Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Gyümölcslevesek 3

2008.09.11

Sárgadinnye leves I.

Hozzávalók: 2 közepes sárgadinnye, 1 liter tej, 1 dl tejszín, porcukor, Őrölt fahéj, vaníliás cukor, citromlé, 2 evőkanál durvára vágott mandula.

A sárgadinnye külsejét alaposan megmossuk, majd szárazra töröljük, és cikkcakkban kettévágjuk. A négy fél dinnye magvas belsejét kikaparjuk, a sárga belét pedig részben karalábévágóval, részben evőkanállal kikanalazzuk. A formás gömböcskékből félliternyit félreteszünk a többi dinnyebelet hideg tejjel összeturmixoljuk, közben porcukorral, vaníliás cukorral, fahéjjal, és néhány csepp citrommal ízesítjük. Turmixolás után belekeverjük a tejszínt, majd a sárgadinnye gömböcskéket. A dinnye héjába adagolva tálaljuk, és megszórjuk durvára vágott mandulával.

Sárgadinnyeleves II.

1 kg sárgadinnyét megtisztítunk. A negyedét kis kockákra vágjuk, egy kanálnyi cukorral és fél deci konyakkal bepácoljuk. (Konyak nem volt itthon, csak kétféle viszki, egy darabig próbálgattam, hogy melyikkel harmonizál inkább. Behűtjük. A dinnye 3/4 részét kb. 7 deci vízben, citromhéjjal, néhány szegfűszeggel, egész fahéjjal, ízlés szerinti cukorral, csipetnyi sóval megfőzzük. Összeturmixoljuk, előtte a fűszereket és a citromhéjat kidobjuk belőle. Ha kihűlt, elkeverjük 3 dl tejszínnel és 3 dl fehérborral. Kevés őrölt borssal ízesítjük. Jéghidegen tálaljuk, "levesbetétként" a szeszben pácolt dinnyedarabkák szolgálnak.

Tejszínes hideg sárgadinnyeleves

Hozzávalók: 1 nagyobb sárgadinnye, 1 pohár tejszín, fél liter tej, 1 evőkanál méz, 2 evőkanál cukor, (lehetőség szerint) 2 db kivi.

Elkészítése: A tejet felfőzzük, és a tűzről levéve lassan hozzákeverjük a tejszínt. Beletesszük a mézet és a cukrot. Hagyjuk kihűlni, de többször megkeverjük. A sárgadinnyét és a kivit lehámozzuk, kockára illetve szeletekre vágjuk, és a kihűlt masszába keverjük. Lehűtve tálaljuk.

SOM

Somos csontleves

Hozzávalók: 1 kg csont, 60 dkg hús, 3 murok, 2 petrezselyemgyökér, 10 dkg zsír, 2 tojásos tészta, 5 dkg vaj, 20 dkg som

Elkészítése: A csontokat leforrázzuk, majd hideg vízben lassú tűzre tesszük főni. A húst egészben, és ha félig megfőtt, a zöldségeket is beletesszük. Ha elkészült, a levest leszűrjük, a csontokat eldobjuk, a húst és a zöldséget félretesszük. A tésztát kisujjnyi vastagra simítjuk, és előbb forró zsírban aranysárgára pirítjuk, majd a levesben puhára főzzük. A kockákra vágott húst és felvágott zöldségeket a levesbe visszatesszük, és a tűzről levéve tálaláskor 2 tojás sárgáját keverünk el benne.

A somot tálalás előtt pár perccel forró vajon megfuttatjuk, keveset pároljuk és külön tálon tálaljuk.

Aszaltszilvaleves 1.

Hozzávalók 2-3 személyre: 50 dkg aszaltszilva, 1 dl tejföl, 2 evőkanál cukor, liszt, fahéj, citromhéj, só, darált dió 

A folyóvízben megmosott aszaltszilvát párold meg egy kevés cukros vízben. (A lébe tegyél egy csipet sót is.) Ha megpuhult, öntsd fel 6-7 dl vízzel, adj hozzá őrölt fahéjat, kevés reszelt citromhéjat, esetleg még egy kis cukrot is. Egy evőkanál lisztből és a tejfölből készíts habarást, és ezzel sűrítsd be a levét. Még egyszer forrald össze, s a tálaláskor adj a tetejére darált diót.

