Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Gyümölcslevesek

2008.09.11

Almaleves 1.

Hozzávalók: 1/2 kg alma, 1 dl fehérbor, 1 citrom leve, 2 dl tejföl, 15 dkg porcukor, 1 ek. liszt, 2 db szegfűszeg, 1 dl tejszín, 1 mk. őrölt fahéj

Elkészítés: Az almát megtisztítjuk, apró kockákra vágjuk, és megcsepegtetjük a citromlével, hogy ne barnuljon meg. 1 l vizet felforralunk a porcukorral, a szegfűszeggel, és a fahéjjal. Hozzáadjuk az almát, és puhára főzzük kb. 5 percig.  Hozzáadunk egy csipet sót, a tejfölt, és jól összekeverjük. A lisztet a tejszínnel csomómentesre keverjük, és lassú forrás közben óvatosan behabarjuk vele a levest. Jól lehűtve tálaljuk.

Almaleves 2.

Hozzávalók: 50 dkg alma, 1 ek cukor, kis citromhéj, 2 tojássárgája, 2 ek tejföl, 1 dl bor, csipet só.

Az almat hámozva, felszeletelve 2 dl vizzel puhára pároljuk. Feleresztjük fél liter vizzel, a borral, beletesszük a cukrot, citromhéjat, sót és felforraljuk. A tojássárgákat elkeverjük a tejfellel, és a forró levesbe keverjük. Melegen vagy hidegen tálaljuk.

Almaleves 3.

Hozzávalók: 30 dkg alma, 8 dkg cukor, 1 db citrom, fahéj, szegfűszeg, 1 evőkanál szójaliszt, 2 dl tejföl.

Felforralunk 1 l vizet cukorral, fahéjjal, szegfűszeggel. Ha forr takaréklángra, állítjuk. Az almát melegvízben megmossuk, vékonyan meghámozzuk, a magházát kivágjuk, kis darabokra vágjuk, az ízesített vízben fedő alatt felforraljuk. A szójalisztet kevés vízben simára keverjük, a leveshez öntjük, takaréklángon 10 percig főzzük. A tejfölt a leveses tálban simára keverjük, folyamatos keverés közben hozzáadjuk a levest. Tálalhatjuk melegen, hidegen. A citrom levét tálalás előtt adjuk hozzá.

Almaleves 4.

A megmosott almát meghámozzuk, magházát eltávolítjuk. Negyedekbe vágva puhára főzzük, a fűszerekkel, a cukorral és a sóval. Áttörjük, tejszínnel és liszttel behabarjuk. Jól lehűtve csészékben tálaljuk.

Almaleves 5.

1 közepes méretű savanykás rétesalmát meghámozunk, vékony szeletekre vágjuk, 0.5 1 hideg vízzel, kevés cukorral, kis darabka fahéjjal, citromhéjjal, csipetnyi sóval puhára főzzük. Tejfölben elkevert liszttel behabarjuk, újra felforraljuk, és a tányérokba tett tojássárgára merjük. Ízesíthetjük citromlével, hámozott, negyedelt sárgabarackkal, re-szelt körtével. (Ugyanígy készíthetjük egresből, ribizliből, cseresznyéből, meggyből, személyenként 100 g gyümölcsöt számítva, ilyenkor 1 ek. bor is kerülhet bele.)

Almaleves málnaszörppel

Hozzávalók: 4 nagy alma, 1 dl málnaszörp, 4 babapiskóta, só, cukor, 2 citromkarika.

A meghámozott, magházától megszabadított almát kockákra vágjuk, és egy liter enyhén sós vízben feltesszük főni. Hozzáadjuk a málnaszörpöt meg a citromkarikákat, ízlés szerint egy-két kanál cukorral édesítjük, és körülbelül 15 percig főzzük. Ezután a levesbe tördeljük a babapiskótát, és együtt még két percig forraljuk.

Melegen, vagy hidegen egyaránt finom.

Almás csirkeleves

Hozzávalók: 1 csirke apróléka, 1 savanykás nagy alma, fél citrom leve, 1 mokkáskanál reszelt citromhéj, 1 evőkanál olaj, 1 evőkanál finomliszt, 1 dl tejföl, 1 teáskanál tárkony (szárított vagy ecetes-olajos), 1 késhegynyi törött fehér bors, csipetnyi cukor, ízlés szerint só.

