Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Házi praktikák.fortályok 6

2008.02.07

SAJT

 

- egyszerű reszelése, ízének javítása

Szükséges: olaj vagy mélyhűtő.

A kemény és puha sajtok könnyen reszelhetők, ha először megfagyasztjuk őket, vagy a reszelőt jól megkenjük olajjal.

 

 

- sajtfondue hibáinak kijavítása

Szükséges: meleg fehérbor.

Ha a fondue túl vastag lett, akkor állandó kavarás mellett megmelegített

fehérbort adunk hozzá.

Szükséges: burgonyaliszt, fehérbor, citromlé.

Ha a fondue szétesik, akkor gyors kavarás mellett kevés fehérborban és pár

csepp citromlében elkevert burgonyalisztet adunk hozzá.

 

 

- tárolása, frissességének megőrzése és felfrissítése

Szükséges: borral átitatott konyharuha.

Ha borral átitatott konyharuhába tekerjük a sajtot, nem keményedik meg, sőt még ízletesebb is lesz.

Szükséges: vaj.

A sajtok vágófelülete nem szárad ki, ha vékonyan bekenjük vajjal.

Szükséges: aludttej.

A kiszáradt sajt megint friss lesz, ha néhány napra aludttejbe áztatjuk.

 

 

SALÁTA

 

- salátalé csípősségének enyhítése

Szükséges: kis darab kenyér.

Ha a salátalé túl csípős lett, néhány percre tegyünk bele egy kis darab

kenyeret. Ez felszívja a felesleges ecetet.

 

 

 

- csomósodás megelőzése

Szükséges: rizsszemek.

Ha a sótartóba rizsszemeket teszünk, nem lesz nedves és csomós a só.

 

 

SÜTEMÉNY

 

- elválasztása a formától

Szükséges: víz, konyharuha.

Ha a sütemény, kuglóf nem akar elválni a formától, akkor kb. 3 percre tegyünk

egy nedves konyharuhát a még forró forma alá, majd azután rántsuk ki a tésztát.

 

 

- fánkok lazábbá tétele

Szükséges: sör vagy szénsavas ásványvíz.

A fánkok rendkívül lazák lesznek, ha víz helyett sört vagy szénsavas

ásványvizet használunk.

 

 

- a kelt tészta frissen tartása, szépítése

Szükséges: egy főtt burgonya.

Az élesztős tésztából készített sütemény tovább friss marad, ha a tésztához egy előző nap megfőzött burgonyát adunk.

 

 

- kelt tészta magasabb és lazább lesz

Szükséges: víz, konyharuha.

Ha a kelt tésztához valókat enyhén felmelegítve dolgozzuk össze és a tésztát

keléskor nedves konyharuhával takarjuk le, akkor magasabb és lazább lesz a

tészta.

Szükséges: olaj.

Ha a kelt tésztához a dagasztás legvégén egy kevés olajat adunk, akkor a tészta simább lesz.

 

 

- kelt tészta sütése

Szükséges: víz, tál.

A kelt tészta szebb lesz, ha a sütőbe egy tűzálló tálban vizet teszünk.

 

 

- a mézeskalács csillog

Szükséges: tojássárgája, ecset.

Ha a mézeskalács tetejét a sütés után azonnal megkenjük tojássárgájával, szép fényes lesz.

 

 

- omlós tészták puhítása

Szükséges: tojássárgája, porcukor.

Ha a nyers omlós tészta nem áll össze, töredezik, ismét formálható lesz, ha egy

tojássárgáját kevés porcukorral összekeverünk és a tésztával összegyúrjuk.

 

 

TEA

 

- aromájának megőrzése

A teát lefedve forrázzuk le, különben aromája nagy részét elveszíti.

A teát ne szűrjük fémszűrőn, jobb a műanyag szűrő.

 

 

TEJ

 

- frissességének megőrzése

Szükséges: cukor.

Ha a tejet kevés cukorral (literenként egy csapott evőkanálnyival) forraljuk

fel, akkor néhány napig friss marad és nem megy össze.

 

 

TEJSZÍNHAB

 

- a tejszínhab hamarabb megkeményedik

A tejszínhab hamarabb kemény lesz, ha a tejszín és az edény, amelyben

felverjük, egészen hideg. (Legjobb, ha betesszük a hűtőszekrénybe.)