Aszaltszilvaleves 2.

Hozzávalók: 20 dkg asztalt szilva, 8 dkg cukor, fahéj, szegfűszeg, 1 evőkanál szójaliszt, 2 db tojássárgája, vagy 2 evőkanál sovány tejpor.

Az aszalt szilvát meleg vízben jól megmossuk, 1 l hideg vízben cukorral, fahéjjal, szegfűszeggel puhára főzzük. A szójalisztet kevés hideg vízben simára keverjük, a levesbe öntjük, 10 percig takaréklángon főzzük. A tojássárgáját a leveses tálban kikeverjük, folyamatos keverés közben hozzáöntjük a levest. Tálalhatjuk melegen, hidegen. Ha tojás helyett tejport használunk, azt kevés levessel simára keverjük, a levessel összeforraljuk.

Gesztenyés szilvaleves

30 perc

Nehézség: 2

Hozzávalók: 20 dkg aszalt szilva, 10 dkg gesztenyemassza, 10-15 dkg cukor, fél citrom leve, csipetnyi só és csipetnyi törött bors.

A többször megmosott aszalt szilvát 8 dl vízbe teszem és felforralom. 5 percnyi forralás után beleteszem a fűszereket és a szilva puhulásáig főzöm. Ezután leszűröm, és a szilvát kimagozva visszateszem a levébe. A gesztenyemasszát kevés szilvalével folyósra keverem, majd a forrásban lévő levest állandó keverés közben behabarom. Felforralva, melegen tálalom.

Hideg aszaltszilva-leves

Hozzávalók: 20 dkg aszalt szilva, 2 dl tejföl, 3 evőkanál búzapehely, 1-2 evőkanál méz, fél citrom leve és reszelt héja, kis darabka fahéj, 3 szem szegfűszeg, 1 mokkáskanál só.

Az aszalt szilvát előző este többször váltott vízben megmosom, majd annyi tiszta, hideg vízbe áztatom, amennyi jól ellepi. Másnap a levét leszűröm. A szilvát kimagozom, és vékony csíkokra vágom. Az áztató vizet összesen 8 dl-re egészítem ki, majd beleszórom a szegfűszeget, a citrom reszelt héját, a fahéjat és a sót. Felforralva 10 percig főzöm, csak ezután teszem bele a búzapelyhet és a szilvát. További 5 percnyi forralás után a levéből kiveszek 1 dl-nyit, amit simára keverek a tejföllel, a citromlével és a mézzel. A keveréket beleöntöm a levesbe, és ismét felforralom. (Nem szabad túl édesnek lennie, inkább pikáns legyen.) Ha egészen kihűlt, befedve teszem a hűtőszekrénybe. Előhűtött csészékben tálalom.

Joghurtos szilvaleves

Hozzávalók: 2 pohár joghurt, 10 dkg cukor, 3 dl víz, 1 mokkáskanál fahéj, 20-25 dkg kimagozott, négybe vágott szilva.

Felfőzzük a cukrot vízzel, és a kihűlt szirupot mixerben keverjük össze a joghurttal, fahéjjal. A feldarabolt szilvát hozzáadva behűtjük.

Keszőceleves

Hozzávalók: 2 marék kimagozott szilva, 2 ek. cukor, pici só, 1 dl tejföl, 1 ek. liszt, kis fahéj

A szilvát felengedjük annyi vízzel, amennyi ellepi, hozzáadjuk a cukrot, és 15 percig főzzük. Ha megfőtt a lisztből és tejfölből habarást készítünk, és behabarjuk a levest. Újra fölforraljuk, kis fahéjjal ízesítjük. Melegen és hidegen is fogyasztható. Készülhet aszalt gyümölcsből, meggyből, cseresznyéből, almából.

Poéka-leves

Hozzávalók: 6 kiskanál olaj, 25 dkg kimagozott szilva (aszalt szilva vagy szilvabefőtt is lehet), 1 db zöldséggyökér és a zöldje, 2 db közepes nagyságú sárgarépa, ízlés szerint cukor, citromlé, tejföl, só.

