Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Ünnepi étkek

2008.09.11

Tésztában sült szűzpecsenye

Hozzávalók:

8 SZEMÉLYRE só,
őrölt bors,
4 evőkanál olaj,
1 kisebb zellergumó, 2 sárgarépa,
fél szál póréhagyma, 15 dkg gomba,
10 dkg vaj,
1 evőkanálliszt, 1 tojás,
1 csomag (35 dkg) fagyasztott vajastészta,
a tészta nyújtásához: egy kevés liszt megkenéséhez: 1 tojás
a salátához:
50 dkg megtisztított karfiol (fagyasztott is lehet),
30 dkg fagyasztott zöldbab, 30 dkg fagyasztott kukorica, só,
30 dkg konzerv vörösbab, fél csokor petrezselyem, citromlé,
4 dl kész tartármártás


Elkészítés:

A szűzpecsenyét lehártyázzuk, a húst megsózzuk,
megborsozzuk, és egy kevés forró olajon, nagy lángon körös-körül megpirítjuk, vagyis elősütjük. Ezután előmelegített sütőben, a közepesnél erősebb lánggal (200 °C; légkeveréses sütőben 180 °C) 8-10 percig sütjük. (Belül rózsaszínűnek kell maradnia.) Hűlni hagyjuk.
Közben a zellert, a répát, a póréhagymát, a gombát
megtisztítjuk és apróra vágjuk vagy durvára reszeljük, a vajon megpároljuk, zsírjára sütjük, sózzuk, borsozzuk. A liszttel meghintjük, rövid ideig pirítjuk, majd a tojást is beledolgoz
zuk. Amint besűrűsödött, lehúzzuk a tűzről, és hűlni hagyjuk.
A vajastésztát szobahőmérsekleten fölengedjük, lisz
tezett deszkán 3-4 milliméter vastag téglalappá nyújtjuk. A kihűlt hús tetejét meg oldalát a zöldségpürével egyenletesen bekenjük, a tésztára fektetjük, és belecsomagoljuk. Tepsibe teszszük, előmelegített sütőben, nagy lánggal (230 °C; légkeveréses sütőben 210 °C) kb. 15 percig sütjük, majd hűlni hagyjuk.
A salátához a karfiolt rózsáira szedjük, és enyhén
sós vízben puhára főzzük, akárcsak a zöldbabot. A kukoricát fölengedjük, a babot lecsöpögtetjük. A főtt zöldségeket leszűrjük, hűlni hagyjuk, majd az összes hozzávalót összekeverjük. Fölaprított petrezselyemmel fűszerezzük, enyhén megsózzuk, citromlével ízesítjük.
Tálaláskor a tésztában sült szűzpecsenyét fölszeleteljük, tálra rakjuk, és a salátát köréhalmozzuk. A tartármártást külön kínáljuk hozzá.

 

 

Karácsonyi borkrémleves

Hozzávalók:

4 db szegfűszeg, őrölt fahéj,
1/2 citrom,
400 ml tokaji édes szamorodni, 120 g cukor, 8 db tojássárgája,400 ml tejszín


Elkészítés:

800 ml vizet a szegfűszeggel, a fahéjjal és a citrommal ízesítve felforraljuk, majd hozzáöntjük a bort és beforraljuk. Négy tojássárgáját a cukorral habosra keverjük.
Majd a leveshez adjuk és állandó keverés közben még egyszer felforraljuk. A tűzről levesszük, és ugyancsak állandó keverés közben hozzáadjuk a 300 ml tejszínnel elkevert maradék tojássárgájákat. A kihűlt levest hűtőbe tesszük.
Tálaláskor a maradék tejszínből vert tejszínhabbal díszítjük, és meghintjük leheletnyi őrölt fahéjjal.

 

 

Csirkeleves savanyú almával

Hozzávalók:

4 személyre
600 g csirke, 1/2 csomó petrezselyemzöld, 1pohár tejföl, 40 g liszt, 1 db tojássárga, 400 g alma, 20 g cukor, citromhéj, só,1ek. esszencia.


