Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Hagyományos levesek

2008.09.11

Aszaltszilvaleves           2-3 személyre

A folyóvízben megmosott aszaltszilvát párold meg egy kevés cukros vízben. (A lébe tegyél egy csipet sót is.) Ha megpuhult, öntsd fel 6-7 dl vízzel, adj hozzá örölt fahéjat, kevés reszelt citromhéjat, esetleg még egy kis cukrot is. Egy evőkanál lisztből és a tejfölből készíts habarást, és ezzel sűrítsd be a levét. Még egyszer forrald össze, s a tálaláskor adj a tetejére darált diót.             50 dkg aszaltszilva

1 dl tejföl

2 evőkanál cukor

liszt

fahéj

citromhéj

darált dió

 

 

Erdélyi fűszeres leves   

Kockából főzz húslevest (1 liter vízhez 2 leveskockát adj ). Tejszínt keverj el tojássárgájával (2 dl tejszínhez 1-2 tojás jár), tégy bele apróra vágott petrezselymet, metélőhagymát, tárkonyt, kaprot, zellerzöldet, majd kevés levest belemerve melegítsd fel és keverd simára. A fűszeres tejszínt folyamatos keverés mellett csurgasd a levesbe, s az egészet forrald össze. (Az utóízesítéshez használj kevés citromlevet.) A zsemlét szeleteld fel, pirítsd meg szárazon, dörzsöld be fokhagymával és tálaláskor add a leves mellé.     húsleves (kockából)

tejszín

tojássárgája

petrezselyem

snidling

tárkony

kapor

zellerzöld

fokhagyma

citromlé

zsemle

 

 

Francia hagymaleves (1.)         3-4 személyre

A meghámozott hagymákat vágd félkarikákra és vajon fonnyaszd meg. Ha már üveges, szórd meg kevés liszttel és pirítsd még 2-3 percig, majd öntsd fel a húslevessel. Sózd, borsozd, s fűszerezd szerecsendióval. 15-20 perc lassú főzés után szedd ki a hagyma felét és passzírozd át. A pépet keverd el a tojássárgákkal, s folyamatos keverés mellett add hozzá a leveshez. Végül forrósítsd fel a levet, s tálaláskor a tetejére bőven tegyél reszelt sajtot.    3 közepes vöröshagyma

1 liter húsleves

2 tojássárgája

reszelt sajt

liszt

vaj

szerecsendió

bors

A francia hagymalevesnek sok variánsa van. Például néhol pohárka konyakkal is ízesítik, míg máshol fokhagymával bedörzsölt pirított kenyérdarabokat tesznek a reszelt sajt alá.

 

 

Vadrizses gombaleves

 

Hozzávalók:

1/2 csésze szárított gomba (porcini)

4 csésze csirkeleves-sűrítmény

1 1/2 csésze szeletelt gomba

1/2 nagy hagyma, felkockázva

1/3 csésze vadrizs

1 csipet só

1 csipet bors

1/2 csésze tejföl

petrezselyem

 

Elkészítési módja:

A szárított gombára önts forró vizet, fedd le, s így áztasd 15 percig. Közben egy nagy lábasban keverd össze a csirke-sűrítményt a szeletelt gombával, a hagymával és a vadrizzsel, s visszafogott tűzön (fedő nélkül) főzd 15 percig. Közben a szárított gombát szedd ki az áztatóléből, s azt is add a leveshez. Az áztatólevet szűrd át sűrű szitán (hogy a törmeléket eltávolítsd), s ezt a folyadékot is öntsd a többihez. Sózd, borsozd. Folytasd a főzést még kb. 35-40 percig, amíg a vadrizs meg nem puhul. Végül keverd hozzá a tejfölt, és szórj vágott petrezselymet a tetejére.

 

 

GOMBAKRÉMLEVES

 

8 személyre ·

 

 

 

Szükséges anyagok

 

· 3 evõkanál margarin,

 

· 1 csésze apróra vágott hagyma,

 

· 2 közepes krumpli, hámozva, kockára vágva,

 

· 2 nagyobb zellerszál, kockázva,

 

· 2 fokhagymagerezd, apróra vágva,

 

· 6 csésze víz,

 

· 2 zöldségleveskocka,

 

· 1/2 evõkanál mustár, bazsalikom és kakukkfû,

 

· 1/4 csésze száraz fehérbor, opcionális

 

· 40 dkg fehér gomba, szeletelve,

 

· 20 dkg Shiitake gomba, friss, vagy más vadon termett gomba,

 

· 2 csésze fõtt fehér bab,

 

· Õrölt feketebors ízlés szerint,

 

· 1/4 csésze friss apróra vágott petrezselyemzöld.

 

 

 

1. Forrósítson fel két evõkanál margarint egy leveses fazékban. Adja hozzá a hagymát és saute (süsse hirtelen) közepes lángon, amíg aranybarna nem lesz. Adja hozzá a következõ 5 alapanyagot s forralja fel. Adja hozzá a fûszereket, ízesítõ anyagokat és a bort, majd párolja fedõ alatt közepes lángon kb. 15 percig.

 

2. Adja hozzá a szeletelt fehér gomba felét, majd párolja kb. 10 percig. Húzza félre a levest a tûzrõl és hagyja állni néhány percet.