Szükséges: ecet vagy citromlé.

Ha a tejszínhab nem akar felverődni, 1-2 csepp ecetet vagy citromlét adunk

hozzá.

 

 

TÉSZTA

 

- főzése, összeragadásának és kifutásának megelőzése

Szükséges: olaj.

Ha 1-2 evőkanálnyi olajat teszünk a főzővízbe, akkor nem ragad össze és nem fut ki a tészta.

 

 

- kezelése, nyújtása

A vékony tésztát könnyen kezelhetjük, ha rácsavarjuk a sodrófára és óvatosan

rágörgetjük a sütőlapra.

Szükséges: étolaj.

Ha kevés étolajjal kenjük be a kezünket, nem ragad rá a tészta.

Szükséges: csipetnyi só.

A tészta jobban megkel, ha csipetnyi sót adunk hozzá.

 

 

TOJÁS

 

- főtt és nyers tojások megkülönböztetése

A főtt és nyers tojásokat úgy különböztetjük meg, hogy egy sima lapon

megforgatjuk őket. A főtt tojás szabályosan forog, a nyers viszont nem.

 

 

- főtt tojás megtisztítása

Szükséges: hideg víz.

Ha a kemény tojást hideg vízzel hűtjük le, akkor könnyebb meghámozni.

 

 

- főzése

Szükséges: gombostű vagy tojáskihúzó.

A tojásfehérje kevésbé reped meg, ha főzés előtt a tojást a tompa végén

gombostűvel vagy tojáskihúzóval megszúrjuk.

Szükséges: ecet vagy só.

A már megrepedt tojás sem fut ki, ha kevés ecetet vagy sót teszünk a főzővízbe.

 

 

- frissesség megállapítása

Ha megrázzuk a tojást, s annak belseje alig mozog, akkor friss tojásról van

szó. Szükséges: só, víz, tál.

"Úszópróbával" is megállapítható, hogy friss-e a tojás: a nyers tojásokat sós

vízbe tesszük. A friss tojások lesüllyednek az edény fenekére, az öregebb

tojások a felszínre emelkednek.

 

 

- húsvéti tojás

Szükséges: szalonnabőr.

Ha a húsvéti tojásokat bekenjük szalonnabőrrel, akkor nemcsak szép csillogóak lesznek, hanem tovább frissek is maradnak.

 

 

- tárolása

Szükséges: meleg víz.

A kartonhoz tapadó tojásokat mártsuk rövid időre meleg vízbe, s akkor elválnak a tartótól.

Szükséges: szalonnabőr.

A tojások tovább frissek maradnak, ha héjukat szalonnabőrrel bekenjük.

 

 

- a tojásfehérje kiadósabb, keményebb

Szükséges: hideg víz.

Ha a fehérjéhez tojásonként egy kiskanálnyi hideg vizet öntünk, és úgy verjük

fel, több tojáshab keletkezik.

Szükséges: só vagy citromlé.

A tojásfehérje hamarabb megkeményedik, ha csipetnyi sót vagy 1-3 csepp

citromlét adunk hozzá.

 

 

- tojássárgája és -fehérje egyszerű szétválasztása

Szükséges: tölcsér.

A friss tojássárgája és -fehérje könnyen elválik egymástól, ha az egész tojást

tölcsérbe ütjük. A fehérje ugyanis előbb csorog le.

 

 

- a tojássárgája tárolása, színének erősítése

Szükséges: olaj vagy víz.

A tojássárgáját olajban vagy vízben több napig is eltarthatjuk.

Szükséges: tej.

A tojássárgáját egy csészében egy kanál tejjel leöntve szintén frissen

tarthatjuk, ha hűtőszekrénybe tesszük.

Szükséges: tej.

Ha a sütemények megkenésére használt tojássárgájához kevés tejet adunk, akkor szép fényes lesz a sütemény.

 

 

TORTA

 

- gyümölcstorta puhaságának megelőzése

Szükséges: felvert tojásfehérje.

Ha sütés előtt felvert tojásfehérjével kenjük meg a sütemény tetejét, akkor a

később rátett gyümölcsöktől sem ázik fel a tészta.