Palacsintatészta a leveshez: 10 dkg liszt, 3 db egész tojás, csipetnyi szódabikarbóna, 1 dl tej, 1 kiskanál őrölt fahéj, kevés olaj.

Elkészítés: A sárgarépát és a zöldséggyökeret vékony karikákra vágjuk, és az olajban megpároljuk. Felöntjük vízzel, beletesszük a szilvát, ízlés szerint cukrot, citromlevet, kevés sót. Amíg a zöldség párolódik, elkészítjük a palacsintát. A lisztbe beleverjük a 3 egész tojást, és kevés tejjel, a fahéjjal és egy csipetnyi szódabikarbónával csomómentesen összekeverjük. Hozzáadjuk a maradék tejet, hogy a massza elég híg legyen. Az egészet egyben forró olajban mindkét oldalán kisütjük. Ha kihűlt, kockákra vágjuk, és beletesszük a tányérokba. Erre szedjük rá a közben megfőtt levest. Apróra vágott zöldségzöldjével díszítjük. Ízlés szerint tejföllel ízesíthetjük. A palacsintatésztába ne tegyünk cukrot, mert odaég!

Szilvás káposztaleves

Hozzávalók: 1 kg savanyú káposzta, 1 l káposztalé, 2 ek zsír (vagy 4 kanál olaj), negyed csésze liszt, 1 hagyma, 1 kanál paprika, 1 csésze tejföl, 25 dkg aszalt szilva, só, bors, 1 tojás, csipetnyi tárkony

Elkészítése: Mossuk meg a káposztát, csavarjuk ki, majd tegyük fel főni 2 liter fele-fele vízbe és káposztalébe. Hozzuk forrásba. Mikor a káposzta majdnem kész, adjuk hozzá az aszalt és kimagozott szilvát, s főzzük tovább lassú tűzön. Vágjuk finomra a hagymát, és a fele zsíron pároljuk addig, míg üveges lesz, közben sózzuk meg, hogy "sírjon", s adjuk hozzá a leveshez. Készítsünk könnyű, világos rántást a zsírral és liszttel, s mikor kész, adjuk hozzá a finomra vágott tárkonyt. Húzzuk félre, simítsuk el egy merőkanál levessel, adjuk hozzá a paprikát, keverjük el, majd öntsük az egészet lassan a leveshez. Lobbantsuk meg.

Keverjük össze a tojást a tejföllel, egy kanálnyi levessel és mielőtt tálaljuk, keverjük bele. Ízesítsünk utána sóval és borssal.

Tejszínes szilvaleves

25 perc

Nehézség: 1

Hozzávalók: 8 dl szilvabefőtt leve (vagy aszalt szilva leve), 2 dl tejszín, 8-10 szem szilva, 5 dkg darált dió, 1 evőkanál liszt, kevés cukor vagy méz, csipetnyi só, 3 szem összetört szegfűszeg.

A szilvalébe beleteszem a szegfűszeget és a sót. Felforralom, majd belekeverem a liszttel elhabart tejszínt. Forralás közben állandóan kevergetem, majd megkóstolom, hogy kell-e még külön édesíteni. Ezután hozzáadom a darált diót, éppen csak egyet forralok rajta, majd ha kihűlt, a hűtőszekrényben jól lehűtöm. Tálalás előtt a szilvaszemeket apróra vágom, és az előhűtött csészékbe téve a hideg levest rámerem.

Hideg szőlőleves törökösen

Hozzávalók: 20 db szőlőlevél, 3 g fahéj, 3 g szegfűszeg, 25 dkg szőlő, 1 dl tejföl, 2 dl tejszín, 5 dkg liszt, 3 cl méz, 2 dl must, 1 dl tejszín, só.

A jól megmosott szőlőleveleket vékony metéltre vágjuk. Csipetnyi sóval, fahéjjal, szegfűszeggel ízesített, 1 l forró vízbe tesszük a leveleket, majd 4-5 percnyi főzés után hozzáadjuk a megmosott szőlőszemeket.

A tejfölt összekeverjük a tejszínnel, majd a liszttel és kevés vízzel simára keverjük. Ezzel a forrásban lévő levest besűrítjük, kevés mézzel kissé édeskéssé ízesítjük, majd ráöntjük a mustot. Rövid ideig, 2-3 percig forraljuk, majd jól kihűtjük.