Elkészítés:

A darabokra vágott csirkét 1, 5 l hideg vízben feltesszükl főni. Amikor felforrt, a leves felszínén lévő habot eltávolítjuk. Sóval, esszenciával, apróra vágott zöldpetrezselyemmel ízesítjük. A levest ezután mérsékelt tűzön, gyöngyöző forrással főzzük. A megmosott, megtisztított, savanykás almát apró kockákra vágjuk. Enyhén cukros, reszelt citromhéjjal ízesített vízben külön megfőzzük. Az almának nem szabad teljesen megpuhulnia, akkor jó, ha roppanós marad . Amikor a hús megpuhult, tejföllel, liszttel és tojássárgával készült habarással besűrítjük. Az almát és levét a leveshez öntve, óvatosan elkeverve tálaljuk. A savanykás, almás csirkeleves kitűnő ízű étel, különösen nyáron igen ajánlom.

 

 

 

Csikemájas brokkolileves

Hozzávalók:

4 személyre:
250 g, csirkemáj, 40 g vaj, 1 db vöröshagyma, 20 g liszt, 250 g brokkoli,2 ek. szárnyas esszencia, 60 g eperlevél (tészta), 1 pohár tejföl, 2 ek.balzsamecet, só, őrölt bors, őrölt koriander.


Elkészítés:


A csirkmájat megtisztítjuk, feldaraboljuk és fazékba vajon átpírítjuk.Hozzáadjuk a megtisztított, apróra vágott vöröshagymát, együtt píritjuk, majd rászorjuk a lisztet, kicsit megkapatjuk és felengedjük 1.2 l vízzel. Fűszerezzük sóval, borssal és a korianderrel, hozzáadjuk a szárnyas esszenciát.10 percig főzzük, majd belerakjuk a megmosott, apró rózsáira szedett brokkolit, a levestésztát és készre főzzük. A tejfölt belekeverjük, és balzsamecettel ízesítjük, mégegyszer átforraljuk. Hidegen és melegen is fogyaszthatjuk. Nagyon finom pikáns leves.

 

Diós szárnyaskrémleves

Hozzávalók:

4 személyre :
1200 ml szárnyashúsleves, 100 ml tejföl, 100 ml tejszín, 50 g finomra darált dió, 20 g durvára vágott pirított dió, 30 g liszt, petrezselyemzöld, currypor, őrölt fekete bors, só, 60 g finommetélt,


Elkészítés:


A megmosott, lecsepegtetett petrezselyemzöldet finomra vágjuk. A tejszínt, tejfölt, és kevés vízzet simára keverjük a liszttel. A finommetéltet megfőzzük, és melegen tartjuk. A szárnyashúslevest feltesszük tűzre, belerakjuk a finomra darált diót és a fűszereket, felforraljuk. A forrásban lévő levesbe öntjük a tejfölös habarást, és beleszórjuk a petrezselyemzöld felét. Folyamatosan kevergetve, elfőzzük a habját, hozzáadjuk a megmaradt petrezselyemzöldet, és lefedve 5-6 percig állni hagyjuk.Tálaláskor a leveses csészékbe először a tésztát rakjuk, rámerjük a levest és meghintjük a pirított dióval.

 

 

Kalábriai leves

Hozzávalók:

4 személyre:
25 dkg spenót, 25 dkg darált marhahús, 10 dkg zsemlemorzsa, 8 dkg reszelt parmezán, 1 csomó petrezselyemzöld, 2 tojás, só, fehérbors, 1 l húsleves


Elkészítés:

A tisztított spenótot 2 dl sós, forrásban lévő vízben 3 percig forrázzuk, leszűrjük. A darált húst a morzsával, parmezánnal, petrezselyemzölddel és a tojásokkal összekeverjük, sózzuk, borsozzuk. A masszából dió nagyságú gombócokat formázunk. A leforrázott spenótot darabokra vágjuk, és a húsgombócokkal együtt a felforrósított húslevesbe tesszük. Gyenge tűzön kb.10 percig főzzük, majd forrón tálaljuk.