A csirkeaprólékot megmossuk, leszárítjuk, és kis darabokra vágjuk. (A májat félretesszük, azt csak a főzés befejezése előtt tesszük a levesbe.) Fazékban felforrósítjuk az olajat, és a húsdarabokat lepirítjuk rajta. Ezután ráöntünk bő egy liternyi vizet, és megsózzuk. Belekeverjük a reszelt citromhéjat és a borsot, majd befedjük, és puhára főzzük. Közben az almát megmossuk, kicsumázzuk (nem hámozzuk meg), és vékony szeletekre vágjuk. Azonnal beletesszük a levesbe. A citromlével kellően pikánsra ízesítjük, és csipetnyi cukorral fűszerezzük. A májat csíkokra vágjuk, és a levesbe tesszük. Éppen csak egyet forralunk rajta, ezután behabarjuk a liszttel simára kevert fejföllel. Végül a tárkonyt is belekeverjük, és kevergetve ismét felforraljuk.

Argentin almaleves (Sopa de manzanas)

Hozzávalók: 50 dkg alma hámozva, nyolcadokra vágva, 1/2 citrom héja, 10 dkg cukor, 5 dkg mazsola, 1 tojássárgája.

Az almákra öntsünk annyi vizet, amennyi ellepi. Tegyük bele a citromhéjat és főzzük 20-30 percig, míg megpuhulnak. Törjük át szitán, adjuk hozzá a cukrot, mazsolát, tojássárgáját. Habverővel keverjük ki jó habosra.

Melegen vagy hidegen is tálalhatjuk.

Hideg almaleves

Ötven dkg megmosott és meghámozott jonatán almát kockákra vágunk. 1 liter vízben 10 dkg kristálycukorral együtt feltesszük főni. Egy kis vászonzacskóba szegfűszeget, citromhéjat, fahéjat teszünk és belelógatjuk a levesbe. 1 dl fehérborral, sóval, citromlével ízesítjük. Kb. 15 percnyi főzés után tejfölös habarással besűrítjük, átforraljuk, majd lehűtés után tálaljuk.

Joghurtos nyers almaleves

20 perc

Nehézség: 1

Hozzávalók: 50 dkg alma, 4 dl joghurt, 1-1 késhegynyi őrölt fahéj és szegfűszeg, csipetnyi só, ízlés szerint cukor

1 dl vízbe belekeverem a fűszereket, és 5 percig forralom. Hagyom kihűlni. Közben turmixpohárba öntöm a jéghideg joghurtot, ízesítem sóval és cukorral, majd hozzáöntöm a fűszeres vizet. Az almát meghámozom, kicsumázom és lereszelem, majd az almareszeléket is hozzátéve a fűszeres joghurthoz, pépesre zúzom az egészet. A habos almalevest előhűtött csészékbe osztom.

Nyírségi almaleves

Hozzávalók: 50 dkg alma, 2 húsleveskocka, 1 fej vöröshagyma, só, bors, szerecsendió, gyömbér, citrom, 1 dl tejföl.

Húslevest készítünk húsleveskockából, és apróra vágott vöröshagymát és gerezdekre vágott almát főzünk bele, A levét leszűrjük, az almát áttörjük, majd összekeverjük a levessel. Sóval, borssal, szerecsendióval, gyömbérporral, citrommal ízesítjük. Egy kevés tejföllel hűtjük le.

Pityókás almaleves

Hozzávalók: 1 kg alma (birsalma is jó), 20 g vaj, 1 ek. liszt, 2 tojás, 1 dl tejfel, cukor, vaníliás cukor, só, ízlés szerint fehérbor

A meghámozott, kimagozott gyümölcsöt kevés vízben megfőzzük, szitán áttörjük. A vajból és a lisztből világos rántást készítünk, felengedjük 7-8 dl vízzel, kevés sóval, cukorral, vaníliás cukorral ízesítjük. Hozzáadjuk a bort, a gyümölcspürét és jól felforraljuk. A tojások fehérjét keményre verjük, megcukrozzuk, és a levesben galuskaként kifőzzük, majd levesestálba szedjük. A tojássárgákat jól kikeverjük a tejföllel, és állandó keverés mellett a fonó leveshez adjuk. A galuskákra merve tálaljuk.

