Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Különleges levesek

2008.09.11

Kalábriai leves

Az űrlap teteje

Az űrlap alja

Hozzávalók: 

25 dkg spenót
25 dkg darált marhahús
10 dkg zsemlemorzsa
8 dkg parmezán
1 cs. petrezselyemzöld
2 tojás

fehérbors
1 l húsleves
Elkészítés:

A spenótot 2 dl sós, forrásban lévő vízben 3 perc alatt leforrázzuk, majd leszűrjük.
A darált húst a morzsával, a parmezánnal, az apróra vágott petrezselyemmel és a tojásokkal összekeverjük, sózzuk, borsozzuk.
A masszából dió nagyságú gombócokat formálunk.
A leforrázott spenótot deszkán darabokra vágjuk és a húsgombócokkal együtt a felforrósított húslevesbe tesszük.
Kislángon kb. 10 percig főzzük, majd forrón tálaljuk.

 

 

 

Pesto leves

Hozzávalók (6 személyre)

3 gerezd fokhagyma

3 evőkanál fenyőmag

parmezán sajt

1-2 teáskanál olívaolaj

1 liter zöldség- vagy húsleves

csipetnyi só, bors

Worcestershire szósz

1/4 zacskó cérnametélt kifőzve

jó marék friss bazsalikom levél

 

A pesto elkészítése: ismét csak vedd elő a jó öreg turmixgépet. Dobáld bele a bazsalikomot, fokhagymát, fenyőmagot és parmezán sajtot, plusz adj hozzá 1-2 teáskanál olívaolajat. Akkor jó a pesto, amikor krémszerű a turmixolást követően. A pesto számos olasz étel fő alkotórésze.

Forrald fel a levest, és keverd bele a pestót. Fűszerezd sóval, borssal, Worcestershire szósszal. Tálald cérnametélttel, és díszítsd bazsalikommal, fenyőmaggal.

 

 

Felvidéki juhtúrós leves

Fakanál
2003.11.18

Igen, bizony a sajt még levesbe is való. Legalábbis a Felvidéken beletették, és jól tették. Persze, ha már Felvidék, akkor juhtúró legyen az a sajt. Igazi télies finomság, ami tényleg elég főételnek is!

Hozzávalók:

 


• 4 közepes burgonya
• 25 dkg juhtúró
• 5 dkg füstölt szalonna
• 1 szelet szikkadt barna kenyér
• 1 csokor snidling
• 1-2 gerezd fokhagyma
• őrölt köménymag
• pirospaprika, só


Elkészítése:

Sóval, fokhagymával és szalonnabőrrel ízesített vízben majdnem teljesen puhára főzzük a meghámozott, felkockázott burgonyát. Közben a kis kockára vágott szalonna zsírját kisütjük, kevés pirospaprikával megszórjuk, és kb. másfél dl vízzel felöntjük. A roppanósan puhára főtt krumplihoz hozzáadjuk a kisebb darabokra tördelt juhtúrót, késhegynyi őrölt köménymaggal és sóval ízesítjük. Hozzáöntjük a paprikás szalonnatepertőt a levével együtt, és a levest felforraljuk. Tálalás előtt kockára vágott kenyérdarabkákat és felaprított metélőhagymát szórunk a tetejére.

Spenót leves török módra

 

Hozzávalók:
2 1/2 liter csirkeleves (lehet kockából csinálni)
1 csirkemelle, kockákra vagdalva
1 nagy répa, gyufaszerű hosszukás szeletekre vágva
1 zellerszár, apróra vagdalva
400 gr spenót
2 evőkanál vaj
2 evőkanál liszt
3 tojás sárgája

1 kissebb citrom leve
Tetszés szerint petrezselyem és/vagy kapor

A levest felforraljuk és a húst, répát, zellert főzzük benne, míg majdnem puha. Közben megmossuk és apróra vagdaljuk a spenótot, majd azt is beledobjuk a levesbe. Ezzel úgy 15 percig főzzük közepes lángon. Ezalatt a vajban enyhén megpirítjuk a lisztet, a leveshez adjuk és még 10-15 percig lassan főzzük.