 

 

Tejszines tökleves sült zöldséggel

Hozzávalók:

4 személyre:
A leveshez: 500 g meghámozott tökhús, 2 szem mogyoróhagyma, 1 gerezd fokhagyma, 40 g vaj, késhegynyi currypor, 100 ml fehérbor, 600 ml tyúkhúsleves, 200 ml tejszín, só, bors, 40 g tejföl, 3 ek. habbá vert tejszín, szerecsendió
A zöldséghez: 2 db sárgarépa, 100 g zeller, fél szál póréhagyma, 100 ml olaj a sütéshez, só
Továbbá: 4 ek. tökmag, 2 ek. tökmagolaj


Elkészítés:

A tökhúst vágjuk kockára, megtisztítjuk és felaprítjuk a mogyoró- és a fokhagymát. A hagymákat megpároljuk, a forró vajon. Hozzáadjuk a tökhúst, meghintjük kevés curryvel, és felöntjük a fehérborral, a levessel és a tejszínnel. Sóval és borssal ízesítjük. A levest felforraljuk és 15 percig főzzük. Ha lehűlt, botmixerrel pürévé törjük, majd finom szitába téve fazékba passzírozzuk. Még egyszer felforraljuk, majd belekeverjük a tejfölt és a habbá vert tejszínt. Sóval, borssal és szerecsendióval ízesítjük. Megtisztítjuk, megmossuk és vékony szeletekre vágjuk a sárgarépát és a zellert, majd éles késsel nagyon vékony csíkokra vágjuk. A pórét megtisztítjuk, hosszában félbevágjuk, megmossuk, 5 cm-es darabokra, majd vékony csíkokra vágjuk. Fazékban felhevített olajban ropogósra sütjük a zöldségeket. Kiszedjük, konyhai papírtörlőn lecsepegtetjük és kevés sóval meghintjük. A tökmagot ízlés szerint felaprítjuk. A levest mélytányérokba merjük. A leves szélét körben meglocsoljuk kevés tökmagolajjal. A pirított zöldséget a közepére halmozzuk. A levest az aprított tökmaggal megszórjuk, azonnal tálaljuk.

 

 

Tökös kapros csirkeleves

Hozzávalók:

4 személyre: 400g csirke apróhús, 1 db tök (kb. 500 g), 1 pohár tejföl, 1 csokor kapor, 1 ek. liszt, 2 ek.esszencia, só, 1 db vöröshagyma, 50ml olaj.


Elkészítés:

A csirkeapróhúst megmossuk, és kis darabokra vágjuk. Fazékban felforrósítjuk az olajat, majd a húsdarabokat megpirítjuk.Kb. 1 l vízzel felöntjük. Hozzáadjuk az esszenciát, sót, beletesszük a héjastól megmosott, egyben hagyott vöröshagymát, és befedve, nagyon kis lángon puhára főzzük. Közben a tököt megmossuk, meghámozzuk, magházát eltávolítjuk, és a tökhúst egyforma kis kockákra vágjuk.Amikor a hús már puha, a levesből a hagymát kidobjuk. Ekkor rakjuk bele a tökkockákat és tovább főzzük néhány percig.( ne főzzük szét a tőköt! enyhén roppanos maradjon) A tejfölt, 50ml vízzel és a liszttel simára keverjük, majd a megmosott, és finomra vágott kaporral együtt beleöntjük a levesbe.Jól kiforraljuk, és fórron tálaljuk.

 

 

 

Sajttekercs

Hozzávalók:

300 g trappista sajt, 150 g sonka, 2 db fõtt tojás, 1 db tejszínes sajtkrém, 3 szál újhagyma, piros-sárga-zöld kaliforniai paprika összesen 1db, 1/2 csokor petrezselyem, 1 kk. mustár só, bors ízlés szerint.


Elkészítés:

A tojásokat lereszeljük, a hagymát, és a petrezselymet apróra vágjuk és a sajtkrémmel , mustárral együtt kikeverjük egy tálban.A sonkát és a kaliforniai paprikákat kis kockára vágjuk, összekeverjük a sajtkrémmel. Ízlés szerint fűszerezzük. A trappistát megolvasztjuk, majd alufóliára borítjuk, téglalap alakúra formázzuk. A tölteléket rákenjük, feltekerjük, alufóliába csomagoljuk, és hűtõben dermesztjük.Amikor lehűlt,(vizeskéssel) szeleteljük.Nagyon finom és szines roládot kapunk, amit felhasználhatunk sajttálakhoz, hidegtálakhoz, előételekhez.

 

 

Gyümölcs hab

Hozzávalók:

300g gyümölcs ( Málna, meggy, ribiszke, eper, szeder,erdei gyümölcs a legjobb hozzá, lehet fagyasztott is) 2 ek. porcukor 250ml tejszín 250 g túró 1 kk. vanilíás cukor,diszítéshez banánkarika.