Román almaleves

Hozzávalók: 40 dkg marhahús, 1 murok (sárgarépa), 1 petrezselyemgyökér, 1 kg alma, 1 kávéskanál liszt, 2 evőkanál tejföl, só, cukor, zöldpetrezselyem

Elkészítése: A fölszeletelt húst a kockákra vágott murokkal és a petrezselyemmel hideg vízben főni tesszük, majd megsózzuk. Mikor a hús megfőtt, leszűrjük, a levét ismét felforraljuk, beledobjuk a meghámozott és szeretekre vágott almát.

Miután az alma megpuhult, visszatesszük a húst a lébe, tejfölös eresztékkel fölengedjük, sózzuk, beborsozzuk, cukrozzuk, levesestálba öntjük, majd petrezselyemzöldjével megszórjuk.

Avokadóleves

Hozzávalók: 1 avokadókörte, 6 dl tej, 1 citrom leve, 1 csokor friss kapor, 1 mokkáskanál törött fehérbors, só (ízlés szerint), csipet porcukor.

Az avokadót meghámozzuk, magját eltávolítjuk. A gyümölcshúst kis darabokra vágjuk, és a turmixgép poharába rakjuk. Ráöntjük a citrom. levét és a kicsavart citrom rostos húsát. Addig keverjük, amíg sűrű pép nem lesz belőle. Ezután hozzáöntjük a tejet, a fűszereket és a megmosott, apróra vágott friss kaprot. Ugyancsak tovább keverjük, amíg egynemű, habos, krémszerű levest nem kapunk. Csészékben, alaposan lehűtve tálaljuk. A nagy nyári melegben igen üdítő. Tej helyett joghurttal is lehet készíteni, akkor természetesen nem kell bele a citromlé.

Áfonyakrémleves

30 perc

Nehézség: 1

Hozzávalók: 50 dkg áfonya, 2 dl tejföl, 1 dl tejszín, 1 mokkáskanál reszelt citromhéj, 1 evőkanál liszt, 1 szegfűszeg, só és cukor, ízlés szerint

Az áfonyát megtisztítom, megmosom, lecsöpögtetem, majd annyi vízben, amennyi éppen ellepi, felforralom. Egy percnyi főzés után szitán áttöröm. A keletkezett gyümölcslevet annyi vízzel egészítem ki, hogy 8 dl legyen. A szegfűszeget és a citromhéjat 1/2 dl vízben 10 percig főzöm, majd leszűrve hozzáöntöm a gyümölcsléhez. Csipetnyi sóval és cukorral ízesítem, majd 5 percig együtt forralom. Közben a tejfölt, a tejszínt és a lisztet simára keverem, ezután besűrítem vele a forrásban levő levest. Felforralom, és csészékben találom. Hidegen is, melegen is nagyon finom.

Nyers áfonyaleves tejszínnel

15 perc

Nehézség: 1

Hozzávalók: 80 dkg fekete vagy vörös áfonya, 2 dl tejszín, csipetnyi só, porcukor, ízlés szerint

Az áfonyát megmosom, lecsöpögtetem, majd porcelán- vagy üvegtálba teszem. Rászórom a cukrot, és néhány óráig hagyom állni. Ezután leszűröm, szitán áttöröm, majd a levét összekeverem a tálban maradt lével és a folyékony tejszínnel. Megsózom, és turmixpohárban az egészet habosra keverem, s előhűtött csészékben azonnal tálalom.

Áfonyás banánleves

Hozzávalók 6 személyre 4 banán, 3 evőkanál citromlé, 6 pohár almalé, 1/4 pohár cukor, másfél evőkanál kukoricaliszt, 1/2 kiskanál fahéj, két és fél pohár sűrű tejföl, 2 pohár áfonya.

Szét turmixoljuk a banánt a citromlével. Beletesszük egy fazékba és három és fél pohár almalével felforraljuk. Hozzáadjuk a cukrot, majd félretesszük. A maradék almalét elkeverjük a kukoricaliszttel és hozzáadjuk a leveshez. 2 percig gyöngyöztetjük, majd levesszük a tűzről, és miután kihűlt a hűtőbe tesszük. A fahéjat elkeverjük a tejföllel, és a jó hideg leveshez keverjük. Végül hozzáadjuk az áfonyát, és hideg leveses tálkákban kínáljuk.