Előhűtött csészékben tálaljuk, tetejét tejszínhabbal díszítjük.

Elkészítési idő: 50 perc

Muskotályos szőlőleves

15 perc

Nehézség: 1

Hozzávalók: 50 dkg szőlő, 3 dl muskotályos bor, 1 dl tejszín, fél citrom leve, só és cukor, ízlés szerint

A szőlőt megmosom, leszemezem, majd a felét félreteszem, és csak annyira töröm össze a gyümölcsöt, hogy a magja még egyben maradjon. Ez után szitán átnyomom, hogy csak a gyümölcslé kerüljön a levesbe. A szőlőlevet, a bort és még 2 dl vizet a citromlével, sóval, cukorral összekeverem, és a hűtőszekrényben jól lehűtöm. A tejszínből vert kemény habbal fogyasztás előtt lazán elkeverem, és az előhűtött csészékbe rakott szőlőszemekre öntöm.

Szebeni mazsolás leves

Hozzávalók: 1 tyúk, 3 murok, 2 petrezselyemgyökér, 1 közepes zeller, 10 dkg mazsola, 10 dkg apró szőlő, 1 pohár tejföl, 15 dkg egres, kevés citromhéj, fahéj, 4 db szegfűszeg, 5 dkg vaj, 2 ek. liszt, só

Régi falusi szász lakodalmak második napjának ebédje volt. Erősen fűszerezett volta miatt szász korhelylevesnek is nevezhető. Savanykás ízét citromlével adhatjuk meg.

Elkészítése: A tyúkot a leveszöldséggel 3 liter enyhén sós vízben puhára főzzük és leszűrjük. A mazsolát és az aprószőlőt kevés levesben puhára főzzük.

Egy másik fazékban az egrest, citromhéjat és a többi fűszert kevés vízben addig főzzük, amíg az egres megsárgul, majd szitán áttörjük.

A vajból és lisztből világos rántást készítünk, s ezzel a levest berántjuk.

A főtt mazsolát és az áttört, fűszeres egrest hozzáadjuk a léhez, és párszor fellobbantjuk. Tejfölt adunk hozzá, és a feldarabolt hússal forrón tálaljuk.

Szőlőleves mézzel (görög)

Hozzávalók: 10 dkg édes szőlő, 1 liter szőlőlé, 2 citrom, 3-4 ek. méz, 2 dl tejszín, 3 dl tej, 8-10 babapiskóta, 10 dkg juhtúró, 2 tojássárgája, mentalevél.

A tejet, a mentát, a túrót, és a reszelt piskótát turmixoljuk, beletesszük a citromok reszelt héját és kipréselt levüket is. A mézet szintén turmixoljuk a tejszínnel, a tojássárgával és a szőlőlével. Összedolgozzuk egy tálban a két keveréket, és behűtjük. Félbevágott, és ha kell, magozott szőlőszemekkel díszítjük.

Gyümölcsleves I.

Egy fazék víz, bele cukor, citromlé, egész fahéj, szegfűszeg, ízlés szerint. Első forrás után bele a gyümölcs, ami tetszik. 2-3 perc után bele az alábbi: fél csésze tejben elkevert vaníliás pudingpor, egyszer megforralod, utána lezárod a gázt.

Ennyi, ez nagyjából tíz perc.

Gyümölcsleves II.

(Alma, illetve meggy-, vegyes gyümölcs (szilva, meggy, cseresznye) leves)

Én a megmosott almát (Kb. 1 kg, de nálunk nagyon fogy!) meghámozom, cikkekre vágom, és cukros vízben megfőzöm. Szegfűszeget és pici citromlevet teszek bele.  Majd 1-2 evőkanál lisztet, kikeverek 1-2 doboz tejföllel, (ez mindig a mennyiségtől függ). Ezt a lisztes tejfölt én összekeverem a gyümölcsleves forró levével, (így nem kap össze), majd beleöntöm, és az egészet jól összeforralom, miközben állandóan kevergetem.

A többi gyümölcsöt is így készítem el, csak a meggyet, cseresznyét, szilvát, kimagozom. Tudom, hogy ez nem szakszerű leírás, de ez nálam jól bevált recept, és szerintem nem bonyolult. (Lehet dúsítani tejszínnel, tojássárgájával, kinek-kinek ízlése és súlya szerint!)