Elkészítés:

Egy lapos tálba kiterítjük a gyümölcsöt, és megszórjuk porcukorral. (Ha fagyasztott gyümölcsöt használunk, először szobahőmérsékleten engedjük föl, és öntsük le a levét.) A tejszínt hidegen verjük habbá,kicsit tegyünk félre a díszitéshez, és a habba óvatosan keverjük bele az előzőleg pépesített túrót,(pici gyümölcsöt és tejszínt adjunk hozzá) ízesítsük a vaníliás cukorral.Fagylaltos vagy desszertes poharakba rétegezzük, alulra a túróhab,körbe rakjuk banán karikával, középre gyümölcs, tetejére túróhab, végül gyümölcs. Mentalevéllel, tejszinhabbal és gyümölccsel díszítsük, azonnal tálaljuk

 

Gyümölcsös mascarpone

Hozzávalók:

4 személyre:
500 g mascarpone, 2 ek. cukor, 2 tk. vaníliás cukor, 1 ek. málnalikőr, 250 g málna, 125 g szeder, 125 g piros ribizli, 250 g áfonya, 2 ek. fekete ribizlizselé, 40 ml ribizliszörp, 1 narancs leve, 40 g aprított pisztácia, 1 ek. porcukor


Elkészítés:

Kézi robotgéppel laza krémmé verjük a mascarponet, a cukrot, a vaníliás cukrot és a likört, majd négy pohárba töltjük. Kiválogatjuk a málnát és a szedret. A ribizlit és az áfonyát óvatosan leöblítjük, és alaposan lecsepegtetjük. A ribizlit villával leszemezzük. A zselét simára keverjük a ribizli- és a narancslével, majd lazán a gyümölcsbe forgatjuk. Körülbelül 30 percig érleljük. A gyümölcsöt a páclével együtt a krém tetejére osztjuk. Pisztáciával megszórva és porcukorral meghintve tálaljuk.

 

 

Ribizlis túróparfé

Hozzávalók:

8 szelethez:
1 limett, 100 g cukor, 4 tojássárgája, 500 g ricotta (olasz krémtúró), 500 ml tejszín, 250 g piros ribizli, néhány fürt piros ribizli és citromfű a díszítéshez, ribizli szörp, tejszinhab, gyümölcsök.


Elkészítés:

A limettet forró vízben megmossuk és szárazra töröljük. Lereszeljük a héját és kifacsarjuk a levét. A cukrot, a tojássárgáját, a limett héját és levét rozsdamentes tálba tesszük, és forró vízfürdőben a legmagasabb fokozatra állított elektromos habverővel 5 perc alatt sűrű krémmé verjük. A ricottát a krémhez keverjük, és kevergetve kihűtjük. A kemény habbá vert tejszínt a krémbe forgatjuk. Leöblítjük, szárazra rázzuk és villával leszemezzük a ribizlit, majd a krémhez adjuk. Fóliával kibélelünk egy szögletes formát (1,5 l). Beletöltjük a parfémasszát, és legalább 3 órán át fagyasztjuk a mélyhűtőben. A parfét a hűtőszekrénybe téve hagyjuk kissé felengedni. Kiborítjuk a formából, lehúzzuk a fóliát, szeletekre vágjuk, és ribizlivel, citromfűvel díszítjük.Tálalhatjuk formára kiszurva, ribizli szörppel leöntve és tejszinhabbal és különböző gyümölcsökkel díszitve.

 

 

Sült banán

Hozzávalók:

4 személyre:
2 ek. vaj, ½ tk. fahéj, 4 érett banán, 4 ek. banánlikőr, 4 ek. whisky, 200 ml tejszín


Elkészítés:

A vajat a cukorral és a fahéjjal serpenyőben felolvasztjuk. Beletesszük a meghámozott és hosszában elfelezett banánt. Körülbelül 3 perc alatt enyhén megpirítjuk. A banánlikőrt és a whiskyt aláöntjük, és egy hosszú gyufával meggyújtva azonnal flambírozzuk. A kemény habbá vert tejszín kíséretében tányérokra osztjuk a banánt. A serpenyőben visszamaradt szirupot a banánra locsoljuk. Azonnal tálaljuk.