Banánleves

Hozzávalók: 2 banán, 1 liter tej, 4 babapiskóta, 2 evőkanál cukor.

Elkészítés: A babapiskótát lereszeljük, ráöntjük a tejet meg egy deci vizet, a cukorral édesítjük, és turmixgéppel habosra keverjük. Ezután tűzre tesszük, és az előzőleg karikákra vágott banánnal együtt felforraljuk.

Melegen, vagy hidegen egyaránt finom.

Birsalmaleves 1.

Meghámozunk, kimagvalunk, szeletekre vágunk egy fél kiló birsalmát, és másfél liter vízben, amelybe 15 deka cukrot meg kevés sót tettünk, nagyon puhára főzzük. (A főzőlevet egy darabka citromhéjjal vagy fahéjjal ízesítjük.) Ezután az egészet levével együtt áttörjük, beledobunk két deka vajat, és egy deci tejföl meg egy evőkanál liszt keverékével besűrítjük. Néhány perces forralás után tálalhatjuk, de jégbe hűtve is jó. (Még finomabb, ha akad a háznál maradék tojásfehérjénk: a kevés kristálycukorral kemény habbá vert fehérjéből forró tejbe vagy vízbe galuskákat szaggatunk, és ha megfőttek, a kitálalt leves tetejére tesszük.)

Birsalmaleves 2.

(4 személyre)

Hozzávalók: 5 dl alma ivólé, 1 nagy birsalma (vagy birskörte), 3 szem szegfűszeg, 1 darabka fahéj, fél citrom, ízlés szerint kristálycukor, 1 mokkáskanál só, 2 dl kefir, 1 csapott evőkanál vaníliás pudingpor, csipetnyi só.

A birsalmát megmossuk, meghámozzuk, gerezdekre vágjuk, kicsumázzuk, majd ismét megmossuk, és kis fazékba tesszük. Ráöntjük az almalevet és beletesszük a megmosott, hajszálvékony karikákra vágott, kimagozott citromot. Egy másik edénybe belerakjuk a birsalma héját és a csumáját, valamint a szegfűszeget. Csak annyi gyümölcslevet öntünk rá, amennyi egy ujjal lepi el a héjat. Felforraljuk, és 10 percig főzzük, majd a másik fazékban lévő birsalmára szűrjük a levét. A birsalmás levet felforraljuk, és 4 percig főzzük. Közben a pudingport simára keverjük a kefirrel, és behabarjuk vele a forrásban lévő levest, csak azután ízesítjük a kristálycukorral.

Elkészítési ideje: kb. 30 perc.

Birsleves

Hozzávalók: 50 dkg birs, citromhéj, 10 dkg cukor, 5 dkg dara, citromlé, sűrített tej.

A hámozott, szeletelt, kimagozott birset citromhéjjal, 1,5 l forró vízbe tesszük, fedő alatt puhára főzzük.

2/3 részét szitán áttörjük, hozzáadjuk a cukrot és a birsszeleteket, és újra felfőzzük. Beleszórjuk a darát, és kevergetve hagyjuk megduzzadni.

Sűrített tejjel és citromlével ízesítve, lehűtve kínáljuk.

Hideg birsalmaleves

30 perc Nehézség: 1

Hozzávalók: 50 dkg birsalma, 1-1 késhegynyi őrölt szegfűszeg, őrölt fahéj, őrölt gyömbér, 1 dl tejszín, 1 teáskanál liszt, só, cukor, ízlés szerint

A birsalmát meghámozom és kicsumázom, majd vékony gerezdekre vágom. 8 dl vízbe beleteszem, beleszórom a fűszereket, és csipetnyi sóval, cukorral puhára főzöm. A tejszínbe belekeverem a lisztet, és a forrásban levő levest besűrítem vele. Felforralom és hagyom kihűlni. Hűtőszekrényben jól lehűtöm, és csészékben kínálom.

Tejszínes birsalma-kémleves

Hozzávalók: 2 kisebb birsalma (vagy birskörte), 2 dl tejszín, 2 evőkanál búzapehely, ízlés szerint cukor, 1 mokkáskanál törött fahéj, 1 mokkáskanál só, késhegynyi őrölt szegfűszeg.

