöldje, 3 ek liszt, 2 dl tejföl vagy tejszín, só, cukor

E recept - mint sok más társa - szintén a múlt századi főzési szokásokat őrizte meg számunkra.

Elkészítése: A marhahúst és a leveszöldséget 3 liter vízben kevés sóval addig főzzük, amíg a hús megpuhul. A levet leszűrjük. A letisztított, megmosott egrest a lében addig főzzük, amíg sárgás színe lesz. Vigyázzunk, nehogy túlfőzzük, mert a bogyók felhasadhatnak! A fövés végén beletesszük a finomra vagdalt petrezselyemzöldjét. A tejszínt a liszttel simára kavarjuk, és ezzel a levest besűrítve még egyszer felfőzzük. Ízlés szerint megcukrozhatjuk. A húst szeletekre vágjuk, a tálba rendezzük, kenyérszeletekkel körülrakjuk, és a forró leveset ráöntjük. A zöldségekkel együtt tálaljuk.

Változatok: Egyes vidékeken az egrest szitán áttörve keverik vissza a levesbe. Másutt az egres-mennyiség háromnegyedét áttörik, egynegyedét pedig egészben hagyva, az elkészült ételbe teszik Készíthető alig érett ribizkéből vagy aprószemű, savanykás szőlőből is.

 

Eperkrémleves

Hozzávalók: 40 dkg eper vagy szamóca, 2 dl száraz fehérbor, 2 dl tejszín, 4 dl tej, 2 dl kefir, 1 evőkanál kukoricakeményítő (vagy búzakeményítő, esetleg burgonyaliszt), 1 citrom leve és reszelt héja, 1 zacskó vaníliás cukor, ízlés szerint kevés porcukor, csipetnyi só.

A kukoricakeményítőre ráöntöm a tejet, beleszórom a reszelt citromhéjat és a sót, majd kis lángra téve állandó keverés közben besűrítem. Ezután hagyom kihűlni. Közben a gyümölcsöt megmosom, lecsöpögtetem és kicsumázom. Néhány szép szemet félreteszek, a többit turmixgép poharába öntöm a kefirrel, a tejszínnel, a borssal, a citromlével, a porcukorral, a vaníliás cukorral és a már kihűlt sűrű tejes masszával. Az egészet addig keverem, amíg habos, pépes nem lesz. Ez után finom szűrőn átengedem, hogy a magvai ne kerülhessenek bele a levesbe. Jól lehűtött csészékbe osztom, tetejére teszem a félretett, félbevágott eperszemeket, és jól lehűtve kínálom. Málnából, ribizkéből ugyanígy készíthető, rendkívül üdítő, hideg leves. (Nem szabad hogy édes, inkább pikáns legyen!)

Eperleves

10 perc

Nehézség: 1

Hozzávalók: 40-50 dkg eper (nem baj, ha az eper már nem teljesen ép), 2 dl vörösbor, ízlés szerint 10-15 dkg cukor, csipetnyi só, 2 dl tejföl.

8-10 szem ép epret kiválogatok és félreteszem "levesbetétnek". A többit megmosom, lecsöpögtetem, kicsumázom, és összeturmixolom a vörösborral, a tejföllel, 3 dl vízzel és annyi cukorral, hogy kellemesen édes legyen. Jól behűtve, csészékbe adagolva kínálom, a leves tetején a félretett eperszemekkel.

Hideg eperleves

Nyolcvan dkg tisztított epret 1 liter vízben 10 dkg porcukorral, csipetnyi sóval, fahéjjal és szegfűszeggel feltesszük főni. Ízesítjük 1/2 dl vodkával vagy konyakkal. Kb. 5 perces főzés után szitán áttörjük, 1 dl tejszínnel dúsítjuk.

Hűtés után eperszemekkel csészében tálaljuk.

Gesztenye-krémleves

Hozzávalók: 15 dkg gesztenyemassza (édes is lehet), 3 dl tejszín, 1 evőkanál étkezési búzakeményítő, 1 evőkanál gombalevespor, 1 evőkanál rum, 1 húsleveskocka, 1 mokkáskanál törött fehér bors, 1 gerezd fokhagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, kevés só.

A gesztenyemasszát simára keverem 2 dl tejszínnel és 1 dl vízzel. Ezután hozzákeverem a búzakeményítőt és a gombalevesport, majd kis fazékba öntöm. Folytonosan kevergetve felforralom, ezután felöntöm még 4 dl vízzel. Beleteszem a húsleveskockát, a megtisztított és összezúzott fokhagymát valamint a törött borsot. Ismét felforralom, végül a rummal és a finomra metélt petrezselyemzölddel ízesítve, a lángról lehúzom és befedem. Tálalás előtt a megmaradt tejszínből kemény habot verek, és a leveses csészékbe öntött forró leves tetejére egy-egy kanál hideg habot teszek. Azonnal kell fogyasztani, mert a tejszínhab nagyon gyorsan elolvad.