Gyümölcsleves III.

Nagyon szeretem a gyümölcslevest. Valami egyszerű és finomra gondoltam.

Vegyél a piacon minden féle gyümölcsöt, cukorral, fahéjjal, egy kis szegfűszeggel főzd meg, majd egy tejszínes habarás, és ha lehűtötted, már fogyasztható is!

Gyümölcsleves V.

Tetszőleges mennyiségű, és fajta, gyümölcsből készül. Megmosva, megtisztítva, esetleg feldarabolva beleteszed egy edénybe úgy, hogy kb. félig legyen az edény, felengeded vízzel, cukorral, fahéjjal, szegfűszeggel és citromlével ízesíted. Kb. 20 percig főzöd. Majd 2-3 dl tejszínben csomómentesen elkeversz egy vanília pudingport. Kanalanként hozzáadsz néhány kanál levest (csak a levét), lassú forralás és folytonos keverés közben a leveshez adod, hagyod picit összefőni (kb. 2 percnyi keverés közben) és kész. Lehűtve, tejszínhabbal és egy szem dekoratív gyümölcsöt a hab közepére helyezve tálalod. Érdemes többet főzni, mert a melegben, hűtőben tárolva nagyon jó rájárni.

Egri gyümölcsleves

Hozzávalók: 75 dkg gyümölcs vegyesen (például őszibarack, szőlő, alma, körte stb., lehet fagyasztott gyümölcs is), 2 dl tejszín, 1 dl tej, 1 dl félédes vörös bor, 1 citrom vékonyan levágott külső sárga héja és kicsavart leve, fél zacskó vaníliás pudingpor, ízlés szerint cukor és só, 4 szem szegfűszeg, kis darabka fahéj.

A gyümölcsöt megmossuk, letisztítjuk, kimagozzuk, és apróra vágjuk. Negyedrészét félretesszük, a többit kis fazékba rakjuk, és ráöntünk 8 dl vizet. Hozzáadjuk a fűszereket és a citromhéjat, beleöntjük a citromlevet és felforraljuk. A forrástól számított 5 percig főzzük. A félretett, nyers gyümölcsöt turmixgépben egészen pépesre törjük, majd összekeverjük a pudingporral, a tejjel és 1 dl folyékony tejszínnel. A pudingos gépet a forrásban lévő levesbe öntjük, közben folyamatosan kevergetve a bort is hozzáöntjük. Ismét felforraljuk. Két perc múlva az edényt a tűzről lehúzzuk, és kevés cukorral ízesítjük, majd kihűtjük. Időnként felkeverjük, hogy ne bőrösödjön meg a teteje. A már egészen kihűlt levest hűtőszekrényben jó hidegre lehűtjük, és az előzőleg ugyancsak lehűtött leveses csészékbe osztjuk. A megmaradt tejszínből (cukor nélkül) kemény habot verünk, és mindegyik adag tetejére egy kis tejszínhabpöttyöt nyomunk. Egy-egy darabka gyümölccsel díszítve kínáljuk.

Erdei gyümölcsleves

Hozzávalók: 1 kg vegyes erdei gyümölcs, 1 kg cukor, 1 üveg vörösbor, 10 g egész fahéj, 5 g bors, 2 rúd vanília, 2 g reszelt narancshéj, a díszítéshez szárított gyümölcsszeletek.

Elkészítése: A cukrot serpenyőben karamellizáljuk. Felöntjük a borral, hozzáadjuk a fűszereket, és öt percig forraljuk. A gyümölcsöket hozzáadjuk, egyszer hagyjuk felforrni, majd tálaljuk.

Görög gyümölcsleves

7 dl hideg narancslét összekeverünk 1 dl tejszínnel, 20 dkg kockára vágott őszibarackkal (konzerv), és 10 dkg ribizlivel (mirelit is jó). Jól behűtjük, és jégkockákkal, friss mentalevéllel tálaljuk.

Görög gyümölcsleves - variáció, Amanda módra

Hozzávalók: 1 l rostos gyümölcslé (nekünk legjobban narancslével ízlik, azt hiszem, az eredetiben is ez van), 3 dl tejszín, 2 cs. vaníliás cukor, legalább 3 féle gyümölcs, amit kis kockákra vágunk.

