Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Egy jó erős fekete...bármiben

2007.12.26


A töltelékhez:

40 dkg cukkini

20 dkg padlizsán

3 db közepes paradicsom

1 db póréhagyma

2 gerezd fokhagyma

1 csomó petrezselyemzöld

20 dkg reszelt sajt

2 ek. olaj

3 ek. joghurt

2 ek. liszt

1 mk. finomra vágott

friss menta

őrölt fehérbors

A palacsintához:

10 dkg liszt

1 db tojás

0.5 dl presszókávé

tej

szódavíz

olaj (a sütéshez)


Elkészítés:

Felhevített olajon megfuttatjuk a finomra vágott fokhagymát, beletesszük a kockára vágott cukkinit, póréhagymát, padlizsánt, paradicsomot, és mentával, borssal, sóval ízesítve megpároljuk. Mikor a zöldségek megpuhultak, lisztszórással sűrítjük, joghurtot és finomra vágott petrezselyemzöldet adunk hozzá, majd pár pillanat alatt készre forraljuk. Közben lisztből, tojásból, kávéból, tejből, szódavízből, parányi sóból elkészítjük a palacsintatésztát, majd felhevített olajban kisütjük a palacsintákat. Tálaláskor a zöldséges töltelékkel megtöltött palacsintákat meghintjük reszelt sajttal és grillsütőben megpirítjuk.

Kávéval ízesített sonkás-gyümölcsös rizottó

Hozzávalók:


20 dkg füstölt-főtt sonka

10 dkg ananász

10 dkg őszibarack

10 dkg ringlószilva

5 dkg mazsola

40 dkg párolt rizs

5 dkg margarin

10 dkg trappista sajt

2 ek. lefőzött eszpresszókávé

reszelt szerecsendió

őrölt fehérbors


Elkészítés:

Felhevített margarinon megfuttatjuk a kockára vágott sonkát, rátesszük a szép egyenletes darabokra vágott gyümölcsöt, a mazsolát, kávéval, szerecsendióval, borssal, parányi sóval ízesítjük, és pár pillanat alatt készre pároljuk. Párolt rizzsel, valamint reszelt sajttal óvatosan összekeverjük, majd margarinnal kikent formába préseljük. Tálaláskor a rizottót tányérra borítjuk, és reszelt sajttal meghintve tálaljuk.

Ananászos-kávés sült sonka

Hozzávalók:


60 dkg füstölt-főtt sonka

1 db friss ananász

10 dkg margarin

0.5 dl presszókávé

1 dl tejszín

durvára tört feketebors


Elkészítés:

A sonkát és az ananászt fél centiméteres szeletekre vágjuk és a felhevített margarinon pirosra sütjük, majd félretesszük. A visszamaradt zsiradékot tejszínnel és kávéval felöntjük, borssal ízesítve felforraljuk. Tálaláskor a sonkaszeleteket tányérra tesszük, ráhalmozzuk a sült ananászszeletkéket, és körülöntjük a kávés-tejszínes öntettel.

Levesek

Kávés körtekrémleves pezsgővel

Hozzávalók:


4 db körte

1 dl presszókávé

2 teáskanál reszelt citromhéj

3 dl tejszín

3 dl pezsgő

2 ek. cukor

ananászzsálya


Elkészítés:

A megtisztított körtéket tejszínnel, kávéval, cukorral, citromhéjjal habosra turmixoljuk, majd óvatosan hozzákeverjük a pezsgőt. Hűtőben jól lehűtjük. Tálaláskor a levest csészébe töltjük, tejszínhabbal és ananászzsályával dekoráljuk.

Kávés-konyakos gyümölcsleves

Hozzávalók:


2 db őszibarack

2 db kiwi

1 fürt kék szőlő

1/2 csomag hidegen készíthető vaníliás pudingpor

4 dl tej

1 dl tejszín

1 dl presszókávé

1/2 dl konyak

3 ek. porcukor


Elkészítés:

A vaníliás pudingport tejjel, kávéval, konyakkal, porcukorral simára keverjük, hozzáadjuk a szép egyenletes darabokra vágott gyümölcsöket és a leszemezett szőlőt, majd hűtőbe tesszük. Tejszínhabbal díszítve tálaljuk.