Hideg görögdinnyeleves

A görögdinnyét kimagozzuk, kis kockákra vágjuk, és turmix edénybe helyezzük. Egyéni ízlés szerint hozzáadunk vörös bort, porcukrot és citromlevet. Ezután pépesítjük, és 2-3 órára hűtőbe tesszük.

A csésze aljában dinnyegolyókkal tálaljuk.

Sárgabarackleves

Hozzávalók: (4 személyre) 1 kg sárgabarack, 1 csipet őrölt fehérbors, 15 dkg porcukor, 1 db citrom reszelt héja, 2 db szegfűszeg, 1 dl fehérbor, 1 csipet őrölt fahéj, 2 dl tejszín

Elkészítés: A sárgabarackot kimagozzuk, meghámozzuk, kb. negyedrészét apró kockákra vágjuk.  Mélyebb üveg vagy porcelántálba tesszük, kb. 5 dkg porcukorral megszórjuk, és 1 órára hűtőszekrénybe tesszük.  A többi barackot feldaraboljuk, és a maradék 10 dkg porcukorral, a szegfűszeggel, a fahéjjal, a fehérborssal és a reszelt citromhéjjal 1 l vízben puhára főzzük, majd kicsit lehűtjük.  Alaposan átturmixoljuk, és kihűtjük. Hozzáadjuk a bort, tejszínt, egy csipet sót, és jól összekeverjük. Beletesszük a kockára vágott barackot, megkeverjük, és fél órára hűtőbe tesszük.

Kivis krémleves

Hozzávalók négy személyre: 20dkg kivi, 1 alma, 1 cs. vaníliás cukor, fél mokkáskanál édesítőszer, 1 csipetnyi menta, 1 ek zabpehelyliszt, 1 pohár joghurt

A kivit és az almát meghámozzuk, kockára vágjuk, illetve a kiviből négy szeletet elteszünk díszítésre. A gyümölcsöket az édesítőszerrel és a vaníliás cukorral 1liter vízben feltesszük főni, s forrás után maximum 1-2 percig főzzük. Ezután elturmixoljuk, a zabpehelylisztet a joghurttal simára keverjük, és a gyümölcspéppel együtt összeforraljuk. Tálaláskor kiviszeletekkel és mentalevéllel díszítjük. Hidegen és melegen egyaránt finom.

Kókuszos tökleves

Hozzávalók (6 személyre): 2 kg puha húsú tök, só, 2 evőkanál cukor, 13 dkg újhagyma, 10 dkg cseresznyeparadicsom. 12 db garnélarák (feje és páncélja nélkül), 6 db kicsi tök a tálaláshoz, 4 dkg őrölt szezámmag, 4 dl nem édesített kókusztej, 6 dl narancslé, 1 csomó zöld koriander, 5 dkg friss dörzsölt gyömbér. 1 db kockákra vágott chilipaprika, 1 zöld citrom leve és finomra reszelt héja, friss, őrölt szerecsendió, 1 evőkanál őrölt paprika.

A tököt hasábokra vágjuk, magozzuk ki és hámozzuk meg. Sóval és cukorral egy lábasban keverjük össze, és az előmelegített sütőbe tesszük, és 200 °C-on 30-40 percig sütjük. Utána finoman keverjük püré állagúra. Az újhagymát vágjuk finom karikákra, valamint a paradicsomot felezzük, a garnélarákot kifejtjük páncéljából, és a húsát kikaparjuk.

A kicsi tökök tetejét vágjuk le és belezzük ki, majd a kivágott felületen keresztül a szezámot rakjuk bele. 10 percig 200 °C-on melegítsük. A pürét a kókusztejjel és a narancslével 5 percig főzzük. A korianderlevél egy részét vágjuk apróra. A gyömbért, a chilit, a citrom levét és héját a levesbe tesszük, sóval és szerecsendióval fűszerezzük.

A garnélát és az újhagymát hozzáadjuk, és levesszük a tűzhelyről. 3 percig hagyjuk állni, majd a koriandert és a paradicsomot adjuk hozzá. A tökbe téve tálaljuk, paprikával megszórjuk, és korianderrel díszítjük.

Elkészítési idő: 70 perc

Körtekrémleves

Hozzávalók: 50 dkg körte, 15 dkg cukor, 5 dkg liszt, 1 dl fehérbor, 2 dl tejszín, 2 dl tejföl, 1 dl víz, 1 db citrom, 2 szem szegfűszeg, kevés fahéj, csipet só

A héjától és magházától megtisztított körtéket apró kockákra vágjuk. A forrásban lévő vízbe citromot csavarunk, és a fűszerekkel, a cukorral puhára főzzük. Beletesszük a fehérbort, a tejfölt, a tejszínt, a liszttel simára keverjük, a levesbe habarjuk, és jól fölforraljuk. Utánízesítjük, és lehűtjük. Tálaláskor tejszínhabbal díszítjük.