A gyümölcsöket nem kell megfőzni. Én egy 2 l-es üvegbe szoktam tölteni, lezárom és be a hűtőbe. A fogyasztás előtti napon kell elkészíteni, ez alatt többször összekeverem, pontosabban "összelötyögtetem" az üvegben.

Napokig eláll, rá lehet járni, nem romlik, csak egyre finomabb lesz. Én 2 üveggel készítek egyszerre, mert akkor nekem is jut és legalább 2 alkalomra elegendő.

Befőttből, vagy nyers, mirelit és befőtt keverékéből is lehet készíteni.

A mai, pl. a következőkből állt: görögdinnye-, sárgadinnye gömbök (karalábé kifúróval),

1 alma, 1 narancs felkockázva, néhány szem málna és tavalyról kimaradt lefagyasztott egres.

Még látványnak is szép. Az igaz, hogy a tejszín nem kalóriamentes, viszont nagyon kevés benne a cukor.

Gyümölcsleves 1.

2 dl vizet 1 evőkanál kristálycukorral 1-2 szem szegfűszeggel, körömnyi fahéjdarabkával és kis szelet citromhéjjal felforralunk. A felforrt vízből a fűszereket leszűrjük, majd beleteszünk 10 dkg értelemszerűen megtisztított és feldarabolt gyümölcsöt (sárga- vagy őszibarackot, meggyet, cseresznyét, almát, körtét, nagyobbaknak epret,), és 5-10 percig főzzük. (Finomabb a leves, ha ezután a gyümölcs felét turmixoljuk, majd a turmixolt gyümölcsöt újra a levesbe tesszük.) Egy zacskós vaníliás pudingporból 1 csapott evőkanálnyit elkeverünk 1 dl tejjel. A pudingos tejet a levesbe öntjük. A levest folyamatosan kevergetve még egyszer felforraljuk. Kis tálkában tejszínhabrózsával díszítve tálaljuk.

Gyümölcsleves 2.

Hozzávalók: 3-4 személyre: 50-70 dkg gyümölcs, 2 dl tejföl, 2 evőkanál cukor, fahéj, liszt, só 

Egy-másfél liter vizet forralj fel a cukorral, fahéjjal és egy csipet sóval. Tedd bele a megmosott gyümölcsöt (meggyet, cseresznyét, szilvát, feldarabolt körtét, almát), s forrald fel újra. A tejfölből két teáskanál liszttel készíts habarást, add hozzá, majd újra forrald össze. Lehűtve tálald.  Ha tiszta meggylevest készítesz, akkor tegyél bele bőven vaníliát is - megéri

Gyümölcsleves Ani módra

Mindig aktuális gyümölcsből, vagy a télére elrakott meggy és alma keverékéből főzöm. A titka a gyenge habarás, és én még hozzáteszek valamilyen pudingból egy evőkanálnyit, és ezzel főzőm fel. Ízesíteni egész fahéjjal, szegfűszeggel, szegfűborssal, citromkarikával, ízlés szerinticukorral.

Gyümölcsleves Cintia módra

Bármilyen gyümölccsel jó, de szerintem eperrel és őszibarackkal a legfinomabb. 25 dkg

Túrót, 2 dl tejszínnel, 1 kg gyümölccsel, mézzel/porcukorral összeturmixolunk, majd 3/4 liter tejet teszünk bele. Beleszórunk egy kevés gyümölcsdarabkát, és jól behűtjük.

Gyümölcsleves Jutka módra

Almaleves, illetve meggy-, vegyes gyümölcs (szilva, meggy, cseresznye) leves

A megmosott almát (Kb. 1 kg, de nálunk nagyon fogy!) meghámozom, cikkekre vágom, és cukros vízben megfőzöm. Szegfűszeget és pici citromlevet teszek bele.  Majd 1-2 evőkanál lisztet, kikeverek 1-2 doboz tejföllel, (ez mindig a mennyiségtől függ). Ezt a lisztes tejfölt én összekeverem a gyümölcs eves forró levével, (így nem kap össze), majd beleöntöm, és az egészet jól összeforralom, miközben állandóan kevergetem.