 

 

Trüffelkrém fahéjas körtével

Hozzávalók:

4 személyre:
100 g kávés csokoládé, 200 g bevonócsokoládé, 250 ml tejszín, 4 ek. Vilmoskörte pálinka, 1 db körte, 250 ml fehérbor, darabka fahéj, 1 ek. aprított pisztácia, mentalevél


Elkészítés:

A felaprított csokoládét és bevonócsokoládét a tejszínnel együtt állandó keverés mellett felolvasztjuk. Hozzáadjuk a körtepálinkát, majd a krémet tálba rakva hagyjuk kihűlni. A kihűlt krémet 6 órán át a hűtőszekrényben tartjuk. A körtét meghámozzuk, nyolcfelé vágjuk és kimagozzuk. A bort a fahéjjal együtt felforraljuk, beletesszük a körtét és körülbelül 5 percig pároljuk benne. A lében hagyjuk kihűlni. A csokoládémasszát elektromos habverővel habosra verjük, majd csillag végű nyomózsákba töltjük. A krémet 4 desszertes pohárba osztjuk. Az alaposan lecsepegtetett Körtét a krémre rakjuk. Megszórjuk pisztáciával és mentával díszítve azonnal tálaljuk.

 

 

Zöld gombóc

zsemlemorzsa

15 dkg

vaj

8 dkg

mirelit parajpüré

50 dkg

tojás

3 db

Karaván sajt

15 dkg

szerecsendió

 

őrölt bors, só

 

Elkészítése:
A zsemlemorzsát a vajban aranysárgára pirítjuk. A felengedett és lecsöpögtetett parajpürét belekeverjük, jól eldolgozzuk. A tűzről levéve, egyenként, állandó keverés mellett hozzáadjuk a tojásokat. Sóval, őrölt borssal, reszelt szerecsendióval ízesítjük. A masszának kézzel jól formálhatónak kell lennie. Vizes kézzel kis gombócokat készítünk belőle és forró, sós vízben kifőzzük. Leszűrjük, lecsepegtetjük, kivajazott tepsibe tesszük és gazdagon meghintjük reszelt füstölt sajttal. A sütőben addig sütjük, amíg a sajt megpirul. Mártásos húsokhoz adható különleges, jóízű köret.

 

Krumplispogácsa sajttal töltve

Hozzávalók:

600gr krumpli, 10gr élesztő, 100ml tej,350gr liszt 2 db tojás, 30gr só 250gr reszelt sajt (többféle),köménymag a diszitéshez


Elkészítés:

A kruplit megmossuk, majd sós vízben megfőzzük.Leszürjük , megtisztítjuk a héjától és melegen áttörjük, majd félretesszük.Langyos tejben felodjuk az élesztőt 2 ek. lisztet keverünk hozzá és megkelesztjük.Majd összegyúrjuk a krumplival, 250gr liszttel, vajjal, csipetnyi sóval és 1db tojással.( ha a tészta lágy akkor adunk hozzá lisztet, ha kemény akkor langyos tejet)Hagyjuk kicsit kelni,utána lisztezett deszkán vékonyra kinyújtjuk, pogácsákat szaggatunk belőle.3-4 lapot egymásra rakunk a lapok közepére reszelt sajtot teszünk majd összenyumjuk a széleit és formás szaggatóval formát adunk neki. megkenjük a tetejét felvert tojással sajttal és köménymaggal díszitjük. Előmelegített sütöben közepes hőfokon szép aranybarnára sütjük.Sokkal finomabb lesz a tészta ha a tejben 1 ek. savóport feloldunk!

 

Dödölle

Hozzávalók:

4 személyre:
500 g krumpli, kb. 250 g liszt, 1 pohár tejföl
1 ek. kalocsai pirospaprika, 60 g zsír (szalonnazsír), 1 fej vöröshagyma, só.


Elkészítés:

A megtisztított krumplit sós vízben megfőzzük, majd a levében összetörjük. Állandó keverés közben annyi lisztet adunk hozzá, hogy lágy tésztát kapjunk. A felhevített zsíron megpirítjuk a megtisztított, apróra vágott hagymát, megszórjuk a pirospaprikával, és kanállal beleszaggatjuk a krumplis masszát. Enyhén megpirítjuk, majd tejföllel meglocsolva, forrón tálaljuk.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.