Körteleves

Hozzávalók: 75 dkg körte, 2 dl joghurt, 1 ek liszt, cukor, só

A meghámozott, felszeletelt körtét forrásban levő vizben felfőzzük. A joghurtot simára keverjük a lisztteles állandó keverés mellett, a megfőtt körtére öntjük. Csipet sót és ízlés szerint cukrot teszünk bele.

Kávés körtekrémleves pezsgővel

Hozzávalók: 4 db körte, 1 dl presszókávé, 2 teáskanál reszelt citromhéj, 3 dl tejszín, 3 dl pezsgő, 2 evőkanál cukor, ananászzsálya

Elkészítés: A megtisztított körtéket tejszínnel, kávéval, cukorral, citromhéjjal habosra turmixoljuk, majd óvatosan hozzákeverjük a pezsgőt. Hűtőben lehűtjük.

Tálaláskor a leves csészébe töltjük, tejszínhabbal és ananászzsályával dekoráljuk.

Mandulás tejleves

Hozzávalók: 10 dkg mandula, 1 liter tej, 1 tojássárgája, 5 dkg porcukor, csipet só, 1 narancs, ízlés szerint édes tejszínhab.

A forrázott, tisztított mandulát daráljunk le. Dolgozzuk össze a tojás sárgájával, porcukorral, kb. 1 dl tejjel. Forraljunk fel 9 dl tejet csipetnyi sóval és lassan, állandóan kevergetve a krémes anyagot adjuk hozzá és kis lángon még mindig kevergetve, 3-4 percig főzzük.

Tálalásnál tegyünk 1 narancs karikát a leves tetejére, erre nagy halom édes tejszínhabot.

Diétás gyümölcsleves Curice módra

Meggyet felteszek főzni (fagyasztottat vagy frisset) egész fahéjjal és szegfűszeggel, aztán meggyes ivójoghurtot 1 evőkanál liszttel simára keverem, és belekeverem a levesbe. Ha diétázik valaki, édesítőszerrel, ha nem: cukorral lehet édesíteni.

Tálaláskor tejszínhabbal is lehet díszíteni, ennek azonban már semmi köze a diétához.

Hideg málnaleves

Hozzávalók: 2 személyre: 5 dkg cukor, fél citrom leve, 3 dl málnalé, 30 dkg málna.

A gyümölcsöt megtisztítjuk, megmossuk, a felét ízlés szerint megcukrozzuk, és jégre tesszük. A cukrozatlan részt szitán áttörjük, 3 dl málnalét, 12 dl vizet fél citrom levével elkeverve ráöntjük. Ezután hozzákeverjük a félretett, cukrozott málnát. Néhány órára hűtőbe tesszük.

Málna helyett vehetünk ribiszkét, egrest vagy szamócát is.

Nyers málnakrém leves

15 perc

Nehézség: 1

Hozzávalók: 25-30 dkg málna, 1 dl málnaszörp, 6 dl tej, 2 dl tejszín, csipetnyi só.

A málnából néhány ép szemet kiválogatok, és félreteszem. A többit megmosom, lecsöpögtetem, és turmixgépbe töltöm a málnaszörppel, a tejszínnel és a tejjel együtt. Habosra keverem, majd finom szitán átszűröm, hogy a málna magjai ne kerülhessenek a levesbe. Előhűtött csészékbe öntöm, tetején elosztom a félretett málnát és rögtön kínálom.

Nyers málnaleves

Hozzávalók: 30 dkg málna, 10 dkg porcukor, egy csipet só, 2 tojássárgája.

A porcukorral meghintett málnát, lefedett porcelánedényben, néhány óráig állni hagyjuk, majd beletesszük a sót, és simára keverjük benne a tojássárgákat.

Jéghidegen kínáljuk.

Málnaleves

Hozzávalók: (4 személyre) 80 dkg málna, 1/2 citrom leve, 30 dkg porcukor, 1 mk. őrölt fahéj, 3 dl vörösbor

Elkészítés: A málnát megtisztítjuk, megmossuk.  Negyedrészét kb.  5 dkg porcukorral meghintjük, és hűtőszekrénybe tesszük.  A maradék porcukrot kb. fél liter vízzel felforraljuk, ráöntjük a maradék málnára, és összeturmixoljuk. Hozzáadjuk a vörösbort, alaposan összekeverjük, üvegtálba öntjük, majd belekeverjük a citrom levét és a fahéjat.  A levesben elosztjuk a málnaszemeket, és 2-3 órára visszatesszük a hűtőszekrénybe. Tejszínhabbal díszítjük.

Csodás meggyleves

Hozzávalók: 50 dkg jó érett meggy, 2 dl tejszín, 1 dl vörös bor, 1 citrom leve és héja, 10-15 dkg cukor, ízlés szerint, 4 szem szegfűszeg, 1 csapott teáskanál burgonyaliszt vagy búzakeményítő, 1 mokkáskanál őrölt fahéj, csipetnyi só.