Pulykaleves kávéval

Hozzávalók:


20 dkg pulykamell

1 db sárgarépa

1 db zeller

1 db karalábé

1 db vöröshagyma

1 csomó zellerzöld

1 dl tejszín

0.5 dl presszókávé

1 ek. liszt

5 dkg margarin

őrölt fehérbors

szerecsendió


Elkészítés:

Felhevített margarinon megfuttatjuk a finomra vágott vöröshagymát, rátesszük az egyforma darabokra vágott pulykamellet és a zöldségeket, majd sóval, borssal, szerecsendióval fűszerezve megpároljuk. Mikor a hús és a zöldségek megpuhultak, megfelelő mennyiségű vízzel felöntjük, tejszínből, lisztből készült habarással sűrítjük, és kávéval ízesítve pár pillanat alatt készre forraljuk. Tálaláskor a pulykalevest finomra vágott zellerzölddel hintjük meg.

Főételek

Zöldbabbal töltött szalonnás marhatekercs kávés-vörösboros mártással

Hozzávalók:


60 dkg hátszín

8 szelet baconszalonna

60 dkg ceruzabab

4 gerezd fokhagyma

20 dkg vegyes zöldség

1 db vöröshagyma

3 ek. olaj

2 dl vörösbor

0.5 dl presszókávé

2 ek. étkezési keményítő

kakukkfű

őrölt feketebors


Elkészítés:

A hátszínszeleteket fólia alatt kiklopfoljuk, sóval, borssal, kakukkfűvel és zúzott fokhagymával bedörzsöljük. A hátszínszeletekre terítjük a szalonnaszeleteket, majd ráhalmozzuk a ceruzababot és szorosan felcsavarjuk, hústűkkel megtűzzük. Felhevített olajban erősen megsütjük a marhatekercseket, majd mellétesszük a reszelt zöldséget, a hagymát és a zúzott fokhagymát. Sóval, borssal, kakukkfűvel meghintjük, és kevés vízzel felöntve megpároljuk. Amikor a hús már majdnem megpuhult, hozzáadjuk a vörösbort, a kávét, és készre pároljuk. Ekkor a húst félretesszük. Párolólevét sűrű szűrőn áttörjük, és kevés vízzel elkevert keményítővel sűrítjük, majd pár pillanat alatt készre forraljuk. Tálaláskor a felszeletelt, zöldbabbal töltött marhatekercseket körülöntjük a kávés-vörösboros mártással, és burgonyafánkkal valamint margarinon párolt zöldségekkel körítjük.

Vörösbabos sertésoldalas kávéval

Hozzávalók:


80 dkg sertésoldalas

40 dkg vörösbab

2 db póréhagyma

4 gerezd fokhagyma

2 db sárgarépa

1 db petrezselyemgyökér

3 db paradicsom

2 dl vörösbor

0.5 dl presszókávé

őrölt feketebors

köménymag

2 db chilipaprika

sütőzsiradék


Elkészítés:

A csíkokra vágott oldalast sóval, borssal, zúzott fokhagymával bedörzsöljük, és kevés vízzel meglocsolva sütőben ropogósra sütjük. A felhevített sütőzsiradékban megfuttatjuk a vastag karikára vágott póréhagymát, rátesszük az előző este beáztatott vörösbabot, a paradicsomot és sóval, borssal ízesítjük, majd megfelelő mennyiségű vízzel felöntve félig megpároljuk. Hozzáadjuk a karikára vágott zöldségeket és vörösborral, kávéval felöntve, lassú forralással készre pároljuk. Tálaláskor a vörösboros-zöldséges babot a tányér közepére halmozzuk, rátesszük a sült oldalast, és paradicsommal, karikára vágott chilipaprikával díszítjük.