A birsalmát megtisztítom, és vékony szeletekre vágom. 7 dl vízbe teszem. Beleszórom a fűszereket, megcukrozom és felforralva 5 percig főzöm. A forró levesbe belekeverem a búzapelyhet és a tejszínt, majd 10 percnyi várakozás után az egészet péppé turmixolom. Ha kihűlt, beteszem a hűtőszekrénybe. Tálalás előtt átkeverem, és csészékben tálalom.

Vaníliás birsalmaleves

30 perc Nehézség: 1

Hozzávalók: 60 dkg birsalma, 5 dl tej, 2 dl tejföl, fél citrom leve, 1 evőkanál vaníliás pudingpor, 1 zacskó vaníliás cukor, csipetnyi só, kevés porcukor

A birsalmát meghámozom, kicsumázom, és vékony gerezdekre vágom. 3 dl vízbe beleöntöm a citromlevelet, és a birsalmát hozzáteszem. Megsózom és felforralom, majd 2 percig főzöm. Közben a tejbe belekeverem a pudingport és a tejfölt, valamint a vaníliás cukrot, és ráöntöm a birsalmára. Állandó keverés közben felforralom, ezután ízesítem még szükség szerint porcukorral és kihűtöm. Jéghidegen, csészékbe osztva kínálom.

Bodzaleves

Hozzávalók: 1/2 kg bodzabogyó, fahéj, citromhéj, fehérbor, cukor, só, vaj és burgonyaliszt.

A bodzabogyókat leszedjük a száráról, agyagedénybe tesszük annyi vízzel, hogy ellepje. A fahéjjal és citromhéjjal félóráig forraljuk, majd szitán áttörve hozzáöntünk vizet és fehérbort. Tetszés szerinti cukorral, kevés sóval és vajjal felforraljuk, és vízzel hígított burgonyalisztet keverünk bele. Újból felforraljuk, és pirított zsemlekockával tálaljuk.

Citromleves 1.

30 perc

Nehézség: 1

Hozzávalók: 1 citrom, 2 dl tejszín, ízlés szerint méz vagy cukor, 1 húsleveskocka, 1 teáskanál liszt

A citromot gondosan megmosom, majd héjastul nagyon vékony karikákra vágom. Magját eltávolítom, és ráöntök 8 dl vizet. Beleteszem a húsleveskockát, és a citromot megfőzöm. Közben a tejszínbe belekeverem a lisztet, és a forrásban levő levest behabarom. Cukorral szelídítem savanyú ízét. Felforralom. Melegen is, hidegen is fogyasztható, pikáns leves.

Citromleves 2.

2 húsleveskockát feloldunk 1 liternyi forró vízben, és belefőzünk egy marék rizst. Amíg a rizs megpuhul, 2 tojás sárgáját habosra keverjük 1 citrom levével, sóval, törött borssal ízesítjük és tányérokba osztva, állandó kevergetés mellett rászűrjük a forró levest.

Citromos kacsaaprólék leves

Hozzávalók: 1 pecsenyekacsa apróléka, 1 csokor leveszöldség (petrezselyemzöld, sárgarépa, zeller), 1 csokor petrezselyemzöld, 1 citrom, 2 dl tejföl, 1 kis fej vöröshagyma, 1 mokkáskanál majoránna, 2 evőkanál olaj, 1 púpozott teáskanál finomliszt, ízlés szerint só és törött bors, csipetnyi cukor.

A megmosott, letisztított kacsaaprólékot darabjaira vágjuk. A zöldséget megtisztítjuk, megmossuk, és hasábokra metéljük, a citrom sárga héját nagyon vékonyan lehámozzuk, és felcsíkozzuk. Leveses fazékba öntjük az olajat, rátesszük a finomra aprított vöröshagymát, majd egy-két percig pirítjuk, rálocsolunk 2 evőkanál vizet. Felforrósítjuk, rátesszük a húsdarabokat, amit hirtelen, erős lángon, minden oldalán átpirítunk. Ezután felöntjük bő másfél liternyi vízzel, és felforraljuk. Megsózzuk, megborsozzuk, beleteszünk 1 teáskanálnyi citromhéjcsíkot, és kis lángon addig főzzük, amíg a habját egészen elfövi. Csak ekkor tesszük bele a zöldséget, és egészen puhára főzzük. (Aki nem szereti a levesben a csontos húst, csontozza ki és vágja fel csíkokra, úgy tegye vissza a lébe.) Közben beleszórjuk a majoránnát és a nagyon finomra metélt petrezselyem zöldet. A lisztet a tejföllel és a citrom kicsavart levével simára keverjük, majd a megfőtt levest behabarjuk. Kevergetve felforraljuk, végül csipetnyi cukorral ízesítjük.

