Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Karácsonyi sütemények

2007.12.26

Hókifli

  • Hozzávalók:

50 dkg liszt
20 dkg margarin
1 dl tejföl
1 ek cukor
2 dkg élesztõ
pici só
kevés tej
ízlés szerint baracklekvár, darált dió vagy mák a töltelékhez
kb. 10 dkg vaníliás porcukor

  • Elkészítés:

Az élesztõt a cukros tejben megfuttatjuk.

A lisztet elmorzsoljuk a margarinnal. Hozzáadjuk a cukrot, a sót, az élesztõt, a tejfölt és annyi tejet, hogy összeálljon.

Hagyjuk egy órát pihenni.

3 mm vastagra kinyújtjuk, és pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk.

Megtöltjük a lekvárral, dióval, mákkal és kifliket formálunk belõle.

200 fokra elõmelegített sütõben megsütjük, és még forrón megforgatjuk a vaníliás porcukorban.

 

Diós-mákos bejgli

  • Hozzávalók:

1/2 kg liszt
25 dkg vaj vagy margarin
2 egész tojás
5 dkg cukor
2 dkg élesztõ
2 dl tej
pici só
30 dkg dióbél
20 dkg porcukor
10 dkg finom édes morzsa
citromhéj
10 dkg mazsola vagy apró kockára vágott birsalmasajt
30 dkg darált mák
20 dkg cukor
3 dl tej
1 cs. vaníliás cukor vagy citromhéj
5 dkg dara vagy liszt

  • Elkészítés:

Az élesztõt langyos tejjel és cukorral felfuttatjuk. A lisztet a vajjal elmorzsoljuk, hozzáadjuk a jól felvert egész tojásokat, az élesztõt, porcukrot, sót, tejet, gyorsan összedolgozzuk, és két órán át deszkán letakarva pihentetjük. Utána 2 nagyobb vagy 4 kisebb ciót formálunk belõle. 1/2 cm vastag téglalap alakúra nyújtjuk. Rákenjük a tölteléket, a széleit 2 cm szélességben üresen hagyva, összecsavarjuk úgy, hogy a csavarás vége alul legyen. Sütõlemezre fektetjük, tetejét egész tojással megkenjük, és egy órán át langyos helyen kelesztjük. Utána kenjük át tojásfehérjével és 1/2 órára tegyük hideg helyre. A tésztát kihûtjük, ettõl lesz a színe márványos. Sütõbe helyezés elõtt az oldalait helyes villával gyengén megszurkáljuk, nehogy felrepedjen, és forró sütõben 25-30 percig sütjük. A sütõ ajtaját ne nyitogassuk.

A diótöltelék készítése

3 dl vízbõl a cukorral sûrû szirupot fõzünk, ebbe beleöntjük a diót, összekeverjük, levéve a tûzrõl hozzákeverjük a morzsát és a többi anyagot.

A máktöltelék készítése

A tejet felforraljuk, hozzáöntjük a darával elkevert mákot és végül a cukrot. Ehhez is adhatunk mazsolát vagy birsalmasajtot.

Foszlós kakaóskalács

  • Hozzávalók:

50 dkg sima liszt
4 dkg cukor
5 dkg vaj vagy margarin
4 dl tej
2 dkg élesztõ
1 csipet só
3 ek kakaópor
6 ek cukor

  • Elkészítés:

Az élesztõbõl 1 dl langyos tejjel, 1 kávéskanál cukorral és 1 evõkanál liszttel kovászt készítünk és langyos helyre tesszük.

A maradék langyos tejben feloldjuk a cukrot és a sót.

A megszitált lisztet a kovásszal, a tejjel és a megolvasztott margarinnal jól összedolgozzuk és kb. 20 percig dagasztjuk.

A tésztát a tálból kiemeljük, a tál oldalát és alját meglisztezzük, majd a visszahelyezett tészta tetejét is megszórjuk liszttel. Letakarjuk és langyos helyen 1 órát kelesztjük, míg háromszorosára nõ.

Lisztezett deszkára borítva három egyforma nagyságú részre vágjuk és kb. 15 cm széles és 50 cm hosszú téglalapokká nyújtjuk ki az egyes darabokat.

A töltelékhez a kakaóport a cukorral elkeverjük, és annyi vizet adunk hozzá, hogy jól kenhetõ, de nem túl folyékony masszát kapjunk.

Az egyes téglalapok közepét megkenjük a kakaós masszával.

Széleiket megkenjük olvasztott margarinnal, és lazán összetekerjük a tésztacsíkokat. Ügyeljünk arra, hogy a széleket jól nyomkodjuk össze, különben a kakaó sütés közben kifolyik.

A három tekercset tegyük egymás mellé és lazán fonjuk össze az ágait.

Kivajazott sütõlapon még fél órát kelesztjük. A tetejét megkenjük kevés porcukorral összekevert tojással, és elõmelegített sütõben kb. 200 fokon készre sütjük.

Márványkuglóf

  • Hozzávalók:

25 dkg vaj vagy margarin
25 dkg cukor
1 cs. vaníliás cukor
4 tojás
40 dkg liszt
10 dkg étkezési keményítõ
1 cs. sütõpor
1 dl tej
3 dkg kakaópor

  • Elkészítés:

A vajat a cukorral és a vaníliás cukorral habosra keverjük. A tojásokat egyenként keverjük bele a habos vajba.

Az átszitált lisztet a keményítõvel és a sütõporral összekeverjük, majd a tejjel felváltva hozzákeverjük a vajhoz.

Az így kapott masszát ketté vesszük, és feléhez hozzáadjuk a kakóport. Ha szükséges pici tejjel higíthatjuk.

A kuglóf formát kivajazzuk és a fehér meg a barna tésztát evõkanál segítségével váltakozva a formába töltjük. Egy villával könnyedén átkeverjük, hogy márványos legyen.

A süteményt a 180°C-ra elõmelegített sütõbe tesszük, és kb. 1 óráig sütjük. Tûpróbával ellenõrízzük, hogy megsült-e.

A formában hagyjuk kihûlni, majd kiborítjuk és a tetejét meghintjük vaníliás porcukorral.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

BUDAPEST

(ANI, 2008.12.22 14:56)

BOLDOG KARACSONYT MINDENKNEK