Akkor levesszük a levest a tűzről, a tojássárgát elkeverjük a citromlével, belekeverünk egy merőkanálnyi forró leves és lassan belekeverjük az egészet a fazékba. Melegítsd egy kicsit tovább a levest, de már ne engedd, hogy felforrjon. Szórj bele bőven friss kaprot és petrezselymet. Lehet tálalni!

 

 

 

SÖR ÉS SAJT LEVES

· 6 személyre ·

Szükséges anyagok

1 csésze · kockára vágott hagyma,

1 csésze · kockára vágott zellerszál,

1 csésze · kockára vágott sárgarépa,

3/4 csésze · vaj,

1/2 csésze · liszt,

1 kiskanál · mustárpor, vagy 1 evõkanál mustár,

5 csésze · csirkehúsleves, vagy zöldségleves (
kockából is készíthetõ),

1 marék · brokkoli rózsa,

0,33 liter · barna sör, lehetõleg Guinness, vagy Murphys
(használjon egy üveg, vagy konzervsört,
és hagyjon egy kortyot a szakácsnak is!),

16 dkg · Cheddar sajt, reszelve,

2 evõkanál · reszelt parmezán sajt,

 · só, és bors ízlés szerint.

1.        Süsse nagy lángon, hirtelen a kockára vágott zöldségeket a vajon. Keverje az így elõkészített zöldségekhez a lisztet és a mustárport (vagy mustárt).

2.        Adja a levest a keverékhez, folyamatos keverés közben, majd fõzze kb. 5 percig.

3.        Törje apróra a brokkoli-rózsákat; a szárát vágja falatnyi darabokra, és gõz felett párolja, amíg éppen csak megfõ (puha is, meg nem is).

4.        Adja a sört és a sajtokat a leveshez. Párolja 10-15 percet. Ellenõrizze az ízeket, sózza, borsozza ízlése szerint.

5.        Tálaláskor tegyen egy kevés párolt brokkolit a levesestányér aljára és szedjen rá a levesbõl.

Megjegyzés: Az elkészült leves a sajtok miatt nem tárolható hosszabb ideig még hûtõszekrényben sem.


 Leves tiroli gombóccal
 

Hozzávalók: 1 vöröshagyma, 6-7 dkg húsos füstölt szalonna, 1 csokor petrezselyem, 8 dkg vaj, 35 dkg kenyérbél, 2 tojás, 1 pohár (2 dl) tej, 2 evőkanál világos sör, 2 púpozott evőkanál finomliszt, 1 csokor petrezselyem, só, kb. 1,5 liter húsleves (leveskockából is jó)./p>

 

(kép: Konyha Magazin)

A hagymát megtisztítjuk és finomra vágjuk, ahogyan a szalonnát és a petrezselymet is. Együtt az olvasztott vajra dobjuk, kevergetve, közepes lángon 6-7 percig pirítjuk. A kenyeret 2 centis kockákra vágjuk, az előzőekhez adjuk, nagy lángon 3-4 percig sütjük. A tojásokat a tejjel, a sörrel és a liszttel összekeverjük, azután az ízes kenyérkockákat beledolgozzuk. Ebből a masszából pingponglabdányi gömböket formálunk, enyhén sós, gyöngyözve fövő vízben 10-12 perc alatt kifőzzük. (Célszerű előtte egy kiskanálnyit a vízbe engedni, mert ha túl lágy lenne a tészta, keverhetünk még bele lisztet.) Elkészültét úgy ellenőrizzük, hogy egy gombócot a lábasból kiemelünk és kettévágjuk. Ha nem főtt meg, a többit még pár percig a tűzön hagyjuk. Közben a levest fölforraljuk, a puha gombócokat szűrőkanállal átemeljük bele.

