Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Valódi magyar szakácskönyv (1892) Hideg és meleg italok

2008.02.05

Csokoládé.

Egy liter tejet forraljunk fel, tegyünk bele 6 kanál czukorport és 3 tábla reszelt csokoládét. Ha mindez

jól felfő, habarjunk közé 4 tojássárgáját; kevés ideig - sodrófával folytonosan kavarva - főzzük, aztán

öntsük ki azon forrón csészékbe. Uzsonnára adjuk fel, finom sárga kalácsot téve mellé. A tojássárgája

helyett, lehet egy kanalnyi finom tejbe áztatott keményitőt is főzni a csokoládéba; sodrófával fel kell

habozni mig egészen sürü lesz.

Az édes ürmös készitése.

(Hegyaljai mód szerint.)

Egy 100 literes, erős, 6 vas abroncsai ellátott kis hordóba, fél fenekét kivéve, tegyünk a legszebb ép, s

nagy fekete fürtű szőllőket - rendenkint rakva, hogy a szemek össze ne törjenek. Minden sor közé

tegyünk kevés fehér ürmöt, hogy igen keserü ne legyen, - fél marék fehér és fekete mustár magot is

körülbelül 25 dekát; továbbá 10 deka szegfűszeget, 10 deka fahéjat, (eltördelve), 6 szál tormát

(felhasogatva), két marék száraz narancs és czitrom héjat, 3 drb. felszeldelt birsalmát és fél kilónyi

mazsolaszőlőt. Miután ezeket a fűszereket egyenlően felosztva a szőllő közé raktuk, fenekeltessük be

ujra a hordót. Azután az aknáján át öntsük tele a hordót egy éves borral, végre erősen dugaszoljuk le,

vas darabbal leszegezve, kapcsoljuk a dugót a hordóhoz. Ekkor tegyük le pinczébe. Csak deczember

végén bontsuk fel és rostélyos csapot üssünk a hordóba. Minden egyes liter bornak a leszűrése után,

ugyanannyi fehér bort öntsünk helyette a hordóba. Az ürmös bor igy kezelve fél évig is igen jó édes és

sötét veres marad.

Dió pálinka.

Egy 3 literes bőszáju üvegbe tegyünk karikára vágott 20 gyenge zöld diót, 20 szem szegfüszeget, két

darab fahéjat és fél kiló czukrot. Ezeket kevés vizzel felfőzve, öntsük az üvegbe és töltsük tele az

üveget seprő, vagy törkölypálinkával. Az üvegeket időnként rázzuk fel. Pár hét alatt össze érik;

gyomor fájdalom ellen igen hathatós gyógyszer.

Puncs.

Fél kiló koczkába vágott czukorral dörzsöljük le két narancsnak és két czitromnak a héját. A czukrot

azután mozsárban törjük porrá és tegyük puncsos tálba. A czukorhoz üssünk 12 tojás-sárgáját és a

czukrostojást sodrófával fél óráig keverjük, hogy habos legyen, akkor lassanként folytonosan sodorva

a tojásosczukrot, öntsünk közé 6 téás csészényi forró téát, és 12 kanálnyi igen finom rumot. E

keveréket sodorjuk negyedóra hosszáig erőssen és folytonosan. A puncsot aztán kitölthetjük a puncsos

poharakba. A sürü habot mindig felülről kell kiszedni a pohárba. Ha a puncsot folytonosan sodorjuk,

mindig jó habos marad és igen sok pohárral telik belőle. Ha rum helyett kész puncs eszencziát töltünk

a tojásos lébe, természetesen még jobb a puncs.

Meleg limonádé.

Egy mély edénybe tegyünk 6 tojássárgáját, 6 kanál czukorport s ezeket sodrófával verjük habbá;

tegyünk bele egy czitrom reszelt héját és egy egész narancs héját; 2 czitrom levét és egy narancs levét

csavarjuk bele. Öntsünk közé fél liter forró teát; sodorjuk sodrófával, mig jól habzik, nehogy össze

turosodjék benne a tojás. Adjuk asztalra puncsos pohárban.

100

Hideg puncs.

Minden pohár hideg vizhez tegyünk egy ujjnyi jó és erős rumot, fél czitromnak a levét, egy kanál

czukorport, egy késhegynyi szódaport; ezeket keverjük jól el, azután öntsük pohárba.

Almabor.