A többi gyümölcsöt is így készítem el, csak a meggyet, cseresznyét, szilvát, kimagozom. Tudom, hogy ez nem szakszerű leírás, de ez nálam jól bevált recept, és szerintem nem bonyolult. (Lehet dúsítani tejszínnel, tojássárgájával, kinek-kinek ízlése és súlya szerint!)

Gyümölcsleves Yvette módra

Mindenféle gyümölcsöt összevágok (narancs, mandarin, banán, kivi), néhányat befőtt formájában teszek bele - persze levével együtt! :-) (cseresznye, meggy, ananász). Ha almát vagy körtét is akarok beletenni, akkor azt előtte megfőzöm fahéjjal, szegfűszeggel, cukorral. Szóval ezeket beleöntöm egy nagy tálba, megcukrozom és beteszem a hűtőbe, hogy egy kicsit összeérjen. (Szerintem egy kis sherry sokat lendít az ízén, de ki is maradhat) Végül 1-2 dl tejszínt öntök hozzá és felöntöm őszi- vagy sárgabaracklével.

Minél többféle gyümölcs van benne, annál jobb, de szerintem a banán és a meggy kihagyhatatlanul finom benne!

Hideg görög gyümölcsleves

Hozzávalók: 2 l. narancs juice (100%), 0.5 l. tejszín friss gyümölcsök :narancs, szőlő, banán, kókusz, eper stb. ízléstől függően, de lehet konzerv is. 5-8 cl Triple Sec (ha nem teszel bele, akkor gyümölcsszirupot vagy valamilyen édesítőt)

Elkészítés: A juice-t, a tejszínt, a Triple Sec-et összekeverjük, majd beletesszük a kockára vágott gyümölcsöket. 1-2 órára a hűtőbe tesszük. Tálaláskor tejszínhabot teszünk a tetejére, és megszórhatjuk egy kis fahéjjal.

Hideg vegyes gyümölcsleves

Hozzávalók: , 1 dl vörös bor, 1 darabka fahéj, 3 szem szegfűszeg, 8 dl narancs juice, 2 dl vegyes (vagy egyéb, tetszés szerinti) gyümölcslé, 1 dl tejszín, 1/2 dl triple sec, 10 dkg málna vagy eper, 10 dkg őszibarack, 10 dkg narancs, 10 dkg mandarin, 10 dkg szőlő, fél citrom, 10 dkg körte, 1 mokkáskanál só.

A borba beletesszük a fahéjat, a szegfűszeget és a sót; legalább 5 percig forraljuk. Leszűrjük, és a levet az előhűtött narancsléhez öntjük. Belecsorgatjuk a gyümölcslevet, a tejszínt, a likőrt, a citrom átszűrt levét és jól összekeverjük.

Az összes gyümölcsöt megmossuk, kicsumázzuk, kimagozzuk és egyforma, apró kockákra vágjuk. Előhűtött leveses csészékben elosztjuk a gyümölcsöt, majd ráöntjük a levet. Jéghidegen tálaljuk, esetleg egy-két jégkockát teszünk minden adagba.

Hideg vegyes gyümölcsleves (spanyol)

Hozzávalók: , 1 dl vörös bor, 1 darabka fahéj, 3 szem szegfűszeg, 8 dl narancs juice, 2 dl vegyes (vagy egyéb, tetszés szerinti) gyümölcslé, 1 dl tejszín, 1/2 dl triple sec, 10 dkg málna vagy eper, 10 dkg őszibarack, 10 dkg narancs, 10 dkg mandarin, 10 dkg szőlő, fél citrom, 10 dkg körte, 1 mokkáskanál só.

A borba beletesszük a fahéjat, a szegfűszeget és a sót; legalább 5 percig forraljuk. Leszűrjük, és a levet az előhűtött narancsléhez öntjük. Belecsorgatjuk a gyümölcslevet, a tejszínt, a likőrt, a citrom átszűrt levét és jól összekeverjük.

Az összes gyümölcsöt megmossuk, kicsumázzuk, kimagozzuk és egyforma, apró kockákra vágjuk. Előhűtött leveses csészékben elosztjuk a gyümölcsöt, majd ráöntjük a levet. Jéghidegen tálaljuk, esetleg egy-két jégkockát teszünk minden adagba.

