Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Gombaleves

2010.03.10

Hozzávalók:
gomba /vargánya, róka, csiperke/
gomba leveszöldség
hagyma
fokhagyma
petrezselyem

bors
pici cuko,
pirospaprika /szegedi, nemes őrölt/
házi füstölt szalonna
kevés házi kolbászkarika
kevés liszt,
két tojás a nokedlihez
pici víz
tejföl a habaráshoz
sólethez használt füstölt lé

A megtisztított zöldséget, hagymát, fokhagymát, gombaféleségeket elkülönítve tárold.
Apríts fel igény szerinti mennyiségben házi füstölt szalonnát, üvegesre párold a hagymát, fokhagymát, kis pirospaprikával, sóval, borssal dinsztelj, adagold hozzá a felaprított zöldségeket /zellert, fehérrépát, sárgarépát, karalábét/ majd később a felaprított gombát. Ha szárított gombád van – azt előáztatás után – keverd össze az alappal és lassú tűzön, kavargatva főzögesd.
Célszerű kóstolgatni, majd felereszteni a sóletszármazékok füstölt ízű levével és vízzel, pici cukorral bolondítva.
Ha lobogva forr, már sínen vagy. Addigra megkeverted a nokedlit is. Szaggasd és főzd bele. Ha „feljön” a nokedli, akkor ellenőrizd az ízét és tedd rá a frissen felaprított petrezselymet. – A tejföllel való behabarás előzze meg a petrezselymet. Fedő alatt várd a tálalást.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.