Zelleres-kávés csirkesaláta

Hozzávalók:


4 db sült csirkemellfilé

2 ek. lefőzött presszókávé

2 dl tejszín

2 dl majonéz

17 dkg dióbél

6-8 darab zellerszár

2 cm-es darabokra szeletelve

őrölt fehérbors


Elkészítés:

A majonézt kávéval, borssal, sóval ízesítjük. Óvatosan hozzáforgatjuk a keményre felvert tejszínhabot, csíkokra vágott csirkemellet, feldarabolt zellert, dióbelet. A csirkesalátát tálalás előtt 2-3 órára hűtőbe tesszük.

Desszertek és italok

Mazsolás kávékrém őszibarackba töltve

Hozzávalók:


1 csomag gyümölcs ízű zselatin

2 ek. porcukor

0.5 dl presszókávé

1 mk. darált kávé

5 cl kávélikőr

3 dl tejszín (habbá verve)

4 dkg mazsola

4 db őszibarack


Elkészítés:

A gyümölcszselét kávéval, kevés vízzel simára keverjük és felforraljuk. Hozzáadjuk a kávélikőrt valamint a mazsolát, langyosra hűtjük, majd állandó kevergetés mellett apránként a cukrozott tejszínhabhoz adjuk. A kész kávékrémet habzsákból, csillagcsövön keresztül a felezett őszibarackokba töltjük, és hűtőbe téve jól lehűtjük. Darált kávéval díszítve tálaljuk.

Kocsonyázott kávés vaníliapuding

Hozzávalók:


1 csomag vaníliás pudingpor

0.5 dl presszókávé

4 dl tej

1 csomag vaníliáscukor

4 dkg zselatinpor

5 dkg cukor

1 dl víz

idény szerinti gyümölcsök


Elkészítés:

A pudingport 1 dkg zselatinnal, a vaníliás cukorral és a tejjel simára keverjük, majd állandó kevergetés mellett sűrűre főzzük. Közben a többi zselatint elkeverjük a vízzel, cukrot adunk hozzá és felforraljuk. Az így előkészített zselével 3-4 mm vastagságban bevonjuk a pudingforma falát. A kihűtött vaníliakrémbe belekeverjük a kávét és a formákba töltjük. A formákat lezárjuk zselével, és hűtőbe téve jól lehűtjük. Tálaláskor a forró vízbe mártott formákból tányérra borítjuk a pudingokat, tejszínhabbal és idény szerinti gyümölcsökkel díszítjük.

Szőlős-kávés szelet

Hozzávalók:


23 dkg vaj

90 dkg kristálycukor

5 dl sűrített tej

1 dl víz

1 dl erős kávé

5 dkg kimagozott, feldarabolt, nagyszemű szőlő


Elkészítés:

A gyümölcs kivételével tegyük az összes hozzávalót egy vastagabb falú edénybe. Melegítsük a cukor felolvadásáig, majd addig forraljuk, amíg egy kiskanálnyit hideg vízbe csöppentve, kis golyócskát nem alkot. Ekkor az edényt kevés hideg vízbe tesszük és 5 percig állni hagyjuk. Fakanállal addig kevergetjük, amíg a massza elveszti fényét és egészen sűrű lesz. Hozzákeverjük a gyümölcsöt, és kivajazott tepsibe téve hagyjuk kihűlni és megkeményedni. Kockára vágva tálaljuk.

Kávés gyümölcsrizs

Hozzávalók:


10 dkg aprószemű rizs

1 l tej

4 ek. lefőzött presszókávé

1 narancs leve

6 dkg cukor

1.5 dl tejszín (habbá verve)

4 db kimagozott őszibarack (lehet befőtt is)

10 dkg málna


Elkészítés:

A tejet felforraljuk a cukorral. Hozzáadjuk a rizst és kávéval ízesítve készre főzzük. A tűzről levéve kihűtjük, majd beleforgatjuk a barackdarabkákat, a narancslevet és a tejszínhab felét. A gyümölcsrizst szépen megformázva tesszük a tányérra, majd tejszínhabbal, barackkal és málnával díszítjük.