A meggyet megmossuk, szárát leszedjük és kimagozzuk. Kicsurgó levével együtt kis fazékba tesszük, majd 5 dl vizet ráöntünk. A citromlevet is belecsorgatjuk, és a fele reszelt citromhéjjal, szegfűszeggel, fahéjjal, valamint sóval ízesítjük. Annyi cukrot szórunk bele, amennyitől még nem válik nagyon édessé. 10 percig kis lángon forraljuk, ezután hozzáöntjük a bort. Ismét felforraljuk, közben a burgonyalisztet a tejszínnel simára keverjük és beleöntjük a forrásban lévő levesbe. Folytonosan kevergetve tovább forraljuk, és még 5 percig főzzük. Az elkészült levest befedjük, és hagyjuk kihűlni. Ezután a hűtőszekrényben legalább fél napig hűtjük.

Diétás gyümölcsleves

Meggyet felteszek főzni (fagyasztottat vagy frisset) egész fahéjjal és szegfűszeggel, aztán meggyes ivójoghurtot 1 evőkanál liszttel simára keverem, és belekeverem a levesbe. Ha diétázik valaki, édesítőszerrel, ha nem: cukorral lehet édesíteni.

Tálaláskor tejszínhabbal is lehet díszíteni, ennek azonban már semmi köze a diétához.

Erdélyi meggyleves

Hozzávalók: 1 kg meggy, 10 dkg cukor, 2 tojássárgája, 1 csésze tejszín, pici só, 1 citrom

Elkészítése: A felfőtt vízbe beletesszük a megmosott és kimagozott meggyet, és 10 percig főzzük. Félretesszük, sóval, citromlével, cukorral ízesítjük és beletesszük a tejföllel elkavart tojássárgát.

Változatok: Ugyanígy készül ribizliből is. Sok háznál a ribizlit átpasszírozva teszik a levesbe.

Megjegyzés: Nemes konyhán, hogy a meggy gazdag aromáját kiemeljék, még hozzáöntik a meggymagok vörösborban kevés fahájjal, szegfűszeggel és vaníliával kifőtt levét is. Az ilyen finomra készített leves tetejére kicsit cukrozott tojásfehérjehab is kerül, amelybe frissen pirított és tört mandulát kevernek.

Hideg meggyleves

Nyolcvan dkg kimagozott meggyet 1 l vízzel, a magozásnál kicsurgatott meggylével feltesszük főni. Kristálycukorral, sóval és kis vászonzacskóba helyezett szegfűszeggel, fahéjjal és citromhéjjal ízesítjük.

Kb. 10 perces főzés után tejfölös habarással besűrítjük, és pár percig tovább forraljuk.  A fűszerzacskót kivesszük, a levest jól lehűtjük és hideg csészében a gyümölccsel és kis piskóta karikákkal tálaljuk.

Gyümölcsleves IV.

Kimagozom a meggyet, fahéjjal, kevés cukorral, szegfűszeggel fűszerezem, feltöltöm vízzel addig, hogy éppen ellepje.  Ezután felforralom, de elég egy fél percig forralni.  Ekkor hideg tejben elkeverek egy kis lisztet, ezzel behabarom, még két percig főzöm, majd leveszem. Ha szobahőmérsékletűre hűlt, hűtőbe teszem.  Néhány óra múlva fogyasztható.  Nagyon finom, fogyasztáskor tejfölt is lehet bele keverni.

Meggyes sörleves (cseh)

Belevalók: 1 üveg világos sör, 1 dl fekete (barna) sör, fél kiló meggy, 15 dkg cukor, 1 citrom, 2 dl tejszín, 1 ek. kukoricaliszt, gyömbér, só, fahéj.

A kimagozott meggy felét a sörrel, a tejszínnel, a cukorral, a citrom levével és reszelt héjával, a gyömbérrel, a sóval és a fahéjjal turmixoljuk. Ezután egy fazékban forraljuk fel a keveréket, keverjük simára a lisztet 1 dl vízzel és a barna sörrel, s ezt is öntsük bele a forró levesbe. Kevergetve forraljuk ki. A meggy másik felét is beletesszük, és félrehúzzuk hűlni a levest. Ha kihűlt jó pár órán át, hűtőben jegeljük.  (Jó még ribizliből és nem túl érett sárgabarackból is.)

Meggyleves, 1.

30 perc

Nehézség: 1

Hozzávalók: 50 dkg meggy, kis darabka citromhéj, 2 szegfűszeg, 2 dl tejföl, 1 teáskanál liszt, csipetnyi só, ízlés szerint cukor

A meggyet megmosom, lecsöpögtetem, szárát kitépdesem és kimagozom. 1 evőkanál meggymagot 1/2 dl vízben 10 percig forralok, majd leszűröm és 6 dl vízhez öntve, kevés cukorral, sóval, a citromhéjjal, szegfűszeggel felforralom és 5 percig főzöm. Közben a lisztet a tejfölbe keverem, és a forrásban levő levest behabarom. A citromhéjat és a szegfűszeget kidobom belőle. Ha már nem meleg, hűtőszekrénybe téve hűtöm néhány órán át, és csészékben, jéghidegen tálalom.