 

 

ZÖLDSÉGEK

 

- bab színének megőrzése

Szükséges: cukor.

Ha a főzővízbe kevés cukrot teszünk, a zöldbab megőrzi friss színét.

 

 

- borsó színének és alakjának megőrzése

Szükséges: cukor.

A zöldborsó megőrzi eredeti színét, ha kevés cukrot teszünk a főzővízhez.

 

 

- burgonya, burgonyafőzés

Szükséges: ecet.

Ha a főzővízhez kevés ecetet adunk, akkor kevésbé fő szét a burgonya.

Szükséges: konyharuha.

Ha a főtt burgonyát nem tudjuk azonnal tálalni, akkor konyharuhával fedjük le,

hogy lisztes és száraz maradjon.

 

 

- burgonya ízének javítása

Szükséges: ecet.

Ha a főzővízbe kevés ecetet teszünk, akkor a régi burgonya is jóízű lesz, és

kevésbé fő szét.

Szükséges: tej.

A főtt burgonya rendkívül finom, ha a sós vízbe kevés tejet öntünk.

 

 

- burgonya tárolása és elkészítése

Ha a burgonyát gyümölcsökkel tároljuk egy helyiségben, kevésbé csírázik.

 

 

- burgonyapüré simábbá és levegősebbé tétele

Ha a forró tejjel való összekeverés előtt vajjal vagy margarinnal keverjük el a

burgonyát, akkor simább lesz a burgonyapüré.

Szükséges: sütőpor.

A burgonyapüré nagyon finom lesz, ha kevés sütőport adunk hozzá.

 

 

- elszíneződésének megszüntetése

Szükséges: só.

A padlizsán enyhén keserű íze csökken, ha felszeletelve megsózzuk és állni

hagyjuk.

Szükséges: citromlé.

A padlizsán jobb ízű és nem színeződik el, ha jól becitromozzuk.

 

 

- felfrissítése és a minőségromlás elkerülése

Szükséges: ecet vagy só, vagy citromlé, hideg víz.

A fonnyadt zöldségek és saláták újra frissek lesznek, ha hideg, enyhén ecetes,

sós vagy citromlés vízbe mártjuk, lecsepegtetjük, majd kis időre lefedve állni

hagyjuk őket.

 

 

- fokhagyma ízhatásának növelése, csökkentése

Szükséges: só, kés.

Ha a fokhagymagerezdeket szétmorzsoljuk (soha ne vágjuk!), kevés sóval

megszórjuk és késsel szétdörzsöljük, akkor nagyobb ízhatást fejtenek ki.

Ha kivágjuk a fokhagymagerezd középső részéből a zöld részt, csökken a szaga.

Szükséges: sós víz.

Ugyancsak csökken a fokhagyma erős szaga, ha pár percig sós vízbe áztatjuk,

majd ezután tesszük az ételbe.

 

 

- gomba tárolása, ízének megőrzése

Szükséges: papírtányér.

Papírtányérban friss marad a gomba a hűtőszekrényben.

Szükséges: citromlé.

Néhány csepp citromlé intenzívebbé teszi a gomba ízét és gátolja a

színváltozást.

 

 

- gomba tisztítása és szeletelése

Szükséges: folyóvíz, szivacs.

Víz alatt és szivaccsal tisztítható legkönnyebben a gomba.

(Soha ne hagyjuk a gombát vízben!)

Szükséges: 1 tojásszeletelő.

A friss gombát tojásszeletelővel könnyen szeleteljük.

 

 

- hónapos retek frissen tartása, felfrissítése

Szükséges: hideg víz.

A hónapos retek friss marad, illetve visszanyeri frissességét, ha megfordítva,

leveleivel hideg vízbe tesszük.

 

 

- kakukkfű ízhatásának növelése

A szárított kakukkfű ízhatása körülbelül háromszorosa a frissnek.

Ha a szárított kakukkfüvet ujjunk között morzsoljuk szét, teljes ízhatását

kifejti.

 

 

- karfiol színének megőrzése, ízének javítása

Szükséges: száraz kenyér vagy citromlé.

A karfiol megtartja eredeti színét, ha főzővizébe egy darab száraz kenyeret

vagy citromlét teszünk.