 

3. Törölje tisztára a shiitake gombát, távolítsa és dobja el a szárát, szeletelje fel a fejeket. Forrósítsa fel a maradék margarint egy nyeles serpenyõben, majd saute a maradék fehér gombát és a shiitake-t, fedõ alatt kb. 10 percet.

 

4. Adja hozzá a babot a leveshez, majd törje pürévé géppel, ha kell kisebb adagonként. Tegye vissza a fazékba, majd keverje hozzá a megsütött gombát. Õröljön bele ízlése szerint feketeborsot. Tálalás elõtt párolja kb. 10 percet. Hígítsa, ha túl sûrûnek találja. Tálaláskor a tányérban szórja meg apróra vágott petrezselyemzölddel.

 

 

Sonkás hagymaleves

Fakanál

2004.10.15

Hozzávalók:

 

• 5 fej vöröshagyma

• 10 dkg sonka

• 3 dkg vaj

• 1 evőkanál liszt

• 5 dl tyúkhúsleves (leveskockából)

• 7,5 dl fehérbor

• 1,5 dl tejszín

• pirospaprika

• őrölt szerecsendió

• bors

• só

 

Elkészítése:

 

A hagymákat nagyobb darabokra vágjuk. A sonkát felkockázzuk. A vajat megolvasztjuk (vigyázzunk, ne barnítsuk meg!), és 15 percig pároljuk benne a hagymát. A liszttel megszórjuk, beletesszük a sonkát, és 3 percig kislángon pároljuk, majd beleöntjük a húslevest és a bort. Sóval, borssal, szerecsendióval ízesítjük, és kislángon 40 percig főzzük. A tejszínt 3 részben habbá verjük. A levest tányérokba szedjük, mindegyiknek a tetejére 1-1 evőkanál tejszínhabot teszünk, és a hab közepére pirospaprikát szórunk.

 

 

 

Sárgarépás póréleves

 

 

Hozzávalók

 

• 400 g sárgarépa

• 1 nagy póréhagyma

• 50 g vöröshagyma

• 30 g vaj

• 2 db zöldségleveskocka

• 50 g rizs

• 1 dl tejföl

• 20 g liszt

• 1/2 csomó petrezselyemzöld

• só, őrölt bors

 

 

Elkészítése

 

A rizst átválogatjuk, és a zöldségeket megtisztítjuk. A póréhagymát, sárgarépát vékony karikára, a vöröshagymát és petrezselyemzöldet finomra vágjuk. A leveskockát kb. egy liter vízben feloldjuk. Olvasztott vajon a vöröshagymát üvegesre pároljuk, hozzátesszük a sárgarépát, póréhagymát és felöntjük a zöldséglével, majd sózzuk, és lassú tűzön puhára főzzük. A rizst enyhén sós vízben külön főzzük meg. A levest keverőgépben pépesítjük, és belekeverjük a tejfölt . Tálaláskor a rizst a tányér aljára tesszük, és rámerjük a levest, majd megszórjuk zöldpetrezselyemmel.

 

 

Pórékrémleves márványsajttal

 

Hozzávalók:

 

• 1 evőkanál olívaolaj

• 1 nagy fej hagyma

• 1 szál póréhagyma

• 1 evőkanál liszt

• 8 dl zöldség- vagy húsleves (leveskockából)

• 3 evőkanál száraz fehér bor

• 5 dkg márványsajt

• 1,5 dl tej (2,8 %-os)

• só, bors

 

 

Elkészítése:

 

Melegítsük fel egy teflonedényben az olajat, tegyük bele a felkockázott hagymát és a karikákra vágott pórét, fedő alatt pároljuk, míg meg nem puhul. Majd szórjuk bele a lisztet, 1 percig kevergetjük, majd vegyük le a tűzről, fokozatosan engedjük fel a levessel és a borral, fűszerezzük. Kis lángra téve forraljuk 2-3 percig.

Öntsük az egészet a mixerbe, pürésítsük, utána öntsük vissza az edénybe, és adjuk hozzá a sajtot és a tejet. Folytonos keveréssel lassú tűzön felmelegítjük, míg fel nem olvad. Fűszerezzük.

 

 

Kukorica krémleves

 

Hozzávalók

 

• 1/2 fej vöröshagyma

• vaj

• 1-1 sárga- és fehérrépa

• 1 doboz konzervkukorica

• liszt

• vaj

• 1 dl tejszín

• 1 tojássárgája

• só, bors

 

 

Elkészítése

 

1/2 fej finomra vágott vöröshagymát 4 dkg vajban megfonnyasztunk, és megpárolunk benne 1-1 kisebb szál-kockára vágott-sárgarépát és fehérrépát. Ezután hozzáadunk 1 doboz-levétől lecsurgatott-morzsolt kukoricát, 1 liter vízzel felengedjük, és világos, vajas rántással besűrítjük. Sóval, törött borssal ízesítjük. Jól átforraljuk, majd szitán áttörjük. 1 dl tejszínt 1 tojássárgájával elkeverünk, és az áttört levessel lassú tűzön óvatosan átmelegítjük. Egyéni ízlés szerint citromlével pikánsra savanyíthatjuk. Csészében, pirított zsemlekockával tálaljuk.

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.