Egzotikus kávészelet

Hozzávalók:


45 dkg kristálycukor

1.5 dl tej

15 dkg kókuszreszelék

3 dl lefőzött kávé


Elkészítés:

Lassú tűzön feloldjuk a cukrot a tejben, majd 10-15 percig addig főzzük, amíg hideg vízbe cseppentve kis golyóvá alakul. Vegyük le a tűzről, keverjük bele a kókuszreszeléket, és a felét tegyük sütőpapírral kibélelt tepsibe. Másik felében keverjük el a lefőzött kávét, majd öntsük rá, és simítsuk el a tetején. Félkeményen már kockákra vágható, porcukorral megszórva tálaljuk.

Narancsos kávédzsem

Hozzávalók:


8 db banán

1 db citrom

5 dl narancslé

5 dkg cukrozott narancshéj

2 dl feketekávé

10 ek. méz

2 cm-es vaníliarúd


Elkészítés:

A felszeletelt banánt és az apróra vágott, cukrozott narancshéjat citromlével meglocsoljuk. Hozzáadjuk a vaníliarudat, majd mézzel ízesítjük. Kávéval, narancslével felöntve takaréklángon, gyakran kevergetve sűrűre főzzük.

Mexikói kávé

Hozzávalók:


2 dl presszókávé

4 cl csokoládélikőr

1 dl tejszín

2 dkg porcukor

őrölt fahéj

reszelt szerecsendió


Elkészítés:

A tejszínt porcukorral, parányi fahéjjal és szerecsendióval kemény habbá verjük. A csokoládélikőrrel ízesített kávét a csészékbe töltjük, majd rátesszük az ízesített tejszínhabot. Tálaláskor kevés őrölt fahéjjal hintjük meg.

Bécsi kávé

Hozzávalók:


1 dl presszókávé

10 dkg főzőcsokoládé

1 dl tejszín

1 dl tej

cukor


Elkészítés:

A csokoládét felolvasztjuk, tejjel és kávéval simára keverjük és felforrósítjuk. A csokoládés kávét csészékbe töltjük, tetejére cukrozott tejszínhabot teszünk, és csokoládéforgáccsal díszítjük.

Ír kávé

Hozzávalók:


12 cl ír whisky

4 kávéskanál porcukor

2 dl presszókávé

2 dl tejszín


Elkészítés:

Előmelegített csészékbe töltjük a whiskyt és a cukorral ízesített kávét, majd a tetejére tesszük a tejszínhabot.

Ánizsos jegeskávé

Hozzávalók:


2 dl presszókávé

2 dl tejszín

8 gombóc vaníliafagylalt

őrölt csillagánizs

csokoládéreszelék


Elkészítés:

A vaníliafagylaltot hosszúkás poharakba tesszük, ráöntjük a parányi csillagánizzsal ízesített forró kávét, a tetejére tejszínhabot teszünk és kevés csokoládéreszelékkel díszítve kínáljuk.

Gyümölcsös kávépuncs

Hozzávalók:


2 db narancs

4 db kiwi

2 db banán

20 dkg málna

1.5 dl vodka

1 dl presszókávé

2 üveg pezsgő


Elkészítés:

Nagy üvegtálba helyezzük a felszeletelt gyümölcsöket és a málnát, vodkával és kávéval meglocsolva 2 órára hűtőbe tesszük. Tálaláskor felöntjük a jól behűtött pezsgővel.

Kubai ananászos-rumos kávé

Hozzávalók:


2 dl presszókávé

12 cl fehér rum

2 dl ananászlé

2 dl tejszín

cukor


Elkészítés:

A felforrósított (de nem felforralt) ananászlevet és a fehér rumot a forró kávéhoz keverjük, ízlés szerint cukorral ízesítjük, majd előmelegített konyakospoharakba töltjük, a tetejére tejszínhabot teszünk.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.