 

 

- kelbimbó elszürkülésének megelőzése, ízének javítása

Ha a kelbimbót csak röviddel tálalás előtt sózzuk meg, nem szürkül el.

Ha főzés közben nem fedjük le az edényt, kevesebbet veszít színéből a kelbimbó.

Szükséges: cukor.

Enyhül az íze, ha kevés cukrot teszünk a kelbimbó főzővizébe.

 

 

- kukorica színének és ízének javítása

Szükséges: citromlé.

A kukorica megőrzi eredeti színét és jobb ízű lesz, ha a főzővízbe néhány csepp citromlét teszünk.

Ha a főzőedényt a kukoricacső puha, zöld leveleivel béleljük ki, ízletesebb

lesz a kukorica.

 

 

- lencse világos színének megőrzése

Szükséges: hámozott, nyers burgonya.

Főzéskor a lencse megőrzi eredeti színét, ha néhány hámozott, nyers burgonyával együtt tesszük fel.

 

 

- metélőhagyma szeletelése, felhasználása

Szükséges: konyhai olló.

Konyhai ollóval egyszerűen felvágható a metélőhagyma, s a leve sem vész így el.

(Ne vágjuk késsel a metélőhagymát!)

A metélőhagyma teljes aromáját megőrzi, ha felvágása után azonnal

felhasználjuk, s a főtt ételekbe csak a főzés legvégén tesszük bele.

 

 

- paradicsom felfrissítése, egyszerű hámozása

Szükséges: hideg víz.

A puha paradicsom ismét kemény lesz és jól szeletelhető, ha kis időre hideg

vízbe tesszük.

Szükséges: forró víz, kés.

Ha a paradicsomot néhány helyen bevágjuk és rövid időre forró vízbe tesszük,

könnyen hámozható lesz.

 

 

- paradicsom formájának megőrzése, könnyű hámozása

Ha a sütőben párolt paradicsomot csak röviddel tálalás előtt fűszerezzük,

kevésbé esik össze.

Szükséges: forró víz.

A paradicsomot könnyen lehámozhatjuk, ha hirtelen forró vízbe tesszük. Így a

héját hegyes késsel könnyűszerrel lehámozhatjuk.

 

 

- paradicsommártás ízének javítása

Paradicsommártás készítésekor hámozzuk meg a paradicsomot, mert a bőre

emészthetetlen.

Szükséges: cukor.

Ha erősíteni akarjuk a paradicsomos ételek ízét, adjunk hozzá csipetnyi cukrot.

 

 

- paprika tárolása, szórása, ízhatása

A paprikát sötét és száraz helyen a legjobb tárolni.

Szükséges: néhány rizsszem.

A paprikát sokkal könnyebb szórni, ha néhány rizsszemet teszünk a szóródobozba.

Az étel nem lesz keserű, s a paprika mind aromáját, mind színét megőrzi, ha a

fűszert meleg (de nem forró!) zsírral keverjük össze.

 

 

- petrezselyem felfrissítése

Szükséges: meleg víz.

Ha a fonnyadt petrezselymet fél órára forró vízbe tesszük, ismét friss lesz.

 

 

- sárgarépa előkészítése, ízének javítása

Szükséges: cukor.

A párolt répa nagyon jó ízű, ha kevés cukrot adunk hozzá.

 

 

- sárgarépa színének megőrzése

Ha csak félig tesszük rá a fedőt az edényre, vagy egyáltalán nem fedjük le, a

sárgarépa megőrzi a színét.

 

 

- sárgarépa színének megőrzése, helyes tárolása

A sárgarépa hosszabb ideig friss marad, ha zöldjét eltávolítjuk.

 

 

- savanyú káposzta ízének javítása

Szükséges: reszelt alma.

A savanyú káposzta nagyon finom, ha kevés reszelt almát adunk hozzá.

 

 

- spárga tárolása, íze

Szükséges: ecet vagy só, víz, konyharuha.

A spárga úgy marad a legfrissebb, ha nedves ecetes vagy sós kendőbe csavarva tároljuk a hűtőszekrény zöldségesfiókjában.

Szükséges: cukor.

Ha a spárga vizéhez fél kávéskanálnyi cukrot adunk, biztosan nem lesz keserű a zöldség.