Meggyleves 2.

30 perc

Nehézség: 2

Hozzávalók: 50 dkg meggy, 2 dl könnyű vörösbor, 2 dl tejszín, 1 teáskanál liszt, 1-1 késhegynyi őrölt gyömbér, őrölt fahéj, 1 mokkáskanál reszelt citromhéj, ízlés szerint cukor, csipetnyi só

A meggyet megmosom, lecsöpögtetem, kimagozom, majd 5 dl vízbe beleteszem. cukorral, sóval és a fűszerekkel éppen csak egyet forralok rajta, ezután a bort hozzáöntöm, a lisztet simára keverem 1 dl tejszínnel és behabarom vele a boros levest. Ha már nem meleg, hűtőszekrényben hűtöm. Tálalás előtt a maradék tejszínből kemény habot verek, és a csészékbe öntött leves tetejére egy-egy kanálnyi habot rakok. Rögtön kell fogyasztani, mert a hab hamar szétolvad.

Meggyleves 3.

Hozzávalók: 50 dkg meggy, 15 dkg cukor, 1 dl tejföl, 1 ek liszt, só, fahéj, citromhéj.

A meggyet 1,5 l sós, cukros vizben 2-3 percig főzzük a citromhéjjal es a fahéjjal együtt, majd a tejfölben simára elkevert liszttel besűrítjük. Néhány percig forraljuk, melegen vagy hidegen tálaljuk.

Meggyleves 4.

Hozzávalók: 1/2 kg meggy, cukor, szegfűszeg, fahéj, tejföl

A kimagozott meggyet annyi vizzel teszem fel, amennyi éppen csak ellepi. Ízlés szerint cukrozom, és a fűszerekkel együtt megfőzöm. 1 pohár tejfölt összekeverem kb. 1 1/2 evőkanál simaliszttel és annyi vizzel, hogy tejszín sűrűségű legyen, és a forrásba lévő leveshez öntöm. Keverés mellett felforralom. Ha kell, utána ízesítek.

Boros narancskrémleves

Hozzávalók: 3 közepes narancs, fél dl narancsszörp, 1 dl száraz fehérbor, 1 evőkanál finomliszt, 2 dl tejszín, 2 kockacukor, 1 késhegynyi őrölt szegfűszeg, 1 mokkáskanál só.

A narancsokat forró vízben megmossuk, majd az egyiknek a héját a kockacukrokkal ledörzsöljük. A narancsolajos cukrot kis fazékba rakjuk. Ráöntjük a narancsszörpöt és 3 dl vizet. Beleszórjuk a sót és a szegfűszeget, ezután felforraljuk. Közben a narancsokat meghámozzuk. Kettőt közülük karikákra vágunk, a karikákat pedig kis kockákra aprítjuk. Kicsurgó levét felfogjuk, és a harmadik narancs kipréselt levével együtt a levesbe öntjük. A narancskockák felét is a leveshez tesszük. A tejszínben simára keverjük a lisztet, majd a forrásban lévő levest behabarjuk vele. Legalább 5 percig forraljuk, közben folyamatosan kevergetjük, végül a bort is hozzáöntjük. Már csak egy pillanatig forraljuk. Tálalás előtt a megmaradt narancskockákat a leveses csészékbe elosztjuk, és a forró levet rámerjük. A csészékre vagy az alátétre díszítésképpen tehetünk egy-egy karika narancsot vagy darabka narancshéjat. mentalevéllel tálaljuk.

Hideg narancsleves

Hozzávalók: 5 db narancs, kevés porcukor, 27 dkg cukor, 1/2 üveg fehérbor, 1 db citrom.

Hámozzunk meg 2 narancsot, vágjuk vékony szeletekre, szórjuk meg porcukorral. Fél liter vízben feloldjuk a 27 dkg cukrot, beleteszünk - jól megmosva - kevés narancshéjat, a fél üveg bort, és 3 narancs és 1 citrom átszűrt levét.  Jól elkeverve hozzáadjuk a szeletekre vágott narancsot, és jégre tesszük. Kis biszkviteket (kétszersült, piskóta) adunk hozzá.

Narancskrém leves

30 perc

Nehézség: 2

Hozzávalók: 5 dl narancslé (vagy juice), 1 teáskanál reszelt narancshéj, 1 nagy narancs, 5 dkg mazsola, 1 dl tejföl, 2 dkg vaj, 1 csapott evőkanál liszt, ízlés szerint 2-3 evőkanál cukor, 1-1 késhegynyi őrölt fahéj és őrölt szegfűszeg, csipetnyi só.

A vajat habzásig hevítem a liszttel, majd felöntöm a narancslével, és állandó keverés közben felforralom. Beleszórom a fűszereket és a sót, majd 5 percnyi forralás után finom szűrőn átszűröm. Ezután 2 dl vízzel felengedem, és újból felforralom. Közben a narancsot meghámozom, és egy centis karikákra vágva apró kockákra metélem, majd leveses csészékbe osztom. A forrásban lévő levesbe belekeverem a kevés vízzel simára kavart tejfölt, majd cukorral ízesítem. Éppen csak egyet forralok rajta, beleszórom a leszárazott és megmosott mazsolát, és egy percnyi főzés után lefedve hagyom 10 percig. Ezután a csészékbe öntöm és melegen kínálom. Hidegen is fogyasztható.