Citromos zöldbableves

Megtisztítunk, kis darabokra vágunk 40 deka zöldbabot, és másfél liter vízben feltesszük főni. Beleteszünk 1-1 szál megtisztított, négybe vágott sárgarépát meg petrezselyemgyökeret, egy darabka citromhéjat, és megsózzuk. Amikor a bab megpuhul, öt deka vajból egy púpos evőkanál liszttel világos rántást készítünk, besűrítjük vele a levest, és beledobunk két pár karikára vágott virslit. (Ha műanyag burkolja a virslit, azt előzőleg lehúzzuk róla.) Egy csapott evőkanál lisztet simára keverünk két deci tejföllel, és tésztaszűrőn keresztül, közben kevergetve, a. levesbe öntjük, így nem lesz csomós. Még 34 percig főzzük, és egy kevés citromlével savanyítva tálaljuk. Kellemesen üdítő, pikáns nyári leves, ha virsli nélkül készítjük, hidegen is tálalhatjuk.

Hideg citromleves 1.

Hozzávalók: 1 l sör, 1 üveg fehérbor, 35 dkg cukor, 6 db tojássárgája, 1 evőkanál liszt, 2 db citrom héja.

A sört a borral és a cukorral felfőzzük. A tojássárgákat egy evőkanál liszttel, kevés borral vagy vízzel átlátszóvá keverjük, hozzáadjuk a 2 citrom cukorral lereszelt héját, az egészet összekeverjük az elkészített lével, és felforraljuk. Szitán áttörjük, jól lehűtjük, mandulacsókkal tálaljuk.

Hideg citromleves 2.

Hozzávalók: 2 dl fehérbor, 5 dkg cukor, 1 vaníliarúd, kurkuma, citromfű, 2 db citrom héja, 4 dl forralt tej, 4 dl tejszín, só.

A cukrozott fehérborban negyed óráig főzzük a vaníliát, a kurkumát, a citromfüvet és a két citrom vékonyan reszelt héját. Leszűrjük, lehűtjük. Közvetlenül tálalás előtt összekeverjük a forralt, és lehűtött, hideg tejjel, a tejszínnel és ízlés szerint kicsit sózzuk. Csészébe töltjük és citromfűvel díszítve tálaljuk.

Jeges citromleves

Hozzávalók: 4 dl kefir (vagy joghurt, tejföl), 3 dl tej, 1 citrom (vagy narancs, mandarin) leve, 1/2 citrom reszelt héja, ízlés szerint cukor (vagy mesterséges édesítőszer), csipetnyi só, jégkocka.

A citromlevet a reszelt citromhéjjal együtt turmixgép poharába tesszük, majd ráöntjük a kefirt. Cukorral és sóval ízesítjük, ezután egy-két percig keverjük. Ha már jó habos, akkor öntjük hozzá a tejet, és ismét összekeverjük. Néhány órán át a hűtőszekrényben előhűtött leveses csészék mindegyikébe teszünk néhány jégkockát, és erre öntjük rá a citromlevest. A nyári nagy melegben rendkívül üdítő, és levesként is, üdítőitalként is fogyaszthatjuk. Készíthetjük joghurttal és csökkentett zsírtartalmú tejjel vagy tejföllel is, aszerint, hogy számolnunk kell-e a kalóriákat. Friss citromlé helyett tehetünk bele üveges citromlevet. Aki nem szereti a savanyú ízeket, készítheti narancslével vagy mandarin-lével is.

Üdítő citromleves

Hozzávalók: 4 dl kefir (vagy joghurt), 1 citrom, 1 csokor friss kapor, ízlés szerint porcukor, 1 mokkáskanál só, késhegynyi törött fehér bors.