 

Fűszeres lencse leves

Hozzávalók:
2 ek olíva olaj
2 db vöröshagyma
1 db chilli paprika
2 db fokhagyma
150 gr vörös lencse
1 tk őrölt koriander mag
1 tk piros paprika
200 ml tejszín
1 db citrom leve
3 db újhagyma
1 cs friss koriander levél

Egy nagy fazékba forrósítsuk fel az olajat, adjuk hozzá a finomra összevágott vöröshagymát, fokhagymát és a chilli paprikát. Dinszteljük legalább öt percig, még a hagyma üveges nem lesz. Adjuk hozzá a megmosott vörös lencsét és a fűszereket. Öntsük rá két liter zöldséglevest vagy vizet és két zöldségleves kockát. Sóval ízesítsük és főzzük 30-40 percig. Ha elkészült dúsítsuk tejszínnel és ízesítsük citromlével, összevágott friss koriander levéllel, és felkarikázott újhagymával. Forraljuk össze és forrón leveses tálkákba tálaljuk.

 

 

Salátaleves

Egy fazékba olvasszunk vajat, adjunk hozzá összevágott újhagymát és egy pár szem cikkekre vágott gombát. Pároljuk pár percig, majd szórjuk meg egy fél maréknyi liszttel. Zöldség alaplével és tejjel engedjük fel, majd dobjunk bele összekockázott újburgonyát. Fűszerezzük fehérborssal, sóval, bazsalikommal, őrölt szerecsendióval.
Ha a burgonya már megpuhult, csíkokra vágott salátalevelet forraljunk bele.
Tálaláskor friss összevágott metélőhagymával szórjuk meg.

 

 

ASZALT SZILVA LEVES

 

Hozzávalók:

1/2 kg magozott aszalt szilva
1 db fahéj
3-4 szegfűszeg
diónyi vaj
2 dl tejföl
50 g liszt
csipetnyi só

 

Elkészítése:

Az aszalt szilvát 1 liter vízben a fűszerekkel puhára főzzük. A liszttel és a tejföllel behabarjuk, majd hozzáadjuk a vajat. Melegen tálaljuk.

Spenótleves kecskesajttal

4 dkg vaj
1 kis fej hagyma
20 dkg krumpli kockára vágva
1 l kecske vagy tehéntej
5 dkg rizs
2 csipetnyi sáfrány
20 dkg spenótlevél
12 dkg kecskesajt

őrölt fehér bors
1 gerzd fokhagyma
4 dkg parmezán

A vaj háromnegyedét felolvasztjuk és megfonnyassztjuk rajta a hagymát. Hozzáadjuk a burgonyát, átforgatjuk és a tejjel felengedjük. Felforraljuk, beletesszük a sáfrányt, a rizst, majd kis lángon puhára főzzük. Közben a spenótot megtisztítjuk, megmossuk, lecsöpögtetjük, csíkokra vágjuk. majd a maradék vajban puhára főzzük. A kecskesajtot beletesszük a levesbe, hogy jól elolvadjon, majd hozzáadjuk a spenótot is. Az egészet ismét felforrósítjuk és sóval, borssal, illetve a szétnyomott fokhagymával ízesítjük. A tetejét megszórjuk parmezánnal és azonnal tálajuk.

 

INDIAI LEVES

 

Hozzávalók:

Hozzávalók 4 személyre:
- 40 dkg csirkemellfilé
- 8 dkg lencse
- 50 dkg burgonya
- 1 fej vöröshagyma
- kis gyömbérdarabka
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 csokor petrezselyemzöld
- 1 kávéskanál kurkuma
- 1 kávéskanál édesnemes pirospaprika
- vaj
- citromlé
- só, cayenne-bors.

 

Elkészítése:

 A csirkemellet kis kockákra vágjuk, megsózzuk, bors, kurkuma és paprika keverékével fűszerezzük, azután állni hagyjuk. A lencsét sós vízben megfőzzük. A burgonyát meghámozzuk és kis kockákra vágjuk, a lencséhez adjuk és még negyedóráig főzzük. Ekkor összeturmixoljuk. A hagymát, gyömbért, fokhagymát felaprítjuk, és vajon megpirítjuk. Ebbe kerülnek a húsdarabkák, melyeket szép pirosra sütünk. Ezután a húst a lencseleveshez adjuk, és negyedóra alatt puhára főzzük. Citromlével ízesítjük, és megszórjuk apróra vágott petrezselyemmel.

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

gflesch@freemail.hu

(gf, 2012.11.20 01:24)

Gf