Narancsos karottakrémleves

(Velouté de Carottes a l'orange)

4 személyre - előkészítés: 10 perc - főzés: 30 perc

Hozzávalók: 450 g sárgarépa, 1 hagyma, 3 ek. olívaolaj, 1, 5 l húsleves, 1 narancs reszelt héja, 4 tojássárgája, reszelt edami sajt

Hámozzuk meg a répát és vágjuk apró kockákra. A hagymát tisztítsuk meg és aprítsuk finomra. Futtassuk meg az olajon a répát és hagymát. Adjuk hozzá a húslevest és a narancshéjat és főzzük kis lángon 30 percig. Turmixoljuk le.

Minden levesestálba tegyünk egy tojássárgáját és reszelt sajtot. Erre merjük a levest.

Nyári leves

Hozzávalók: 0, 5 kg répa, 3 dkg vaj vagy margarin, 1, 5 dl narancs juice, 3 zöldségleveskocka, 1 kis fej vöröshagyma, 3-4 teáskanál kakukkfű, só, bors, tejföl és szerecsendió a tálaláshoz.

A felszeletelt répát gyakori kevergetés mellett kb. 10 percig vajon pároljuk. Közben a leveskockákból 1, 5 liter levest készítünk, amit a narancslével és a felszeletelt hagymával együtt hozzáadunk a répához. Felforraljuk, fűszerezzük kakukkfűvel, sóval és borssal, majd lefedve, közepes lángon addig főzzük, amíg a répa meg nem puhul. A levest kihűtjük, jól összeturmixoljuk, majd tálalás előtt újra felmelegítjük. Tejföllel és reszelt szerecsendióval tálaljuk.

Fehérboros őszibarackleves

Hozzávalók: 50 dkg őszibarack (lehet befőtt is), 1 dl fehérbor, 1 tojás, 1 dl tejföl, 2 kanál zsemlemorzsa, 10 dkg cukor, só, betétnek 1 zsemle.

Az őszibarackot megmossuk, meghámozzuk, kimagozzuk és felszeleteljük. (A befőttet, ha olyan, csak fel kell szeletelni.) Fele részét a borral leöntve fedő alatt puhára pároljuk. Közben egy liter, csipetnyi sóval ízesített vizet felforralunk, a zsemlemorzsát beleszórjuk, és a maradék őszibarackot puhára főzzük benne. Ezután az egészet szitán áttörjük, a borban párolt barackra öntjük, megcukrozzuk, és még egyszer felforraljuk. Tálalás előtt a tojással, meg egy kevés levessel simára kevert tejföllel gazdagítjuk.

Szárazon, vagy vajon pirított zsemle-kockával tálaljuk, de ez el is maradhat belőle.

Hideg őszibarackleves 1.

Nyolcvan dkg meghámozott és kis kockákra vágott őszibarackot pár percig főzzük. Ízesítjük porcukorral, 1 dl édes fehérborral, citromlével, sóval és szegfűszeggel. Ezután turmixgéppel pépesítjük. 2-3 órán át, hűtjük, és egészben hagyott őszibarackkockákkal tálaljuk.

Hideg őszibarackleves 2.

Hozzávalók: 6 db őszibarack, kb. 1/2 kg cukor, 1 üveg fehérbor, 2 citrom leve

A meghámozott őszibarackokat vékony szeletekre vágjuk, kb. 15 dkg cukorral megszórjuk. Egy liter vízben feloldjuk a maradék cukrot, hozzáöntjük a bort és a 2 citrom levét. Jól összekeverve beletesszük a szeletekre vágott őszibarackot, lehűtve tálaljuk.

Hideg őszibarackleves mandulás túrófánkkal

Hozzávalók: 1 kg őszibarack, 30 dkg porcukor, 5 dl száraz fehérbor, 2 db citrom.

Tészta:  10 dkg túró, 10 dkg vaj, 10 dkg liszt, 10 dkg őrölt mandula, 2 db tojás.

Az őszibarackot megtisztítjuk, felét apró kockára vágjuk, a másik felét szitán áttörjük és hozzáadjuk a fehérborhoz. A kockára vágott őszibarackra porcukrot szórunk, a citromlével meglocsoljuk, ráöntjük a bort, hűtjük. A túróból, vajból, lisztből és az őrölt mandulából tojással tésztát gyúrunk. Apró pogácsákat szaggatunk és megsütjük. Tálaláskor, az előhűtött, csészékbe mert, leves tetejére tesszük a tésztákat.

Őszibarackleves Yvette módra

Ugyanúgy készítem, mint a meggylevest, csak a végén összeturmixolom az egészet.

