Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A főzés tudománya

2008.02.06

A helytelen étkezési szokások veszélyei a jóléti államokban már régóta ismertek. Túl sokat eszünk, túl gyorsan, túl zsírosan, túl édesen, túl sósan. Azonban már megtanultunk egyet s mást, és egyre több figyelmet szentelünk egészségünknek. Vásárláskor jobban odafigyelünk a termékek frissességére és tápértékére. Naponta olvasunk arról, milyen fontosak a zöldségek, és fokozatosan változtatunk étkezési szokásainkon. Egy problémát azonban a legtöbben teljesen elfelejtenek vagy egyáltalán nem tudatosul az emberekben: az ételek helytelen elkészítése! Egy táplálkozástudományi szakember így fogalmazott: "Meggondolatlanul tesszük tönkre mindazt, amit előtte - a vásárlásnál és a termék kiválasztásánál - már gondosan felépítettünk. Főzéssel, sütéssel és fűszerezéssel tesszük tönkre mindazt, amit egészségünket kellene, hogy szolgálja. Ugyanakkor csodálkozunk azon, hogy egészségünk, vonalaink, közérzetünk nem olyan lesz, mint ahogy azt szeretnénk."

 

3 jó tanács


1. Vitaminok és ásványi anyagok megtartása. A vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek életfontosságúak az emberi szervezet számára.


2. Csökkentsük a zsírmennyiséget. Aki zsírosan táplálkozik, az elhízik. A zsír nélküli főzés nem jelent problémát. A hús a saját zsírjában meg tud sülni, így amellett, hogy jóval egészségesebb, még ízletesebb is lesz.


3. Főzés kevesebb sóval. A só fogyasztása magas vérnyomást idézhet elő, kerülni kell a sóval való fűszerezést. Sok élelmiszerben így is éppen elegendő mennyiségben található. Sokkal egészségesebb, ha kíméletesen, saját levében készítjük el az ételt. A víz nélküli főzéskor a vitaminok és ásványi anyagok megőrizhetőek, ugyanakkor az étel gusztusosabb, ízletesebb és sokkal egészségesebb. Ha a víz nélküli főzési módszert megismeri, megállapíthatja, hogy a további sózás teljesen felesleges. Saját levében főzve minden étel megtartja és kifejleszti tipikus sajátos ízét: elragadóan friss marad. Ha viszont tovább fűszerezi az ételt, akkor inkább friss növényeket használjon. Az AMC főzőedényekkel kíméletesen elkészített étel megőrzi az ételek sajátos ízét, így a torok és a nyelv számtalan új élvezetet fedezhet fel. Az új főzési kultúrával könnyebben valósíthatjuk meg, hogy egészségesen, ugyanakkor élvezetesen táplálkozzunk.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.
 

Profilkép


 
Archívum

Naptár
<< Június / 2018 >>