A citromot forró vízben megmossuk, majd a külső sárga héját (a fehér rész ne kerüljön bele, különben keserű lesz a leves) hajszálvékonyan lehámozzuk. A héjat csíkokra aprítjuk, és két deci vízbe tesszük. Kis lángon 5 percig befedve forraljuk. Fedő alatt hagyjuk kihűlni. Turmixgép poharába öntjük a már kihűlt citromhéjas vizet a főtt citromhéjcsíkokkal együtt, és belecsavarjuk a citromlevet. Annyi porcukorral ízesítjük, hogy ne legyen édes, csak kellemesen savanykás, pikáns. Sóval és fehér borssal fűszerezzük, majd addig keverjük, amíg a citromhéj csíkok egészen apró foszlányokká zúzódnak. Ekkor beleöntjük a kefirt, beleszórjuk a megmosott és felaprított kapor felét. Habosra keverjük. Ezután a citromlevessel teli turmixpoharat betesszük a hűtőszekrénybe, és jéghidegre hűtjük. Közvetlenül tálalás előtt a levest ismét habosra keverjük, elosztjuk az előzőleg lehűtött csészékben, és mindegyik adag tetejére szórunk a megmaradt kaporból. Néhány jégkockát is beledobhatunk. Rendkívül üdítő, különösen jólesik a nyári nagy melegben.

Boros cseresznyeleves

40 perc

Nehézség: 2

Hozzávalók: 50 dkg cseresznye, 1,5 dl vörösbor, 10-12 dkg cukor, 1 dl tejföl, 1 evőkanál rizsliszt (vagy burgonyaliszt, esetleg búzakeményítő), kis darabka fahéj, 3 szem szegfűszeg, csipetnyi só.

A megmosott cseresznyét kimagozom, és 7 dl vízbe beleteszem. Hozzárakom a fűszereket és felforralom, majd öt percig főzöm. Ezután beleöntöm a bort és a cukrot, végül a liszttel simára kevert tejföllel állandó keverés közben behabarom. Lehűtve, csészékbe adagolva tálalom.

Boros cseresznyeleves

4 személyre

Hozzávalók: 50 dkg cseresznye (vagy meggy), 1/2 citrom leve, ízlés szerint kristálycukor, 1 és 1/2 dl száraz vörösbor, 1 és 1/2 dl tejszín, 1 evőkanál finomliszt, kis darabka citromhéj, kis darabka fahéj, 3 szem szegfűszeg, csipet só.

Előkészítése: a cseresznyét megmosom, leszedem a szárát és kimagozom. 5 dl vízbe beleszórom a sót, a citromhéjat, a fahéjat és a szegfűszeget. 5 percig forralom, ezután leszűröm, és a levet visszaöntöm a fazékba. A lisztet simára keverem a tejszínben.

Elkészítése: a cseresznyét - kicsurgó levével együtt - a fűszerezett lébe teszem. Hozzáöntöm a citrom kicsavart levét. Annyi cukorral ízesítem, hogy kellemesen pikáns maradjon. Felforralom, és 5 percig főzöm. Ezután beleöntöm a lisztes tejszínt, és további 5 percig forralom, végül a bort is beleöntöm, de ezzel már nem forralom. (Fehér borral is készíthető. Ha a bor édes, több citromlé kell bele, hogy pikáns legyen.)

Csipkebogyóleves

Hozzávalók: 25 dkg csipkebogyó, fahéj, citromhéj, bor, tetszés szerint cukor, 2 szelet kalács

Friss, kimagozott, megmosott csipkebogyót vízben a fahéjjal, citromhéjjal és kevés héja nélküli kaláccsal puhára főzünk. Péppé keverjük, szitán áttörjük. Kevés borral és cukorral újból felforraljuk. A csipkebogyólevesnek jó sűrűnek kell lennie. Kétszersülttel tálaljuk.

Diós joghurtleves

Hozzávalók: 10 dkg tisztított, nagyon finomra darált dió, 4 dl joghurt, 2 gerezd fokhagyma, 1 csokor friss kapor, 1 evőkanál porcukor, 1 csapott teáskanál só, 1 késhegynyi törött fehér bors.

Turmixgép poharába öntjük a joghurtot és a diót. Hozzátesszük a megtisztított fokhagymagerezdeket és a megmosott, apróra vágott kaprot. Addig keverjük, amíg habos, pépszerű massza lesz belőle. Ezután hozzáöntünk négy deci nagyon hideg vizet, és ismét összekeverjük. Előhűtött csészékbe tálalva, azonnal kínáljuk.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.