Joghurtos gyümölcsleves

Hozzávalók: 1 l gyümölcsös ivójoghurt. 1 doboz ananászkonzerv, 1 doboz őszibarackbefőtt, 2 banán, 200 g idénygyümölcs

A joghurtba levével együtt belekeverjük a darabokra vágott konzervgyümölcsöket, a karikára vágott banánokat, a kimagozott, szükség esetén feldarabolt, friss gyümölcsöket. Jól összekeverjük, néhány órára hűtőszekrénybe tesszük.

Kávés-konyakos gyümölcsleves

Hozzávalók: 3 db őszibarack, 2 db kiwi, 1 fürt kékszőlő, 1 csomag hidegen készíthető vaníliás pudingpor, 4 dl tej, 1 dl tejszín, 1 dl presszókávé, 1 dl konyak, 3 evőkanál porcukor

Elkészítés: A vaníliás pudingport tejjel, kávéval, konyakkal, porcukorral simára keverjük, hozzáadjuk a szép egyenletes darabokra vágott gyümölcsöket és a leszemezett szőlőt, majd hűtőbe tesszük. Tejszínhabbal díszítve tálaljuk.

Különleges gyümölcsleves

Hozzávalók: 1,5 l rostos gyümölcslé (nálunk legjobban a narancs vagy a meggy ízlik), lehet vegyesen is, 3 cs. vaníliás cukor, 3 dl tejszín, nyers gyümölcsök (mirelit, konzerv is jó természetesen).

Vékonyra felszeleteljük a keményebb gyümölcsöket, kockákra is vághatjuk a puhábbakat. Egy 2,5  l-es üvegbe öntjük a gyümölcsleveket, tejszínt, beletesszük a vaníliás cukrot, jól elkeverjük és utána a gyümölcsöket is. Nylonnal letakarjuk, rátesszük a csavaros üvegtetőt, és a hűtőbe tesszük másnapig. Néhányszor fejtetőre állítva kissé átkeverjük.

Fantasztikusan finom, legjobb a 3. nap. Bármily furcsa, a nyers gyümölcsök- bár ropogósak maradnak - nem tűnnek nyersnek. Legalább 4-5 féle gyümölcsöt célszerű használni hozzá. Legyen közte valamilyen karakteres is, pl. néhány szem málna, eper.

Ezt a mennyiséget 2 napra osztom el, öten fogyasztjuk. Azonnal megennék az egészet, de nem kapják meg.

Tejszínes hideg sárgadinnyeleves

Hozzávalók: 1 nagyobb sárgadinnye, 1 pohár tejszín, fél liter tej, 1 evőkanál méz, 2 evőkanálnyi cukor, (lehetőség szerint) 2 db kivi.

Elkészítése: A tejet felfőzzük, és a tűzről levéve lassan hozzákeverjük a tejszínt. Beletesszük a mézet és a cukrot. Hagyjuk kihűlni, de többször megkeverjük. A sárgadinnyét és a kivit lehámozzuk, kockára illetve szeletekre vágjuk, és a kihűlt masszába keverjük. Lehűtve tálaljuk.

Vegyes gyümölcsleves

25 perc

Nehézség: 1

Hozzávalók: 50-60 dkg, lehetőleg többféle idénygyümölcs, 15-20 dkg cukor, 2 dl tejföl, 2 evőkanál citromlé, 1 evőkanál rizs- vagy kukoricaliszt, 1 mokkáskanál reszelt citromhéj, csipetnyi só.

A gyümölcsöket megmosom, lecsöpögtetem, kimagozom és megtisztítom, illetve feldarabolom. 7 dl vízbe beleszórom a citromhéjat, a cukrot, és a sót, beleöntöm a citromlevet, majd felforralom, csak ezután teszem hozzá a gyümölcsöket. 5 percig forralom, és behabarom a lisztes tejföllel. Lehűtöm, és a hűtőszekrényben hagyom néhány órán keresztül. Jól lehűtött csészékben tálalom.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

pest

(Bogi, 2011.01.17 19:29)

a húsos som nagyon finom gyümölcs főleg ha lekvár készül belőle és teljes kiörlésű egészséges kekszre rá van kenve92939