Az almabor mennél finomabb faju almából készitjük, annál jobb és állandóbb. Egy putton almát

favályuban, fabunkóval jól össze kell törni, azután bor-szürő-zsákba jól ki kell a levét nyomni. Hat

liter almaléhez egy kanálnyi borkövet tegyünk, hogy hamarébb megforrjon. Fél kiló kökényt nyersen

törjük össze és tegyük ezt is az almalé közé egy nagy üvegbe, fél kiló czukorporral; az üveget

bedugatlanul ritka ruhával kössük be, mig egészen kiforr és megtisztul, - csak ekkor szürjük le apró

üvegekbe. Dugaszoljuk jól be, tegyük hűs pinczébe.

Vegyes gyümölcs-pálinka.

Negyed kiló czukrot mártsuk meg vizbe, tegyük tiszta lábasban láng-tüzre forrni; mikor a czukor

forrni kezd, öntsük bele a következőleg készitett gyümölcs levet: egy kis tányérnyi érett fekete

cseresnyét, ugyanannyi málnát és epret törjünk által szitán; ez a gyümölcs lé legyen egy fél liternyi.

Amint már a czukor elolvadt, azonnal öntsük a gyümölcs-levet a forró czukorba s ugyanakkor tegyünk

még e keverékhez két liter jó, tiszta pálinkát. Ezeket együtt főzzük még fél óra hosszáig, akkor öntsük

üvegbe és dugjuk be. Egy hétig minden nap rázzuk fel az üveget, azután szürjük átal sürü ruhán és

tegyük megint tiszta üvegbe. Használjuk vendégség alkalmával, délelőtt piskótával felszolgálva.

Vanillás pálinka.

Negyed kiló czukrot vizbe kell mártani és azonnal egy porczellán lábasba kell tenni, hogy egészen

elolvadjon. A lábast tegyük láng-tüzre s mikor a czukor elkezd forrni, mindjárt tegyünk bele fél rud

apróra vágott vaniliát és másfél liter pálinkát; a pálinka lehet akár minő faju, csak tiszta és hamisitatlan

legyen. Hagyjuk főni a czukorral a pálinkát és mikor forró lett, tegyünk bele negyed kiló mandulát,

héjától meghámozva és mozsárban jól megtörve. Miután a pálinka a mandulával együtt negyed óráig

főtt, tegyünk még bele egy kis pálinkás pohár sötét veres álkörmöst, (álkörmöst minden patikában

lehet kapni s nagyon olcsó.) Ezt a pálinka keveréket öntsük üvegbe és dugjuk be jól; minden nap

egyszer rázzuk fel erősen, hogy a leülepedett mandula a pálinkával össze keveredjen. Egy hét mulva

finom ruhán szűrjük keresztül és ujra tegyük üvegbe, jól ledugaszolva. Az igy készült házipálinka a

legkellemesebb izü csemege italok közé tartozik.

Narancs pálinka.

Negyed kiló czukorral dörzsöljünk le két czitromnak és két narancsnak a héját, azután tegyük a

czukrot a lábasba és öntsünk a czukorra csak épen annyi vizet, a mennyit felvesz. A narancs és czitrom

levét csavarjuk bele a czukros vizbe, tegyük aztán láng-tüzre forrni. Mikor erőssen kezd a czukor főni,

öntsünk bele két liter pálinkát és ezt főzzük fel a czukorral, negyed óráig. Negyed óra mulva vegyük el

a tüztől, öntsük üvegbe, egy hétig rázzuk fel minden nap, azután szürjük átal sürü ruhán és ujra tegyük

tiszta üvegbe.

Köménymagos vagy (Ánizsos) pálinka.

Negyed kiló czukrot vizbe mártva, tegyünk tiszta lábasba, láng-tüzre forrni. Mikor egészen felolvadt a

czukor és forrni kezd, öntsünk bele két liter tiszta jó pálinkát. Főzzük fel a czukorral együtt a pálinkát

és egy fakanálnyi kömény- vagy ánizs magot. Hagyjuk a tüzön e pálinka-keveréket, folytonosan főzve

negyed óráig; akkor öntsük üvegbe és egy hétig mindennap rázzuk jól fel. Végül szűrjük át tömött

ruhán s tegyük ujra tiszta üvegbe. Ez a pálinka kisebb gyomor bántalmak ellen is jó.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.