 

 

- torma okozta gondok megszüntetése

Szükséges: ecet vagy citromlé.

A torma nemcsak színét őrzi meg, hanem jobb ízű is lesz, ha előkészítés után

ecettel vagy citromlével locsoljuk meg.

Szükséges: mélyhűtő.

Nem könnyezünk, ha a tormát megfagyasztjuk és fagyott állapotban reszeljük le.

 

 

- vörös- és fehérkáposzta szeletelése, saláta készítése

Szükséges: jeges víz.

Ha a vörös- vagy fehérkáposztát kb. 1/2 órára jeges vízbe tesszük, akkor

könnyen lehet szeletelni a káposztát.

Szükséges: forrásban levő víz.

A saláta könnyebben emészthető és nem fekszi meg a gyomrot, ha a finomra vágott leveleket rövid ideig forrásban levő vízbe tesszük.

 

 

- vöröskáposzta színének erősítése, ízének javítása

Szükséges: ecet vagy citromlé.

A vöröskáposzta szép vörös lesz, ha kevés ecetet vagy citromlét teszünk a

főzőedénybe.

 

 

- zeller színének megőrzése, ízének javítása

Ha kevés tejet vagy olajat teszünk a főzővízbe és fedő nélkül főzzük a

zellercsomót, akkor megőrzi fehér színét. (A zellert csak főzés után tisztítsuk

meg.)

Szükséges: ecetes vagy citromos víz.

A zeller jobb ízű és főzés után nem veszti el színét, ha főzés előtt rövid

időre ecetes vagy citromos vízbe tesszük.

Szükséges: reszelt alma.

Ha a zellersalátához kevés reszelt almát teszünk, sokkal jobb ízű lesz.

 

 

- zöldpaprika egyszerű hámozása

Szükséges: forrásban levő víz.

A paprika puha héját könnyű lehúzni, ha forrásban levő vízben rövid ideig

átfőzzük, míg a héja leválik. A hámozott paprika könnyebben emészthető.

 

 

VAJ

 

- egyszerű felolvasztása, kenhetővé tétele

Szükséges: meleg víz.

A vaj kenhető lesz, ha vízfürdőben melegítjük.

 

 

- egyszerű frissen tartása

Szükséges: só, felforralt víz, tál.

A vaj hosszabb ideig friss marad, ha felforralt sós vízben tartjuk.

 

 

VANÍLIÁS CUKOR

 

- készítése

Szükséges: vaníliarúd, porcukor, befőttes üveg.

Ha néhány vaníliarudat porcukorral teli, jól záródó üvegbe teszünk, mindig lesz

kéznél otthon vaníliás cukor.

 

 

ZSÍR, OLAJ

 

- az olaj tovább eltartható és jobban adagolható

Szükséges: só.

Ha csipetnyi sót teszünk az olajba, akkor nem lesz zavaros és hosszabb ideig

eltartható.

 

 

- spriccelés elkerülése

Szükséges: só.

Ha a serpenyőbe kevés sót szórunk, sütéskor nem spriccel ki a zsír vagy az

olaj.

 

 

- újrafelhasználás

Szükséges: gézlap.

A használt olajat ismét felhasználhatjuk, ha egy gézlapon átfolyatjuk.

Szükséges: alma- vagy burgonyaszeletek.

A már nem egészen friss zsírt is felhasználhatjuk: tegyük a zsírt alma- vagy

burgonyaszeletekkel és kevés vízzel a serpenyőbe. Takarékon kavargassuk, amíg az alma- vagy burgonyaszeletek kissé megbarnulnak és a zsír már nem

bugyborékol. Amikor a zsír már csak meleg, öntsük bele a zsírtartóba.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

k.kuksi@gmail.com

(Kárpátiné Erős Margit, 2009.11.01 08:45)

Sajnos nem találtam a házi pirospaprika tárolására vonatkozó tanácsot. Most vásároltam fél kg. kalocsai házi piros paprikát. Kb. egy évig elég nekem, de nem vagyok biztos benne, hogy nylon zacskóban, vagy befőttes üvegben - amit lezárjak? - tároljam e?
Ha tudnak adjanak tanácsot!
Köszönettel!