Levesbetétnek tejszínhab galuskákat adok. Ez igen egyszerű, habszifonban vaníliás cukorral összekevert tejszínhabot készítek, és ezt nyomom a levesbe.

Pezsgős őszibarackleves

15 perc

Nehézség: 1

Hozzávalók: félliteres üveg őszibarackbefőtt levével együtt, 3 dl félédes pezsgő, csipetnyi só.

A leszűrt gyümölcs felét apró kockákra vágom és félreteszem. A többit az összes levével pépesre turmixolom és jól lehűtöm. Közvetlen tálalás előtt a jégbehűtött pezsgővel felengedem, és hideg csészékben elosztom. A tetejére teszem a félretett őszibarack-kockákat, és előhűtött csészékben azonnal kínálom.

Túrós őszibarackleves (görög)

Hozzávalók: bő fél kiló őszibarack, 10 dkg porcukor, 15-20 dkg tehéntúró, 4 dl tej, 1 dl tejszín, kevés méz, 2 citrom.

A tisztított őszibarackok egyharmadát (a keményebb részeket) meglocsoljuk a citromok levével. A másik részt turmixoljuk a tejjel, a tejszínnel és a túróval. Belekeverjük a porcukrot és a mézet is és jól lehűtjük. Tálaláskor beletesszük a félretett őszibarackot, és reszelt citromhéjjal szórjuk meg.

Hideg rebarbaraleves

35 perc

Nehézség: 1

Hozzávalók: 75 dkg rebarbaraszár, 1 dl tejszín, 1 dl tej, 1 teáskanál búzakeményítő (vagy kukoricaliszt), 1 mokkáskanál reszelt citromhéj, ízlés szerint cukor, só, csipetnyi őrölt gyömbér

A megmosott rebarbaraszárról lehántom a héját, és 2 cm-es darabkákra vágom. Negyed részét félreteszem, és a többit 8 dl vízben sóval, cukorral, reszelt citromhéjjal szétfőzöm, majd leturmixolom. A félretett rebarbarát beleteszem a gyümölcslébe, és állandó keverés közben behabarom a liszttel és a tejjel elkevert tejszínnel. Felforralom, ezután ízlés szerint cukorral ízesítem és hűtve, csészékbe kínálom.

Hideg sárgabarackleves

Nyolcvan dkg kimagozott és hámozott sárgabarackot 8 dl vízben és 3 dl fehérborban puhára főzzük. Ízesítjük csipetnyi sóval és porcukorral.

Mikor a barack megpuhult, akkor áttörjük és a főzőlevéhez 1 dl tejszínt adva, jól elkeverjük.  Hűtve, barack kockákkal, tejszínhabbal tálaljuk.

Sárgabarackleves

Hozzávalók: (4 személyre) 1 kg sárgabarack, 1 csipet őrölt fehérbors, 15 dkg porcukor, 1 db citrom reszelt héja, 2 db szegfűszeg, 1 dl fehérbor, 1 csipet őrölt fahéj, 2 dl tejszín

Elkészítés: A sárgabarackot kimagozzuk, meghámozzuk, kb. negyedrészét apró kockákra vágjuk.  Mélyebb üveg vagy porcelántálba tesszük, kb. 5 dkg porcukorral megszórjuk, és 1 órára hűtőszekrénybe tesszük.  A többi barackot feldaraboljuk, és a maradék 10 dkg porcukorral, a szegfűszeggel, a fahéjjal, a fehérborssal és a reszelt citromhéjjal 1 l vízben puhára főzzük, majd kicsit lehűtjük.  Alaposan átturmixoljuk, és kihűtjük. Hozzáadjuk a bort, tejszínt, egy csipet sót, és jól összekeverjük. Beletesszük a kockára vágott barackot, megkeverjük, és fél órára hűtőbe tesszük.

Sárgabarackkrém leves

25 perc

Nehézség: 2

Hozzávalók: félliteres üveg sárgabarackbefőtt (vagy 40 dkg friss sárgabarackból készített kompót), fél dl barackpálinka (ha gyerekek is esznek belőle, akkor 1 teáskanálnyi pálinkaaroma), kevés cukor (csak akkor, ha nem elég édes a befőtt), 1 dl tejszín, csipetnyi só.

A leszűrt, kimagozott sárgabarackot 2 dl-nyi levével együtt összeturmixolom, majd annyi vízzel töltöm fel, hogy a lé összesen 8 dl legyen. A turmixpohárba visszatöltve a sóval, kevés cukorral ízesítem, és beleöntöm a barackpálinkát (vagy az aromát). Még egyszer átkeverem. A tejszínből kemény habot verek, majd a csészékbe osztott krémleves tetejére egy-egy evőkanál tejszínhabot teszek.

Dinnyeleves

Hozzávalók:  1 db sárgadinnye, 2 dl tejszín, 50 g méz, 2 dl muskotályos bor, 10 g friss gyömbér, 100 g tejszínhab, 20 g pirított mandula, mentalevél

A sárgadinnye felét 1/2 x 1/2 cm-es kockákra vágjuk. A többi dinnyét turmixoljuk le. A tejszínt, a mézet, a muskotályos bort nagyon finomra vágott friss gyömbért jól összekeverjük. Hozzáadjuk a leturmixolt dinnyét. Ha nem elég pikáns, kis porcukorral, citromlével tegyük ízletessé. Óvatosan belekeverjük az apró kocka dinnye darabkákat, ez lesz a leves betétje. Nagyon jól lehűtjük. Hideg csészében tálaljuk. Tejszínhab rozettát teszünk rá, pirított mandulával megszórjuk, és menta levéllel díszítjük. Lehet még ezt az élményt fokozni? Igen! Egy gombóc fagylaltot tegyünk tálaláskor a levesbe. Mindezt dinnyekehelyben, jégágyon tálaljuk. Nos? Ugye hogy fenséges?

Fokhagymaleves sárgadinnyével

Hozzávalók:  1 kicsi, jó érett sárgadinnye, 6 dl száraz fehérbor, 1 szelet meghámozott fehér kenyér, 2 evőkanál darált fehér (hámozott) mandula, 3 evőkanál olívaolaj, 2 gerezd egészen friss, még zöld fokhagyma, késhegynyi só és őrölt fehér bors

A sárgadinnyét félbevágom, kimagozom, és az egyik darabot apró kockákra vágva, a hűtőszekrénybe teszem. A másik felét nagyobb darabokra aprítom, és turmixgép poharába rakom. Hozzáteszem a darált mandulát, a szétmorzsolt kenyeret, az olajat és a zúzott fokhagymát, ezután pedig sóval, borssal fűszerezem. 2 dl bort ráöntök, és pépesre töröm. A megmaradt bort is hozzáöntve, addig keverem, amíg egynemű leves lesz belőle. Tálaláskor néhány darabka jégbe hűtött dinnyekockát valamint egy-egy jégkockát az előhűtött leveses csészékbe osztok, és a levet ráöntöm.

Hideg sárgadinnyeleves

(2 személyre)

Egy nagyobb sárgadinnyét kis kockákra vágunk. Porcukorral, 1/2 dl konyakkal, 2 dl édes fehérborral, 2 dl tejszínnel, citromlével turmixgépben pépesre dolgozzuk. Hűtjük, tálaláskor még egyszer átkeverjük a géppel. Felvert tejszínhabbal díszítjük.

Hideg sárgadinnyeleves görögösen

Hozzávalók: 1 kg sárgadinnye, 2 dl fehérbor, 3 cl triple sec, 3 cl konyak, 1 db citrom, 2 dl tejszín.

A kettévágott sárgadinnyéből karalábévájóval kis golyócskákat fúrunk ki. Üvegtálba tesszük, meglocsoljuk a borral, triple-seckel, konyakkal és a citromlével.

A sárgadinnye fennmaradó részét a tejszínnel együtt turmixgépbe öntjük és pépesítjük. Hozzászűrjük a golyócskákon lévő levet. Tálaláskor előhűtött csészékbe öntjük, és mindegyikbe 5-6 sárgadinnyegolyót teszünk.

Elkészítési idő: 40 perc

Hideg sárgadinnyeleves (spanyol)

Hozzávalók:  30-35 dkg jó érett, édes sárgadinnye, 1 szelet fehér kenyér meghámozva, 2 evőkanál héjától megtisztított, darált fehér mandula, 6 dl száraz fehérbor, 1 gerezd fokhagyma, 3 evőkanál olívaolaj, csipetnyi só, csipetnyi bors.

A sárgadinnyét meghámozzuk, magját kikotorjuk, majd a dinnye felét apró kockákra vágva félretesszük. A másik felét nagyobb darabokra aprítjuk, turmixgépbe tesszük a darált mandulával, a szétmorzsolt kenyérrel, az olajjal, a sóval, borssal és a zúzott fokhagymával. A bort is ráöntjük, és az egészet addig forgatjuk, míg a keverék pépes lesz. A sűrű levest legalább két óráig hűtjük. Tálalás előtt az előhűtött levesescsészékbe teszünk 2 jégkockát, elosztjuk benne a félretett dinnyét és ráöntjük a levest.

Hideg sárgadinnyeleves görögösen

Hozzávalók: 1 kg sárgadinnye, 2 dl fehérbor, 3 cl triple sec, 3 cl konyak, 1 db citrom, 2 dl tejszín.

A kettévágott sárgadinnyéből karalábévájóval kis golyócskákat fúrunk ki. Üvegtálba tesszük, meglocsoljuk a borral, triple-seckel, konyakkal és a citromlével.

A sárgadinnye fennmaradó részét a tejszínnel együtt turmixgépbe öntjük és pépesítjük. Hozzászűrjük a golyócskákon lévő levet. Tálaláskor előhűtött csészékbe öntjük, és mindegyikbe 5-6 sárgadinnyegolyót teszünk.

Elkészítési idő: 40 perc

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.